Den Země

Napsat příspěvek
Velikost písma:
lucenka
23.4.18 12:27
@Popokatepetla píše:
Ty jo, tak to mě teda překvapuje, kolika lidem je to tu jedno :-( Také ve svém okolí několik takových jedinců mám, ale jsou to spíš výjimky. Názor, že jeden člověk planetu nespasí mi přijde zcestný :-( Kde jinde začít než sám u sebe??
My doma třídíme plasty, sklo a bio odpad do kompostu (baterie atd.jsou snad samozřejmostí všude 8o ). Vím, že máme ještě mezery v kovech (ta víčka atd.) :oops: Bezobalový obchod u nás bohužel není ani v okresním městě, jinak bych určitě využívala. Snažím se alespoň v klasických obchodech nebrat si zbytečně moc igeliťáku, nosím si vlastní tašky atd. Vodu se také snažíme šetřit, hlavně na zahrádce na zalévání využívat dešťovku, energiemi šetříme. Ted mě začala bavit i „recyklace“ oblečení - dětem teda oblečení z druhé ruky nakupuju od miminek, ale ted jsem ulovila i pro sebe na vinted pár minimálně nošených kousků, mám z toho radost :) Auta teda máme dva (jsme na vsi).

Tak já bych klidně třídila, ale když nemám kontejnery, tak to jde těžko. A opravdu nebudu skladovat třeba rok baterie, abych je pak odvezla do správného koše. A přijde mi, že je to problém i v ČR… kdyby se tolik stálo o třídění odpadu, tak už by dávno byly kontejnery na tříděný odpad u všech na ten směsný.

• Citovat
  • Upravit
5314
23.4.18 12:28

Jo a co mě nejvíc rozčiluje v obchodech je balená zelenina..nechápu, proč si člověk jako dřív nemůže nabrat kolik mrkví, jablek atd. chce a musí to mít na tácku a ještě v igelitu (expert na to je třeba Lidl :roll: ) A vubec nejlepší je, když je takto zabalená bio zelenina..4 jablka a plastu, že by člověk brečel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
832
23.4.18 12:28

Ještě jsem neodpověděla na festivaly - na těch i na jiných akcích se chovám tak, jak určí pořadatel. Když jsou pevné kelímky se zálohou, ocením to - už jen kvůli tomu, že se tam pak nepovaluje odpad. Když jsou kelímky jednorázové, tak s tím stejně nic nenadělám, protože tam pak s vlastním kelímkem nepustí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
23.4.18 12:29

@lucenka tak třeba zrovna baterie házím do jednoho šuplíku a jednou za rok je na to sběrné místo vezmu, co je na tom tak složitého :nevim:
A pokud nejsou kontejnery, stačí napsat na obec..uděláš tak něco záslužného i pro ostatní občany.) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22783
23.4.18 12:30

Snažím se, ale nijak urputně. Odpad třídím (plast / papír / sklo / ostatní, baterie a léky samozřejmě taky tam, kam patří), ale třeba prošlý jogurt fakt nedoluju z kelímku, abych mohla vytřídit plast. Víčka od jogůrtů - no, jestli je myšlen hlíník, tak ty máme jen na lipánkách a fakt je netřídim. Vodou šetřim v tom smyslu, že zavírám kohoutek při čištění zubů (nenechávám téct vodu „jen tak“) a nedávám si nijak dlouhý sprchy, vanu natáčím výjimečně. Na druhou stranu nádobí myju pod tekoucí vodou. Igelitový pytlíky se snažim používat opakovaně, dokud to jde (nakonec na odpadky), pypírový totéž. Oblečení, který mi vyhovuje, nosim dlouho, stejně tak spotřební věci, elektronika - ale není to žádná uvědomělá činnost, prostě mi to tak vyhovuje :) Co mě štve a chtěla bych změnit, to je plýtvání jídlem - každou chvíli něco doma nestíháme sníst a vyhazujeme (hlavně jogurty, ovoce, zelenina, chleba). A když to příště nekoupim, tak nám to pro změnu chybí :zed:

Auto máme v rodině jedno, na festivaly nechodim, ale v práci mám svoje hrnky i skleničku, platový kelímky tu téměř vůbec nevyužívám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
23.4.18 12:31

Třídím plasty (patří tam i konzervy a hliník) a sklo. Papír vhodný na podpalku vyletí komínem papír nevhodný končí u dcery ve škole v rámci sběru.

Vodou šetřím kvůli ceně a bojler taky nedává nekonečné množství teplé vody. V létě ale napouštíme bazén (stačí jednou za sezónu, umíme se o něj postarat tak, abychom nemuseli měnit vodu). Peru, když potřebuju (pračka si vezme tolik vody, kolik potřebuje), suším venku.

Večer svítíme u TV svíčkami, máme rádi romantiku - ale zase jede komp, páč vesměs čučíme na stažené filmy a seriály. Takže elektřina se u nás moc nešetří.

Pijeme vodu z vodovodu, petky máme od mléka a sirupu.

Olej normálně liju do dřezu a hodlám v tom pokračovat. Cena stočného je taková, že se nehodlám jakkoliv omezovat. Za chvíli po mně budou chtít, abych do záchodu jen čůrala a exkrementy sbírala a nosila do sběrného dvora :roll: Navíc s tou mastnotou jde do kanálu i jar, tablety do myčky nebo jiné odmašťovací prostředky, tak to zase taková katastrofa není.

My s manželem máme jedno auto, tchyně (bydlí v přízemí) má taky auto - takže 2 na baráku. Manžel jezdí autem do práce každý den - není spojení, je tedy na autě závislý.

My například s dcerou za chvíli vyrážíme kupovat boty, mrknout na kosmetiku, oběd a drobný nákup a jedeme busem. Autem bereme velké nákupy + výlety.

Jídlem neplýtvám, nesnáším to. Všechno umím zpracovat, konzervovat, zmrazit…Nejlépe vařím ze zbytků :lol:

Venku nic nevyhodím, občas mám v kabelce pěkný čurbes (papírky, letáčky, nepotřebné účtenky, jízdenky) :oops: Ale když občas vidím, jak si někdo vybalí žvýkačku a bez skurpulí majzne obalem na zem :zed: :zed: Nechápu. Mi by přiletěl, jako děcku, takový pohlavek, až by mi mozek bouchl o lebku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
23.4.18 12:32
@Popokatepetla píše:
@lucenka tak třeba zrovna baterie házím do jednoho šuplíku a jednou za rok je na to sběrné místo vezmu, co je na tom tak složitého :nevim:
A pokud nejsou kontejnery, stačí napsat na obec..uděláš tak něco záslužného i pro ostatní občany.) :palec:

no třeba to, že by mi zabíraly drahocenné místo v kufru a asi by se to nezdálo ani leteckým společnostem ;)

A tedy na naši městskou část jsme psali hodněkrát… a víš co, stalo se úplný ho.vno. Tedy jo postupně se kontejnery objevují v místech, kde téměř nikdo nechodí. Ale ke směsným popelnicím u MHD je nikdo nedá.

• Citovat
  • Upravit
22783
23.4.18 12:33

U nás (menší město) jsou kontejnery na tříděnej odpad na každým rohu, bych se styděla sama před sebou, kdybych těch pár kroků navíc od běžných popelnic neinvestovala :oops: Na baterie je nějaká sběrná nádoba minimálně ve dvou obchodech, takže jde hlavně o to vzpomenout si, že je mám vzít s sebou. A vážněá ovoce a zelenina - co jde, to beru bez sáčku, nějak nevidim důvod brát si sáček na jednu papriku, tes banánů nebo třeba jeden česnek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
23.4.18 12:33

Jo, můj mobil (mimochodem, každý ho obdivuje, jak je krásný :lol: ) má 8,5 roku. Funguje a slouží dobře, nevím, proč bych ho měnila. Oblečení si kupuju, jak potřebuju a když se mi něco líbí.

My pravidelně jezdíme na Hefaiston na Helf a tam pijeme z rohů - jo jo, jako kdysi staří Vikingové a Slované. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6831
23.4.18 12:34
@Popokatepetla píše:
Jo a co mě nejvíc rozčiluje v obchodech je balená zelenina..nechápu, proč si člověk jako dřív nemůže nabrat kolik mrkví, jablek atd. chce a musí to mít na tácku a ještě v igelitu (expert na to je třeba Lidl :roll: ) A vubec nejlepší je, když je takto zabalená bio zelenina..4 jablka a plastu, že by člověk brečel

Tak jak tu někdo psal, lidi jsou prasata a kdyby mělo být všechno rozbalené, tak buhvi, kdo to všechno ohmatal 8o Mě kolikrát stačí u pečiva, když vidím, jak se v tom někdo přehrabuje holou rukou. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2024
23.4.18 12:34

@dedrichov A kam pak s těma víčkama..sběrný dvůr? u nás za uložení věcí do SD se musí platit.Jsme na vesnici, tudíž mimoměstský no. Jednou za rok dělají místní hasiči sběr železa a další týden nebezpečného a elektroodpadu. Celý rok doma sušíš na půdě rozbitou televizi třeba. Mámd barák, tak to neva..alr když je někdo v bytě a nebo malým domě je to blbý.
Jinak plast, sklo, papír třídíme. Noviny a časáky sbírají děti ve škole a taky kůru z pomerančů a mandarinek.
Biokontejner máme naproti baráku, tak nosím tam.Co jde dat slrpicím, králíkům dostanou oni.
Ještě různý plechovky od rybiček, psích konzerv..buď odvážíme do žel. sběráku nebo dáme hasičům v rámci toho jejich dne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
23.4.18 12:35

Třídíme (papír, sklo, plast, slupky, elektro). Olej přeleju do kelímku nebo sklenice, ale hodím do normální popelnice. V dosahu není speciální (vzpomínám na díl, jak Homer obchodoval s tukem :lol: ) Víčka od Hollandie jsem jim dřív posílala, prý to recyklují. Mám za to 3 trička, termotašku a podsedák. Jenže už to zrušili. Auto jedno, řídí jen muž. Na festaku jsem dlouho nebyla, naposled jsem měli ty zálohované kelímky, kam Vám natočí opakovaně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
23.4.18 12:39

@vejilka tak ale zrovna ovo a zel si stejně doma umeju, ať je balená nebo ne?? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19983
23.4.18 12:39

Tridim jen základ, olej do dřezu, v bytě jsme dva a občas máme 3auta. To když má muž pohotovost. Vodu používám doma normálně a nesetrim. K pití si kupuji balenou vodu v plastu. Na festaky nechodím, na koncerty venku ano, kupuji si piti na miste i kelimky.

Příspěvek upraven 23.04.18 v 12:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2024
23.4.18 12:40

@krtek93 teď jsem to tak praktikovala v Kaufu se zeleninou a prodavačka na mě koukala divně. Ale pokud si pytlík vemu, tak jde do oběhu na svačinu(to se vrátí třeba 5×) nebo na bobky od psa na procházce, do kyblíku na kočkolit..nevyhodím je tudíž hned no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí