Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ibis píše:
Sama jste to napsala-mimo domov na střední…Asi nevíte, že střední školy byly, jsou a budou ve městě, většinou v místě bydliště. Ale intr měly většinou učební obory! A ne vždy byly v dosahu bydliště…A před 20 lety byla jiná doba! Nebyly mobyly-takže rodiče nás nekontrolovali stokrát za den, jako je to dnes
A hlavně nám věřili…
Nechápu o co vám jde, ne každá střední škola je v každém městě. Třeba střední chemická škola, nebo střední pedagogická škola, nebo střední škola designu. Já prostě vybírala tak, aby moje děti byly doma a dokonce aby nemusely ani dojíždět. Mobyly pokud vím nejsou ani teď, nic s takovým názvem neznám a ani se to nedá nikde koupit. Nebo jste myslela mobily? Že vy jste byla na intru…
Taky si myslim, že lze vybírat i tak, aby byla škola v dosahu alespoň v dojezdu… Mezi námi - pokud vím, tak obzvláště učební obory byly často u podniků, které pak absolventy zaměstnávaly - takže člověk asi logicky vybíral tak, aby nemusel daleko dojíždět do práce…nebo, že by @ibis studovala nějaký velmi speciální učební obor ![]()
Můžu se @ibis zeptat, jak máš staré děti? Že se tak slepě držíš toho, co bylo před 20 a více lety a chválíš si to? Asi dospívající děti doma nemáš, co?
@Zazenitem píše:
Nechápu o co vám jde, ne každá střední škola je v každém městě. Třeba střední chemická škola, nebo střední pedagogická škola, nebo střední škola designu. Já prostě vybírala tak, aby moje děti byly doma a dokonce aby nemusely ani dojíždět. Mobyly pokud vím nejsou ani teď, nic s takovým názvem neznám a ani se to nedá nikde koupit. Nebo jste myslela mobily? Že vy jste byla na intru…
O nic mi nejde a pardon, že jsem se spletla-stát se to může každému…Zato vy asi máte Vyšší dívčí, že?
No jo, a do školy jste je vodila za ručičku, co???
@Ráďa69 píše:
Taky si myslim, že lze vybírat i tak, aby byla škola v dosahu alespoň v dojezdu… Mezi námi - pokud vím, tak obzvláště učební obory byly často u podniků, které pak absolventy zaměstnávaly - takže člověk asi logicky vybíral tak, aby nemusel daleko dojíždět do práce…nebo, že by @ibis studovala nějaký velmi speciální učební obor
Můžu se @ibis zeptat, jak máš staré děti? Že se tak slepě držíš toho, co bylo před 20 a více lety a chválíš si to? Asi dospívající děti doma nemáš, co?
Kdyby jste četla pozorně, už jsem psala, že mám děti malé a že školu zatím řešit nemusím!!!
@ibis píše:
O nic mi nejde a pardon, že jsem se spletla-stát se to může každému…Zato vy asi máte Vyšší dívčí, že?No jo, a do školy jste je vodila za ručičku, co???
Tady často vidím hrozný pravopis a nikdy to neřeším, ale nezlobte se na mě, v tomhle slově se snad nikdo splést nemůže, no nic…A ano mám Vyšší dívčí, naštěstí byla v našem městě, tak jsem nemusela na intr a velmi mi to prospělo ![]()
A je už teď jedno, jestli jsem holky vodila za ručičku nebo ne, důležité je, že jsem z nich vychovala, a to už můžu v jejich 19 a 17 letech tvrdit, slušné lidi a troufám si říct, že jsem je na život připravila tak, že obstojí.
Co máte za problém, že se tak čertíte a hned boucháte hlavou do zdi nebo střílíte? Že Vy jste byla na intru a zanechalo to na Vás následky?… ![]()
@Zazenitem píše:
Tady často vidím hrozný pravopis a nikdy to neřeším, ale nezlobte se na mě, v tomhle slově se snad nikdo splést nemůže, no nic…A ano mám Vyšší dívčí, naštěstí byla v našem městě, tak jsem nemusela na intr a velmi mi to prospělo
A je už teď jedno, jestli jsem holky vodila za ručičku nebo ne, důležité je, že jsem z nich vychovala, a to už můžu v jejich 19 a 17 letech tvrdit, slušné lidi a troufám si říct, že jsem je na život připravila tak, že obstojí.
Co máte za problém, že se tak čertíte a hned boucháte hlavou do zdi nebo střílíte? Že Vy jste byla na intru a zanechalo to na Vás následky?…
@Hildegarde Shodou okolností vyšel v minulém čísle jednoho časopisu článek o dětech a jejich šikaně…pravda, o věku rodičů myslím tam konkrétně nic nebylo, zato byly uvedeny např. děti, které mají velmi úzkostní anebo neagresívní rodiče - ti bývají údajně častěji šikanovány. Musím říct, že po přečtení Tvého příspěvku jsem si na to hned vzpomněla, Tví rodiče Tě až moc kontrolují, žádná volnost, minimální odpovědnost a asi i malá důvěra. Tví rodiče to asi nemyslím zle, bojí se o Tebe, ale prokazují Ti tím medvědí službu ![]()
Já se o své děti také až moc bojím, mám je ráda pod kontrolou. Jenže v dnešním světě je tolik nebezpečno, tak co je lepší - vychovat potenciální oběť šikany anebo nechat dítěti volnost a riskovat aby se mu něco stalo? Ach jo.
Příspěvek upraven 20.07.14 v 20:27
@Babetta píše:
Ahoj. Omlouvám se, pokud budu někoho opakovat, nečetla jsem vše. Podle mého názoru jiný styl výchovy může vést k šikaně dítěte stejně jako ho může „vykopnout“ mezi lídry kolektivu. Je to podle mě stejné jako s každou anomálií. Dříve se děti smály tlustým, obrejleným, premiantům.. dnes je ta škála, zdá se ještě větší. Šikanovaný může být dítě bez tabletu, stejně jako cikán či holčička s nemoderním oblečením nebo z jiného sídliště než jsou ostatní. Záleží koho si kolektiv vybere, je to jako ruská ruleta. Nepředvídatelné a kruté.
Bab.
Souhlasím bez výhrady.
@ibis píše:
Kdyby jste četla pozorně, už jsem psala, že mám děti malé a že školu zatím řešit nemusím!!!
pardon, źe jsem znovu nečetla celou diskuzi… ![]()
Teď už chápu - když jsou malé děti, tak to člověk neřeší… Za pár let si povime…přeju ti, aby tvé děti měly štěstí a pubertou prošly v pohodě…
@Trudinka píše:
Věděly jste to? Dnes mi to řekla učitelka ve školce, že děti, jejichž rodiče jsou starší, jsou statisticky častějším objektem šikany než děti průměrně starých rodičů. Důvod je prý ten, že děti jsou vychovávány v jiném duchu, rodiče jak jsou starší, vyznávají jiné hodnoty a jiné metody výchovy. Mají ve školce jedno dítě, je úplně jiné než ostatní, rodiče mají dost přes čtyřicet, má o dvacet let staršího bratra. Má podivné řeči, na svůj věk „dospělé“, ostatní děti ho nemají moc rády a učitelka se bojí, že by mohlo být potenciální adept na šikanu. Přišlo mi to zajímavé. Máte s tím nějaké zkušennosti, myslíte že je to pravda?
Já bych to trochu „lakonicky“ rozvedl - šikanovaný je vždycky ten, kdo vyčnívá a přitom sám nemá potenciál šikanovat.
Paní učitelka ze školky je citlivá a vnímavá - pámbu zaplať za takové pedagogy… ![]()
Dovolím si úvahu trochu pootočit - proč jsou nejčastějšími iniciátory šikany děti podnikatelů, které nestrádají materiálně, ale kvůli nedostatku rodičovského zájmu? Z tohoto prostředí se podle mé zkušenosti nejčastěji rekrutuje „kápo“ - přebytek peněz a značkových „rekvizit“, za tím potom citová prázdnota.
@Jura007 Určitě máš pravdu, alespoň částečně. Nevím, zda jsou Tebou zmíněné děti agresory nejčastěji, docela zajímavou typologii agresorů jsem našla zde http://clanky.rvp.cz/…-OBETI.html/ .
Každopádně ať už se týká agresorů, nebo obětí šikany jsou to zejména právě rodiče, kteří předurčí budoucí postavení dítěte v kolektivu. Je to spousta chyb ve výchově anebo stačí jen trošku jiný hodnotový systém a problém může být.
Možná by nebylo na závadu nějaké „předrodičovské proškolení“. ![]()
@Trudinka A víš co je zajímavé? Co jsem si tak všiml, tak děti fanaticky věřících lidí (nejen katolíků) umějí srovnat tichým a nenásilným způsobem do latě nejednoho agresora. Dokážou mu dát najevo, že jim nesahá ani po kotníky. tak si říkám, proč to nedokážou ostatní… Je v tom nějaká vnitřní logika? Nevím… ![]()
@Trudinka píše:
Věděly jste to? Dnes mi to řekla učitelka ve školce, že děti, jejichž rodiče jsou starší, jsou statisticky častějším objektem šikany než děti průměrně starých rodičů. Důvod je prý ten, že děti jsou vychovávány v jiném duchu, rodiče jak jsou starší, vyznávají jiné hodnoty a jiné metody výchovy. Mají ve školce jedno dítě, je úplně jiné než ostatní, rodiče mají dost přes čtyřicet, má o dvacet let staršího bratra. Má podivné řeči, na svůj věk „dospělé“, ostatní děti ho nemají moc rády a učitelka se bojí, že by mohlo být potenciální adept na šikanu. Přišlo mi to zajímavé. Máte s tím nějaké zkušennosti, myslíte že je to pravda?
Nesmysl, ničím nepodložená teorie, pokud tuhle statistiku dělal Blesk, tak se k tomuto výsledku klidně dopracovat mohl
Jinak mě zarazila neuvěřitelná neprofesionalita ze strany paní učitelky. Jak si může dovolit vykládat ostatním rodičům o jednom z dětí, že je takové a makové a že je adept na šikanu, jak staří jsou jeho rodiče… ![]()
Dovolím si ještě jednu poznámku k tématu. Kdysi dávno se mně potvrdilo, že děti kopírují chování svých rodičů.
Jako vedoucí na dětském táboře jsem měl v oddíle kluka, jehož oba rodiče byli vědečtí pracovníci a kvůli své práci a nízkým platům ve vědecké sféře ho měli až v dost pozdním věku. Nevím, jestli ho vychovávali úzkostlivě, ale klučina byl nekonfliktní, nebyl dravý jako jeho vrstevníci… no a byl trošku obéznější. Takže typický objekt šikany. No a i přes naši snahu mu to ostatní kluci při sportu a hrách „dávali sežrat“. Při předávání dětí přijeli rodiče onoho klučiny v předstihu, nějakou dobu tam s ním ještě postávali (přijeli i odjeli vlakem, tak zřejmě čekali na odjezd) a pro čtyřku kluků z oddílu si přijel tatínek jednoho z nich (měl Porsche Cayenne, podle ostatních rodičů pracoval jako stavební zámečník…) a jenom prohodil (dost naštvaně) směrem k tomu „otloukánkovi“: „Co ten tady dělá…“ Z auta mimochodem vyskočili dva pitbulové bez košíku (naštěstí nikomu nic neudělali…), bez jakéhokoliv rozloučení a výstupních formalit kluci skočili do auta a tradá domů.
Tak jsem si potvrdil, že „hodnotové žebříčky bývají velmi různé a většinou se dědí“… ![]()
@Adrasteia Tak abych to uveda na pravou míru - paní učitelka je má kamarádka. Do školky kde učí mé děti nechodí (vlastně nechodí zatím do žádné školky, dcera teprve půjde). Kolektiv dětí ani jejich rodiče neznám - mluvila obecně, žádná jména, osobní data. Nemůžeš přeci bez dostatku informací dělat takové závěry
Paní učitelka je naopak profesionál každým coulem. Tuto informaci obdržela na škole, na přednášce psychologie. Každý může OBECNĚ mluvit o určitých věcech, se kterými se potkává, pokud neohrozí chráněný zájem - zde jednoznačně ohrožen nebyl. Nechápu Tvou posměvačnou narážku na Blesk, ale to už jsem si všimla, že zde na Emiminu je takových příspěvatelů, jejichž příspěvky nemají žádnou informační hodnotu, dost.