Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Padme93 Jo, je to trapný, poraď jak bys to řešila ty. Platíme ji měsíční paušál 450kc s internetem, každý měsíc o par stovek přetáhne, nejvíc to bylo asi 1300kč/měs. Nedělá nic jiného než že čučí do mobilu, neuklidí si po sobě ani hrneček, ve dvě ráno tě vzbudí jak kecá s někým po videochatu, ráno potom zaspí do školy (to je dost často). Ve škole stihla během dvou měsíců nasbírat napomenutí, třídní důtku a ředitelskou důtku-vše kvůli mobilu. Chodí s ním do vany, na záchod, naprosto všude. Tohle mi přijde přes čáru.
Mít známky jako horší průměr a nebo propadat ze tří předmětů plus kázeňský přestupky je dost rozdíl. Co my bychom dali za to aby měla horší průměr ![]()
Příspěvek upraven 30.01.17 v 20:11
@Padme93 No, pokud má 17 letá holka ředitelskou důtku za používání telefonu při vyučování, tak je spíše trapná ona, že není schopna přes několikeré důrazné upozornění telefon v hodině nepoužívat a dalším logickým krokem je opravdu už jen to zabavení.
Plus já bych ji ho vyměnila za klasický tlačítkový a rozhodně ji neplatila internet… každá akce má i reakci.
@martinaHK píše:
@Padme93 Jo, je to trapný, poraď jak bys to řešila ty. Platíme ji měsíční paušál 450kc s internetem, každý měsíc o par stovek přetáhne, nejvíc to bylo asi 1300kč/měs. Nedělá nic jiného než že čučí do mobilu, neuklidí si po sobě ani hrneček, ve dvě ráno tě vzbudí jak kecá s někým po videochatu, ráno potom zaspí do školy (to je dost často). Ve škole stihla během dvou měsíců nasbírat napomenutí, třídní důtku a ředitelskou důtku-vše kvůli mobilu. Chodí s ním do vany, na záchod, naprosto všude. Tohle mi přijde přes čáru.
Mít známky jako horší průměr a nebo propadat ze tří předmětů plus kázeňský přestupky je dost rozdíl. Co my bychom dali za to aby měla horší průměrPříspěvek upraven 30.01.17 v 20:11
Jste až moc hodní, rozhodně jí pak posílejte o tarif méně na alimentech.
Proč jí nedáváte kapesné ať si z toho platí ten tarif? Ať se naučí hodnotu peněz. Já měla na střední 200 kč na měsíc, a nepokrylo to ani autobus, když jsem si chtěla něco koupit, tak jsem šla domů pěšky…
Tak tarif se dá stopnout. zavolejte na operátora, nstavte limit a až ho překročí, má smůlu. Případně paušál zrušit a débíjet jí jen kredit.
To samé doma - to doma nic nedělá? Já teda taky byla lempl, ale když máma řekla, prostě se uklidilo.
Zavedla bych jí povinnosti - buď začne doma pomáhat, nebo jí telefon nebudete platit ať si na něj vezme, kde chce.
Pokud noci tráví na wifi, tak vypnout router.
Mě to celé připadá, jako by jí bylo mnohem míň, ta 13-14. A ne pomalu dospělá holka.
Evidentně má přítele, pokud se chce stěhovat pryč a věčně si s ním volá/píše.
Ve všem se plácá a neumí se rozhodnout, zda bude ještě dítětem - puberťačkou nebo dospělou osobou. Lépe řečeno, chce vyzobat od každého to pozitivní a nejjednodušší pro ni…
A teď co s tím. Umí se třeba rozhovořit o tom, jak si představuje další měsíc? Uvědomuje si, že tím „osamostatněním“ jí přibyde spousta povinností, které teď vůbec nemá? Šla bych směrem, že ji budete podporovat k samostatnosti, ale za určitých podmínek. Byt chcete samozřejmě vidět atd atd
@blabla123 dáváme ji 400kč (dřív když doma pomohla i 500) týdně, z toho 200 projede autobusem. Myslím že ji zbyde dost, ale jí to je zřejmě málo. Chodí si i přivydělávat na brigády (za což jsme rádi, aspoň něco dělá), protože od nás ji peníze na cigarety a drahé věci nestačí. ![]()
@martinaHK píše:
@blabla123 dáváme ji 400kč (dřív když doma pomohla i 500) týdně, z toho 200 projede autobusem. Myslím že ji zbyde dost, ale jí to je zřejmě málo. Chodí si i přivydělávat na brigády (za což jsme rádi, aspoň něco dělá), protože od nás ji peníze na cigarety a drahé věci nestačí.
Nezlobte se, ale částečně si můžete za chování té holky sami. ![]()
@Padme93 to už jsme vše zkoušeli, u operátora to obešla tak, že si po vyčerpání dat objednala další, wifinu jsem teď večer vypnula (kvůli té ředitelské důtce) a snažím se přežít hysterické scény, pláč a urážky
vůbec nechápe že to je kvůli něčemu co vyvedla.
Doma nic, když se jí chce kouřit, vezme vyvenčit psy. Když jsem dřív zkoušela běžné věci jako vysaj nebo vytři, tak si myslím že to dělala naschvál nejhůř jak to jde abych to už po ní nikdy nechtěla
běhala po domě jenom s hadicí a když uviděla smítko tak ho tou trubici vysála a po vytírání jsme si mohli ještě dvě hodiny rozbít huby
nevzdala jsem to, řekla jsem si že jí to třeba máma nenaučila, vysvětlila jsem, několikrát-bez výsledku. Nandat myčku (cca 4min práce) bere jako za trest když chce abychom jí něco dovolili, atd…
A s tou 13-14 letou holkou máme stejný pocit, přijde mi na svůj věk nedospělá, dětinská, vše řeší hrozně emotivně…
Omlouvám se za dlouhý text, nějak to na mě po těch letech bojů padlo a prvně se o tom bavím otevřeně a tak nějak samo to ze mě prýští - děkuji ![]()
@blabla123 souhlasím, nevím jestli jste četla i předchozí příspěvky, je to dcera z prvního manželství (manželovo), k nám se dostala ve čtrnácti a tohle všechno už v ní bylo. Já jsem zvyklá na jinou výchovu, snažila jsem se do ní něco vštípit, ale myslím si že bohužel bez následků. Mockrát jsme to s manželem probírali a sám dnes uzná že jejich výchova nebyla úplně ok, holky nedělali doma nic.
@martinaHK píše:
@blabla123 souhlasím, nevím jestli jste četla i předchozí příspěvky, je to dcera z prvního manželství (manželovo), k nám se dostala ve čtrnácti a tohle všechno už v ní bylo. Já jsem zvyklá na jinou výchovu, snažila jsem se do ní něco vštípit, ale myslím si že bohužel bez následků. Mockrát jsme to s manželem probírali a sám dnes uzná že jejich výchova nebyla úplně ok, holky nedělali doma nic.
Já to tu nějak prolítla, a našla jsem jen, že je to dcera z prvního manželství, ale už jsem neviděla, že jí máte v péči až od 14, rozhodně pokud by se tedy rozhodla přestěhovat, tak jí dám pouze a jen výživné. A tarif bych převedla na ní, aby pochopila, že peníze nerostou na stromě.
@dedrichov představy má, nám přijdou trošku zcestné, ale ona je o tom přesvědčena. Momentálně má již skoro zbaleno, zítra po škole se stěhuje. Nebrala to jako diskuzi, prostě takové oznámení.
@martinaHK Tak to bych ji rychle převedla to číslo na předplacenku, ať se tedy snaží. A peníze posílala převodem s poznámkou, že se jedná o výživné.
@martinaHK I to se dá zakázat u operátora. A to vím 100%, stejně věc totiž řešil táta s mojí čtrnáctiletou ségrou. Nastavil jí nějaký tarif a výslovně operátorovi zakázal navyšování mobilních dat a dalších věcí po vyčerpání limitu.
@Padme93 Tak hlavně pro jakoukoliv změnu u tarifu je třeba znát heslo, takže ho stačí změnit a je vymalováno.
Upřímně zabavovat sedmnáctiletý holce mobil mi přijde dost přes čáru.
Já bych si s ní sedla, zeptala se, jak to má vymyšlený a dohodla se na finanční částce, kterou jí budete přispívat po dobu studia.
Pokud školu nedodělá, no tak smůla, holt začne makat a alimenty odpadnou.
V 18 jsem bydlela u přítele, byla ve třeťáku, na střední dojížděla 3 hodiny denně, a k rodičům jezdila max. na oběd. Ve čtvrťáku jsem šla na intr, abych měla víc klidu a času na učení na maturitu, a víkendy jsem bydlela u přítele.
Celou dobu studia mě rodiče a přítel finančně podporovali, do práce jsem nemusela. A jsem jim vděčná.
Teď se to po pár letech otočilo, když rodiče potřebují, finančně zas pomůžu já jim.
To je podle mě správná cesta. Mimochodem, moje známky taky nebyly valný, spíš horší průměr, ale nikdy jsem nepropadla a maturitu udělala na první pokus.