Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim maminky, uz jsem bezradna z nasi dcery. Neni to jen obdobi, uz je takova snad od narozeni, ale posledni dobou to je na palici. Neustale, ale neustale knoura. Takovy ten super zvuk, co leze snad az do mozku. Koncem ledna ji bude rok. Sama si hraje asi tak 5 minut z celeho dne, jinak porad knoura. Kdyz si s ni hraju ja, vydrzi 2 minuty a hned zase knoura a s hrackou treba hodi. Jdeme do restaurace na obed, jen co dosedneme ke stolu, zacne knourat, prohejbat se v kocare, vztekat se, takze se nejdriv naji jeden, druhy je mezitim s dcerou nekde pryc a pak zas obracene. Jdu na nakup, celou dobu knoura. Jednoho dne uz asi skocim z mostu, to se neda. Nemuzeme jet ani nikam delsi cestu autem, protoze se ji asi nelibi, ze je v sedacce privazana a celou cestu knoura, vzteka se, co ji dam do ruky tak po me hodi. Ja kdyz vidim jak deti sedi v kocarku v restauraci a ani nepipnou nebo u rodicu na kline, tak si rikam co delam spatne? Mate nekdo takove dite? Kdy se sklidnilo?
Když jsem v tomhle věku s dcerou chtěla do restaurace, vždy seděla někomu na klíně.
Sama si taky nevyhrála.
Nákupy jí těžce nebavily atd. Dlouhé cesty se jí nelíbily nebo spala…
Prostě je to ještě dost malé dítě, časem z toho vyroste ![]()
Nas si sam hraje a nikdy neknoural, ale v kocarku mi nesedel normalne, natoz v restauraci. A nevydrzel by tam sedet ani dnees - skoro 2 roky. Nevydrzel by ani u stolu.
@Laetitia Měli jsme podobný problém, ale postupně to ustávalo. CCa v 18ti měsících to už šlo i vydržet… Co zkusit nějaká homeopatika?
Jeste jsem zapomela napsat, ze to ted dela u jidla. Posadim do zidlicky, vezme si 3 lzicky a zacne. Mavat rukama, jidlo mi vzdy vyrazi ze lzicky, samozrejme knoura, nejradsi by ze zidle vylezla, proto toho chci asi po ni moc aby chvili sedela a jedla. Porad sebou skube, otaci hlavou abych ji do pusy nic nedala. Tak musim delat blbiny aby se smala a kdyz ma otevrenou pusu, loupnu ji tam lzicku. Nebo kdyz se zabere na chvilicku do telky, tak chvili pusu otevira a sedi. Takhle kazdy den a ja uz jsem z ni unavena a na dalsi den se fakt netesim
![]()
@Laetitia me prijde ze toho dle co pises ze se proste nudi, co zkusit delat nejake aktivity pro dceru a na nakupy jit sama ci manzel a obed si dat radeji doma. je moc malicka na to aby byla byt jen 10min soustredena
Mám 13mes. Uknouranyho. Střídá se vždy lepší a horší období a je to někdy fakt na palici. A jeste k tomu řve- ne brečí, vyloženě křičí. Vsteka se, kdyz chci dat plenu, převlict, utrit o uspavani ani nemluvim
Taky jsem si rikala jestli neexistuje nejaky sirup na sklidneni ![]()
@Laetitia je normalni detatko, srovnej si to v hlavince spis ty. nemuzes treba na par dnu odjet anechat malou na hlidani? ja jsem take kolem toho roku mela uz vseho az nad hlavu
@superandrysek proč chichi??? Moje dcera se díky nim uklidnila celkově, není takovej nerváček a třeba večer při usínání je spokojenější, přestala mě v noci potřebovat držet za ruku…
@Bekyn no me to prislo je kuli knourani takove zbytecne
ono bejt od malicka zvyklej na nejaka zklidnovadla
ale estli to uz neslo tak vis ty sama dobe nejlip. promin nemyslela jsem to jak vysmech
@Mikys to s tou plenou a oblekanim to je taky ocistec. Nemuze chvili lezet, porad se zveda a kdy ji to nedovolim, tak zacne silene rvat.
@Laetitia jíst v restauraci s dětma „jako dřív“ jsme vzdali hned po narození prvního dítěte
To se prostě nedá… Teď se s personálem domlouváme, aby přinesl jedno jídlo a později druhé, abychom si to snědli alespoň teplé, když už ne v klidu. Dítě ani jedno nám po tu dobu v kočáře způsobně nevydrželo.. jsou to děti
Moje dcera byla v tomhle věku taky kňouravá, z toho co píšeš, mi přijde, že se nudí.. taky mi visela na noze, nevydržela si chvilku sama hrát. Je to v podstatě ještě miminko a chce tebe
Dcerce jsou teď čerstvě dva roky a vydrží být zalezlá ve svém pokojíčku s hračkami i několik desítek minut, takže tě potěším, že se to zlomit může
Dlouhé cesty autem se snažíme nepodnikat (několikahodinové) nebo je podnikat ve chvíli, kdy je mladší unavená a bude spát.. nakupujeme bez dětí ![]()