Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@MartinaIrena jo to věřím, naštěstí moje dcera je pohodlná a když je na něco zvyklá tak to nerada mění
Chce to vydrzet ma ted to obdobi kdy zkousi co si muze dovolit…Hlavne musis byt dusledna nebo ti pak preroste pres hlavu, vim o cem mluvim ![]()
@Lucinka.z.brna Naše starší děti to zvládly kolem roka. Raději jsme je vytahovali hned po probuzení a při uspávání jsme tam byli s nima. No a naše nejmladší to nepochopila ještě ve dvou letech (naštěstí, protože je děsnej kamikaze).
@Teruna000 - já si ho smotám k sobě do klubíčka, hodím přes něj ruku a houpu mu zadkem. Když sebou mele, tak holt držím pevněji. Většinou ho to do 10ti minut uspí, jak večer, tak v poledne.
@Lucinka.z.brna Děcka mi vylézaly z postýlky, ani jim nebyl rok. Nahoru se nějak dostaly, vyšplhaly, a dolů to buď vyšlo nebo letěly po hlavě. Mladší syn dokonce v 10 měsících, to už i chodil, ovšem zcela bez pudu sebezáchovy.
Kluci šli spát na matrace, asi za rok do velké postele, malá dostala cestovní postýlku, s normální matrací, z té se nevyšplhala.
Zakladatelko, radu nemám, snad jen přežít.
Dceři je 5 a ignoruje mě pořád. Když náhodou poslechne napoprvé, nestačím se divit ![]()
@Svistice Jo mám dvě osobní zkušenosti. Teď už jsme zvyklí rozumně mluvit, i když nastupuje puberta, takže s rozumným mluvením asi bude brzy konec.
A nastane zase kdo z koho.
Když byly děti malé, vždy jsem vyhrála já a manžel.
V pubertě to čekám horší, protože už mají větší vůli.
@Teruna000 Nejde o to utahat dítě, ale neutahat sebe k smrti a zabránit dítěti v sebevražedných pokusech.
@laducha Tak to já vůbec neznám, že by dítě vylézalo z postýlky, naštěstí. Má v pokojíčku i velkou postel a fakt na ní zatím nechce spát
@Sany80s píše:
@Svistice Jo mám dvě osobní zkušenosti. Teď už jsme zvyklí rozumně mluvit, i když nastupuje puberta, takže s rozumným mluvením asi bude brzy konec.
Na období, až se „domluvíme“ se taky těším. Zatím mám pocit, že mám doma malé zvířátko.
@Svistice Na to období se těš, je nejúžasnější pro rodiče, rodič je ještě bůh, dítě celkem samostatné, už rozumí výhružkám a dokáže si spočítat, že poslechnout je kolikrát lepší.
Super život z hlediska rodičovství.
Přítel by ti doporučil klecové lůžko
- mluví o něm už z dob před porodem -
. Ale jinak nevím, mám menší dítě. Zatím ani nestojí.
řešili jsme to spacím pytlem
ale teď mu stačí tak 3 vteřiny na to, aby vylezl.
@Teruna000 Nevím, jestli tě to uklidní nebo spíš znepokojí, ale nejsi v tom sama
U nás tohle období začalo v cca 16 měsících a trvá doteď - 27 měsíců - ale už vidím oproti létu velký pokrok v tom směru, že už si doma začíná sám pěkně hrát se svými hračkami, když se řekne, že se jde jíst, tak se většinou sebere a jde si sednout apod
Už s ním začíná být řeč a začíná plnit to, se mu přikáže. I když se o úplné poslušnosti rozhodně mluvit nedá, už je to velká úleva oproti předchozím měsícům ![]()
Takže myslím si, že žádná rada, jak ho naučit poslouchat neexistuje. Jsou způsoby jak tu neposlušnost zmírnit, ale myslím si, že z tohohle období děti prostě musí vyrůst
U nás je syn k neudržení a nejvíc neposlušný kdekoli jinde než doma, hlavně venku na velkém prostoru. To ještě teď bojujeme s tím, že nám pořád utíká, nechce chodit za ruku, běhá do silnice a má hroznou radost z toho, že ho nemůžu dohonit
Teď v zimě je to trochu lepší, v milionu vrstev se hůř pohybuje, ale moc velký rozdíl to není ![]()
Tak ti asi poradím pořádně si obalit nervy, zatnout zuby a vydržet to ![]()
@Sany80s píše:
Kdy se da rozumne mluvit? Ja mam kluky 11 a 12 let a jeste to porad nejde…:-(