Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@rozmyš píše:
@yse Můj přítel chtěl kluka Karla. Naštěstí máme dvě dcery, tedy jedna je teprve na cestě, ale vím jistě že to bude holka a pořádně se mi ulevilo. Karla bych nerozdýchala.
Nejen, že jsme se o syna Karla třikrát pokusili, když to nevyšlo ani napotřetí, tak dostala dcera jméno Karla. A má velký úspěch. ![]()
Je dobře, že jednomu přijde určité jméno kouzelné a druhému se při vyslovení daného jména vybaví osoba, kterou nemá rád nebo má špatné vlastnost. ![]()
@hanka.br. píše:
Nejen, že jsme se o syna Karla třikrát pokusili, když to nevyšlo ani napotřetí, tak dostala dcera jméno Karla. A má velký úspěch.
Karel je pěkný jméno, ale Karla je nádherná. Nejhezčí je v původním tvaru ![]()
@terien píše:
Karel je pěkný jméno, ale Karla je nádherná. Nejhezčí je v původním tvaru
No, třeba Carla Bruni je fakt nádherná
. A nejlíp původní, ještě před plastikama
Ale jinak se mi víc líbí Karolína, myslím jako jméno.
@Rouge měla jsem spolužačku Markétu a nikdo jsme jí neřekl jinak než Marino (příp. Maríno) a vůbec to neznělo špatně.. Jinak jsem za Tamaru - je to nádherné a málo používané jméno.
Jméno k cizímu příjmení:
Ethel, Belinda, Elodie, Rosalind, Isolde, Henrieta, Louisa, Mathilda, Fiona, Gvendolin, Cordelia, Muriel, Freja, Liv, Bereniké, Chloe, Iris, Jolantha, Lara, Melissa, Niké, Nikita
Dívčí jméno k českému:
Edyta, Ida, Irma, Jenovefa, Ivona, Odeta, Malvína, Brigid, Darina, Erin, Evelin, Ingrid, Olga, Robyn, Dorota, Alex, Stáza, Anděla, Helen, Sandra „Saša“, Štěpánka, Meda, Zita, Zoe
Běla, Danica, Doubravka, Drahomíra, Jarmila, Lada, Ludmila, Libuše, Liběna, Milena, Miluše, Radana, Slavěna, Svatava, Věra, Věnka, Vlaďka, Vlasta, Zdenka, Zora, Zlata
Pro chlapce k cizímu přízvisku:
Edmund, Arnold, Ernest, Bruno, Gilbert, Hugo, Kwido, Aidan, Kevin, Tristan, Ivar, Alexej, Andrea, Dorian
K českému:
Eduard, Oskar, Alfred, Ernest, Ferdinand, Hynek, Ludvík, Oldřich, Robert, Rudolf, Viliam, Albert, Alan, Artur, Oliver, Oleg, Igor, Alexej, Juraj, Leon, Nikola, Andrej, Stefan, Bohdan, Bolek, Braňo, Ctirad, Čestmír, Dalimil, Dalibor, Dušan, Ivo, Lubor, Luboš, Luděk, Miloš, Přemysl, Radovan, Radim, Rostislav, Svetoslav, Svatopluk, Vladan, Vladislav, Vlastislav, Vratislav, Zbyněk, Zbyšek
Tu si můžeš zjistit četnost jmen: http://www.kdejsme.cz/
Příspěvek upraven 21.03.15 v 17:02
@pe-terka píše:![]()
Přidávám Boženu, Rudolfa, Hugo a Kwido taky asi nebude davovka…Osobně tu touhu po originalitě moc nechápu. Jméno má funkci rozlišovací, na druhou stranu když je hodně neobvyklé a nikdo jiný ho nemá, může dítěti zadělat na docela slušný mindrák…
No a?! Každej prostě nechce mít jméno, který jest všude kolem. A dětem je to šumafuk. Jen dospělí to řeší a pak ten výsměch přenášejí na děti. Já se snažím nenavrhovat nic exotického, ale prostě jen míň neobvyklého.
@Morrígan Ní_Boii Jasně, Edyta (z toho by Knappovou omyli), Stáza, Kwido, Gvendolin… tyhle inovace opravdu nejsou vůbec exotické ![]()
@Slečna Ferka píše:
@Morrígan Ní_Boii Jasně, Edyta (z toho by Knappovou omyli), Stáza, Kwido, Gvendolin… tyhle inovace opravdu nejsou vůbec exotické
Ty její seznamy jsou celý padlý na hlavu
nechápu že jí to furt baví.
Karel je hnusný jméno, už odmalička se mi to nelíbí, Karel Varel, do pekla zajel, na bílém koni, čert ho tam honí. To jsme si říkaly jako děcka.
Karla je jméno jak pro nějakou tetku.
Vcelku se mi líbí Karolína, ale není to top jméno, které bych dala.
@Morrígan Ní_Boii píše:
No a?! Každej prostě nechce mít jméno, který jest všude kolem. A dětem je to šumafuk. Jen dospělí to řeší a pak ten výsměch přenášejí na děti. Já se snažím nenavrhovat nic exotického, ale prostě jen míň neobvyklého.
Hele divila by ses, že děti své jméno neřeší…Osobně znám děvče se staročeským jménem, které jí rodiče vybrali s láskou a určitým záměrem, symbolikou..Děvče je v pubertě a své jméno ráda nemá, dokonce ho rodičům vyčítá. Znám jejich rodinné zákulisí, je moc milé, takže odtud ta nelibost určitě nepramení. Dokonce znám s tímto jménem další dvě dívky (ženy) a obě k němu mají negativní vztah.
Jinak zrovna jména, která ty navrhuješ, mi obvykle přijdou jak vygenerovaná z nějakého podivného seznamu. A úletů je tam plno…Fakt neznám ženu (dívku), která by se chtěla jmenovat např. Věnka, což je Tvoje oblíbené
.
Netvrdím, že každé dítě se ke svému štěstí musí jmenovat Eliška, Matyáš nebo podobné davovky (nic proti nim, mě se líbí
). Ale když je jméno fakt úlet, který se v jeho generaci jinde nevyskytne, může ho to poznamenat. A vím o čem mluvím - dětí mám kupu a znám jejich názory
.
@Bondatrova tak ono na kazde jmeno se neco najde. Ja mela strach, ze Denimu budou lidi rikat „Denis penis“. Zatim mu tedy rikaj „Denis postrach okoli“.
No a znam pripad, kdy z jednoho prijmeni vznikla takova prezdivka, ze kdyz ji reknu, tak nikdo nechape, jak k tomu spoluzaci prisli. Proste ani vzdalene nepripominala puvodni verzi jmena. Postupnym komolenim proste vzniklo neco uplne nesmyslneho.
@Slečna Ferka píše:
@Morrígan Ní_Boii Jasně, Edyta (z toho by Knappovou omyli), Stáza, Kwido, Gvendolin… tyhle inovace opravdu nejsou vůbec exotické
Ještě RobYn ![]()
@trpaslinka píše:
@Bondatrova tak ono na kazde jmeno se neco najde. Ja mela strach, ze Denimu budou lidi rikat „Denis penis“. Zatim mu tedy rikaj „Denis postrach okoli“.
No a znam pripad, kdy z jednoho prijmeni vznikla takova prezdivka, ze kdyz ji reknu, tak nikdo nechape, jak k tomu spoluzaci prisli. Proste ani vzdalene nepripominala puvodni verzi jmena. Postupnym komolenim proste vzniklo neco uplne nesmyslneho.
Jo, já jen napsala, že se mi jména Karel a Karla prostě nelíbí a ta básnička s tím nemá co dělat. Líbí se mi jméno Jáchym
a skoro každý se nad tím podivuje a řekne hned Jáchyme, hoď ho do stroje, ale mně je to fuk.
@Bondatrova píše:
Jo, já jen napsala, že se mi jména Karel a Karla prostě nelíbí a ta básnička s tím nemá co dělat. Líbí se mi jméno Jáchyma skoro každý se nad tím podivuje a řekne hned Jáchyme, hoď ho do stroje, ale mně je to fuk.
Může být - každému se líbí něco jiného. Nevím, jak bych se dívala na ta jména, kdyby můj muž nebyl Karel a nepocházel z generace mužů - Karlů, z nichž byl jeden lepší chlap než druhý. A ještě dnes si vybavuji své obavy ze jména Karla, které jsem si ještě dva dny před narozením dcery spojovala s příjmením a nebyla si jím jistá. Dnes však jsem hrdá, že jsem jí to jméno dala. Je nádherné, protože se tak jmenuje ona, protože se tak nejmenuje žádné z dětí, které znám a vystihuje jedinečnost a čistotu, kterou má právě moje Karlička. A nemusela jsem jí kvůli tomu dávat jméno, které je třeba hláskovat nebo které by měly stovky dalších holčiček. Jméno Jáchym je krásné.