Deníček

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10905
14.2.14 19:05

@lleennttiillkkaa Vidíš, mně ten článek přišel jako popis „méně příjemných“ rysů jiné kultury. Mimochodem tam autorka zakomponovala i poznámky, uvádějící to trochu na pravou míru, např. toto (cituji):

Stereotypy jsou ale urážlivé a nepřesné. Na každého Čecha, který doma nic
nedělá, znám jednoho, který zastane všechny domácí práce.

Znám nádherné Čechy, kteří voní lépe než parfumerie. A bez spolehlivých Čechů by tato země za uplynulých patnáct let hospodářsky sotva pokročila
kupředu rychlostí světla.

A kromě toho všeho v odlišné kultuře nelze očekávat, že vztahy a role
pohlaví budou fungovat stejným způsobem jako doma.
(konec citátu).

Krom toho tam myslím RA0 nedala konec článku, se kterým to taky vyzní trošku jinak. Nebo že by tam nedala ani tohle? Četla jsem to pozorněji až v tom „originál“ odkaze, tak vlastně nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
14.2.14 19:09

@Knihomyš, Bamba to stihle ještě sem okopírovat, tož čti, myslím, že tohle tady toto nebude mít dlouhou životnost…

RA0 Vydáno: dnes

O českých mužích kolují mezi cizinkami hrůzostrašné historky. Skoro to vypadá, že jde o jakási divá zvířata, řídící se výhradně pudem sebezáchovy a pudem rozmnožovacím. Mýty a skutečnost o českém muži se ve svém „chorobopisu“ pokusila popsat americká novinářka, která se před lety usadila v Praze.

Jediní lidé na světě, kteří zjevně nemají ponětí o své pověsti nepřitažlivých pivních lenochů a maminčiných mazánků, kteří se k ženám chovají jako ke služkám, jsou – uhádli jste – čeští muži.

Pocházíte-li ze Spojených států, západní Evropy nebo jiné oblasti, kde rovnost pohlaví neznamená totéž co kastrace, pak čeští muži zcela určitě vykazují jisté rysy, které ženám připadají nežádoucí. Covají se příkře, nedbají na svůj vzhled, mají zafixováno, že domácí práce a vaření jsou ženské práce a libují si v pubertálních vtipech.

Na první rande v Česku jsem šla s mužem, který, jak tvrdil, daboval do češtiny Johnnyho Deppa.

Seznámili jsme se v sobotu a domluvili jsme si schůzku na následující sobotu. Dva dny předtím se omluvil, že dabuje. Rande jsme přesunuli na následující středu. I tuto schůzku zrušil, protože „nestíhá“. Rande jsme tedy znovu přesunuli, tenktokrát na následující pátek. Ono páteční odpoledne mi volal a oznámil mi, že nemůže přijít.

„A proč nemůžeš teď?“ zeptala jsem se. „Jsem nametenej,“ prohlásil hrdě, jako by opilost byla zcela běžnou omluvou, že se člověk nedostaví na schůzku.

Čeští muži jsou obklopení nesmírnou krásou a mají široké pole výběru. Proto jim nemohu klást za vinu, že na vlastní přitažlivost nedbají ani za mák či že mají pocit, že se nemusejí ani moc snažit, aby na ženu zapůsobili.

Jedna známá Američanka, které je něco přes dvacet a žije v Praze tři roky, aniž by s někým byla na rande, proklela nerovnost ve vzhledu zdejších obyvatel a zapřísahala se, že ke „smradlavému, špinavému Čechovi se nikdy nepřiblíží“.
Vyjmenovala celý seznam nedostatků českých mužů od zvyku nosit ponožky do sandálů až po neustálé odklepávání popela na zem. „Jsou to prasata,“ stěžovala si.

Ovšem jedna velice krásná Američanka českého původu říká něco trochu jiného: „Žádný Čech by o mě neměl zájem, protože nejsem ochotná s ním hrát hru na poslušnost a poddajnost, jakou Češky hrají. Jsem sebevědomá a inteligentní, a proč bych měla předstírat, že ne?“

K pochopení toho, co očekávají čeští muži, může však cizince pomoci pozorovat chování českých žen – nic se nevyrovná zážitku, kdy si mě jedna účetní skoro nevšimla. Jakmile ovšem promluvila s mužem vedle, nasadila koketní a submisivní holčičí hlásek.

„Není stydlivost okouzlující?“ zeptal se mě český kamarád, jako by se bavil o roztomilých aspektech deformovaných chodidel u Číňanek v 18. století.

Před první cestou do České republiky mě varovali, že se s žádným Čechem neseznámím, protože Čechy zajímají jenom lidé, které už znají dlouho, tj. lidé z okruhu jejich přátel.

„Copak nezískávají žádné nové přátele?“ otázala jsem se. „Ne, nevěří lidem,“ vysvětlil mi Američan, který tu žije už dlouho.

Když v New Yorku vyrazíte do baru, není neobvyklé, že žena potká muže, celý večer se s ním baví a dá mu svůj telefon. Nakonec se může stát, že ten muž se stane jejím manželem.

Na vlastní kůži jsem si ověřila, že tento přístup v Česku nefunguje. V zimě jsem ve Špindlerově Mlýně seděla v baru vedle českého lyžaře, který tam byl sám a za celé tři hodiny s nikým nepromluvil ani slovo. Šokovalo ho, že během té doby ke mně přicházeli holandští a němečtí turisté a ptali se mě, odkud jsem, jak jsem si zalyžovala nebo jestli mi chutnal guláš. Říká se tomu zájem o jiné lidské bytosti a snad by se to mělo učit na gymnáziu.

Jak poznamenala jedna švýcarská fotografka, s níž jsem dělala rozhovor: „Šla jsem na diskotéku a nějaký muž se mě zeptal, jestli se s ním chci vyspat. Řekla jsem, že ne, a on se tedy zeptal dívky vedle. Takové chování bylo pro mě velkou novinkou.“

Existuje snad nějaká dívka, které tohle imponuje?

Podobně matoucí jsou alkoholové návyky Čechů. O víkendu v sedm ráno jsem se zeptala hosta, jestli nechce kávu. „Ne,“ odpověděl nevrle. Došlo mi, že se ode mě čeká, že se zachovám jako dobrá hostitelka, a tak jsem to nesměle zkusila: „Tak třeba džus?“ troufla jsem si nabídnout. „Dej mi pivo,“ pravil. „Co? Pivo?! Je sedm ráno.“ „Přesně tak,“ odpověděl. „Tohle je, holka, Česká republika.“

Stereotypy jsou ale urážlivé a nepřesné. Na každého Čecha, který doma nic nedělá, znám jednoho, který zastane všechny domácí práce.

Můj partner, s nímž jsem už dva roky, dává najevo svou lásku ke mně tím, že mi říká, že mám srandovní uši, nebo si třeba se mnou hraje v metru hraje na schovávanou. To jsou projevy lásky, které se mým americkým kamarádkám těžko vysvětlují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
14.2.14 19:09

Stejně tak mi nepřišla rasistická včerejší diskuse o tom, že Egypťani a Tunisani se přes (českou) postel často zkoušejí jen dostat do EU, dělají z ženských blbce atd. Ono je celkem jasné, že je to určitá „chutná“ skupina, ne celej národ. V obou případech. A různé rozdíly v přístupu v různých kulturách prostě existují. U blbů to halt sklouzne do extrému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27265
14.2.14 19:10

@Knihomyš jistě taky můžu napsat, že znám pár romů, kteří makaj a chovaj se normálně, ale následně je popíšu s rasistickým motivem. Já si ten deníček přečetla 4× a pokaždý mi z toho vyplynulo, že češi jsou hovada špinavý a češky hloupý husy, který jsou submisivní a dělaj ze sebe služky. Zkrátka, že češi jsou špatný národ, zatímco jiné národy(asiati z předchozího deníčku a američani z tohoto) jsou něco lepšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
14.2.14 19:15

@radúna Aha, díky za okopírování, koukám, že tam RA0 opravdu takové ty „korektivní“ kusy (např. co jsem kopírovala lentilce + pár odstavců konce) nedala.

@lleennttiillkkaa komentujem každá jiný článek - viz to, co píšu radúně. Verze RA0 vyznívá podstatně hůř.

Originál http://cz.talk.narkive.com/…iti-s-cechem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27265
14.2.14 19:19

@Knihomyš jo teď na to koukám, ale já se vyjadřuju pouze k tomuto deníčku, který na mě prostě lehce rasisticky působil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27265
14.2.14 19:19

A zrovna tak mi přišlo nevhodný nepovolit diskuzi pod něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
14.2.14 19:21
@Fjodorka píše:
@lleennttiillkkaa Popsala bych to spíš jako xenofobii, ne rasismus, předpokládám, že autorka je také bílá :lol:

Presne. Jde o narod, ne rasu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
14.2.14 19:22
@lleennttiillkkaa píše:
@Fjodorka to byli němci taky a přesto byli rasistický proti čechům. Rasismus se netýká jenom barvy pleti.

No to ne, to byl nacionalismus, tam, kdyz slo o rasu, tak se to tykalo fakt rasy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
14.2.14 19:24

@Knihomyš Tahle verze je ocesanejsi, toho pozitivniho je tam pomalu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
14.2.14 19:26
@lleennttiillkkaa píše:
@Knihomyš jistě taky můžu napsat, že znám pár romů, kteří makaj a chovaj se normálně, ale následně je popíšu s rasistickým motivem. Já si ten deníček přečetla 4× a pokaždý mi z toho vyplynulo, že češi jsou hovada špinavý a češky hloupý husy, který jsou submisivní a dělaj ze sebe služky. Zkrátka, že češi jsou špatný národ, zatímco jiné národy(asiati z předchozího deníčku a američani z tohoto) jsou něco lepšího.

naprosto souhlasím.
Američanky, jsou mužatky, co jsou ochotné žalovat za obtěžování i chlapa, co jim podržel dveře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
14.2.14 19:26

@lleennttiillkkaa hlavně, že se domluvíme :)
Nepovolení diskuse mi trošku hlava nebere, ale to spíš nechápu logiku adminů. První deníček vyvolal poprask a byl smazán. U druhého deníčku se předpokládá to samé. Přišlo by mi logické buď zakázat komentáře hned u prvního (třeba dodatečně, ale nechat ho) - pak by to mělo logiku i u druhého. Nebo teda druhý nevydat. Že by bylo tak málo deníčků? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
14.2.14 19:27
@lleennttiillkkaa píše:
A zrovna tak mi přišlo nevhodný nepovolit diskuzi pod něj.

to jsem taky nepochopila, proč pod tím není diskuse, jsem schválně čekala na komtáře ostatních, a ono nic…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
14.2.14 19:29

@momi33 ale do tohohle vyznění to upravila Češka :think: Magoři jsou ve všech národech, etnikách a zemích.

@asha jojo, teď koukám na ten text, co vložila radúna a už je mi jasno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25324
14.2.14 19:31

@Knihomyš já jsem to celkově nepochopila, to psala češka žijící v Americe, nebo dokonale češtiny znalá američanka? :think:
Vůbec jsem nepochopila smysl celého elaborátu :nevim:
to nám mělo naznačit, co jsme za podřadné ubohé češky, že se zahazujem se smradlavými sobeckými egoistickými čechy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová