Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chci se zeptat, zda je tu nekdo, jehoz dite nevzali na spadovou zakladni skolu? U nas do spadove skoly nevzali pres 50 spadovych deti a nevypada to pro nas moc dobre ani u druhe skoly, kterou jsme meli jako alternativu, pon3vadz tam spadovi nejsme a tech deti je tam take velke mnozstvi
Ted jsem koukala i na dalsi skoly v okoli, ale nektere uz ted maji na strankach skoly uvedeno, ze maji rekorni pocet prihlasek, ze je to mrzi, ale nemohou vyhovet vsem zadostem o prijeti. Mame nejake sance u skol, kde jsme neprisli k radnemu zapisu, kdyz tam maji ve fronte dalsi deti? Nevite, jak to funguje? Pomohl by treba nejaky motivacni dopis, ktery bych na jednotlive skoly poslala? Desim se, kam se to mnozstvi deti, ktere nevzali na nasi spadovou skolu umisti. Bojim se, abychom nedostali misto v nejake skole na druhe strane Prahy 😱 Resili jste nekdo podobnou situaci?
https://zpravy.aktualne.cz/…cc47ab5f122/
To bude něco podobného ne? Jinak spádová škola vám najde nějakou jinou, ale asi ne ideální na dojezd.
Nas to teprve mozna potka, na zapise jsme byli vcera a vime, ze planuji otevrit 2 tridy a maji cca 80 prihlasek, i kdyz nevim, jestli jsou vsechny spadove…ale i tak. Oni vam nejake misto najit musi, otazka je ale samozrejme kde…ja navic resim druhe dite, takze predstava, ze bych mela mit kazde jinde, me moc netesi…kor, kdyz jsme na hranici kraju a udajne maji predjednana nejaka mista na „druhe strane hranice,“ coz by nam rozhodilo mimo jine jarni prazdniny ![]()
V kazdem pripade bych na tvem miste rozhodne podala odvolani a pak zkusila kontakovat ty ostatni skoly…nejspis se nic nedozvite uplne hned, ale ono se to bude chvili jeste utrasat, nekdo se dostane na jinou skolu, nekdo treba zvoli dodatecne odklad, takze ono potrva, nez bude jasne, kolik deti bude realne nastupovat.
Urcite je lepsi vyvijet aktivitu, ptat se, pripominat…kdyz neudelas nic, budes se muset smirit s tim, co nafasujes…takhle aspon budes vedet, zes udelala maximum. A klidne to resit az do nastupu do skoly, pokud by vam dali nejakou hodne divokou alternativu…protoze oni pak v ramci tech ruznych odhlasovani a odvolani muzou mit nejaky manipulacni prostor. Takovy zalozni plan mam aspon ja. Drzim palce.
@Kackac12 Motivační dopis není k ničemu. Na přijímání dětí jsou jasná kritéria, pokud je převis, pak je opět jasně dáno, jakým hlavně transparentním způsobem se děti vybírají - nejčastěji losováním.
@hanka.br. píše: Více
Ja prave dle diskuze s dalsimi rodici pochopila, ze kdyz se uvolni nejaka mista, tak ve druhem kole uz se nelosuje a mohou tim padem ze spadovych deti vybrat koho chteji - treba sourozence stavajicich studentu.
@Beruska999999 píše: Více
No to je dalsi vec, co me desi. Mam druhou dceru, ktera pujde do skoly za rok a logicky ji budu potrebovat dat na stejnou skolu jaku tu starsi dceru. Kdyz ale budeme chodit se starsi dcerou na nespadovou skolu, tak mi tam tu mladsi za rok vubec vzit nemusi. Chjo
Hlavne jak se furt resi, jak je mala porodnost a ze deti jsou zaklad statu, ale ze by se treba zajistila dostatecna kapacita ve skolech, to ne.
@Kackac12 A řeší to nějak vaše vedení obce? Kapacita škol a školek jde za ním ne?
Mně to přijde šílený úplně.
@Kackac12 píše: Více
No tak to ale musíš informace o pravidlech přijetí musíš hledat na konkrétní škole, ne tady. Vůbec nemá cenu se rozčilovat nad porodností - prostě sis vybrala život v Praze, tohle je jeho stinná stránka.
V prvnim kole urcite. Ale u odvolani a dodatecnych prihlasek? Jako logicky by meli uprednostnit ty, kteri byli na radnem zapisu a nedostali se, ale jak je to v realite
Vim, ze kdyz jsme resili skolku, jedna konkretni reditelka nam rekla, ze u tech dodatecnych a odvolani ma volnejsi ruku, ale vyhlasky jsem nestudovala, tak nevim, jak moc se to resi a overuje.
@Kackac12 píše: Více
Hele tohle se fakt uklepe a nějak to dopadne. Zkus se třeba podívat i po základních školách kolem tvé práce nebo nějak po cestě. A já jsem vždy měla děti na dvou různých základkách a dalo se to zvládnout s přehledem. Dokonce jsme měli jedno dítě ve školce na Zbraslavi a starší chodila na základní školu na Andělu. Byl to občas hukot, ale vše se vždy logisticky zvládlo. Pravda je, že pro mladší dítě jsem měla na vyzvedávání zajištěnou chůvu.
To je ale pekny kec…pokud vim, skolni dochazka je povinna, demograficka data jsou dostupna a o treba rozvoji vystavby se taky nejakym zpusobem rozhoduje, takze tenhle nedostek mist je obrovske selhani systemu.
Tak jasne, poslu prvnaka z Prahy teba do Valasskeho Mezirici, easy peasy.
Pokud mam dite od narozeni prihlasene k trvalemu pobytu v nejake obci, tak ocekavam, ze v dobe zacatku povinne dochazky budu mit pro nej misto v te obci. Tecka. Jasne, mava s tim stehovani, ale i tak se ti prvnaci nezjevuji z niceho. Vlastne teda uz predskolaci.
Já třeba nechápu jednu věc. Naše spádová škola má zajímavou pověst. Chce tam dostat dítě skoro každý, protože má výsledky, jsou tam nároční učitelé a je šance že dítě se dostane na gymnazium. Aktuální je i spádová turistika.
Ale nikdo nevidí tu druhou stranu, jako narvané třídy, arogantní učitelé, děti pod tlakem.
Já své spádové místo tedy z radostí přenechala.
Jinak si myslím, že bývá praktické mít školu spíše v blízkosti zaměstnání než bydliště. Zvlášť pokud pracuješ třeba do 17 hodin a družina je třebq so 17:30.
Já teď syna vozím na druhoubstranu Prahy než bydlíme a zhruba v polovině Prahy pracuju. Zvládnout se to dá, ale chce to pomoc a i tak je to vyčerpávající. Být ta škola u práce, jsem šťastná.
Vlastne z toho mi vylezlo, ze by bylo fer zohlednovat delku trvaleho pobytu. My bydlime od roku 2010 (resp. kupovali pozemek ve 2008)a prvni dite mi slo do skoly v roce 2021. Ja si tech 11-13 let predtim kapacity zjistovala a bylo jich dost. Ze za 11 let probehla silena vystavba v sousednich 2 obcich, ktera tim uplne zamavala, to mi kristalova koule fakt neukazala ![]()
Příspěvek upraven 12.04.24 v 07:07
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.