Dcera se chce v 18ti odstěhovat - co s tím?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Ou
24138
30.1.17 13:52

@truelly ano - a proto by rodiče měli být ti dospělejší a zralejší a případné konflikty řešit tak, aby šlo vzít vyřčené zpět a šlo hledat jiné cesty řešení.

Ostatně i tady je spousta diskuzních příspěvků nešťastných holek, co se nemají na koho obrátit.

Než případně zvolit přístup: „ať si jde káča nevděčná, von ji život naučí, hajzly bude mejt, dobře jí tak, že si nevážila dobrýho bydla.“

což pochopitelně nepíšu, že chce zakladatelka udělat. Jen že situace k tomu svádí a jakkoliv spousta lidí podobnou situaci unese a postaví se na vlastní nohy, tak spoustu to skutečně může zlomit, ne vždy opravitelně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8881
30.1.17 13:55

A já si zase myslím, že přiznání vlastní chyby ještě nikoho nezabilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
30.1.17 13:58
@martinaHK píše:
Dobrý den,
spolu s manželem s námi žije i jeho dcera z prvního manželství. Soužití to není moc šťastné, je to těžká puberta, kdy jiný názor než vlastní je špatný, ve škole momentálně propadá ze tří předmětů, má ředitelskou důtku (opakované používání mobilu během vyučování) a jediná aktivita doma je ta, že si lehne na postel a celé dny čučí do mobilu.
Dnes přišla s tím, že se zítra stěhuje, že už má vše domluvené (bude jí 18). Otázka zní jak se k tomu postavit, co s tím dělat, nevěříme moc tomu, že zvládne školu dodělat pokud bude mít absolutní volnost, na druhou stranu jak jinak by zjistila že to vše není tak jednoduché jak si myslí? Finančně je přesvědčená že to utáhne, počítá s alimenty od matky a občas chodí na brigády (hradíme jí běžné věci, školu, cestovné, kapesné, mobil, oblečení, peníze měla pro svou potřebu navíc).
Děkuji za vaše reakce.

Ať jsi jde. Ale buďte připravení, že se co nevidět vrátí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
30.1.17 14:03

Každá rada druhá. Problém je, že člověk do vaší rodiny nevidí. Takže nevíme, zda a do jaké míry jsou vztahy v rodině (vaše rodina + rodina její matky) narušené a dále jak probíhá u dívky adolescence. Pubertu má dávno za sebou, v osmnácti už by měla mít představu o tom, jak to ve světě funguje a přebírat za sebe alespoň částečně závazek odpovědnosti za svůj život. Ale ne u všech dětí to tak je, některé děti, hlavně v důsledku rodinných krizí, tyto závazky v průběhu adolescence nepřebírají a ten růst do dospělosti mohou odkládat… takže, pokud je vše OK - vztahy, adolescentní dívka se stává samostatnou a dospělou, chápe „břímě“ dospělosti, tak v klidu, bez negativních emocí, se s ní posadit, vysvětlit si vzájemně nastalou situaci a pokud si na tom odchodu bude trvat, tak jí podpořit, teoreticky jí tento krok může i něčemu pomoct.
Pokud je tam nějaký průser, holka nezvládá své dospívání, v rodině necítí podporu… tak tam hrozí, jak už tady bylo řečeno, řada hodně špatných věcí, ty nejhorší jsou drogy a prostituce, ale nemusí to dojít tak daleko a taky to bude špatné (namísto aby převzala pozici dospělého, tak se bude přiživovat na rodině, bude matku citově vydírat, od vás čerpat finance…).
Těžko radit na dálku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.17 14:04

Já byla sama od šestnácti, matka se sbalila a jela pracovat do Německa jako zdravotní sestra. Doma se ukázala jednou za měsíc, laskavě mi v jejím bytě aspoň zaplatila nájem a inkaso. Co budu jíst a za co budu dojíždět do školy ji jaksi nezajímalo. Měsíční jízdenka mě stála 800Kč + 300Kč MHD. Vstávala jsem do školy v 5:30, hodinu a půl cesta autobusem, pak 30 minut MHD. Škola končila v 15:30 a autobus mi jel až v 17:00 pak zase hodinu a půl cesta domů, doma jsem byla když dobře v 18:30. Pak jsem šla na dvě hodiny na brigádu do obchodu skládat zboží, o víkendech jsem chodila ke kamarádovi do stolárny natírat dřevo. Vydělala jsem si tak 4000 měsíčně. Z toho 1200 doprava a 2800 na jídlo, oblečení, drogerii a pomůcky do školy. Jedla jsem čínské polívky, párky a všelijaké levné blafy, dodnes z toho mám zdravotní problémy. Takhle jsem to táhla až do devatenácti kdy jsem dostudovala a našla si práci na plný úvazek. Co tím chci říct? Nevím asi nic, jen nabídnout jiný pohled na věc, zakladatelko dej to třeba přečíst dceři ať si uvědomí jaké je to štěstí mít normální rodiče, se kterými i když nevychází, aspoň se o ni finančně starají a zabezpečí jí jídlo a základní spotřeby.
Anonym z pochopitelných důvodů. Zdenka.

• Citovat
  • Upravit
1966
30.1.17 14:21

Tak toe mazec anonymní

Me vykopli v 19 kdyz sem studoval. Spaval sem kolikrat v zime venku s taskou do skoly a rano hned skola. Kolikrat sem spaval nekde v baraku ve sklepe, kdyz bylo otevreno. A pak u kamosů a tak.Taky sem jedl samy blafy.Po matuře prace a deda mne u sebe nechaval nez sem si nasel garzonku. Ted uz toe fajn. Clovek je takovej zocelenejsí, nerozmazlenej.

Příspěvek upraven 30.01.17 v 14:29

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
593
30.1.17 14:24

Na osamostatnění dospělého diitěte nevidím nic špatného, pokud to finančně jde. Jestli se k tomu postaví zodpovědně, to těžko říct, zase nabídnout ji možnost, že se může vrátit domů není od věci. A jestli dostuduje? S takovými známkami nedostuduje ani doma, když nebude chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.1.17 14:24

Já se teda od našich odstěhovala hned po maturitě, ale měla jsem už práci na plný úvazek a podnájem. Stěhovala jsem se tenkrát taky trochu natruc, ale hlavně jsem se chtěla osamostatnit a začít sama rozhodovat o svém životě. Vaše dcera možná chce to samé, ale připravená na to není, žít z alimentů moc zodpovědné není :nevim: myslím že se brzo vrátí zpátky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
823
30.1.17 14:30

Pokud to finančně a hlavně rozumově zvládne, tak jí nechte, stejně to neovlivníte a můžete maximálně zkoušet domluvit. Já bych si s ní promluvila a v klidu jí vysvětlila, co všechno musí zařídit a řešit, až bude sama, jestli s tím počítá, protože on to mladý člověk vidí dost jednoduše a je třeba něco jiného, koukat na mladé studenty, co bydlí sami, ale dotují je rodiče a mají vegáč, než když pak člověk musí zamakat sám. Vyjádřila bych obavu o prospěch ve škole a snažila se klást na srdce, že prostě bez vzdělání to bude mít v životě těžké, a že by to pro ni měla být priorita dokončit.
Přítelova sestra se takhle trhla s kamarády, byla tedy o něco starší, ale nevydrželo to ani rok a byla zpět, prostě najednou to nebyla sranda, ono i ten paušál, oblečení, chlast a cigárka něco stojí a když není kapesné a teplý pokojík zadarmo a člověk musí lítat po škole pracovat a chodí domů pozdě utahanej, tak se ta idylka rychle rozplyne :lol:
Ale mám i kamarádku, co se odstěhovala s přítelem v 18, nyní studuje 2. VŠ a k tomu má pravidelně brigády nebo i částečný úvazek a funguje v pohodě, s rodiči má tedy dobrý vztah, ale prostě už chtěla z hnízda. Ta je ale velmi zodpovědná a dospělá a práci má v oboru, co studuje, takže po škole už volně přejde na plný úvazek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
30.1.17 14:33

@zuza92 to zatím nevíme, nejspíše ještě s někým do bytu, vše se bude řešit po příchodu ze školy, spíš jsme chtěli vědět zda má smysl rozmlouvat a přesvědčovat ať zůstane…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
30.1.17 14:40

@zuza92 to zatím nevíme, vše se bude řešit až přijde ze školy. Osmnáct jí bude zítra. Spíše nás zajímalo, jestli vůbec má cenu domlouvat, přesvědčovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
30.1.17 14:44

Já myslím..

..že, když jí budete přemlouvat aby zůstala, tím spíš se ji bude chtít pryč, když pryč chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
30.1.17 14:51

@Danulinka16 Ten byl zabavený již xkrát, s naprosto hysterickými scénami (i při tom padaly věty jak je to tu k nesnesení a že se radši odstěhuje), bohužel to bylo bez výsledku. Také bydlíme na vesnici, kam není spojení, je nutnost aby ho měla (kdy kam přijet, jak domů atd…) Ovšem pokud ho měla jeden den zabavený i do školy, tak nám dokázala říct, že nám přeje aby jí srazilo třeba auto a ona nám to neměla jak zavolat (ano, vím že sražená už by toho moc nenavolala…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
30.1.17 14:53

@martinaHK To je toho. Já jsem šla taky v 18 z domu. Je dospělá. Pobavte se s její matkou, jak ji budete nadále společně financovat, nechte si u soudu potvrdit dohodu a papá, dceruško.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
30.1.17 14:55
@martinaHK píše:
Ovšem pokud ho měla jeden den zabavený i do školy, tak nám dokázala říct, že nám přeje aby jí srazilo třeba auto a ona nám to neměla jak zavolat (ano, vím že sražená už by toho moc nenavolala…)

No, na tohle leda s ledovým klidem odpovědět, že kdyby ji to auto fakt srazilo, tak z nemocnice zavolají, že to se bát nemusí…

A jinak ne, nepřemlouvala bych ji, ať si jde, když chce, ale zároveň bych se snažila, aby to proběhlo pokud možno v klidu, kdyby se potřebovala vrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí