Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. píše: Více
Tak samozřejmě, žádná šikana ve školách neprobíhá, proto vůbec nemá smysl ji zvažovat spolu s dalšími možnostmi, které dítě mohou trápit.
@annlady hned berou v Praze a v Brně ale samozřejmě si ji tam nechají na hospitalizaci a diagnostiku 1-2 mesice..
@Anonymní píše: Více
To je opravdu důsledek ze jste ji nikdy neučili být o samotě..muj 6 ti letý syn už bývá hodinu sám doma, má tlačítkový telefon takže když je potřeba tak mi zavolá..a starší syn na Aspergerův syndrom a byl doma sám ještě dříve..chápu že u holek je to jiné ale tohle vám opravdu zničí rodinu..začnete ji dávat úkoly že každý den bude hodinu v pokojíku že vás nesmí rušit..pokud budete ustupovat před afekty nikdy se nenauci je zpracovat..syn měl záchvaty 3× do hodiny a ted v 16 už funguje normálně..pokud nema mentální retardaci tak to jednou zvládne..je se uz dost pozdě takže je otázka jestli to zvládne vaše manželství
![]()
Sama doma umí být, když ví, že já jsem v práci a manžel třeba taky. To není problém. Jen nesnese, že bych třeba s manželem někam sama šla a bez ní. Třeba jsem řekla, že vyvencime spolu psa, ale jen my dva a to už je problém. Musí mít přehled o čem se spolu bavíme, kam jdeme atd. I mladší dcera už jí říká ať nás nechá a ať nám dá soukromí. Ale ona poslouchá jen to co chce slyšet. Ve škole se učí celkem dobře a někdy co vypustí z pusy mě hodně překvapení jak ji to v některých věcech pálí ![]()
no to teda není vůbec snadná situace… holka se absolutně nechová normálně, strašně žárlí… jakoby trpěla hroznou úzkostí, že byste mohli být sami bez ní..
cítí dost lásky? je opravdu už dost velká na to, aby pochopila, že někdy musíte být i spolu sami a mít soukromí a že ji to vůbec nijak neohrožuje… bojí se, že ji nemáte dost rádi?
je vhodně poučená o sexu? nemá z něj nějaké bludy-obavy??
No, asi bych byla nekompromisní. Ona má tedy jediný problém s tím, že nesnese abys byla sama s manželem. Opravdu nemusí mít přehled o všem co děláte, o čem se spolu bavíte. Ona poslouchá jen to co chce slyšet, a je jí fuk jak celé rodině ubližuje. Vždytˇtímhle stylem vás dožene k tomu že jí začnete lhát aby byl klid.
Neublížil ji někdo?
Neviděla nějakou traumatizující scénu v televizi, v reálu?
Neviděla násilný sex?
Vás?
Umím si tuhle úzkostnou hysterii představit poté, co prožiju nějakou hrůzu.
Jednou nás skoro přistihla, když otevřela dveře ve 2 ráno mysleli jsme že spí už tak jsme si dávali pozor, ale nečekali jsme, že otevře uprostřed noci. Několikrát jsme jí to vysvětlovali, že je normální, že je to věc dospělých atd.ze dítě nechceme atd.ale neposlouchá
je už dost velká na to, aby věděla, že ji nepřinesla vrána a že je to součást života. Ale ta nás hlídá všude, dobře ví, že uprostřed Kauflandu nebo na procházce se psem to dělat nebudeme
ale i tak nesnese, že bychom šli bez ní. Náš sexuální život je už téměř nulový díky ní ![]()
a mluvilas s ní úplně přímo i o antikoncepci? aby přímo výslovně věděla, že se chráníte a že z každého sexu prostě vždy dítě není?
v tomto věku ve 12 už sama může kdykoliv začít menstruovat, takže bych to vzala z jedné vody a vlídně jí všechny tyhle věci vysvětlila, včetně poučení o hygieně, vložkách, klidně i o způsobech ochrany.. možná si něco úplně špatně vydedukovala..
jak reaguje na to, kdybyste si před ní dali pusu, objali se? v tom vám snad taky brání??
Zakladatelko a psycholožka neodhalila možnou příčinu tohoto chování? Nebo jaký má názor na to proč to dcera dělá?
O antikoncepci ví snad úplně všechno, vše jsem jí řekla a vysvětlila. Menstruaci už má rok, než ji dostala, tak jsem ji o tom vše řekla aby byla připravena, tehdy mě servala, že jsem nechutná. Ale jakmile ji dostala, tak to vzala celkem dobře. Snažím se jí vždycky všechno vysvětlit, ale…Jsme objednání i k psycholožce ( dlouhá čekací doba), ale pořád nám to vyčítá, že tam nechce, tak se obávám, že s ní moc spolupracovat nebude. I ta poradna byl problém, ale nakonec tam chodí, jen ani nechci vědět co tam říká, protože i dost lže
nebo si to otočí aby ona byla ten chudák co za nic nemůže. No a v poradně nám řekla, že asi opravdu neví proč to dělá.
aha
pak je to fakt patologie v chování
pokud nezažila nějaký sexuální nebo emoční otřes, tak s ní prostě něco není v pořádku, a to dost podstatně… nemohl ji někdo nějak zneužít? mezi ní a tátou/dědou/strejdou/ trenérem… je vše v pořádku?
A trest nějaký nefungoval? třeba za ten nůž, kterým dveře jistě poškodila, přišla aspoň o mobil? heslo na wifi? srážka kapesného? Možná potřebuje tvrdší hranice
A jinak my doma už bychom se dávno v ložnici zamykali, náš intimní život děti opravdu
neřídí a řídit nebudou.
Je to teda drsný ale pokud by nevyšla najevo nějaká konkrétní příčina, trauma které tohle dcery chování způsobilo asi bych byla důrazna a důsledná Řekla bych ji že tohle jednání není normální a pokud s tím nedokáže přestat bude se muset začít léčit protože tím ubližuje nejenom nám ale i sobě.
A opravdu bych se snažila ji hospitalizovat na psychiatrii.
Psali jste tady o dlouhých čekacích dobách ale my třeba máme v širší rodině teď čerstvě dospělého s psychiatrickou diagnózou a vždy když řekl psychiatrovi že myslí na sebevraždu hospitalizováli ho hned nebo ve velmi krátké době ![]()
Takže si myslím že dítě dobyvajici se nožem do ložnice rodičů by snad dlouho čekat nemuselo.
Jinak se Tě zakladatelko nechci dotknout ale dělá to na mě stále víc dojem že dceru prostě baví Vás takhle šikanovat a dělá to proto že prostě může…nevím no
Možná jak někteří píšou děláme špatně něco my, ale není to tak jednoduché. Dcera má vývojovou dysfazii a mentálně je asi o dva roky zpátky. Na jakékoli změny nebo události reaguje velmi přehnaně, ale vždycky to po nějaké době ustálo. Mysleli jsme, že i toto se časem uklidní, ale opak je pravdou. Nemyslím si, že bychom se jí málo věnovali spíše naopak, nemáme už bohužel žádnou babičku ani dědečka a kamarády si hledá těžko. Veškeré aktivity děláme jako celá rodina jako jsou výlety, restaurace, procházky, ale i běžné nákupy všude chodíme spolu a možná právě toto je chyba, vubec nechápe proč by měli mít dospělí nějaké soukromí. Proto jsme měli i takové peklo, když jsme chtěli jít jednou opravdu po 12 letech do restaurace sami.Co se týká toho spaní jsme s ní mluvili snad tisíckrát jednou byla špatná postel, tak jsme jí řekli že ji koupíme tedy novou, prý to nepomůže…podruhé že ten gauč je úžasný, tak že ji ho dáme do pokoje, taky ne… najednou to už problém nebyl, dále že nechce sourozence, tak jsme ji vysvětlovali, že dítě už neplanujeme, vysvětlila jsem ji, že sex je běžná součást dospělého života i jak se chránit proti těhotenství a poslední verze je, že neví proč to dělá. Ničí to celou rodinu i v poradně už jí řekla, že pokud to tak bude dělat dál, že se celá rodina může rozpadnout, na to ona reagovala a proč jako?? Teď budou mít přespáni ve škole hrozně tam nechce, protože nás nebude moc hlídat. Opravdu se snažíme, mluvíme s ní, ale pořád to nestačí. Prostě neposlouchá