Den Země

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22783
23.4.18 12:45

@vlcacek01 My hodně využíváme samoobslužný pokladny, tak ani nevim, jestli by případně prodavačka koukala divně :lol: Na banány ne, na tu papriku možná už jo. A pytlíky přesně - ty „nejlepší“ na svačinu a postupně jsou z nich pytlíky na odpad. Rovnou vyhazuju jen děravý nebo hodně špinavý, opatlaný třeba od sladkýho pečiva (a do těch klidně dám ještě ten odpad).

Pijeme kohoutkovou vodu - přijde mi divný platit za totéž v plastových lahvích (a ještě se s tím tahat) :) To jsem dělala naposled kvůli dítěti s kojeneckou vodou. Ale když mám aktuní žízeň, tak si půllitrovku někde koupim, to zas jako ne že ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
23.4.18 12:48
@vejilka píše:
Tak jak tu někdo psal, lidi jsou prasata a kdyby mělo být všechno rozbalené, tak buhvi, kdo to všechno ohmatal 8o Mě kolikrát stačí u pečiva, když vidím, jak se v tom někdo přehrabuje holou rukou. :roll:

A?? Ovoce a zeleninu přece doma umeju ne :nevim: Pečivo si taky nabírám holou rukou, resp. to první ohmátnu tím pytlíkem, do kterýho si ho rovnou dám, ostatní pak rukou - ale se zásadou „na co sahnu, to koupim, nevracim“. Snad nikdy jsem si nevzala ty k tomu určený rukavice - to mi přijde zrovna jako naprosto zbytečná věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6831
23.4.18 12:50

Jinak holky, znáte někdo nějakého fanatika, kterej by to fakt uplně hrotil?? Mě kolikrát stačí, co vidím u mojí babičky v rámci šetření a neumím si představit nějakého eko maniaka. Ona se třeba koupe 1× tydně, wc splachuje jen po velké spotřebě, takže celý den tam smrdí moč. Nesmí splachovat ani návštěva. V zimě raději mrzne, než aby si pustila topení. Odpad třídí, ale tím stylem, že to tam dá až za 14dní, takže v kuchyni se válí petky, sklo, papír, bordel… Jedno jídlo jí týden…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
23.4.18 12:52

Netřídím ani baterie, léky tu mám vytříděné už přes měsíc, že je odnesu do lékárny, ale nikdy si nevzpomenu. Počítám, že ještě tak měsíc se mi tu budou válet, pak se naštvu a vyhodím je do koše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
23.4.18 12:59

Jo a používám látkové pleny. Ale nikomu to nenutím ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Doe_Jane
23.4.18 13:00
@vejilka píše:
Jinak holky, znáte někdo nějakého fanatika, kterej by to fakt uplně hrotil?? Mě kolikrát stačí, co vidím u mojí babičky v rámci šetření a neumím si představit nějakého eko maniaka. Ona se třeba koupe 1× tydně, wc splachuje jen po velké spotřebě, takže celý den tam smrdí moč. Nesmí splachovat ani návštěva. V zimě raději mrzne, než aby si pustila topení. Odpad třídí, ale tím stylem, že to tam dá až za 14dní, takže v kuchyni se válí petky, sklo, papír, bordel… Jedno jídlo jí týden…

neznám, ani bych se s takovým prasetem nebavila :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
31287
23.4.18 13:02

@RadkaEm odpovím a pak dočtu diskusi, sama jsem zvědavá.
Já beru ekologii vlastním směrem :lol:
Jakožto správnej lenoch nemám nervy na třídění (tři košíky, myslet na to, že to musím hodit do auta a vézt to tři kilometry ke kontejnerům), a tak radši žiju bezobalově, kde to jen jde, abych se s tím pak nemusela patlat.
Takže když koupim přípravek na podlahu, kupuju ho pětilitrovej kýbl (vystačí na pár let??), aviváže a podobný nesmysle nepoužívám vůbec, krabice od prášku na praní mi v koupelně stojí stejná už asi tak pět let (v plastovém pytli odnesu jednou za uher do plastů petky z chlapova náklaďáku), papírovým odpadem zatápím (ať už krbová kamna nebo přes celé léto grilovačky). Co jde kupuju bez pytlíků, kelímků, taštiček a sítěk, do vlastních tašek.
Biozbytky házím v kuchyni z okna (slepicím :D ).
Oblečení, boty a další věci vozím do charity a i je kupuju z druhé ruky (pro mě je i tohle krok pro „obnovitelnost zdrojů“), šaty si s kámoškama šijeme z povlečení na postele :mrgreen:

Bezobalový obchod jsem v Plzni teď konečně objevila, ale bohužel tam nemají potraviny :? jen drogerku a spol.

festivaly - jezdím jen na ten, kde se chovají supereko :potlesk: od kelímků na pivo až po vidličky k nudlím, takže tam je to paráda.
Ty plasty jsou fakt hrozný zlo. Zrovna dneska jsem hledala na netu kelímek na kafe (umřel mi termohrnek) a hele co jsem objevila :D https://www.knihcentrum.cz/…-400ml-birds
Co mě hodně žere je to vození věcí z jedný strany planety na druhou (bambusový tácky do Evropy, ovoce přes půl světa a dvakrát kolem dokola, atd.), takže co jde, podporuju českou výrobu a produkci, farmářský krámky a trhy…
vozidel teda máma ve vlastnictví několik ( :oops: ), ale tak Hyundaiem pole nezořem :lol: :lol:

Závěrem, považuju se za ekologicky smýšlejícího a žijícího tvora (a to i přesto, že nemám doma různobarevné košíky na odpad), ale jsem moc líná to hnát do extrému :roll:

A třeba by mě fakt hrozně zajímalo, odkud se přesně v oceánu vzaly ty tisíce tun plastovýho bordelu 8o http://technika.denikplus.cz/…vetsuje.html
tenhle článek mě hodně donutil se zamyslet nad tím, jeslti jako jednotlivec nemůžu udělat víc (i když mám pocit, že můj vytříděný kelímek od jogurtu ve střední evropě nejspíš není ten, který by se plavil v Tichém oceánu, kdybych ho hodila do normální popelnice :think: )

Příspěvek upraven 23.04.18 v 13:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
520
23.4.18 13:09

My tedy třídíme, plasty, sklo. Kopmpstujeme. Olej, nebo sádlo setřu do utěrek nebo starých hadrů a dávám do koše. Do odpadu bych nelila nikdy (neříkám kapku oleje), viděla jsem jak to dokázalo ucpat trubky, stal se z toho jeden tuhej špunt, fuj..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
23.4.18 13:11

Jo a dodám, že Den Země pro mě neznamená nic. Nějak nevím, že nějakej takovej byl, já tyhle „dny pořád něčeho“ dost bojkotuju.
Pokud chci něco dělat, tak to dělám pořád, pokud nechci, mezinárodní den kdečeho mě k tomu nedonutí (viz. http://svatky.centrum.cz/…-dny/brezen/
).
Mimochodem, právě jsem zjistila, že mé narozeniny jsou Mezinárodním dnem smutku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21112
23.4.18 13:12

Třídím a recykluju, to je minimum co můžu dělat.

Sice je otázka nakolik je recyclace energeticky náročná, v některých případech obal prostě vyhodit zanechá daleko menší stopu, ale nemutýruju nad tím.

Staré věci spravuju pokud to jde a vracím do používání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1054
23.4.18 13:15
@RadkaEm píše:
Včerejšek byl Dnem Země. Znamená to pro vás něco?

Třídit odpad už snad každý bere jako samozřejmost. Ale co třeba voda? Šetříte s ní? A kde končí po nedělním obědě olej z vaší pánve? A co víčka od jogurtů? Nosíte je do sběrného dvora? A co takhle auta. Kolik automobilů na hlavu je ve vaší rodině? Dokážete se uskromnit a obětovat část vlastního pohodlí ve prospěch životního prostředí?

Mám v těchto oblastech svědomí čisté. A přesto vím, že je to málo. Co mi opravdu chybí, jsou bezobalové obchody. Tímto směrem by se měla EU zaměřit. Vinařům sebrali sudy, ale s hromadou plastu se pořád nepohnulo. Naučili jsme se třídit odpad, naučíme se i nakupovat bez obalů. Jen k tomu potřebujeme nad hlavou bič. Protože co v této zemi není dáno zákonem, na to lidé kašlou.

Blíží se období letních festivalů. Nosíte si s sebou svoje kelímky na pití? Na některé festivaly ani není vstup s vlastní nádobou možný. Bezpečnost nade vše. A Země pláče.

odpad třídím, jsou na to kontejnery proč ne že, nevím teda co bych měla dělat s olejem :mrgreen: doma ho skladovat nebudu ani jiné víčka nejsme sběrači, vodou nějak nešetřím nejsem prase(dá se šetřit teda i tak, že se nesprchuji třeba hodinu :mrgreen: )jinak se chovám k životnímu prostředí hezky, nehážu odpadky kolem sebe ani nikam do řeky..a auto je v dnešní době nutnost, ale potěším tě na nákup jdu klidně pěšky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2474
23.4.18 13:29

No skladovat doma starý baterky by mě teda taky nenapadlo 8o. Normálně při výměně hodím starý do koše :nevim:. Když se rozbije rádio, taky ho šoupnu do popelnice a nikam s tím nepoběžím, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
23.4.18 14:09

Třídila jsem, co se dalo, ale bylo pak dost demotivující, když schraňované plechovky a hliníková víčka od jogurtů ve sběrném dvoře šoupli do směsného odpadu :pocitac:, škoda práce. Takže toto už nehrotím, když to není recyklace. Plast, sklo a papír je samozřejmost. Olej bych i slívala, ale nikdo tu to taky nechce. Kdysi byla akce ve škole, ale to už vyšumělo. Vozit to někam daleko, je pro mě kontraproduktivní. Baterie házím do šuplíku a jednou za čas vyvezu.
Vodu se snažíme šetřit, ale abych jí z koupání skladovala v kýblích a splachovala s ní, to ne. Zničím si vanu i záchod a výsledek neodpovídá účinku. Stejně se skoro nekoupeme, těch cca 10 kýblů za rok není zásadních. Zase vodou z umývání ovoce a zeleniny zalévám kytky. Když čekám na teplou, tak odtáčím do kýble a taky s tím zalévám.
Kdybych stavěla dům, tak asi víc promyslím technologie, kdy se dá ušetřit odtékající voda, ohřát přitékající apod. Životní prostředí mi jedno není. Stačí se podívat ven, copak je normální, že je v půlce dubna týden 25 stupňů? Na druhou stranu naprostý fanatik ze mě nikdy nebude. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
23.4.18 15:17
@Bandii píše:
No skladovat doma starý baterky by mě teda taky nenapadlo 8o. Normálně při výměně hodím starý do koše :nevim:. Když se rozbije rádio, taky ho šoupnu do popelnice a nikam s tím nepoběžím, ne?

Já teda zrovna u baterek nevidím velký problém ve sběru. Moc místa nezaberou. Např. my máme na skříni v kuchyni hrnek, do kterého házíme baterie, žárovky atp. Když je hrnek plný nebo je toho víc, vezmu do sáčku a jednou za rok to v Lidlu nebo Kauflandu hodím do té jejich krabice. Normálně o tom skoro ani nevíme, není to nijak na očích. Stejně tak rádio bych nevyhodila do směsného odpadu, pokud by to aspoň trochu šlo. (kontejner, sběrný dvůr nebo počkat a potom hodit do nějaké té sběrné popelnice)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
RadkaEm
23.4.18 15:37

Díky za všechny příspěvky. Některé jsou přinejmenším zarážející, jiné inspirativní. Nejsem ekologický fanatik, ale tuny odpadu v oceánech, ve vesmíru, na skládkách za městy… to se týká nás všech. Jsem všema deseti pro bezovalové obchody. Pro omezení výroby plastových obalů. Všechno skutečně balené být nemusí.

https://www.trideniodpadu.cz/sberne-dvory - a tady odkaz pro ty, co nechávají rádia u popelnic.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1