Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Arboretka píše:
my už nemáme babičky, jako že bych ji k někomu mohla šoupnout na hlídání a jeli jsme bez ní. Mohla bych ji dát ke švagrové, ale to je mi takové blbé, vůči švagrové i vůči dceři. No, tož takto u násale nejde o život, jde o… jen že chápu zakladatelku
Vuci dceri ne. Co si pamatuju, tak uz v tomhle veku mi bylo jedno, ze by me nekdo vyclenil z kolektivu za takovych okolnosti, obzvlaste kdyby mi dali vybrat
at to dobre dopadne ![]()
Se musím smát, jak tady ty co mají děti do deseti let nedokáží vyjít z úžasu, že holka se celé léto valí v posteli s pc a mobilem. Možná si za pár let vzpomenete jak jste byly naivní. Moje děti do 11 let lítaly venku, s nadšením se těšily na kazdý výlet, doma je člověk neudržel. Dva roky zpět se to zlomilo a konec. Všechno bylo trapný, nic se jim nechtělo. V našeho duševního zdraví jsme je jedno léto promrhat nechali. Vůbec nic se nestalo, výsledek byl akorát ten, že loni plánovaly prázdniny už v okoli Vánoc a klepaly se, zda jim všechny plány s ohledem na covid vyjdou. Letos je to stejné, bude jim 14 a pomalu, ale jistě se z nich stávají celkem rozumné bytosti, člověk uz se s nimi zase domluví a dokonce nás rádi poctí svou drahou přítomností na rodinném výletě a dovolené. Zbytek tráví s kamarády, na mobilech nesedí x hodin denně. Před dvěma lety byla situace úplně jiná. Věřím, že jít na to stylem zákazů a zabavování technologií, akorát by to narušilo naše vztahy. Čuměly by s nafouklou hubou do stropu a akorát by nás nenáviděly, jiný efekt by to nemělo. Být zakladatelkou, nechal bych ji válet, jen na tu domluvenou dovču by jela a zbytek ať si dělá co chce a zaridil bych si vlastní plán.
@Tomáš916 píše:
Se musím smát, jak tady ty co mají děti do deseti let nedokáží vyjít z úžasu, že holka se celé léto valí v posteli s pc a mobilem. Možná si za pár let vzpomenete jak jste byly naivní. Moje děti do 11 let lítaly venku, s nadšením se těšily na kazdý výlet, doma je člověk neudržel. Dva roky zpět se to zlomilo a konec. Všechno bylo trapný, nic se jim nechtělo. V našeho duševního zdraví jsme je jedno léto promrhat nechali. Vůbec nic se nestalo, výsledek byl akorát ten, že loni plánovaly prázdniny už v okoli Vánoc a klepaly se, zda jim všechny plány s ohledem na covid vyjdou. Letos je to stejné, bude jim 14 a pomalu, ale jistě se z nich stávají celkem rozumné bytosti, člověk uz se s nimi zase domluví a dokonce nás rádi poctí svou drahou přítomností na rodinném výletě a dovolené. Zbytek tráví s kamarády, na mobilech nesedí x hodin denně. Před dvěma lety byla situace úplně jiná. Věřím, že jít na to stylem zákazů a zabavování technologií, akorát by to narušilo naše vztahy. Čuměly by s nafouklou hubou do stropu a akorát by nás nenáviděly, jiný efekt by to nemělo. Být zakladatelkou, nechal bych ji válet, jen na tu domluvenou dovču by jela a zbytek ať si dělá co chce a zaridil bych si vlastní plán.
U nás jak přes kopírák… ![]()
@SAJ píše:
Užijte dovolenou, my máme po. A co lásky? Prožíváte? Letos jsme zvolili tuzemskou variantu a bylo to super - ale možná se nám rýsuje něco na podzim… Uvidíme.Myslím, že příští květem budeme obě hryzat strop - matury vlastního dítěte se absolutně děsím.
Diky
.
Momentalne zatim ne, ale uz jsme prozivali, tak ucidime kdy da nekomu dalsi sanci
.
Nase deticky to zvladnou ![]()
@Arboretka píše:
my se nebudeme úplně válet, je to aktivní dovolená, dost aktivní, takže o válení to u ní nebude. Ona mi nějak hrozně začala bojkovat kolo, furt jenom slyším, jak kolo nesnáší a jak na kolo ne, a kolo hnus ( nejde o sport jako takový, to ona sportuje hodně, hraje i ligu, prostě pyskuje na kolo úplně abnormálně)Nějak to překopu, aby to vyhovovalo všem, ono zase nutit jednoho člena do něčeho, co nechce, aby ostatní tři mohli, to se mi taky nezdá úplně fajn.
No ale muze tam byt s vami a jet si svuj program, ne? Jestli se jinak hybe a sportuje, tak bych ji striktne na kolo kazdy den nenutila.
Aha, docitam, ze je to putak. Nenutila bych ji, mozna fakt dalo telo stopku.
Hledala bych s ni alternativy, at si vybere.
Jestli s vami, ke svagrove nebo na nejaky rychle vybrany tabor (urcite nejake dite treba vypadne).
@Lucie_Sx píše:
No ale muze tam byt s vami a jet si svuj program, ne? Jestli se jinak hybe a sportuje, tak bych ji striktne na kolo kazdy den nenutila.
no to nemůže, jak by se dostala z ubytování do ubytování. Je to cyklo dovolená, takže na kole z bodu A do bodu B po cestě po zajímavostech. Loni byla nadšená, že krása, vyprávěla o tom ještě o Vánocích, letos před létem střih a kolo je hnus hnusný a kolo ona nesnáší.
@Lucie_Sx píše:
Aha, docitam, ze je to putak. Nenutila bych ji, mozna fakt dalo telo stopku.
Hledala bych s ni alternativy, at si vybere.
Jestli s vami, ke svagrove nebo na nejaky rychle vybrany tabor (urcite nejake dite treba vypadne).
jenže o tom to je, my se s ní moc nevidíme, na táboře už byla, samotnou ji doma nenechám, my už na dovče taky byli, když byli děti na táboře, to jsme zase měli dost běhací, to by je trefilo
takže jsem se těšila, že prostě budeme někde chvíli společně, kde se bude všem líbit. Že si užije i tátu, který je přes rok dost v práci. No a nějak o to nestojí, no. Najdu někde nějakou pobytovku u rybníka asi ( s cyklotrasou okolo
) a nechám ji se válet. Pokud to tedy projde přes manžela, ten není tak benevolentní jak já.
@Arboretka
Puberťačka co „najednou“ nesnáší kolo…Takže to bude něco skrytého
něco se stalo, buď se jí někdo smál, nebo si dělal srandu že na kole má já nevím třeba velký zadek…taky jsem zažila jak si kluci puboši stráááášně dělali srandu, že holka na kole může onanovat (podobně to snad bylo v nějaké teenagerovské komedii, že holka na kole dosáhla orgasmu) a pak to po holkách pokřikovali…a tak dále a tak dále…Může to být cokoliv co se dotklo holčičí pubertální duše a má to souvislost s kolem.
Ale je to jen úvaha… ![]()
Mne to nejake nuceni jezdeni na dvovolenou neprijde vubec dobre..Podle me by se ten nazor ditete mel brat trochu vazne a respektovat to..
@Arboretka píše:
Najdu někde nějakou pobytovku u rybníka asi ( s cyklotrasou okolo) a nechám ji se válet. Pokud to tedy projde přes manžela, ten není tak benevolentní jak já.
Podle mě je tohle fajn řešení a nějaký kompromis. Dovolená bude, ale trochu se poupraví složení výletů a aktivit. Každý by si přišel na své. Dcera už je velká a má přece jen trochu taky právo v rodině, do které taky patří, vyjádřit názor. Může se k němu alespoň přihlédnout s tím, že konečné rozhodnutí je na dospělém. Myslím že pak ty vztahy mezi vámi o to budou lepší, než něco dávat příkazem. Kompromis je nejlepší ![]()
@Arboretka píše:
jenže o tom to je, my se s ní moc nevidíme, na táboře už byla, samotnou ji doma nenechám, my už na dovče taky byli, když byli děti na táboře, to jsme zase měli dost běhací, to by je trefilotakže jsem se těšila, že prostě budeme někde chvíli společně, kde se bude všem líbit. Že si užije i tátu, který je přes rok dost v práci. No a nějak o to nestojí, no. Najdu někde nějakou pobytovku u rybníka asi ( s cyklotrasou okolo
) a nechám ji se válet. Pokud to tedy projde přes manžela, ten není tak benevolentní jak já.
Zni to jako fajn kompromis, akorat jestli se manzel tesil do Alp, bude se s tim muset nejak poprat.
@Arboretka píše:
my se nebudeme úplně válet, je to aktivní dovolená, dost aktivní, takže o válení to u ní nebude. Ona mi nějak hrozně začala bojkovat kolo, furt jenom slyším, jak kolo nesnáší a jak na kolo ne, a kolo hnus ( nejde o sport jako takový, to ona sportuje hodně, hraje i ligu, prostě pyskuje na kolo úplně abnormálně)Nějak to překopu, aby to vyhovovalo všem, ono zase nutit jednoho člena do něčeho, co nechce, aby ostatní tři mohli, to se mi taky nezdá úplně fajn.
na to kolo bych ji nenutila. Mě takhle rodiče kolo zhnusili. Já prostě opravdu nechtěla jezdit s nima 30 km trasy, nezajímalo mě to, nebavilo, přislo mi to k ničemu. Jednou jsem tak prudila, že jsme se museli nakonec vrátit, protože to bylo pro všechny utrpení. Ted kolo nemám a nikdy bych na nej uz nevlezla.
@Arboretka píše:
jenže on v tomhle kompromis dost dobře udělat nejde, když je to dovolená na kole. Jsem z toho otrávenější než ona, fakt mi to dalo práci, rezervované ubytování mám už půl roku, máme najet 600km zhruba, byl docela oříšek vymyslet trasu, abychom se zase vrátili do bodu A, kde bude auto a všechno to klaplo. Ale ona je úplně zasekaná, včera dokonce slzičky, to u ní neznám. Možná je to tím, jak jí není dobře, ale jedou na soustředění se svým klubem, to miluje, těší se jak blázen, včera přišly pokyny, že s sebou kola a těch 50km do ubytování jedou na kolech, poveze se jim jen bagáž. A záchvatpři tom loni to jeli normálně tam i zpátky, ani necekla. Letos na kolo ještě nesedla, my už máme každý asi 800kiláků najeto. A fakt mě to štve, ne že ne. Ale co s tím nevím. Musím to vymyslet rychle, za chvíli vyprší možnost bezplatného zrušení těch ubytování. Tak přemýšlím, že prostě najdu ubytování tady a bez kol nebo budeme vyjíždět my tady po okolí, přejedeme autem třeba 100kiláků někam, tam to celý den projezdíme a večer se k ní vrátíme domů, mně je to šumák, kde jezdím na kole a co vidím, mladší myslím, že by to vzala. Cuká se manžel, ten se těšil do Alp.
Toto se asi opravdu musí překopat, aby rodinná dovolená vyhovovala všem. A ani se jí nedivím, že nechce jet takovou štreku, když není natrénovaná. Dcera po tom táboře, hodně sportovním, byla totálně zničená, nemohla skoro chodit do schodů a prý to tak po těch 14 dnech měly všechny děti. U toho moře zregenerovala a po pár dnech už vyšla schody bez problémů.
Ale rozdíl je ten, že na ten tábor chtěla jet a už se těší na příští rok. Třeba švagr jel s dcerou rodinou na kole a jejich 13 dcera také nechtěla. Popojížděla s jeho sestrou autem a braly jim věci, ale doma jí samotnou nenechal.
Příspěvek upraven 06.08.21 v 13:19
@marin píše:
Toto se asi opravdu musí překopat, aby rodinná dovolená vyhovovala všem. A ani se jí nedivím, že nechce jet takovou štreku, když není natrénovaná. Dcera po tom táboře, hodně sportovním, byla totálně zničená, nemohla skoro chodit do schodů a prý to tak po těch 14 dnech měly všechny děti. U toho moře zregenerovala a po pár dnech už vyšla schody bez problémů.Ale rozdíl je ten, že tam chtěla jet a už se těší na příští rok. Třeba švagr jel s dcerou rodinou na kole a jejich 13 dcera také nechtěla. Popojížděla s jeho sestrou autem a braly jim věci, ale doma jí samotnou nenechal.
ona je natrénovaná, víc jak my, a taková štreka pro ni není štreka. Jen se sekla, ještě když se to plánovalo, tak chtěla.