Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@lucenka píše:
Vždycky to nejde… Nemáme tu kontejnery na tříděný odpad, sběr oleje a podobný blbinky
O sběru oleje slyším třeba poprvé v životě. To samé i o víčkách od jogurtu
Odpad třídíme. Olej do dřezu neleju, nepatří to do kanalizace. Víčka od jogurtu do sběrného dvora nenosím. Nekupujeme jogurty ve skle, ale normálně v umělém kelímku.
Co se týče vody, snažím se s ní šetřit.
Auto máme jedno.
Kelímky nenosím - nechodíme na festivaly.
@vejilka píše:
Protože se o to nezajímáš
Já jsem na tohle docela ouchyl, to by ses divila, co všechno se třídí ![]()
Odpad netřídím, olej liju do dřezu, víčka házím do koše. Auto ani řidičák nemám. S vodou nešetřím, normálně se sprchujeme, koupeme, pijeme, myjeme nádobí, vytíráme… Na festivaly nechodím, ale kelímek bych si z domu nebrala. Do práce si obden kupuju pití v lahvi, šťávu domů též v plastu.
@vejilka píše:
Tak já to znám, dřív jsem se o ekologii dost zajímala. A dospěla jsem k tomu, že je to výnosný busines pro určitou skupinu lidí a většinou se skutečnou ochranou přírody nemá nic společného (viz třeba moderní žárovky)
Musíme doma zavést kompost, no to bude much a smradu, ale soused ho má za plotem ve stejném místě, takže tam můžou být dva.
Jinak jsem nosila slupky místním kozám… nebyla jsem sama a ze 3 zbyla 1, takže už raději ne.
Vodou se snažíme šetřit, ale nějak máme tu spotřebu prostě velkou…
téměř nesmažíme, ale máme tu popelnici na olej
auta 2, potřebujeme s manželem každý zvlášť
víčka sbírají ve školce, ostatní tříděný odpad, ale ne úplně vše
A co ještě? Manžela si nechám, toho recyklovat nechci. ![]()
@lucenka Nemyslím si, že je to k ničemu. Kdyby si tohle řekl každej, tak to tady vypadá jak v animáku wall-e. K nim to taky jednou dojde. K ničemu podle mě je, že se např. OC Olympia Brno snaží tvářit, jak strašně jsou eko a já nevím co, všichni zaměstnanci jsou tam doslova buzerováni, musí všechno přísně třídit, ale pak se ten roztříděnej odpad vyhodí na JEDNU hromadu, kterou odvezou popeláři jako směsný odpad ![]()
@Sleepy.Monkey píše:
Nekupujeme jogurty ve skle, ale normálně v umělém kelímku.
to je právě ono, hodně jich má Al víčka, ten hliník by se právě měl třídit. Poznáš ho snadno - zmáčkeš a drží, tak je to ono.
@vejilka píše:
já se o oleji taky doslechla až nedávno, u nás doma se lil vždycky do záchodu.. ale ta představa, že než naplním lahev olejem, tak mi to doma bude třeba čtvrt roku stát.. akorát zbytečný lákadlo pro děcka.. ![]()
Odpad třídím v tom, že slo a plast zvlášť. vodou šetřím tak přiměřeně, nechce se mi za ni moc platit. igelitky kupuju, pak se mi doma kupí. auta máme tři, ale prostě to jinak nejde, když pracujeme mimo město.
Já jsem v těchto věcech zastánkyní zlaté střední cesty. Odpad se snažíme z většiny třídit, vodou nijak zvlášť nešetříme. Na oleji moc nesmažíme, když už, tak ho dávám v pytlíku do popelnice. Víčka od jogurtů neřešíme, auto máme 1. Mám Equa lahev na vodu a plátěnou nákupní tašku, když je ale zapomenu doma, bez výčitek si jednou za čas koupím pití v petce nebo igelitku.
Potraviny bez obalů bych nechtěla, když vidím, jak jsou lidé schopní se špinavýma rukama hrabat v pečivu, bohatě mi to stačí.
Co mi vadí jsou příliš velké obaly, kdy jsou všechny pytlíky a krabičky 2× tak velké, než by musely být. Některý obchody to opravdu přehání, např. Zoot - když vidím, kolik na výdejnách denně roztrhají igelitů, je to hrůza.
Produkování velkého množství odpadu je zbytečné. Ale jak už tu bylo zmíněno, i když by všichni lidé z vyspělých zemí začali myslet ekologicky, ostatní země to bohužel vykompenzují,
Vodou šetříme, po koupání tou vodou splachujeme záchod, odpadky třídíme - plasty, sklo, papír, elektro, pro slepice a zbytek. Olej bych klidně sbírala a vyhazovala na místě určeném, ale protože nemám ponětí, že by v okolí byl kontejner na olej, tak smůla, jde do dřezu. Na druhou stranu pečivo nabírám zásadně do plastového sáčku, v tom papírovém to do druhého dne ztvrdne tak, že bych mohla rovnou sušit slepicím. Na nákup si beru igelitky, mám s sebou vždy aspoň nějakou, takže jednu používám mnohokrát. Naopak když partner koupí tu papírovou tašku, často je po jednom použití roztrhaná a když není, stejně ji po nějakém čase vyhazujeme bez dalšího použití. Špatně se skladuje, abych ji vzala znovu na nákup, nevleze se mi do kapsičky, kam plastová ano. Dle mého je zase lepší 10× použít plastovou tašku než pokaždé 1× papírovou. Co mi trhá oči, jsou povalující se odpadky a vajgly.
Občas mě napadlo, kdyby někdo spočítal, kolik splodin jde do ovzduší díky kuřákům, možná by to byla zajímavá informace. Jen z našeho paneláku se kouří víc než z auta, kterým nejezdíme každý den. Životní prostředí mi není jedno, ale víc mi jde o naše pohodlí.
Příspěvek upraven 23.04.18 v 12:24
Ty jo, tak to mě teda překvapuje, kolika lidem je to tu jedno
Také ve svém okolí několik takových jedinců mám, ale jsou to spíš výjimky. Názor, že jeden člověk planetu nespasí mi přijde zcestný
Kde jinde začít než sám u sebe??
My doma třídíme plasty, sklo a bio odpad do kompostu (baterie atd.jsou snad samozřejmostí všude
). Vím, že máme ještě mezery v kovech (ta víčka atd.)
Bezobalový obchod u nás bohužel není ani v okresním městě, jinak bych určitě využívala. Snažím se alespoň v klasických obchodech nebrat si zbytečně moc igeliťáku, nosím si vlastní tašky atd. Vodu se také snažíme šetřit, hlavně na zahrádce na zalévání využívat dešťovku, energiemi šetříme. Ted mě začala bavit i „recyklace“ oblečení - dětem teda oblečení z druhé ruky nakupuju od miminek, ale ted jsem ulovila i pro sebe na vinted pár minimálně nošených kousků, mám z toho radost
Auta teda máme dva (jsme na vsi).
@Tableta píše:
OC Olympia Brno snaží tvářit, jak strašně jsou eko a já nevím co, všichni zaměstnanci jsou tam doslova buzerováni, musí všechno přísně třídit, ale pak se ten roztříděnej odpad vyhodí na JEDNU hromadu, kterou odvezou popeláři jako směsný odpad
To asi funguje i jinde, popelářům je to fuk, a nebo dobře vědí, co se pak s tím vytříděným děje… Taktéž jsme v prodejně dávaly zvlášť igelity, hromady toho byly… nesla jsem to okolo popelářů do žluté popelnice a oni si to normálně vzali do směsky…