Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zahraj si s nima nejakou hru
Staci na chvilku
At ti pomohou s uklidem… Schovej nejakou vec, treba ovladac od tv a rekni aby ho nasli
Az ho najdou, nech je divat se na televizi
Oni se hledanim unavi ![]()
A na zitra jim priprav pokladovku ![]()
Pro ujasneni situace, deti behali cely den po venku, zahrada, prochazky 2 velke! deti mi na nervy nejdou blbneme spolu ale jestli uz je osum jsou nachystane na pohadku at si jsou vzhuru, ale bez dupani, po celem dnu venovani se prazdniny neprazdniny ma uz i dospelak pravo mit klid pro sebe. vkolik chodi spat vase deti? A co jeste vecer delaji?
No v lete jsme treba do 10 na zahrade… jinak deti behaji, nesedi mi v klidu. maly pak usina ze odpadne… prijde mi to normalni. jsou deti, co neposedi proste.
Moje děti (5+3+1,5) chodí spát v 8. Včera šli v 9. Na 8+5 mi přijde 8 hodin ještě brzo
Navíc pokud jsou rozjetý z aktivního dne, tak ono to nefunguje tak přímočaře unavím-usnou, mnohdy je to spíš tak, že pokud jsou přes den aktivní příliš, tak nevědí, kdy přestat ![]()
Já bych pustila nějakou pohádku, na kterou se dá koukat i jako dospělý (doporučuju například Rango, Jak vycvičit draka, Rio) a koukat s nima, u pohádky se zklidní.
Pokud je máš u sebe takhle nepříliš často nebo dokonce poprvé, je třeba srozumitelně stanovit, jak to u tebe doma funguje a tohle dodržet, oni si běhempár dnů zvyknou, že u tety jeto takhle a doma jinak
Pokud budou delat rachot kterej bude slyset az dolu tak vypnout pohadku-jak 3×upozornim, pak vypinam. U nas funguje
My jsme teď zrovna na dovolené v Beskydech. Děti 6 a 11 po celodenním programu (lanový park, bazén, procházka) jsou teďna minidiskotéce, kterou pořádá hotel a bude trvat do 22hod. Určitě jsou tam i o hodně mladší děti.
No, naše dvouletá tu ještě straší:-D Ale aspoň je v klidu, čučí na Pata a Mata. Ale taky bych radši kolikrát v těch osm už měla klid, takže ti rozumím. Bohužel násilím uspat je nejde…občas bych brala takovej ten vypínač, člověk by cvaknul, a dítě by spalo ![]()
Ja prave uspavam rocni a petiletej chodi spat kolem devaty. V osm by neusnul ani omylem a to taky celej den lita. Edit - dospelak ma vecer pravo na klid?
Mas deti? Tyto iluze jsem uz ztratila ![]()
Uf, jsem se lekla, že tuhle diskuzi založila sousedka nad námi… ![]()
Moje děti dupou celý den a neposlouchají taky… tady poslouchá jenom sousedka hrnečkem přes zeď…
Je fakt že každé ditko to ma jinak já vycházím z toho na co jsem zvykla tudíž své dítě dávám spát v 8,už při koupání mi říká jak je unavena a těší se do pelíšku, takže po pomazlení a rituálech odpadá. ja pak pouklízim co se dá a jdu si sednout k tv nebo pc. večerím. no a ted tu je na prázdninách trocu živo pětiletý spí s osmiletou na hoře a to je jakoby tam vypukla 1.světová. nejsem nato alergická ale nijak se v devět večer nehodlám podřizovat, když dělají binec.mam zato, že už by mel nastat takový ten klidnější režim před spaním, pohádka apod.
@Banshee píše:
Ja prave uspavam rocni a petiletej chodi spat kolem devaty. V osm by neusnul ani omylem a to taky celej den lita. Edit - dospelak ma vecer pravo na klid?Mas deti? Tyto iluze jsem uz ztratila
ano dospělák má právo po celodenním shonu na klid