Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@petull.a1 píše:
Tak vám musím napsat, jak mě momentálně to moje zlatíčko dostalo: Povídá, že chce zazpívat „to o vůni, jak to zpívá pan Suchý“. Myslela PurpuruTak zpívám a ona se taaaak blaženě usmívá
Takže sice hypotonik a autista, ale zlatíčko naprostý
Tak o strkání do pusy, náš 6,5 letý syn jako malý do pusy nestrkal nic, ale zato ted, začalo to tak kolem 5.roku,furt něco, autíčko, prsty, všechno ![]()
Malou třeba vůbec neberou knížky, kostky apod. ale má strašně ráda hrycí hračky. Měla takový telefonek, kde přesně věděla které tlačítko a kolikrát má zmáčknout, aby jí to hrálo písničku, dokonce měla i svou oblíbenou a věděla, že když jedno tlačítko zmáčkne 4×, tak začne hrát.
Ale třeba zvířata ji vůbec neberou. Nebo jí dlouho trvá než si zvykne na novou hračku, třeba pod stromeček dostala spoustu nových, ale stejně si hraje se svýma oblíbenýma.
@klaraB - teda chudák malá, samí doktoři, samá vyšetření, ta tedy měla start do života. Ale bude líp, jste šikulky ![]()
U naší Barunky se autismus projevil kolem 18 měsíců, když začala vnímat děti - v přítomnosti malých dětí měla neskutečný záchvaty, to byl prvotní signál, že něco není v pořádku. Řešili jsme to s dětskou doktorkou, ale ta chtěla počkat do 3. roku, páč dřív se stejně nic moc nepozná a hlavně děti jsou prostě různé a vyvíjejí se skokově. Ve 3 letech jsme byli u psycholožky, ta vyslovila podezření, poslala nás k dětské psychiatričce a tam už bylo jasno. Babu splňuje i další znaky - že si třeba neuměla sama hrát (neokouká věci z okolí, např. jak jezdí auta, jak maminky vozí miminka v kočárkách… a nepřenese to do hry, to vše jsme ji museli učit). Nebo že trhala papírky na naprosto stejné proužky… trhala knížky (to byl teda očistec)… anebo zničehonic se začne bát něčeho, co předtím měla ráda (např. si nechtěla hrát ve vlastním pokojíčku, spát tam chodila, ale jak si tam měla hrát, tak měla doslova šoky, takže jsme ji tam dostávali tak, že jsem tam s ní šla s oblíbenou hračkou třeba na minutu, druhý den na dvě minuty, pak na pět… anebo se třeba najednou začala bát vany, ale takovým způsobem, že zas byly šoky a nedostali bychom ji tam ani párem volů - pak jsme odjeli na chatu, tam to bylo v pohodě a po příjezdu domů už taky… no prostě nepochopitelný). Nebo má totální hrůzu z vysavače - ta nevkročí do šatny jen proto, že je tam lux. Když jsem ho před ní pustila, ležela pak hodinu schoulená v klubíčku, totálně vysílená, uplakaná a chtěla pryč z domova. Do krámu nevleze, když tam zrovna vysávají… a mezi dětmi má problém pořád, nezapojuje se, ale už aspoň nepláče. Chodí do speciální školky a paní učitelky to tam s těmi dětmi úžasně umí, jsou to naše zlatíčka ![]()
@petull.a1 A do toho roku a půl se chovala normálně nebo už byly nějaké příznaky znát? Já jsem si vždycky myslela, že autismus se projevuje už od začátku, že třeba dítě nereaguje na lidi, žije si ve svém světě a tak.
@klaraB - do toho roku a půl jsme nic nepozorovali, až později nám došlo, že tam nějaké znaky byly (např. že vše musela mít v ručičce dvakrát, třeba dvě kytičky apod., nebo že si zaujatě hrála s tkaničkama atd., ale to jsou všechno věci, které můžou a nemusí být spojené s autismem). No a jinak - byla od narození neskutečně hodná, spala celé noci, prakticky vůbec neplakala, což taky může a nemusí znamenat spojitost s autismem. Co se týče třeba fixování očima, tak to jako miminko měla v pohodě, v podstatě to asi ztratila časem, ten oční kontakt. Ale už ho zase má, v potu tváře jsme to nacvičili
Ono je to posuzování příznaků těžké, hlavně u mimča, a navíc když ona vlastně od začátku byla pohybově pozadu, takže plno věcí mohlo být způsobeno i tím opožděním v hrubé motorice.
Jo, a jinak - kolikrát si rodiče ničeho nevšimnou až do třech let, než dítko nastoupí do školky, a pak učitelky upozorní na problém. Spousta věcí je fakt blbě rozeznatelných, navíc děti se vyvíjí skokově, každé je jiné… dokonce i v těch třech letech je to málokdy jasné. Barče je čtyři a půl a přesnou diagnózu taky zatím nemáme, zatím jen porucha autistického spektra, ale která, to se dozvíme nejdřív za půl roku, ale klidně taky třeba v sedmi letech. A třeba v deseti můžou diagnózu změnit. Je to fakt složitý ![]()
@petull.a1 dcerka je veliká šikulka, co se toho už zvládla naučit
Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo neví, zda může mít na vývoj řeči a vůbec psychomotoriku vliv narkóza a umělý spánek v raném dětství. Dcerka totiž před operací v těch 2-3 měsících nádherně žvatlala, že jsem si říkala, že bude určitě brzo mluvit. Pak během operace byla 7 hodin v narkoze a na mimotělním oběhu, 10 dní v umělém spánku a stalo se z ní úplně jiné dítě. Strašně dlouho byla smutná, plačtivá, měla narušený spánek, dost dlouho trval než se začala zase smát, než začala zase žvatlat. Ale už to nikdy nebylo to co před operací. Tak se bojím, jestli jí to nějak „nepoškodilo“ mozek a co eventuelně udělat, aby se to zlepšilo.
Nejsem odborník, zkušenost nemám, ale myslím, že ji to mohlo vrátit ve vývoji zpět. Já mám u své dcery co se týče mluvení podezření na očkování v 18 měsících. Do té doby se snažila opakovat a od té doby ji ani nehne a je celkově tišší.
@klaraB když je dcera hypotonik, tak s ní cvičíte na rehabilitacích ne? Tam na to říkají co?
Na tu řeč a narkosu bych se tady zeptala logopedky v poradně.
Moje dcera měla jen mírnou hypotonii, tak to bylo docela rychle napraveno v podstatě jim stačilo, aby lezla po čtyřech a propustili nás, že je ok.Tak moc nevím, ale u nás si taky dělám starosti ohledně řeči - to mě pediatrička říká ať počkám do 3 let, že má čas.
@klaraB - myslím, že narkóza by mohla mít vliv. Ale taky nejsem odborník. Kdyžtak se zkus poptat na neurologii nebo na rehábce.
@29 - jestli můžu poradit, já bych to do 3 let nenechávala. Ony totiž u odborníků jsou dost dlouhé čekací lhůty, u těch dobrých je to běžně 6 měsíců i víc. A kdyby se malá do té doby rozmluvila, můžeš termín přenechat někomu jinému, na netu ti za to mamky utrhají ruce
Běžně se takhle mezi maminama s termíny „kšeftuje“.
Tak se nám malá během posledních pár dní pěkně rozchodila, už běhá po celým bytě
Takže konečně nějaký pokrok. Včera jsme byli ještě v gastro poradně kvůli váze a čeká nás spousta vyšetření, např. na metabolický vady. Doufám, že to bude v pořádku a že už se nám žádná diagnoza nepřidá.
@klaraB píše:
Tak se nám malá během posledních pár dní pěkně rozchodila, už běhá po celým bytěTakže konečně nějaký pokrok. Včera jsme byli ještě v gastro poradně kvůli váze a čeká nás spousta vyšetření, např. na metabolický vady. Doufám, že to bude v pořádku a že už se nám žádná diagnoza nepřidá.
skvělá zpráva
![]()
držím pěsti aby testy dopadly na výbornou.
@klaraB - skvělýýýýýý!!!
Taky držíme palce při dalších vyšetřeních.