Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Trudinka Ahoj, máš pravdu, že asi částečně došlo z mé strany k nepochopení -to se občas u diskuze v psané podobě stává, protože spoustu důležitých informací chybí. Pochopila jsem to tak, že paní učitelka prostě „drbe“ před ostatními rodiči o jednom z dětí. To, že je to tvá kamarádka a také to, že nepadla žádná jména samozřejmě situaci staví do jiného světla. V tomto případě se ti omlouvám za unáhlenou reakci, jsem speciálně na toto téma trochu citlivá - jsem totiž také učitelka a měla jsem jednu kolegyni, která bohužel vynášela citlivé informace o některých žácích ostatním rodičům (s kterými se také kamarádila - a to ji v žádném případě neomlouvá). Vím, že to sem nepatří, ale jak jsem řekla - díky svým zkušenostem jsem na toto docela pes. Uznávám, že narážka na Blesk byla zbytečná, nemyslela jsem to nijak zle, ale musím říct, že mám jinou zkušenost - měli jsme na přednášky výborného psychologa a vzpomínám si, že tato otázka se tam také řešila a závěr byl úplně opačný. Pan doktor vysvětloval, že je to právě způsob výchovy a nikoliv věk, který determinuje dítě k tomu stát se potenciální obětí… Nelze přece říct, že kdo je starší, vychovává automaticky určitým způsobem. Závěrem bych chtěla říct, že se nepovažuji za přispěvatelku, která „rýpe“ a nepřináší žádné informace a rady - moje příspěky na mém profilu ti budiž důkazem. Ještě jednou se tedy omlouvám za unáhlednou reakci, nechtěla jsem se tě dotknout. Přeji hezký večer.
@Jura007 píše:
@Trudinka A víš co je zajímavé? Co jsem si tak všiml, tak děti fanaticky věřících lidí (nejen katolíků) umějí srovnat tichým a nenásilným způsobem do latě nejednoho agresora. Dokážou mu dát najevo, že jim nesahá ani po kotníky. tak si říkám, proč to nedokážou ostatní… Je v tom nějaká vnitřní logika? Nevím…
Možná mají ty věřící děti tak pevně vštípený žebříček hodnot a jsou podstatě ukotvení jinde, že s nimi nějakej pubertální jouda nehne.
Třeba aplikují Ježíšův systém - toho taky vlastně „šikanovali“. Že by to fungovalo? ![]()
Jsou to jen úvahy, dítě mám malé, nešikanované, fanatická (snad) nejsem. Ale kdyby v budoucnu dokázalo srovnat agresora, nebylo by to špatné.
Velmi zvláštní tvrzení… ale kdyby na to došlo, měli by zakročit ti, kdo má větší rozum - dospělí.