Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Odpad netřídím, víčka nikam nenosím, nesnažím v hromadě oleje takže panvicku umyju v klidu umyju ve dřezu. Vodu se snažím šetřit, ale v klidu si dopřeju dlouhou sprchu nebo vanu. Na festivaly mě nikdy nenapadlo nosit svůj kelímek. Vodu si kupuju v Pet lahvích
netřídím, nešetřím s vodou, olej normálně do dřezu, víčka nikde nenosím, auto máme jedno a nenosím si nikde svoje kelímky, většinou to funguje tak že si u vstupu musíme koupit nějaký a pak dostáváme do něj… a rozhodně nebudu nakupovat bez obalů
jsem rebel, co
Tak hlavně vidím problém v konzumní společnosti jako takové. Všichni řeší pytlíky a obaly, ale nikdo neřeší to, že se vyrábí kvanta zbytečných věcí a lidé jsou neustále masírováni, aby si kupovali nové a nové věci - každý rok nový mobil, třičko max. na rok, boty sotva na dvě sezony. Výrobci záměrně vyrábějí všechno tak, aby to moc dlouho nevydrželo, lidé kupují pořád něco nového a vznikají miliony tun odpadu.
Jsme pokrytečtí. Pokud si kupuju stále nové věci - oblečení, boty, elektronika apod a potom si s velkou parádou vezmu v krámu papírový pytlík, tak to fakt nezachráním. To je jenom tak pro naše svědomí - aby se vlk nažral a koza zůstal celá.
Máme jedno auto, třídíme odpad i zbytky z kuchyně. Vodu po koupání dáváme do kbelíku a splachujeme s ní. Na festivaly nechodím - iritují mě tam čuňata, po jejichž nájezdu zbyde akorát udupadná tráva a hory povalujících se odpadků.
@lucenka píše:
Odpad netřídím, víčka nikam nenosím, nesnažím v hromadě oleje takže panvicku umyju v klidu umyju ve dřezu. Vodu se snažím šetřit, ale v klidu si dopřeju dlouhou sprchu nebo vanu. Na festivaly mě nikdy nenapadlo nosit svůj kelímek. Vodu si kupuju v Pet lahvích
Nevím, jestli pár lidí něco spasí. Žijeme zkrátka v moderní době, kdy máme světlo kdykoli, teplo kdykoli, jídlo, oblečení… Není potřeba zas žít jak v pravěku. Já tey přestala používat aviváže, odpad netřídím, jelikož popelnice na tříděný odpad jsou od nás 3km a jsem líná. Nekupuji zbytečnosti a jedeme doma v kompostu. Takže zbytky zeleniny, slupek… dávám tam. Auto máme jen jedno. Jinak kelímky si sebou nikam neberu
Netřídím, nesmažím každej den řízky, olej normálně do dřezu, víčka od jogurtu do sběrného dvora??
Ale já jogurty ani nežeru
. Vodu používáme podle toho jak potřebujeme. Na fesťák si rozhodně neponesu svůj kelímek
. Za měsíc vyhodíme asi 100 petek. Aut máme pět. Pečivo v obchodě si beru zásadně do igelitového sáčku, v papírovém je z něj do druhého dne beton. Jídla, které nespotřebujeme, je asi poměrně dost. A nakupování bez obalů si neumím moc představit, bylo by to pro mě nepohodlné
.
No, jak to tu tak čtu - hlavně že máme pohodlí my a po nás potopa.
Třídím, s vodou šetřím, olej nově sbírám do pet, ale ještě jsem ji nenaplnila, protože smažím minimálně. Jogurty kupuju zřídka, ale hliníkové obaly u nás patří do plastů, tam je taky hážu. Auto nemáme. Na fesťáky nechodím.
Upřímně nechápu tady ty komentáře. Žít ekologicky by měla být pro každého samozřejmost. A ohánět se moderní dobou?
Co to je sakra za výmluvu. Vždycky to jde. Je to jen o tom zvednout tu svou línou zadnici. Peace.
Ještě bych chtěla dodat, že se snažím žít minimalisticky.
Příspěvek upraven 23.04.18 v 12:05
@Adrasteia píše:
No, jak to tu tak čtu - hlavně že máme pohodlí my a po nás potopa.
Amen.
Me vadi vseobecna premira plastu ve svete - tolik tun plastovych kramu se vyrobi zbytecne, nikdy je nikdo neupotrebi. Objednam si ekologicky gel na prani a on prijde v krabici, ktera je z poloviny vycpana plastovyma pytlema, to pak absolutne postrada smysl
Vsude jen plastove sacky, plastove lahve, kelimky, obaly.. Na piti mame doma vsichni umyvatelne sklenene lahve, pytliky se snazime pouzivat papirove, napoje v petkach kupujeme minimalne, vodu pijem kohoutkovou. Auto mame jen jedno na delsi cesty, jinak MHD. ![]()
@Tableta píše:
Třídím, s vodou šetřím, olej nově sbírám do pet, ale ještě jsem ji nenaplnila, protože smažím minimálně. Jogurty kupuju zřídka, ale hliníkové obaly u nás patří do plastů, tam je taky hážu. Auto nemáme. Na fesťáky nechodím.Upřímně nechápu tady ty komentáře. Žít ekologicky by měla být pro každého samozřejmost. A ohánět se moderní dobou?
![]()
![]()
Co to je sakra za výmluvu. Vždycky to jde. Je to jen o tom zvednout tu svou línou zadnici. Peace.
Ještě bych chtěla dodat, že se snažím žít minimalisticky.
Příspěvek upraven 23.04.18 v 12:05
Vždycky to nejde… Nemáme tu kontejnery na tříděný odpad, sběr oleje a podobný blbinky
@Tableta Ano souhlasím, je to o lenosti. U sebe to třeba přiznám. Jsem prostě líná sbírat týden zvlášt plast, sklo, syslit to doma, mít bordel a pak jet s tím do popelnice. Nemám taky ráda plýtvání, ale to spíš v rámci šetření, takže vařim tak, aby to množství bylo na dva dny. Zbytečně nesvítíme, s manželem se koupeme spolu. Ale nejsem prostě extrém, kdy celý den nespachuji, myji se jen vodou, jím jídlo týden a nežiji v zimě
@lucenka Tak je jasný, že v rozvojových zemích je to na jiné úrovni.
Včerejšek byl Dnem Země. Znamená to pro vás něco?
Třídit odpad už snad každý bere jako samozřejmost. Ale co třeba voda? Šetříte s ní? A kde končí po nedělním obědě olej z vaší pánve? A co víčka od jogurtů? Nosíte je do sběrného dvora? A co takhle auta. Kolik automobilů na hlavu je ve vaší rodině? Dokážete se uskromnit a obětovat část vlastního pohodlí ve prospěch životního prostředí?
Mám v těchto oblastech svědomí čisté. A přesto vím, že je to málo. Co mi opravdu chybí, jsou bezobalové obchody. Tímto směrem by se měla EU zaměřit. Vinařům sebrali sudy, ale s hromadou plastu se pořád nepohnulo. Naučili jsme se třídit odpad, naučíme se i nakupovat bez obalů. Jen k tomu potřebujeme nad hlavou bič. Protože co v této zemi není dáno zákonem, na to lidé kašlou.
Blíží se období letních festivalů. Nosíte si s sebou svoje kelímky na pití? Na některé festivaly ani není vstup s vlastní nádobou možný. Bezpečnost nade vše. A Země pláče.