Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
P. S. Ruku na srdce, Lorre, a teď budu fakt hodně upřímná… Ať se naše názory jakkoliv liší, tvoje příspěvky mi brnkly na citlivou strunu. Tvůj způsob řešení je sice svérázný a striktní, ale je z něj cítit, že bys měl o svoji dceru upřímný zájem a fakt se jí snažil pomoci. Že prostě nechceš, aby jí kdokoliv ublížil. Aby jí starší kluk nenarušil její vývoj, atd. A přesně tohle já jsem třebas nikdy nezažila a možná to někde v sobě dodnes pociťuju. Takže svým způsobem klobouk dolů. Možná kdybys to své dceři citlivě podal a projevil jí podporu a oporu, nebyl by to zas takový průšvih, že bys jí vztah s tím +- 40níkem „zakázal“. Kdo ví. No dal jsi mi aspoň námět k zamyšlení,.
Většina chlapů. co si hledají výrazně mladší partnerky, hledá někoho, koho si „vychovají“, hledají nedospělé osobnosti, bez zkušeností, neotrkané životem, které nemají sílu se bránit manipulaci, protože jednoduše ji ještě nedokáží dešifrovat, nehledají rovnocenného životního partnera, ale panenku k hraní. Ty vztahy končí většinou dost ošklivě.
Jaký normální člověk si najde partnera, který je de facto ještě dítě? Sice už může dle zákona souložit, ale dítě to prostě je.
Nevím, co bych dělala, kdyby si moje imaginární dcera našla někoho ve věku, že by ten pán zvládl být jejím otcem. Takže radu nemám, ale byla bych, být zakladatelkou, velmi na pozoru a dceři dala najevo, že má ve mně 100% podporu.
Představte si to s opačným pohlavím, 30+ žena si začne s 16letým puberťákem…
@bigl píše:
Fakt si myslíš, že šestnáctileté dítě ví dobře, co je špatně a co ne? No… já ti nevím, mám doma osmnáctiletou chytrou gymplačku a občas mám pocit, že si furt neví rady sama se sebou.
Ale jinak souhlasím s tím, že tohle se ukočírovat asi nedá, pokud doma nepanuje tvrdá autoritářská výchova. To se musí nechat být, maximálně opatrně mluvit, vysvětlovat a být přítelem.
Opravil bych to na rázně mluvit a přímo s tím chlapem ![]()
@Jitřenka píše:
P. S. Ruku na srdce, Lorre, a teď budu fakt hodně upřímná… Ať se naše názory jakkoliv liší, tvoje příspěvky mi brnkly na citlivou strunu. Tvůj způsob řešení je sice svérázný a striktní, ale je z něj cítit, že bys měl o svoji dceru upřímný zájem a fakt se jí snažil pomoci. Že prostě nechceš, aby jí kdokoliv ublížil. Aby jí starší kluk nenarušil její vývoj, atd. A přesně tohle já jsem třebas nikdy nezažila a možná to někde v sobě dodnes pociťuju. Takže svým způsobem klobouk dolů. Možná kdybys to své dceři citlivě podal a projevil jí podporu a oporu, nebyl by to zas takový průšvih, že bys jí vztah s tím +- 40níkem „zakázal“. Kdo ví. No dal jsi mi aspoň námět k zamyšlení,.
Já bych to nevycital te holce, samozřejmě bych se jí snažil říct že to není ok, ale sem realista a vím, že mlada zblbla holka pubertacka nikdy nikoho neposlechne, dokud si nenamele tlamu sama. Proto bych se snažil tak nějak volit cestu „zastrasit“ onoho chlapa a snažil se mu ukázat, že uchylaky v tydle rodine nechceme
. At si najde rovnoucennou partnerku, ne dítě. To je jasný že ten člověk nemá zdravé uvažování.
Tak normalni to urcite neni…hlavne ten chlap, by mel byt rozum a nezneuzivat decko ke svym zvracenym touham…
Sama mam 17 letou dceru a privest mi domu predstavit chlapa ve veku jejiho otce
Nastesti muj ex je dost prudas a myslim, ze by to dotycnemu uchylakovi celkem strucne rucne a rychle vysvetlil. Jako tohle fakt ne, to by u nas neproslo ![]()
@Sonarka píše:
Tak normalni to urcite neni…hlavne ten chlap, by mel byt rozum a nezneuzivat decko ke svym zvracenym touham…Sama mam 17 letou dceru a privest mi domu predstavit chlapa ve veku jejiho otce
Nastesti muj ex je dost prudas a myslim, ze by to dotycnemu uchylakovi celkem strucne rucne a rychle vysvetlil. Jako tohle fakt ne, to by u nas neproslo
jj, horší a úchylnější je šestnáctka zamilovaná do dvakrát staršího, než dospělá žena, která žije / žila dobrovolně s arogantním pruďasem… o tom žádná
@Anonymní píše:
Prosím poraďte, mám 16-ti letou dceru, již delší dobu jsem cítila, že se s ní něco děje. Několikrát jsem u ní našla veči, které nedostala od nás, jako třeba nový telefon, nešlo o levné věci tak mě zajimalo, kde na ně vzala, ale neměla pro to věrohodné vysvětlení. Dnes jsem ji potkala, když jsem se vracela později domu před domem v drahém autě jak se líbá s cizích chlapem, který vypadal tak na 40. Nevím jak o tom s ní mám mluvit, je v pořádku, že si našla přítele, ale takového? To se mi moc nelíbí: Jak by jste reagovali?
Vyvíjí se situace nějak? Když už jsme si dali tolik práce s různými odpovědmi… ![]()
@Lorre Je Vám doufám jasné, že byste se tímhle přístupem, dopustil možného záměrného ublížení na zdraví, s trvalými následky a zrovna by se nemuselo jednat o nedbalost? Řeči tipu, že někdo někomu dá do držky, mne v uplynulých letech opravdu baví ![]()
V případě, že by to napadený mohl doložit například nahrávkou, nebo by v celé kauze účinkovali dotyční svědci, zle by to udělalo pouze Vám a to bez ohledu, na Vaše momentální záměry
Nemluvě o tom, že nevíte o dotyčném vůbec nic, čili by bylo možné, ze narazíte na někoho, kdo má vlivné přátele ![]()
Suma sumárum, fyzické napadení si do budoucna vymažte z hlavy….je to vtip na nástěnku ![]()
@Creewe píše:
@Lorre Je Vám doufám jasné, že byste se tímhle přístupem, dopustil možného záměrného ublížení na zdraví, s trvalými následky a zrovna by se nemuselo jednat o nedbalost? Řeči tipu, že někdo někomu dá do držky, mne v uplynulých letech opravdu baví
V případě, že by to napadený mohl doložit například nahrávkou, nebo by v celé kauze účinkovali dotyční svědci, zle by to udělalo pouze Vám a to bez ohledu, na Vaše momentální záměryNemluvě o tom, že nevíte o dotyčném vůbec nic, čili by bylo možné, ze narazíte na někoho, kdo má vlivné přátele
Suma sumárum, fyzické napadení si do budoucna vymažte z hlavy….je to vtip na nástěnku
Neznáš vůbec chlapsky slovník. Když někomu řekneš, že mu rozbijes držku, tak to znamená, že si s ním velmi opatrně promluvis po velmi dlouhém premysleni jak to vůbec uděláš. A samozřejmě vždycky zní lepe že z něj uděláš kaši, než že si s ním promluvis