Děti starších rodičů bývají častěji šikanované

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5192
15.7.14 07:22
@Ráďa69 píše:
Tak, tak… :mrgreen:
ale přece jen trochu jiné to je, protože mají (máme) většinou i velké skoro dospělé děti, takže ti mrňousové jsou stejně převážně mezi dospělými a to vliv stejně trochu má…(mluví se na ně jako na dospělé, tomu se nevyhneš..těžko budeš na 19 letého syna šišlat :mrgreen: (teď to samozřejmě trochu přeháním..)

Nesouhlasím! Dospělí děti nejsou skoro doma, možná už jsou pryč z domu, takže to je pasé…Já mám segru o osm let mladší, když jsem šla do prváku, ona šla do 1.třídy a naši s ní vždy jednali jako s dítětem a snáma staršíma taky jinak! Sice jsme byli na intru, takže jsme byli doma jen o víkendech…Je to o přístupu! To dítě je o to ochuzené a někde se to projevt musí…A mimochodem, na děti už se dnes snad ani nešišlá, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.7.14 07:40

Dcera má 12.let, mě je 46 a manž. bude mít 53, asi má dcera nejstarší rodiče ve třídě, ale nikdy vůči ní šikana nebyla. Je pravdou, že svým cítěním, smýšlením dává do popředí jiné hodnoty než většina jejich vrstevníků (značkové oblečení, mobily apod.), má v sobě opatrovatelské a ochranitelské pudy. Nesnáší ponižování, křivdu prováděnou na jiných. Klidně se veřejně ve třídě zastane, baví se, hraje si venku i se spolužáky, kterými druzí opovrhují (bere to tak, že jí by se na jejich místě být nelíbilo).
Jsem ráda za to jaká je.

• Citovat
  • Upravit
2845
15.7.14 22:48

@Alušáček jasně, že je to individuální. Nicmémě první dítě jsem měla až 2 roky po škole ve 26 letech, což až zas tak brzo nebylo…druhé pak ve třiceti. A poslední po 10 letech. Takže doma má bráchy 15 a 19 let a my máme samozřejmě známé a kamarády v řadách našich vrstevníků (kterí mají také starší děti) Ta naše má stejně staré děti ve školce…ale nemám pocit, že by jí to nějak škodilo, být mezi dospělými - má tím daleko větší možnosti - může s klukama dělat co sama chce a zvládne, takže i věci, které bysme jí nebýt kluků v jejím věku nenabídli
@ibis Klidně nesouhlas! píšu svůj názor (jako starší matky a zároveň i jako dítěte starších rodičů - navíc jedináčka.., takže i z druhé strany o tom něco vím)
Naše děti doma jsou (já třeba intr na střední škole naprosto neschvaluju - i když samozřejmě někdy to jinak nejde.. ;)
Nevím o co by malá měla být ochuzená a kde by se to jako mělo projevit…
Add šišlání - psala jsem, že to samozřejmě přeháním

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5192
16.7.14 06:58
@Ráďa69 píše:
@Alušáček jasně, že je to individuální. Nicmémě první dítě jsem měla až 2 roky po škole ve 26 letech, což až zas tak brzo nebylo…druhé pak ve třiceti. A poslední po 10 letech. Takže doma má bráchy 15 a 19 let a my máme samozřejmě známé a kamarády v řadách našich vrstevníků (kterí mají také starší děti) Ta naše má stejně staré děti ve školce…ale nemám pocit, že by jí to nějak škodilo, být mezi dospělými - má tím daleko větší možnosti - může s klukama dělat co sama chce a zvládne, takže i věci, které bysme jí nebýt kluků v jejím věku nenabídli
@ibis Klidně nesouhlas! píšu svůj názor (jako starší matky a zároveň i jako dítěte starších rodičů - navíc jedináčka.., takže i z druhé strany o tom něco vím)
Naše děti doma jsou (já třeba intr na střední škole naprosto neschvaluju - i když samozřejmě někdy to jinak nejde.. ;)
Nevím o co by malá měla být ochuzená a kde by se to jako mělo projevit…
Add šišlání - psala jsem, že to samozřejmě přeháním

Taky jsem napsala svůj názor! S tím intrem-v dnešní době už je to přežitek, jelikož učebních oborů je poskrovnu-škoda!!!Jelikož jsem se osamostatnila a nemusela jsem být za máminou sukní! Dnešní středoškoláci se bez mámy ani neuprdnou!!!Ve dvaceti preferují mamahotel, než aby se postavili na vlastní nohy! To zas neschvaluju já! NO, projeví se to právě v dospělosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
16.7.14 07:06
@ibis píše:
Dnešní středoškoláci se bez mámy ani neuprdnou!!!Ve dvaceti preferují mamahotel, než aby se postavili na vlastní nohy! To zas neschvaluju já! NO, projeví se to právě v dospělosti…

tak to je opět individuální, prostřední syn byl bez práce, tak se sbalil a 20.letech odešel z Ovy do Prahy za prací, je tam už 6.let, měl tam sice nějakého kámoše, ale vše si zajišťoval sám. Nejstarší syn odešel z domu sám bydlet ve 23.letech. Od dětství byli vedeni k samostatnosti (už banální kupování stravenek na ZŠ zvládali od 1.tř.), dojíždění do školy, vyřizování si občanky atd. Nejml. syn 24.let je ještě doma-studuje VOŠ, ale jinak je fin. zcela nezávislý, pro všechny kluky bylo výdy samozřejmostí, že si sháněli brigády. Nikdy jsme nic za ně nevyřizovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5192
16.7.14 09:28
@Anulka píše:
tak to je opět individuální, prostřední syn byl bez práce, tak se sbalil a 20.letech odešel z Ovy do Prahy za prací, je tam už 6.let, měl tam sice nějakého kámoše, ale vše si zajišťoval sám. Nejstarší syn odešel z domu sám bydlet ve 23.letech. Od dětství byli vedeni k samostatnosti (už banální kupování stravenek na ZŠ zvládali od 1.tř.), dojíždění do školy, vyřizování si občanky atd. Nejml. syn 24.let je ještě doma-studuje VOŠ, ale jinak je fin. zcela nezávislý, pro všechny kluky bylo výdy samozřejmostí, že si sháněli brigády. Nikdy jsme nic za ně nevyřizovali.
:potlesk: Samozřejmě, že jsou i vyjímky a vy patříte mezi ně :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
16.7.14 09:46

@ibis nechtěla jsem své „děti“ syny nějak vychvalovat, ale brala jsem a brala výchovu a to, jak jsme je vedli k samostatnosti a zodpovědnosti tak, jak jsme byli vedeni my (s manž.). Bohužel není to tak všude od býv. sousedky syn má 30.let bydlí u rodičů a běžné věci s ním chodí vyřizovat matka nebo druhá sousedka se svámi syny chodí na vstupní prohlídky, když mají nastoupit do práce, chodí s nima na soc. vyřizovat dávky nebo na ÚP. Nyní, když odjela na delší dobu do německa a nečekaně se vrátila zpět, najednou zjistila, že doma vše šlape i bez ní. Spíš si myslím, že mnoho mladých opečovávání zneužívá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5192
16.7.14 10:38

@Anulka: Jj, soulasím s váma, že někteří dobroty svých rodičů zneužívá. Též jsem byla vychovaná k samostatnosti a vedu k tomu i své děti. Sice jsou ještě malý, ale doufám, že v dospělosti to ocení :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2845
16.7.14 18:22

Koukám, že to vypadá jako bych děti nevedla k samostatnosti…U toho 15 letého je snad jasné, že je doma, když chodí do školy.. nicméně tréninky, stravenky, tramvajenky a jiné věci si taky řeší dávno sám - nenapadlo by mě to řešit za něj.
A ten 19 letej v květnu odmaturoval, dělal přijímačky na VŠ, kam se nedostal, te´d jsme si ještě udělali poslední společnou dovolenou a bude si hledat práci. odstěhoval by se rád, ale platit mu to nebudem, takže až bude pracovat, tak ať se odstěhuje…
Nepřijde mi na tom nic divného. Myslím si, že dítě na střední má být aspoň trochu pod dozorem ;) - v tomhle věku se dá nadělat dost nenapravitelných blbostí…(jako těhotné spolužačky bez partnerů, po 2 potratech…případně drogy). Určitě namítnete, že to můžou stejně, ale čím déle mají před sebou pozitivní vzor a nemají lákadla tak na dosah, tím lépe…
Já se o sebe starala od 18 (resp. bydlela jsem v Praze na koleji a bylo to tak akorát…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
17.7.14 21:57

No, myslím že na tom něco bude, ale asi bych to vyloženě nespojovala se staršími rodiči. Já osobně jsem byla šikanovaná celou základní školu, ale moji rodiče byli skoro jedni z nejmladších. Ale podíl rodičů na tom každopádně asi byl. Problém byl, že jsem byla vychována dost přísně (jelikož byli přísně vychováni i mí rodiče). Neexistovalo, že bych vůbec vyslovila sprosté slovo, neexistovalo, že bych si dovolila říct o učitelce/rodičích/jiné autoritě že „kecá“, „je hloupá/blbá/mimo“ nebo cokoliv podobného a mluvila jsem zdvořile. V každé otázce při hodině jsem pečlivě dbala na spisovnost, často jsem začínala slovy „paní učitelko, prosím, mohla byste být tak hodná a řekla byste mi,…?“ zatímco ostatní řekli často bez přihlášení jenom „a kolik je teda 5 plus 3?“. Vyrůstala jsem s pocitem, že všichni dospělí jsou božstvo a já jsem jen malé bezvýznamné nic, co musí božstvo ctít. Proto jsem byla pro spolužáky divná a terčem posměchu. Hlavní problém však byl, když nastal konflikt. Z domova jsem byla zvyklá, že ať se budu hádat, odporovat, bránit se, brečet, stejně protivník zvítězí a ještě bude o to hůř, protože jsem vzdorovala. A tak když se mi někdo zpočátku nevinně vysmíval, bezeslova jsem si zalezla do rohu a oni zkoušeli víc a víc, protože věděli, že se bránit nebudu. Pak už to nebyly jen posměšky, ale časem vyzkoušeli i urážky, ničení mých věcí, občas kopanec, občas si přinesli míč a strefovali se do mojí hlavy. Když jsem se jednou vzbouřila, přišla zrovna učitelka a oni řekli, že jsem je bezdůvodně napadla. Ona jim uvěřila. Nedokázala jsem říct „já jsem to nebyla, já za to nemůžu, to oni ubližují mě“, se sklopenou hlavou jsem to všechno odkývala a mlčky přišla pro trest. Z domova jsem věděla, že učitelce (jako autoritě)se neodmluvá a tak když učitelka řekla, že jsem to udělala já, tak jsem to udělala já a tečka. S autoritou se o ničem nediskutuje, neodmlouvá se. A spolužáci s tím pokračovali dalších 5 let, protože už mě znali vlastně jenom jako „tu co si nechá všechno líbit“. Na gymplu už to bylo lepší, ale zase nastal problém, že když chci přespat u někoho z kamarádů, mám to ještě teď, v šestnácti letech povoleno jen pod podmínkou, že se moje mamka telefonicky seznámí s rodiči dotyčné/dotyčného a optá se, jestli jim to opravdu nevadí. I když je to plánovaná oslava a jde tam spát dalších 10 lidí :zed:. Nebo mě do 18 let odmítají pouštět na hudební festivaly a diskotéky. Argument je „když jsem byl mladý jako ty, tak neexistovalo že bych měl něco takového povoleného, a ani bych si nedovolil se ještě za to na rodiče zlobit. a vidíš, žiju i bez toho a nemyslím si, že by mi něco uteklo“. Neustále mě telefonicky kontrolují (kdy jdu ze školy, kdy nasedám na autobus, kdy přijíždím domů, nebo na kroužek). Kdyby mamka zjistila, že jsem s někým spala před 20. rokem mého života, tak mě asi zavraždí. Spousta spolužáků mě má proto za mimozemšťana, už proto, že s nima takhle nenacházím moc společných a „zajímavých“ témat, ke kterým bych měla co říct. Takže si myslím, že věk rodičů vůbec nehraje roli. Jsou mladí rodiče, kteří vychovávají své děti přesně tak, jak byli vychováni oni, nezávisle na povaze potomka, na tom, co smí a nesmí jeho vrstevníci a takové děti to pak rozhodně nemají snadné. A také můžou být staří rodiče, kteří se rozhlíží okolo sebe a podle toho své děti vychovávají. A takové děti potom zapadnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
17.7.14 22:16

@Hildegarde Hezky jsi to napsala. I přes to, co jsi si prožila, je vidět, že jsi chytrá holka a, že se ve světě neztratíš. A neboj, opravdu si toho užiješ ještě dost.Ono je to občas těžké mít doma pubertáka, člověk kolikrát neví, co je dobře nebo špatně, jestli povolit, nebo naopak utáhnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
766
17.7.14 22:20
@Ráďa69 píše:
Koukám, že to vypadá jako bych děti nevedla k samostatnosti…U toho 15 letého je snad jasné, že je doma, když chodí do školy.. nicméně tréninky, stravenky, tramvajenky a jiné věci si taky řeší dávno sám - nenapadlo by mě to řešit za něj.
A ten 19 letej v květnu odmaturoval, dělal přijímačky na VŠ, kam se nedostal, te´d jsme si ještě udělali poslední společnou dovolenou a bude si hledat práci. odstěhoval by se rád, ale platit mu to nebudem, takže až bude pracovat, tak ať se odstěhuje…
Nepřijde mi na tom nic divného. Myslím si, že dítě na střední má být aspoň trochu pod dozorem ;) - v tomhle věku se dá nadělat dost nenapravitelných blbostí…(jako těhotné spolužačky bez partnerů, po 2 potratech…případně drogy). Určitě namítnete, že to můžou stejně, ale čím déle mají před sebou pozitivní vzor a nemají lákadla tak na dosah, tím lépe…
Já se o sebe starala od 18 (resp. bydlela jsem v Praze na koleji a bylo to tak akorát…

Souhlas, já mám děti 19, 17, 6 a 1 rok a též bych bývala holky nedala na žádnou střední mimo domov, nechtěla jsem ani aby dojížděly. Děti stejně nevychovávám, za ty roky jsem se někam posunula a se u mě odrazilo i na výchově, spíš si ale myslím, že tyhle malé děti budou sebevědomější a na svět připravenější.
Já sama jsem dcera starších rodičů a šikanou jsem si prošla, ale důvodem nebyl vysoký věk mého otec, naopak skutečnost, jak moc byl skvělý, trénoval tenis a všichni děti ho milovaly- i moje spolužačka, která byla z rozvrácené rodiny- otec pil, matka střídala chlapy. A tahle holka poznala mého skvělého tátu a přišla závist a jelikož byla vůdčí typ a manipulátorka, ovlivnila zbytek třídy, aby mi to moje skvělé dětství a rodinné zázemí dali sežrat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
17.7.14 22:22

@Trudinka

jako blábol mi to nepřijde.
já i můj sourozenec jsme to tak měly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
804
17.7.14 22:30

Ahoj. Omlouvám se, pokud budu někoho opakovat, nečetla jsem vše. Podle mého názoru jiný styl výchovy může vést k šikaně dítěte stejně jako ho může „vykopnout“ mezi lídry kolektivu. Je to podle mě stejné jako s každou anomálií. Dříve se děti smály tlustým, obrejleným, premiantům.. dnes je ta škála, zdá se ještě větší. Šikanovaný může být dítě bez tabletu, stejně jako cikán či holčička s nemoderním oblečením nebo z jiného sídliště než jsou ostatní. Záleží koho si kolektiv vybere, je to jako ruská ruleta. Nepředvídatelné a kruté.
 Bab.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5192
18.7.14 07:00
@Zazenitem píše:
Souhlas, já mám děti 19, 17, 6 a 1 rok a též bych bývala holky nedala na žádnou střední mimo domov, nechtěla jsem ani aby dojížděly. Děti stejně nevychovávám, za ty roky jsem se někam posunula a se u mě odrazilo i na výchově, spíš si ale myslím, že tyhle malé děti budou sebevědomější a na svět připravenější.
Já sama jsem dcera starších rodičů a šikanou jsem si prošla, ale důvodem nebyl vysoký věk mého otec, naopak skutečnost, jak moc byl skvělý, trénoval tenis a všichni děti ho milovaly- i moje spolužačka, která byla z rozvrácené rodiny- otec pil, matka střídala chlapy. A tahle holka poznala mého skvělého tátu a přišla závist a jelikož byla vůdčí typ a manipulátorka, ovlivnila zbytek třídy, aby mi to moje skvělé dětství a rodinné zázemí dali sežrat…

Sama jste to napsala-mimo domov na střední… :zed: Asi nevíte, že střední školy byly, jsou a budou ve městě, většinou v místě bydliště. Ale intr měly většinou učební obory! A ne vždy byly v dosahu bydliště…A před 20 lety byla jiná doba! Nebyly mobyly-takže rodiče nás nekontrolovali stokrát za den, jako je to dnes :poblion: A hlavně nám věřili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí