Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
To je pravda - v tomto pohledu je to fajn, protoze co se tyka AJ, tak je hodne pokrocila, v podstate rozumi uz komplet vsemu, i pozna ruzne prizvuky atd. Na mobilu i na notebooku sleduje vse jen v Aj, tak to zkusim brat jako vzdelavaniDekuji za jiny uhel pohledu…
Nejstaršímu děcku spolužáci ani kantorka v září nevěřili, že nebylo celé léto na zahraničním jazykovém pobytu. ![]()
@Anonymní píše:
Jak jsem psala, dcera mela uplne jinou vychovu, venovala jsem jí hodne casu, byly jsme porad nekde, delala sport v extralize atd., ale prisla puberta a vse bylo jinak… Clovek jen kouka, co se z toho jeho skveleho ditete stalo…
Klid, cos do ní dala, to tam je. Přežij tohle blbý období a uvidíš, že se ti z toho šílenýho pubertálního zpruzence vyklube úžasná dospělá holka.
Mám holku, 12 let.
Na dovolenou se mnou jela a i si ji užila. Když jsem se nenechala odradit ranními ksichty, byly každodenní výlety fajn
Teď jede na tábor.
Jinak jí nabídnu aktivitu, nechce, nechám ji být a jedu sama nebo s mamkou.
Buď je s kamarádkou, maluje (hodně), sleduje filmy v AJ nebo je na mobilu (Pc).
Teď dokonce „hlídala“ mého osmdesátiletého otce
Byly jsme s mamkou pryč 12 hodin, to otec sám nedá, potřebuje pomoct s přípravou jídla a tak. Zvládli to ![]()
Taky hlasuju pro promrhani. Muj synek byl se mnou tyden na dovce, tyden na primestskem taboru, tyden s babickou u pribuznych, pojede jeste k dedovi a posledni 2 tydny doma se mnou nazyvam ‚Minecraft kempem‘. Vytahla jsem ho na chalupu, na vejlet, 3× vykopala s kamosema a musi se probehnout nebo projet na kole, parkrat koupak a jinak pari na discordu.
Urcite by mohl lezet v cizojazycne literature nebo si prosvištet ucebni latku, ale vzdala jsem to ![]()
Po prazdninach nam vsem zacne vojny, tak at si to uzije ![]()
@Asiina píše:
@Limi123 když 14 letému dítěti nakážeš, že může být na internetu jenom třeba 2 hodiny denně, poštveš ji proti sobě, řekne to kamarádkám a bude se za to a za tebe stydět, že žiješ v minulém století.
Ja jsem měla omezený internet možná do 12 let a nejsem nijak zdegenerovaná, nebo co si část z vás myslí, že internet dělá
Má dítě závislé na internetu… To fakt ok není.
@SAJ píše:
U nás super, nejstarší potomek by se měl chystat na zkoušky z Aj, ale je čerstvě zaláskován a řeší dilema - je předběžně přijat na ČVUT, ale furt ho láká medina. Tak uvidíme, já osobně hlasuji pro první možnost. A k tomu se teda preventivně už rok dopředu děsím matury, i když objektivně nemám důvod.
Prostřední ladí formu na MČR a koncem měsíce mu začínají taneční - to bude ještě prča.. Nejmladší dítko se konečně začíná díkybohu probírat z pubertálního koma a truchlí, že kámoši přestupují do kadetů, zatímco samo trčí v juniorech, byť je teda zřejmě výkonnostně lepší.Dneska jsme se sjeli z táborů a dovolených a čeká nás týden veget - potřebujeme ho jako sůl.
Ty mas sikovne deti
. Tak to drzim palce
.
Ale teda ted v zari bude mit dcera 18, pak maturita, prijimacky na vysokou, jako u vas no
, ale na rohle ja nejsem jeste ready
, jak to strasne vsechno rychle utika
.
No a u dcery je to ted same stanovani s kamarady, party no klasika ![]()
Nas ceka jeste jedna dovolena na konci sprna do Italie, tak se tesim
.
Když jsem byla v takovém tom pitomém věku velká na tábor, malá na akce s kámošema, tak jsem většinu léta trávila na chatě, ležela v posteli a četla jednu knížku za druhou. Kdyby byl v pravěku internet, nepochybně bych byla na něm.
@_.Emilyyy píše:
Ty mas sikovne deti. Tak to drzim palce
.
Ale teda ted v zari bude mit dcera 18, pak maturita, prijimacky na vysokou, jako u vas no, ale na rohle ja nejsem jeste ready
, jak to strasne vsechno rychle utika
.No a u dcery je to ted same stanovani s kamarady, party no klasika
Nas ceka jeste jedna dovolena na konci sprna do Italie, tak se tesim.
Užijte dovolenou, my máme po. A co lásky? Prožíváte? Letos jsme zvolili tuzemskou variantu a bylo to super - ale možná se nám rýsuje něco na podzim… Uvidíme.
Myslím, že příští květem budeme obě hryzat strop - matury vlastního dítěte se absolutně děsím.
@Wenn.Nox píše:
@Limi123
Ne každý je nezodpovědný a ne každý má stejný způsob relaxu.
a to se dopredu vi jak, kdo skonci blbe a kdo ne?
Ja bych dceru na dovolenou vzala, at se ji to libi nebo ne. Zpruzena a zavrena na pokoji muze byt i tam v hotelu. Pokud takto che promarnit dovolenou, tak prosim.
Ja osobne bych si od ni leto a dovolenou pokazit nenechal. Do ceho bych ji nenutila je mit dobrou naladu. Pokud zpruzena byt chce, tak prosim, jak je libo.
Jo a jak tady zaznelo, mobil a PC max 2h denne. Ze si ji tim postvu proti mne by me netrapilo, i tak se to ocividne deje.
Jak tu už někdo psal, já také v pubertě léto proležela nad knížkami. Problém ale není to prolezene léto, ale to, že na mobilu a internetu vzniká závislost.
Proto doufám, že to do doby, než půjdou na VŠ (nebo než budou pracovat) udržíme v rozumných mezích a pak, dej se vůle Boží.
Sama jsem na mobilu asi závislá a musím sama sobě nastavovat limity, abych si večer i četla. Ten čas na webu je promrhaný, princip té závislosti je podobný, jako závislost na automatech. Čekáš, jestli ti nepadne nový článek, nový příspěvek na emiminu, nová zpráva, jestli tě někdo netagne. Doporučuji dokument Social Dilema, tam jsem poprvé pochopila, že závislost na mobilu je opravdu závislost.
To, že holka tráví celý den na netu, je prostě problém hlubší, než promrhané léto. Kdyby si četla, neřeknu ani popel, tam ta zpětná vazba ve smyslu závislosti není.
A na dovolenou bych ji nenutila, dala bych jí možnost zůstat někde u příbuzných, když nechce.
@Limi123 píše:Sama jsem na mobilu asi závislá a musím sama sobě nastavovat limity, abych si večer i četla. Ten čas na webu je promrhaný, princip té závislosti je podobný, jako závislost na automatech. Čekáš, jestli ti nepadne nový článek, nový příspěvek na emiminu, nová zpráva, jestli tě někdo netagne. Doporučuji dokument Social Dilema, tam jsem poprvé pochopila, že závislost na mobilu je opravdu závislost.
to mam dost podone, akorat me nezajimaji socialni site a nepovazuju to nutne za zavislost. Svoje si splnim, uklidim, uvarim, postaram se o deti, etc a pak kdyz si sednu, tak se holt bavim na netu. Pro mne to neni promrhany cas, stejne bych ho jinak netravila. Nezdravou zavislosti se to stava tehdy, kdyz to narusuje negativne zivot.
Kdyz jeste nebyl internet, tak jsem se divala x hodin na televizi a pred televizi jsem cetla knihy. A tak nejak v tom nevidim rozdil. Proste clovek neco dela, co ho zajima.
@FlorenceF Jenkins píše:
Taky hlasuju pro promrhani. Muj synek byl se mnou tyden na dovce, tyden na primestskem taboru, tyden s babickou u pribuznych, pojede jeste k dedovi a posledni 2 tydny doma se mnou nazyvam ‚Minecraft kempem‘. Vytahla jsem ho na chalupu, na vejlet, 3× vykopala s kamosema a musi se probehnout nebo projet na kole, parkrat koupak a jinak pari na discordu.Urcite by mohl lezet v cizojazycne literature nebo si prosvištet ucebni latku, ale vzdala jsem to
Po prazdninach nam vsem zacne vojny, tak at si to uzije
Tohle je vtipný. Tvoje dítě mělo o prázdninách aktivní program, ale zakladatelce doporučíš, ať nechá dítě celé léto zavřené doma a oba kvůli rozmarům puberťáka přijde o svou dovolenou. Opravdu bys tohle u svého dítěte dopustila? ![]()
@_.Emilyyy píše:
Mne prijde jen vtipny, jak se tady vzdy resi, ze pubertaci jsou porad na monilu a pisou to matky, ltery cely den dokazou psat na emimino.Fakt vsm to neprijde jako ironie?
Já jsem tady třeba dost. Ale narozdíl od dcery zakladatelky, nedřepím celý den doma a nejsme jen na mobilu a počítači. Ale jezdíme na dovolené, výlety, procházky do přírody, čtu,… Nemám problém být několik dnů bez mobilu a jakýmkoliv spojení s okolním světem. Dokáže tohle i dcera zakldatelky? Evidentně ne a v tom je ten problém.
@Anonymní píše:
Jak jsem psala, dcera mela uplne jinou vychovu, venovala jsem jí hodne casu, byly jsme porad nekde, delala sport v extralize atd., ale prisla puberta a vse bylo jinak… Clovek jen kouka, co se z toho jeho skveleho ditete stalo…
Dcera je pořád stejně skvělá, akorát si chce žít už trochu po svém a vidí trávení SVÉHO volného času jinak než Ty.
Jak jinak funguje během školního roku? Školu zvládá, má kamarády?
Nevím, jak hodně se Ti svěřuje, popřemýšlela bych jen, jestli nemůže jít o nějaké psych. problémy, jinak bych ji nechala žít po svém.
Prostě už končí doba rodičovské drezury, snažila ses, dělalas co mohla, ted už toho moc nezmůžeš.
Musíš se naučit se sama sebe zabavovat a nestavět svůj program na dceři. ![]()
Z mého pohledu je to dětství nejhorší životní období, nevíš, jakému rodiči se dostaneš do ruky, jaké svoje osobní frustrace a prohry si bude chtít realizovat skrz tebe, musíš poslouchat, protože dospělí jsou autorita, at jsou jakkoliv švihlí, já jsem se od mala tak těšila, až budu velká a budu si dělat co chci, otravovalo mě to moc a to ještě jsem měla celkem štěstí, dostat se do ruky některým šíleným matkám odtud, tak Bůh mi pomáhej…
Představa, že ve 14, když jsem si hlavně už chtěla dělat jen co chci já sama, mě někdo bude nutit na rodičovské dovolené nebo tábory, mi přijde dost veselá… ![]()
Ale je pravda, že na mobilu jsem neseděla, protože žádný nebyl, ani internet nebyl, v tv nic nebylo, takže volný čas se trávil „aktivně“, s partou za barákem, někteří si zkoušeli první cigarety, popíjel se levný alkohol, první sexuální zkušenosti, přečetla jsem veškerý dostupný brak v knihovně, akorát lehkou kriminální činností jsem se nezabývala… ![]()
Ale asi bys byla spokojená, na netu jsem neseděla… ![]()