Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
****@Bramborova
Děkuji. Náročné to je, někdy mě to opravdu ničí a co mě opravdu štve je, že mi její problémy berou čas na ostatní děti.
Rozumím tomu, co jsi napsala. Naše dcera je spíš na úrovni 13- až 15- ti leté. Říkám si, že dohání čas, kdy neslyšela, ale ne všechno se dá dohnat. Doufám, že si najde manžela s pochopením a práci, kterou si bude moct trochu upravit podle svého. (Můj strýc řekl: „Ona je tak roztomile zmatená.“ Určitě nějakému klukovi bude také připadat roztomilá:)) Ona na pár věcí má - její zapomínání úkolů a prací do školy a zodpovědnost za práci, na tom už byla dobře - jediná, která měla na sš vše v pořádku, jenže pak covid, kdy to prostě vzdala,… to je na dlouho,… proto mě tak štve to N, když toho schopná dřív byla - ano stálo to hodně námahy a důslednosti z obou stran, jak mé tak učitelů, ale od osmé třídy, žádný problém.
A pak se objevuje pár „exesů“. A některými se smířit nehodlám, nějak to musí jít, akorát nevím jak.
Opravdu hodně jsme nad tím přemýšlela, měla jsem možnost ji pozorovat ve společnosti vrstevníků. Nejde o to změnit ji zevnitř, ale naučit ji nějaké vzorce/sterotypy ani nevím jak tomu říct prostě chování - pokud by změnila v chování ve třech oblastech, tak nebude mít ve společnosti ostatních velký problém - ano nějaké divné asociace, občas mimo, občas snílek, občas nechápe, co se tím myslí, zmatená, zaměřená na detail a celek nikde, zasněná,… to všechno společnost přijme. Ale pokud se bude šťourat v nose (hlavně tohle, lidem přijde nechutná, už i sourozencům babičkám a co teprve ostatním), pokud bude trapná (tedy ona si fakt myslí, že je vtipná, protože ono je chvilku ticho a pak se lidé rozesmějí) a pokud se naučí nešermovat rukama (uznávám, že to je ten menší problém s tím by se už také dalo žít), tak bude v normě - široké normě, ale v normě. Já vím, že bude jiná, to je v pohodě, už jsem se s tím smířila, ono by mi to snad i chybělo:). Smířit se s tím, že nebude jako ostatní ani tak nebolelo, nějakou dobu to nevypadalo dobře, je to vlastně moc veliký úspěch. A má opravdu kvality, kterých si cením - nepije, nekouří, je soucitná, vždycky připravená pomoct, kluci ji zatím moc nezajímají, má podobný světonázor, pubertu neznáme-pořád ještě jsme ti úžasní rodiče
,…
Jen nevím, jak jí tyhle tři věci naučit/odnaučit. Doprčic, když se naučí nemluvící Down nevyplazovat jazyk a brát si jídlo až s maminčiným dovolením. Jiný Down se naučila přestat mluvit na určitý pokyn, tak moje krásná a chytrá dcera se přece také musí naučit nedloubat se v nose, neztrapňovat se a nešermovat rukama jako když plave kraul, když má říct, kde bydlí.
Jen nevím jak.
Že VŠ třeba neudělá s tím počítám. Pokud do bude jako za mne, že přednášky pak zkoušky, tak nebude problém, pokud ale po ní budou hodně chtít z hodiny na hodinu tak to neudělá. Doufám, že tam ještě trochu vyspěje, rozlétne se, najde přátele, i ta možnost začít znovu.
@marin Děkuji, přesně jsi vystihla situaci. Přesně to dělám, ale nutno říct, že je to sice vyčerpávající, ale opravdu čím dál lepší. Asistentku nepotřebuje, jen občas pomoct a především pochopení - hlavně když se něco změní, tak si neumí poradit a o pomoct si říct. Ps. Zrovna dnes jí kontroluji knihy na maturitu - přečetla je všechny, ale jaké vybrat je fakt problém - chce většinu, ale „napsáno“ má jen deset z dvaceti - že prý to stihne,
ano stihla by to, ale uteklo by něco jiného a má toho ještě tolik na dodělání.
@Bramborova píše:
Připojím se k ostatním. Nejspíš se jedná o vliv sluchové vady, k tomu ADHD. Ale vyšetření od psychiatra by se hodilo.A teď k Tobě. Toto je Tvoje dcera. I když začátky byly těžké (neslyšela), dopadlo to úžasně. Máš chytrou holku, která si bude dělat maturitu. Tvá holka však v živote nikdy nebude šťastná, pokud se jí nenaučíš milovat takovou, jaká je. Se všemi jejími milými i trapnými podivnostmi. Něco už neodčiníš - už je veliká a její sebehodnocení je díky neustále kritice nejspíš malé. Možná se i ona sama za sebe stydí? Možná se dokonce nemá ráda?
Neustálá kritika a nespokojenost s dítětem dělá bolavou duši, kterou si bude hojit dlouho - a bez pomoci psychoterapie to možná nebude dobré nikdy.
To neříkám, aby jsi se trápila tím, co bylo. Ale aby si na tom urychleně zapracovala - když Ty zvládneš milovat a obdivovat ji takovou, jaká je, půl cesty k tomu, aby se Tvá dcera měla ráda, odpracuješ za ní.Totiž… Ať je to kvůli jakýmkoliv důvodům, svou dceru nezměníš. Možná se pár věcí časem dopiluje ( ona sama si je dopiluje, ne už tvá výchova). Ale málo. Takováto je. Takto bude dál žít. A potřebuje sama sebe takovou milovat. A potřebuje tvé naprosté přijetí. Bez kritiky a bez studu za ní. To jí naopak ubližuje.
Já vím, že si se jen snažila pomoct jí. Aby v životě tolik nenarážela a víc zapadla. Ale hold, Tvá dcera nebude moc zapadat a potřebuje k tomu vnitřní sílu, aby to zvládla - nezapadat a být u toho šťastná.A teď k Tobě. Jak Ty sama dokážeš mít ráda sebe takovou, jaká jsi? Jak si silná na to, milovat sebe i ve svých slabších stránkách? Jak samu sebe můžeš podpořit, aby si to ustála, když jste na veřejnosti, Tvá dcera se chová „trapně“ - a díky tomu vyčuhuješ i Ty? Jak můžeš milovat samu sebe jako matku od „divné“ rodiny? Jak se můžeš milovat jako tu, která má velký kus zodpovědnosti za malé sebevědomí dcery?
Běž do psychoterapie. Když půjdeš a zvládneš to, pro svou holku vybojuješ velký kus vnitřní spokojenosti.A víš ty co? Já mám 41 a ještě pořád se šťourám v nose. Kričím na děti i na veřejnosti a bývám nespravedlivě protivná na své blízké. Mé děti jsou nevychované a hlučné. Chudák sousedka pod námi. Nezvládám úklid doma. Často jsem trapná. A taky někdy smrdím. A dost jsem nabrala, jsem prostě tlustá. A ještě dalších milión negativních věcí. Mám se ráda i s tím. Proč by jsi Ty nemohla milovat sebe sama, když já si to dovolím? Mít se ráda přesně takovou, jaká jsem?
Víš, jak se s tím dobré žije - přijímat se? Běž do psychoterapie - už kvůli své holce.
Nádherne napsáno. Kam se hrabeme my „normální“ na vás… obdivuji ![]()
@Anonymní píše: ****@Bramborova
Děkuji. Náročné to je, někdy mě to opravdu ničí a co mě opravdu štve je, že mi její problémy berou čas na ostatní děti.
Rozumím tomu, co jsi napsala. Naše dcera je spíš na úrovni 13- až 15- ti leté. Říkám si, že dohání čas, kdy neslyšela, ale ne všechno se dá dohnat. Doufám, že si najde manžela s pochopením a práci, kterou si bude moct trochu upravit podle svého. (Můj strýc řekl: „Ona je tak roztomile zmatená.“ Určitě nějakému klukovi bude také připadat roztomilá:)) Ona na pár věcí má - její zapomínání úkolů a prací do školy a zodpovědnost za práci, na tom už byla dobře - jediná, která měla na sš vše v pořádku, jenže pak covid, kdy to prostě vzdala,… to je na dlouho,… proto mě tak štve to N, když toho schopná dřív byla - ano stálo to hodně námahy a důslednosti z obou stran, jak mé tak učitelů, ale od osmé třídy, žádný problém.A pak se objevuje pár „exesů“. A některými se smířit nehodlám, nějak to musí jít, akorát nevím jak.
Opravdu hodně jsme nad tím přemýšlela, měla jsem možnost ji pozorovat ve společnosti vrstevníků. Nejde o to změnit ji zevnitř, ale naučit ji nějaké vzorce/sterotypy ani nevím jak tomu říct prostě chování - pokud by změnila v chování ve třech oblastech, tak nebude mít ve společnosti ostatních velký problém - ano nějaké divné asociace, občas mimo, občas snílek, občas nechápe, co se tím myslí, zmatená, zaměřená na detail a celek nikde, zasněná,… to všechno společnost přijme. Ale pokud se bude šťourat v nose (hlavně tohle, lidem přijde nechutná, už i sourozencům babičkám a co teprve ostatním), pokud bude trapná (tedy ona si fakt myslí, že je vtipná, protože ono je chvilku ticho a pak se lidé rozesmějí) a pokud se naučí nešermovat rukama (uznávám, že to je ten menší problém s tím by se už také dalo žít), tak bude v normě - široké normě, ale v normě. Já vím, že bude jiná, to je v pohodě, už jsem se s tím smířila, ono by mi to snad i chybělo:). Smířit se s tím, že nebude jako ostatní ani tak nebolelo, nějakou dobu to nevypadalo dobře, je to vlastně moc veliký úspěch. A má opravdu kvality, kterých si cením - nepije, nekouří, je soucitná, vždycky připravená pomoct, kluci ji zatím moc nezajímají, má podobný světonázor, pubertu neznáme-pořád ještě jsme ti úžasní rodiče,…
Jen nevím, jak jí tyhle tři věci naučit/odnaučit. Doprčic, když se naučí nemluvící Down nevyplazovat jazyk a brát si jídlo až s maminčiným dovolením. Jiný Down se naučila přestat mluvit na určitý pokyn, tak moje krásná a chytrá dcera se přece také musí naučit nedloubat se v nose, neztrapňovat se a nešermovat rukama jako když plave kraul, když má říct, kde bydlí.
Jen nevím jak.
Že VŠ třeba neudělá s tím počítám. Pokud do bude jako za mne, že přednášky pak zkoušky, tak nebude problém, pokud ale po ní budou hodně chtít z hodiny na hodinu tak to neudělá. Doufám, že tam ještě trochu vyspěje, rozlétne se, najde přátele, i ta možnost začít znovu.
@marin Děkuji, přesně jsi vystihla situaci. Přesně to dělám, ale nutno říct, že je to sice vyčerpávající, ale opravdu čím dál lepší. Asistentku nepotřebuje, jen občas pomoct a především pochopení - hlavně když se něco změní, tak si neumí poradit a o pomoct si říct. Ps. Zrovna dnes jí kontroluji knihy na maturitu - přečetla je všechny, ale jaké vybrat je fakt problém - chce většinu, ale „napsáno“ má jen deset z dvaceti - že prý to stihne,ano stihla by to, ale uteklo by něco jiného a má toho ještě tolik na dodělání.
Jste silná, držím pěsti!
Když tím tak trpíš, dej si jeden cíl. Odnaučit se šťourání v nose. Dej tomu pár dnů, kdy si to budeš všímat a upozorňovat jí a nech toho. Pokud se nic nezmění, nech ji žít. Ty další dvě věci neřeš vůbec. Pokud nemácha rukama pořád, jen když se baví s cizími, svědčí to o velkém stresu. Nestresuj ji víc.
Ještě jsem neviděla mladého člověka s ADHD, který by si důvěřoval a cítil se v pohodě mezi lidmi. Všichni si uvědomují, jak jsou roztržití, nevýkonní proti jiným. Všichni lidi s ADHD, které jsem měla v péči, měli vážné potíže se sebehodnocením. To, že šermuje rukama (pokud to není pořád a nesouvisí s hluchotou v dětství), že je #trapná #, je znak, že se necítí komfortně mezi lidmi. Když ji její neúspěchy budeš připomínat, jenom to zhoršíš.
Na co se naopak můžeš s ní zaměřit, je její sebehodnocení. Dej jí pocítit, že doma je přijímána a nehodnocena. Budeš překvapená, jaké to má dlouhodobé účinky.
Klidně si taky čti o ADHD, z pozice lidí s ADHD. Nauč se porozumět, jak se jim žije. A vychytej pro ni triky, které pomáhají ostatním. Dělat si poznámky, neustále. Grafy rozvrhu práce (všechno rozvrhnout na detaily, které je potřeba udělat, určit pořadí, vyhradit čas). Používat telefon jako sekretářku, která všechno připomíná. Já dané triky všechny neznám, ale dospělí lidí s ADHD jsou perfektním zdrojem inspirace.
Toto všechno jsou oblasti, které si může nacvičit. Ani by jsi to už neměla učit ji ty, ale spíš dávat ji odkazy na zajímavé stránky.
Její zařazení mezi lidmi naopak podpoříš tím, že ji nebudeš pořád připomínat, co dělá špatně. Že si přestaneš myslet, že tvá holka nemá city a že si můžeš dovolit cokoliv. Bože můj, Tebe kritika tady nebolí? A my to taky nevidíme. Neukazuješ to. Jak se můžeš odvažovat říct, že dceru to nezraňuje? Jen proto, že to neukazuje? Klidně se jí zeptej, jak se cítí. Zeptej se s opravdovým zájmem, který ti bude věřit.
Ty jsi nebyla v pubertě trapná? Vybav si to. To víš, že si byla. Potřebovala si ještě, aby ti matka pořád mlátila o hlavu, jak si mezi lidmi nemožná? Pomohlo by ti to? I jinak, než tak, že by si úplně ztichla? Komunikovat s druhými a hledat způsob, jak na to nejlíp (sama!), Je lepší cesta, než se bát vydat zvuk, protože jsem tak trapná!
Nějak mi emimino v posledních dnech bere víc času, než si můžu dovolit, tak držím pěsti!
A zaměř se místo ní na seb.
@Anonymní píše: ****@Bramborova
Rozumím tomu, co jsi napsala. Naše dcera je spíš na úrovni 13- až 15- ti leté. Říkám si, že dohání čas, kdy neslyšela, ale ne všechno se dá dohnat. Doufám, že si najde manžela s pochopením a práci, kterou si bude moct trochu upravit podle svého. (Můj strýc řekl: „Ona je tak roztomile zmatená.“ Určitě nějakému klukovi bude také připadat roztomilá:)) Ona na pár věcí má - její zapomínání úkolů a prací do školy a zodpovědnost za práci, na tom už byla dobře - jediná, která měla na sš vše v pořádku, jenže pak covid, kdy to prostě vzdala,… to je na dlouho,… proto mě tak štve to N, když toho schopná dřív byla - ano stálo to hodně námahy a důslednosti z obou stran, jak mé tak učitelů, ale od osmé třídy, žádný problém.A pak se objevuje pár „exesů“. A některými se smířit nehodlám, nějak to musí jít, akorát nevím jak.
Opravdu hodně jsme nad tím přemýšlela, měla jsem možnost ji pozorovat ve společnosti vrstevníků. Nejde o to změnit ji zevnitř, ale naučit ji nějaké vzorce/sterotypy ani nevím jak tomu říct prostě chování - pokud by změnila v chování ve třech oblastech, tak nebude mít ve společnosti ostatních velký problém - ano nějaké divné asociace, občas mimo, občas snílek, občas nechápe, co se tím myslí, zmatená, zaměřená na detail a celek nikde, zasněná,… to všechno společnost přijme. Ale pokud se bude šťourat v nose (hlavně tohle, lidem přijde nechutná, už i sourozencům babičkám a co teprve ostatním), pokud bude trapná (tedy ona si fakt myslí, že je vtipná, protože ono je chvilku ticho a pak se lidé rozesmějí) a pokud se naučí nešermovat rukama (uznávám, že to je ten menší problém s tím by se už také dalo žít), tak bude v normě - široké normě, ale v normě. Já vím, že bude jiná, to je v pohodě, už jsem se s tím smířila, ono by mi to snad i chybělo:). Smířit se s tím, že nebude jako ostatní ani tak nebolelo, nějakou dobu to nevypadalo dobře, je to vlastně moc veliký úspěch. A má opravdu kvality, kterých si cením - nepije, nekouří, je soucitná, vždycky připravená pomoct, kluci ji zatím moc nezajímají, má podobný světonázor, pubertu neznáme-pořád ještě jsme ti úžasní rodiče,…
Jen nevím jak.
@marin Děkuji, přesně jsi vystihla situaci. Přesně to dělám, ale nutno říct, že je to sice vyčerpávající, ale opravdu čím dál lepší. Asistentku nepotřebuje, jen občas pomoct a především pochopení - hlavně když se něco změní, tak si neumí poradit a o pomoct si říct. Ps. Zrovna dnes jí kontroluji knihy na maturitu - přečetla je všechny, ale jaké vybrat je fakt problém - chce většinu, ale „napsáno“ má jen deset z dvaceti - že prý to stihne,ano stihla by to, ale uteklo by něco jiného a má toho ještě tolik na dodělání.
Vím, že asistentku nepotřebuje, proto jsem to dala do uvozovek. Já jsem to myslela spíše tak najít někoho, aby jí pomohl místo tebe a ty jsi si odpočinula a mohla se věnovat mladším dětem. Aby si nemusela s ní řešit třeba knihy na maturitu atd., protože už je toho na tebe hodně. Abyste měly spolu hezké chvíle matky s dcerou a nepamatovala si jen, že jí pořád honíš, napomínáš a upozorňuješ, co dělá špatně. ![]()
Šťourání v nose - napadá mě terapie hypnózou, která se používá k odstranění zlozvyků. V případě dcery třeba i tak, že hypnózou se tento zlozvyk „nahradí“ přijatelnějším. Např. místo šťourání v nose zatne pěst včetně palce apod.
@Anonymní píše:
Mám ADHD, v dospělosti diagnostikovanou PAS, vysokou inteligenci. Taky jsem byla naprosto nemožná jako tvoje dcera. Bohužel, socializace s temihle poruchami je pro toho člověka strašně náročná. Je mi 35 a až po té 30 můžu říct, že mi to mezi lidmi jde, umím s nimi pracovat a vycházet i se bavit, mám manžela a dítě, fajn práci kam se vrátím odpovídající moji inteligenci, finančně teda úplně ne, ale i tak je to vic než jsem kdy myslela že dokážu.Především, takový člověk sám moc dobře ví a cítí jak hi okolí nebere, že je nemožný. O to víc se zoufale snaží a tím horší to je. Ví že mu ti nejde a potřebuje na světě nejvíc že všeho aspoň jednu osobu, která ho přijme takového jaký je a řekne mu že i se všemi jeho divnostmi ho bere. U mě to taky máma nebyla, bohužel. Kdybys to spíš než všechno opravování dcerina chování dokázala, pomohla bys jí moc.
A co se týče té pomoci fungovat ve společnosti, když je inteligentní, mohlo by fungovat jít na to vědecky. Nerozumí sociálním interakcim a vztahům? Vždyť jsou na to různé kurzy, knihy. Neumí se prezentovat před lidmi? I na to jsou, kde se to nacvicuje, firmy to platí třeba obchodním zástupcům. Nenutila bych, jen upozornila že to je možné a nabízela. Půjde doufám na VŠ, vždycky je fajn prostředí kde se hodnotí a cení ta inteligence a promine to ostatní, navíc u nás na fakultě dávných jedinců bylo víc.
Děkuji, dala jsi mi mnoho podnětů k přemýšlení a velkou naději. Jaké knihy a kurzy, mohla bys mi prosím napsat?
Na VŠ určitě půjde, přesně jak si psala, doufám, že ve vědeckém prostředí se zvláštnosti tolik řešit nebudou. SŠ si vybrala s dojížděním – nebyla jsem z toho dojíždění nadšená, ale bylo pro mne důležitější, aby si vybrala sama, no tak nemáme na sebe tolik času, což se s VŠ změní a na to se moc těším.
Moc všem děkuji za tipy i kritiku, je fajn vidět jiný pohled.
Jen pro dokončení: Dcera sama některé věci, co jsem tu psala neví. Já jí na to neřekla, nechci ji ubližovat (až na ten nos, to prostě nedokážu, zkusím si toho pár dní nevšímat, ale bude to fakt těžké:)). I proto bych chtěla, aby ji to naučil někdo jiný. Samozřejmě pozná, když jsem na ni naštvaná, ale to také chápe proč. Občas se neudržím a řeknu jí že je trdlo, ale to říkám i o sobě a sourozencích o spoluřidičích
,… Když na něčem potřebuji zapracovat, tak spíš tak, že říkám, že já jsem dělala/dělám tuhle chybu a že to chudinky mají po mě - já si třeba dodnes koušu nehty
…, nebo hrajeme ty různé „hry“ a oni to mají fakt rádi (jsme hodně „hrací“ rodina). Hodně si povídáme a ne pořád o tom jak jednat s lidmi, ale celkově jak svět funguje (dějiny, ekonomika, politika,..). Tak ono se to vychovávání v tom docela ztratí. Má oblasti kde je velmi dobrá (třeba zrovna ve vědomostních stolních hrách) a my jí úmyslně necháváme zažívat úspěch. Ví, že ji mám velmi ráda a máme spolu hezký vztah, který nechci zničit.
Nikdy jsem nevynechala žádnou její výstavu, koncert, vždycky vychválila do nebe a i když to nebylo 100% tak to nevidím/neslyším, vždycky úžasná – až si myslí, že nemám hud. sluch. ![]()
Kdyby šlo jen o mě, tak ať už zůstane jaká je teď, ale vidím, jak ji ostatní nepřijímají a to jí nepřeji.
Ještě jednou děkuji všem.
Našim dětem nedělal Ritalin dobře, resp. dělal, ale ty přechody z jednoho Ritalinu na druhý nezvládaly. Vyřešilo se to Concertou, což je v podstatě Ritalin s prodlouženým účinkem. Za mě super.