Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No, já měla první a jediné dítě v 38 a musím říct, že kolikrát si říkám, že mi mělo být o 10 míň. To není ani tak fyzičkou, s dcerkou 3 r. děláme všecko možné, ale sama cítím, že celkově bych do toho šla s větší vervou dřív. Člověk předtím měl i takový ten zažitý život, kdy nemusel nic, svobody, pohodlí, peníze jen pro sebe atd. Neříkám, že je to to nejdůležitější, ale mě třeba trochu chybí ta svoboda, soukromí, vědomí, že můžu kdykoliv kamkoliv, to teď nejde. Taky jsem trochu pohodlná, nebaví mě písek a hřiště, na kole teda s malou jezdím, na výlety taky, ale nějaké extra plácání se po hřištích a hernách a poskakování, na to mě moc neužije. Těžko říct, zda je to věkem nebo povahou, ale do druhého nejdu ani za nic, stačí mi tohle jedno:-).
Těžko se to vysvětluje, ale myslím, že o 10 let dřív bych měla víc energie a chuti a tak. Což ale nemění nic na faktu, že dcerku miluju a je úžasná a užíváme, co to jde…:-)
@Fazulina To není věkem, já chodila na pískoviště ze zatatými zuby jak v jednadvaceti, tak v jednačtyřiceti ![]()
@smudlinky píše:
Nemyslím si, že by dítě mělo zdravotní problémy, nebo ho matka nedonosila, ale asi už bych o dítěti v tomto věku neuvažovala. Přece jen je to závazek na dlouhé roky. Pokud se tak rozhodli, je to jejich věc a okolí to musí respektovat
Asi tak, kdyby se v 45 zadarilo nad plan samo, tak bych si ho nechala, ale snazit se o dite v tomhle veku je zvlastni…co se zdravi tyce, myslim, ze muzete byt klidni…
@smurfka píše:
@ajtakrajta1
přesně..jako chápu touhu 42leté ženy na dítě, zvlášt teda třeba první..ale neumím si představit že stejnou touhou oplývá i 55letý muž. Spíš byl asi přemluven. 55 let má ted muj tchán a zanedlouho i mí rodiče…a opravdu si neumím představit mého otce aby v jeho věku toužil a staral se o novoše a malé dítě..
Chápu, že si to spousta lidí myslí, ale pobavilo mě to z toho důvodu, že mě můj ještě o trošku starší manžel přemlouvá k dalšímu dítěti.
Čtyřletému synkovi se věnuje neustále, energie má na rozdávání a jsem to já, o generaci mladší, která už někdy padá na hubu. Když se já večer zhroutím ke kafi a knížce, jde si ten můj ještě zaběhat. Že před tím umyje nádobí bere on sám jako samozřejmost. Ale souhlasím, že je ten můj exot nejspíš velká výjimka - protože druhý takový není.
Co bude za dvacet let netuším, jen si pamatuji, jak jsem před lety s jeho 75 letým otcem lezla na Sněžku - než jsme konečně my ostatní dofuněli nahoru, nudil se nám dědeček nahoře už něco přes hodinku. ![]()
Mít se starým chlapem děti? Úplně klidně - jen si člověk musí umět dobře vybrat. ![]()
@PetrVesely
To u nás vyhlásil stop stav manžel
Teď jsem doufala ve dvojčata, na začátku tam překvapivě i byla dvě, ale jedno bohužel zaniklo. Tak uvidíme, jak na to bude nahlížet za dva roky ![]()
@JituleF píše:
Já myslím, že to můžete nechat na nich a neřešit to zbytečně. Holek, které měly dítě v 45 nebo i po je tu vícero a v naprosté většině případů donosily zdravé děti. A to, že se může něco stát, to se může stát i holkám v 25ti letech.
souhlasím ![]()
Nikoho takového v okolí neznám. Mamčina ségra porodila v 38 a už to mi přijde jako extrém, natož tak v 45
Ale je to jejich život, snad si to dítě užije dětství a mládí a nebude muset obsakovat nemocné rodiče..
@Froseth píše:
Nikoho takového v okolí neznám. Mamčina ségra porodila v 38 a už to mi přijde jako extrém, natož tak v 45Ale je to jejich život, snad si to dítě užije dětství a mládí a nebude muset obsakovat nemocné rodiče..
Divná doba, já bych třeba považoval starost o své rodiče/prarodiče za naprosto normální věc.
@PetrVesely
tak normální věc to je, ale většinu lidí to potká tak kolem 40-50, ne v době, kdy dostudovává vysokou školu, začíná v práci, řeší bydlení a zakládá rodinu…
@Kelsey píše:
V tydnu psala na fb jedna, že čeká teď v 52r. treti dítě, jedno dospele, jedno dospívající a protože myslela, že je v přechodu a ona těhotná budou mít treti a přijde ji to normální.
a proč by to nemělo bejt normální evidentně nnečekala že otěhotní. má jít dle těch vašich propočtů na potrat ![]()
@me2dova vysokou školu? no jestli ve 45letech tak počítám už v pubertě, v nejhorším dětském období..
@PetrVesely Normální věc to samozřejmě je, ale ne když je člověku třeba 15-20 let, to má mít úplně jiné starosti.
@Adrasteia píše:
Chápu, že si to spousta lidí myslí, ale pobavilo mě to z toho důvodu, že mě můj ještě o trošku starší manžel přemlouvá k dalšímu dítěti.Čtyřletému synkovi se věnuje neustále, energie má na rozdávání a jsem to já, o generaci mladší, která už někdy padá na hubu. Když se já večer zhroutím ke kafi a knížce, jde si ten můj ještě zaběhat. Že před tím umyje nádobí bere on sám jako samozřejmost. Ale souhlasím, že je ten můj exot nejspíš velká výjimka - protože druhý takový není.
Co bude za dvacet let netuším, jen si pamatuji, jak jsem před lety s jeho 75 letým otcem lezla na Sněžku - než jsme konečně my ostatní dofuněli nahoru, nudil se nám dědeček nahoře už něco přes hodinku.
Mít se starým chlapem děti? Úplně klidně - jen si člověk musí umět dobře vybrat.
není zas tak ojedinělý, pár takových taky znám ![]()
@PetrVesely souhlas
@smurfka Tak to snad zase ne, bavíme se o 45leté ženské, ne o „jsi stále mlád, tatínku náš, jsi stále mlád“ Kájovi Gottů a podobných exemplářích, co si v důchodovém věku pořídí mimino. 45letá ženská má reálnou šanci přežít maturitu svého potomka relativně v kondici- když pánbůh dá.
@PetrVesely píše:
@JituleFJá taky ale žena už by mě dnes asi hnala. Prý jen když bych na 100% slíbil holčičku