Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lorre píše:
Tak si tě našel jako 15 letou
Kdepak, bylo mi necelých 18 Už jsi klidnější?
@Lorre píše:
Jono je fakt, že až takový útok bych se bal, ze by taky mohlo mít takový efekt zneprateleni ony divciny. Nejdřív zkusit volit cestu po dobrém… ja se nicméně tomu otci ani trochu nedivím. Jako že by randila s deviantem, to fakt ne
Kdyby jí fyzicky nebo mentálně ubližoval, nutil ji do věcí, které ona nechce atd., neřeknu. (Ikdyž i tak jsem odpůrcem toho řešit věci pěstmi.) Ale pokud mají pěkný vztah, který jim i přes věkový rozdíl oběma vyhovuje? Jak už tu někdo psal, může být osmnáctiletý kluk pitomec, který dotyčné akorát tak zlomí srdce, a stejně tak může mladá holka prožít naplňující vztah s klukem kolem čtyřicítky. A naopak. Je to případ od případu, tak na co paušalizovat?
@Anonymní píše:
Prosím poraďte, mám 16-ti letou dceru, již delší dobu jsem cítila, že se s ní něco děje. Několikrát jsem u ní našla veči, které nedostala od nás, jako třeba nový telefon, nešlo o levné věci tak mě zajimalo, kde na ně vzala, ale neměla pro to věrohodné vysvětlení. Dnes jsem ji potkala, když jsem se vracela později domu před domem v drahém autě jak se líbá s cizích chlapem, který vypadal tak na 40. Nevím jak o tom s ní mám mluvit, je v pořádku, že si našla přítele, ale takového? To se mi moc nelíbí: Jak by jste reagovali?
No co. Dozvěděla by se můj názor a dostala poučení ať se chrání dvojitě. A ať nepočítá s tím, že budu končit nebo omezovat svou práci, kdyby otěhotněla ještě před maturitou a chtěla si dítě nechat. Že patřím k sendvičové generaci a nevím dne ani hodiny, kdy bude třeba začít více pomáhat jedněm nebo druhým rodičům. ![]()
@arinecka píše:
Kdepak, bylo mi necelých 18 Už jsi klidnější?
Ne
… ale samozřejmě to není zdaleka takový extrém jako tu řešíme.
@Jitřenka píše:
Kdyby jí fyzicky nebo mentálně ubližoval, nutil ji do věcí, které ona nechce atd., neřeknu. (Ikdyž i tak jsem odpůrcem toho řešit věci pěstmi.) Ale pokud mají pěkný vztah, který jim i přes věkový rozdíl oběma vyhovuje? Jak už tu někdo psal, může být osmnáctiletý kluk pitomec, který dotyčné akorát tak zlomí srdce, a stejně tak může mladá holka prožít naplňující vztah s klukem kolem čtyřicítky. A naopak. Je to případ od případu, tak na co paušalizovat?
Tak v prvý řadě onoho muže beru jako nebezpečí, neboť je to víc než pravděpodobně někdo se sexuální deviaci. To mi stačí jako důvod ho co nejdřív odehnat. Je opravdu velky rozdíl mezi 16 letou holkou a 25 letou dospelou zenou. V druhý řadě to nemá žádnou potencionální budoucnost a takhle mladá zblbla holka to prostě nepozná a zbytečně si dá přes tlamu. Nedejboze kdyby si s ním este udělala dítě
. Ten ji ten život může spíš jen podelat ![]()
@Lorre píše:
Tak v prvý řadě onoho muže beru jako nebezpečí, neboť je to víc než pravděpodobně někdo se sexuální deviaci. To mi stačí jako důvod ho co nejdřív odehnat. Je opravdu velky rozdíl mezi 16 letou holkou a 25 letou dospelou zenou. V druhý řadě to nemá žádnou potencionální budoucnost a takhle mladá zblbla holka to prostě nepozná a zbytečně si dá přes tlamu. Nedejboze kdyby si s ním este udělala dítě. Ten ji ten život může spíš jen podelat
Zatímco jiné vztahy šestnáctiletých velkou budoucnost mají? Každopádně mě napadlo, co ještě dalšího bych konkrétně dělala já. Promluvila bych si o situaci s odborníkem, tedy např. s psychologem, terapeutem, atp. Mylsím, že by mě nasměroval kvalitněji než „názory lidu“ na emiminu.
@Jitřenka píše:
Zatímco jiné vztahy šestnáctiletých velkou budoucnost mají? Každopádně mě napadlo, co ještě dalšího bych konkrétně dělala já. Promluvila bych si o situaci s odborníkem, tedy např. s psychologem, terapeutem, atp. Mylsím, že by mě nasměroval kvalitněji než „názory lidu“ na emiminu.
Urcite potencionálne vyšsi budoucnost než s úchylakem na děti. Shodneme se na tom, že se neshodneme. Ty se budeš snažit na tom najít to dobrý a necháš to, já to rozseknu tak, ue si nepreju aby se dal jakkoli stýkali a na tom bych taky zapracoval
.
To už je riziko zakladatelky, že se pta tady ![]()
My jsme vždycky všecko s dcerou spolu probírali, takže nade názory znala.
Proč je problém říct, že jsi ji viděla…?
@Lorre píše:
Tak schází se s někým, kdo zjevně není úplně v pořádku, z čehož vyplývá sakra mnoho rizik. Mi to přijde, že to nejde brát tak lehkovazne
Příběhy jsou různé. Mám vzdálenou příbuznou, která otěhotněla v 16 s klukem o 12 let starším. Její otec si taky vyhovoval rukávy.
A přitom hodnějšího a oddanějšího týpka, jako byl tem „deviant“
jsem nepoznala. Miloval ji fakt jako jedinou celý svůj život. Bohužel už zemřel. Ona žije sama, žádná další známost jí už nevyhovovala.
@Lorre píše:
Urcite potencionálne vyšsi budoucnost než s úchylakem na děti. Shodneme se na tom, že se neshodneme. Ty se budeš snažit na tom najít to dobrý a necháš to, já to rozseknu tak, ue si nepreju aby se dal jakkoli stýkali a na tom bych taky zapracoval.
To už je riziko zakladatelky, že se pta tady
Máš pravdu, neshodneme. Já totiž ani jednou nenapsala, že bych to „nechala být.“ Naopak jsem místo máchání pomyslnými pěstmi nastínila několik způsobů, jak bych to řešila. Včetně poradenství se vztahovým odborníkem, ke kterému bych následně klidně zašla i společně s dcerou. A možná i s přímo s dotyčným. Dnes už se terapie / koučink nebere jako žádná ostuda nebo něco podezřelého, naopak, přemýšlivý člověk se poradí a nechá se nasměrovat. Ale zase, co rodina, to případ. Moje dcera by k párovému terapeutovi klidně šla i s tím přítelem - včera jsme se o tom u večeře bavily
Probralo by se už jenom to, jak pracovat s tím věkovým rozdílem. Výhody / nevýhody. Jak pracovat s nějakými situacemi, atd. Ale takhle je to nastaveno u nás, a pochybuju, že je to takhle všude. Někde si nepromluví mamka s dcerou ani sama, natož společné sezení u terapeuta.
Závěrem - chápu tvůj postoj. Že by se ti to nelíbilo a zaslepilo by tě to natolik, že bys i přes riziko hrubého pošramocení vztahu s dcerou a ztráty její důvěry v tebe, rázně zasáhl a od chlapa ji odstřihl. I za cenu toho, že se bude třeba velice trápit. A že si s tím mužem mohla prožít hezký a cenný vztah, i kdyby trval jen krátce (možná je pro tebe ve vztahu cennější kvantita, myslím tím, jak dlouho to vydrží, než obsah konrkétního vztahu). Ty sis prostě vzal do hlavy, že kluk kolem čtyřicítky zamilovaný do nezletilé je 100% úchylák, a nechtěl bys dát tomu ani sebemenší šanci. Kluka poznat osobně, atd. A že nutně každá šestnáctka je nevyspělé polohloupé dítě (možná to bereš podle sebe nebo mládeže ve tvé rodině či okolí). Byť to fakt není vždy takto černobílé. Tak hodně štěstí, ať tě taková situace nepotká. A znovu říkám, tvůj postoj přes to všechno CHÁPU, byť s ním nesouzním.
Příspěvek upraven 16.03.23 v 08:50
@Takco píše:
Jak to má holka s otcem?
Napadlo mě totéž. Já třeba vyrostla bez otce, resp bez obou rodičů. a vždycky mě to táhlo ke starším partnerům. V 21 byl mým partnerem muž ve věku 32 let a i můj dnešní manžel je starší o necelých 10 let. Ne vždy to tak je, ale děje se to často - hledání náhradního mužského vzoru a potřeba opory ve starším klukovi. Zažila jsem hodně a možná právě proto dnes ve vztazích málokdy posuzuji věci černobíle…
@K. Rocánková píše:
Zakladatelko a tobě je kolik? 🙂Jinak souhlasím s ostatními, nedělej vlny. Čas vychovávat je pryč, hodnoty má vštípené, ona ví dobře co je špatně a co ne. Ted buď kámoška za kterou může přijít, otukni antikoncepci, protože mlsnej kanec se dlouho za ruku vodit nebude a čekej. Treba mu neni 40 ale 28, treba jsi blbě viděla a není to Pažout.
Fakt si myslíš, že šestnáctileté dítě ví dobře, co je špatně a co ne? No… já ti nevím, mám doma osmnáctiletou chytrou gymplačku a občas mám pocit, že si furt neví rady sama se sebou. ![]()
Ale jinak souhlasím s tím, že tohle se ukočírovat asi nedá, pokud doma nepanuje tvrdá autoritářská výchova. To se musí nechat být, maximálně opatrně mluvit, vysvětlovat a být přítelem.