Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@anubis25 Ale to je právě ten důvod. Rodiče v tomto věku už asi nebudou používat slova typu mimísek, těhulkování atd (i když já vím, i hodně mladých mamin je také nepoužívají) ale budou na své děti mluvit spíše jako na dospělé… Ale celkově chování pětadvacetiletého a pětačtařicetiletého ve vztahu k dítěti se určitě bude lišit.
Moc tomu nevěřím. Tedy alespoň jsem se s tím nesetkala ani u svých dětí (a to s manželem nepatříme k nejmladším rodičům), ani při své praxi (a to už s dětmi různých věkových kategorií pracuji skoro 20 let). Přijde mi, že mnohem více toto ovlivňuje povaha, sebevědomí dítěte a často nějaká výrazná odlišnost. A samozřejmě tomu nahrává atmosféra ve třídě a ochota či neochota šikanu hned v zárodku řešit.
@Trudinka ale to není věkem to je spíš osobností dítěte..mě měli rodiče okolo 22let a přesto jsem odmala vyspělejší než vrstevnici dospělejší řečí a to jsem nevyrustala sama mám sourozence a přesto jsem si se spolužaky neměla co říct a i díky tomu jsem šikanovana byla
@Trudinka
Mimísek a těhulkování? To nějak ovlivňuje výchovu dítěte? Já to teda taky nepoužívám (ani neznám nikoho, kdo ano) a považuju se za matku normálního věku ![]()
@AnastazieB To byl jen příklad slovní zásoby matek. Neber to doslova. Já to také nepoužívám a nepatřím ke starším matkám. I když, mně se ten mimísek docela líbí ![]()
Příspěvek upraven 23.06.14 v 21:41
@Trudinka píše:
@anubis25 Ale to je právě ten důvod. Rodiče v tomto věku už asi nebudou používat slova typu mimísek, těhulkování atd (i když já vím, i hodně mladých mamin je také nepoužívají) ale budou na své děti mluvit spíše jako na dospělé… Ale celkově chování pětadvacetiletého a pětačtařicetiletého ve vztahu k dítěti se určitě bude lišit.
tak to jsem šťastná, že jsem „stará“, protože žvatlání na děti nesnáším a tahle slova jsou naprosto příšerná…infantilní bych řekla ![]()
Jinak je to dle mého také nesmysl. ![]()
Je mi 33 a manželovi skoro 48, máme 2 děti…6 a 3 roky, nezdá se mi, že by měli být sikanovane…spíš se bojím opaku, můj syn už teď vypadá, že se v životě neztratí:-)
Zase jako takový blábol bych to nebrala. Zažila jsem dítko, 10 letého jedináčka jehož rodičům bylo cca 50 let. Kluk mluvil jako knihovna, oproti vrstevníkům byl rozumově vyspělejší a tím pádem byl odlišný a poměrně často terčem posměchu.
@Trudinka píše:
Věděly jste to? Dnes mi to řekla učitelka ve školce, že děti, jejichž rodiče jsou starší, jsou statisticky častějším objektem šikany než děti průměrně starých rodičů. Důvod je prý ten, že děti jsou vychovávány v jiném duchu, rodiče jak jsou starší, vyznávají jiné hodnoty a jiné metody výchovy. Mají ve školce jedno dítě, je úplně jiné než ostatní, rodiče mají dost přes čtyřicet, má o dvacet let staršího bratra. Má podivné řeči, na svůj věk „dospělé“, ostatní děti ho nemají moc rády a učitelka se bojí, že by mohlo být potenciální adept na šikanu. Přišlo mi to zajímavé. Máte s tím nějaké zkušennosti, myslíte že je to pravda?
@lleennttiillkkaa píše:
Zase jako takový blábol bych to nebrala. Zažila jsem dítko, 10 letého jedináčka jehož rodičům bylo cca 50 let. Kluk mluvil jako knihovna, oproti vrstevníkům byl rozumově vyspělejší a tím pádem byl odlišný a poměrně často terčem posměchu.
Ale to bych brala tak, že to bylo vymodlené dítě, rodiče intelektuálně někde jinde a tam se to pak odrazí, to bylo, je a bude…nicméně u nás v baráku - za mého mládí - bydlela rodina - mladá a paní měla ráda naklizeno, tak holky krmila ve vaně, ven je nepouštěla, aby se neumazaly..šikanované nebyly, ale stranou „stály“. To není o věku ![]()
Znamená to, že děti mladých rodičů častěji šikanují?
A má paní učitelka podobně vytipovaného i adepta na provádění šikany? Mně teda přijde podstatnější zaměřit se na ty (potenciálně) šikanující děcka a nějak na ně třeba působit, než vytipovávat možné oběti, protože si myslím, že kdo šikanovat chce a není bržděn, tak si prostě nějakou oběť najde vždycky. Ale nejsem teda pedagog.
(Eh, jak je podstatné jméno pro toho, co šikanuje? Šikanista? Šikanátor?)
Jsem dcera starých rodičů (35/37), má dcera to má stejně (36/41). Sama jsem šikanovaná nebyla, doufám, že mladá taky nebude.
Ano, styl výchovy byl asi jiný než průměr tenkrát (spolužačky na SŠ mi mámu záviděly, neb byla sice ostrá, ale neřešila kraviny) a asi bude i dnes. Nezapadala jsem tak úplně, dost možná nebude ani dcera. Na druhou stranu - poskytuji jí nejlepší výchovu, co jsem schopná, a nepovedu dle svého pohledu hůř, jen aby dokonale zapadla.
Halt ji asi co nejdřív přihlásím na krav maga ![]()
@Trudinka
já si myslím, že to je dost blbost s tou šikanou. Mě v předškolním věku vychovávali prarodiče a ano byla jsem v mnohém vyspělejší a taková lehce přemoudřelá. Prostě jsem si třeba hrála na luštění křížovek apod. Oběť šikany jsem nikdy nebyla ani jsem to u dětí nepozorovala. Výhoda byla, že prarodiče na mě měli moře času.
@kozisek rozhodně to není jenom o věku, roli hraje i sociální pozice atd. Jen jako, že úplná vyjímka to není a něco jinýho je, když je to několikáté dítě 40 letých rodičů a když je to třeba jedináček nebo třeba má sourozence o generaci starší…
@jaaaaaana …no, také „názor“.
Je to učitelka s aprobací na první stupeň, žádný primitiv co škatulkuje. s dětmi pracuje dlouho. Mně to přišlo zajímavé, chtěla jsem se jen podělit a zjistit jaké máte zkušennosti, nic víc.
Nebude to věkem rodičů, ale stylemvýchovy. Já jsem našich první dítě, mmi měla 22 a tatí 23, když jsem se narodila. děti ani spolužáci mě nikdy rádi neměli, já se styděla, nechala jsem si všechno líbit a pak jsem brečela doma. Kolem 17ti se to změnilo, potkala jsem ¨manžela a začala jsem si věřit a nenechala jsem si nic líbit. ale kamarády jsem nikdy ve škole neměla
Brácha se narodil po mně, měl trochu jinou výchovu (jdiný kluk) a ten byl vůdcovský typ, vyváděl bejkárny a nikdy ho nikdo nešikanoval
sestra se narodila, když bylo našim 33 a 34let, je typ jako já, takže ve škole to samé
nejmladší sestra se narodila za necelé 3roky. je vychovávaná úplně jinak než my tři. šikanovat jí zkusil jeden klučina, ale ona se nedala.. tak asi tak
není to věkem rodíčů, ale výchovou aosobností
radši anonym, chodí sem rodina
M.