Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nemyslím si, že by dítě mělo zdravotní problémy, nebo ho matka nedonosila, ale asi už bych o dítěti v tomto věku neuvažovala. Přece jen je to závazek na dlouhé roky. Pokud se tak rozhodli, je to jejich věc a okolí to musí respektovat
@Anonymní píše:
Zdravím omlouvám se za anonym ale jde o rodinu a nerada bych vyvolala spory, kdyz tak raději smazat.Jde o mají švagrovou, rodila první dítě po umělém ve 42 letech a ted jsem se dozvedela ze zase dochazi na car a snazi se o dalsi protoze trva na tom ze chce pro malou sourozence. Je tu někdo kdo donosil a porodil zdrave dite ve 45 nebo vice letech? Máme o ni s mužem velký strach co jsme se to dozvedeli,,mysleli jsme ze bude rada ze stihli aspon malou..
Mně je 42 a pokoušíme se o první mimino také. Mít v rodině někoho, kdo by mi nefandil a staral se o co se starat nemá, tak bych ho fofrem poslala do háje… Je to můj život, moje tělo, moje zdraví, případně i můj risk… a nikomu do toho nic není. ![]()
@cecetka píše:
Nase babicky a prababicky po 40 jeste rodily a nebylo to nic nad cim by se spolecnost pozastavovala.
V dnesni dobe vsech moznych vysetreni bych se toho nebala.
Ano, moje prababicka mela posledni dite v 48 letech, zdrave, velke. Bohuzel ho prezila, ac zemrel uz dospely, za valky.
Do ceho bych nesla, je tehotenstvi po prechodu. Jinak si to predstavit umim, ale neplanuju ![]()
Tak 45 let je dost i když tchýně se narodila rodičům také ve 45 a nijak ji to nepoznamenalo a je to dokonce fajn ženská
Kdyby alespoň měla o 10 let mladšího chlapa. ![]()
Díky holky asi máte pravdu. Aby bylo jasné já jí nic neříkala, to bych si nedovolila, ani muž ne, vím tedy, že tchýně s tchánem jí to rozmlouvají, ale my se do toho nemícháme, je to její život. Jen jsem chtěla asi slyšet nějaké pozitivní zkušenosti. Zatím co jsem kde slyšela, tak ta pravděpodobnost vývojových vad a komplikací je úplně obrovská oproti třeba 25 letům, tak jsem asi chtěla vědět že bude v pořádku..
@cecetka píše:
Nase babicky a prababicky po 40 jeste rodily a nebylo to nic nad cim by se spolecnost pozastavovala.
V dnesni dobe vsech moznych vysetreni bych se toho nebala.
Je to tak. Dřív ženské rodily, dokud to šlo. (i když třeba nechtěly).
Ostatně třeba herec Kanyza se narodil, když bylo jeho rodičům 43 let, prý čekali až po válce. ![]()
@AndelaCerna píše:
Doufam ze dite bude zdrave, protoze kdo se o nej bude starat kdyby nebylo:( stari rodice? Sourozenec ktery prijde o mladi? Ty lidi fakt blbnou, ma 1 tak at si v tomhle veku jde druhe vybrat do kojenaku
Jojo, to, jestli bude mít v 45 letech doma měsíční mimino vlastní nebo roční batole z kojeňáku je naprosto zásadní rozdíl. Na zdravé dítě z kojeňáku se navíc čeká několik let, není to jako jít si vybrat nový kus hadru do krámu. Životní úroveň a s ní průměrný věk dožití se stále zvyšuje.
Ano, riziko asi je větší, ale podívej se, kolik i mladých holek má problém otěhotnět, potraty, zamlklá těhotenství atd.
Moje máma se narodila, když bylo babičce 46 a je naprosto zdravá a to tenkrát fakt žádná vyšetření nebyla, ani ultrazvuky, nic…
@Anonymní píše:
Díky holky asi máte pravdu. Aby bylo jasné já jí nic neříkala, to bych si nedovolila, ani muž ne, vím tedy, že tchýně s tchánem jí to rozmlouvají, ale my se do toho nemícháme, je to její život. Jen jsem chtěla asi slyšet nějaké pozitivní zkušenosti. Zatím co jsem kde slyšela, tak ta pravděpodobnost vývojových vad a komplikací je úplně obrovská oproti třeba 25 letům, tak jsem asi chtěla vědět že bude v pořádku..
Tak ideální to není, ale tvůj „strach“ o švagrovou působí dost falešně. Omlouvám se, vůbec tě neznám, ale působí na mne spíš jako záminka pro odsuzování. nebo možná trochu i závist.
@AndelaCerna píše:
Doufam ze dite bude zdrave, protoze kdo se o nej bude starat kdyby nebylo:( stari rodice? Sourozenec ktery prijde o mladi? Ty lidi fakt blbnou, ma 1 tak at si v tomhle veku jde druhe vybrat do kojenaku
no je vidět že tomu fakt rozumíš ![]()
Moji mamky známá. Potkala,, toho pravého " až když ji bylo 45 let. A to také přišla do jiného stavu. Teď ji je 50, má doma zdravého, 5ti letého chlapečka. Neodsuzovala jsem ji, spíš naopak. Byla moc šťastná a cítila se dobře. Dnešní doba je plná,, detailních " ultrazvuku a vseho mozneho vyšetření, doktoři by poznali, že se něco děje ![]()
Rodila jsem ve 45. Syn i ja naprosto ok a i nyni si to plne uzivame. Pokud nejaky prarodic nestiha ditko kolem deseti let, bude to jen jeho pohodlnost:-). Moji mamce je 72 a nejen ze meho skoro triletaka zvlada levou zadni, a v blbostech me dost casto i predci. Kazdy si musi zvazit zda se na to citi.
@Anonymní píše:
Máme o ni s mužem velký strach co jsme se to dozvedeli
Já bych doporučil, starat se sama o sebe a nechat to na tom, koho se to týka.
Když jsem se se ženou bavili o tom, zda nejsme na mimčo již dost staří, tak se usmál a říkal: „Teď jsme pravě odrodili 45 letou maminku se zdravým miminkem. Takže Vy buďte úplně v klidu“ Dnes je to normální, že jsou rodiče ve zralém věku..
Vůbec se o ni nebojte… Mě moje maminka měla ve 40 letech, počala úplně přirozenou cestou a ani se s tatínkem prý moc nesnažili… Jen porod jí doporučili císařem. Už tehdy byla na vyšetření plodové vody a vše asi více hlídali.
Mi je dneska 28 let a jsem zdravá a v pořádku. Paradox je, že my se s manželem o miminko snažili 4 roky, otěhotněla jsem až po 3. IVF a teď jsem v 6. měsíci.
Takže to švagrové přejte a snažte se jí být maximální oporou, tím pro ní uděláte mnohem více.