Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Fjodorka píše:
Nevím, jak vaše malá mimina, ale to naše je zatím víceméně beznákladové. Kdybych nebyla takový snob a nechtěla ji mít v novém oblečení, ale spokojila bych se s nošeným, tak je víceméně úplně zadarmoVšak ono se to ještě nasčítá, později
Souhlas.
@Fjodorka píše:
Nevím, jak vaše malá mimina, ale to naše je zatím víceméně beznákladové. Kdybych nebyla takový snob a nechtěla ji mít v novém oblečení, ale spokojila bych se s nošeným, tak je víceméně úplně zadarmo![]()
Však ono se to ještě nasčítá, později
edit: jejda, když jsem odpovídala, mělo to jednu stránku, asi jsem hodně mimo
Příspěvek upraven 13.04.14 v 19:04
Neboj, za chvíli to přijde
![]()
@ynax píše:
Není drahé? děláš si srandu? Spočítej si, kolik stojí pleny na měsíc - ne všechny dítěti sedí - jedny protékají, z dalších se oprudí, jiné ho škrtí. Na den min. 7ks. A pokud bys nekojila, tak tě bude dost stát UM. Dítě JE drahé. A čím je starší, tím je dražší
Mno ve svý podstatě, pokud kojíš a používáš látkovky, máš zdravý dítě a příbuzní tě spoustou věcí obdarují, na kočár přispějí atd., takdítě první půlrok drahý není…
@Janiiska píše:
no a pak když už tu ženskou chlap opustí a ona je na mateřské tak už nemá takovou finanční podporu jak měla když bydlela s přítelem, mamnželem, že? Když má ženská chlapa tak se jí to lehce píše jak to tak nějak zvládá.
Já třeba vím, že bych to zvládla, i kdybychom se nedej bože rozvedli. Jsem zabezpečená a po mateřské se vracím zpět do práce, ve které jsem vydělávala víc než vydělá manžel. Takže já se hlásím k těm co si to mohou dovolit říct, že to zvládají a zvládat budou… To si musí každá rozmyslet sama, jak na tom bude až… Ale myslím, že kdyby to tak měla brát každá, tak se děti nerodí…protože málokterá ženská si bude žít jako samoživitelka v luxusu… :/
@Fjodorka píše:
Nevím, jak vaše malá mimina, ale to naše je zatím víceméně beznákladové. Kdybych nebyla takový snob a nechtěla ji mít v novém oblečení, ale spokojila bych se s nošeným, tak je víceméně úplně zadarmo![]()
Však ono se to ještě nasčítá, později
edit: jejda, když jsem odpovídala, mělo to jednu stránku, asi jsem hodně mimo
Příspěvek upraven 13.04.14 v 19:04
jo to je fakt, když byla malá úplný mimino a já kojila, byla to víceméně pohoda, plíny snášela i ty levné a v kočáru bylo celkem jedno, co má na sobě…noo ted bych na těch hadrech možná taky ušetřila, jenže když já si jí tak ráda pěkně oblékám
ale s tím jídlem už je to horší no, jeden hladový krk navíc už je v rozpočtu znát ![]()
My máme dvě děti, 4 a skoro 7 let. Jen za tento měsíc jsem pro ně koupila boty za 1300Kč, plavecký kurz (povinný v rámci školy) 700Kč, akce v rámci školky a školy (divadýlka a exkurze) 250Kč, školkové + obědy 1300Kč. Nepočítám jídlo, kosmetiku, návštěvu cukrárny, vstupné za výstavu a narozeniny mladší dcery, které měla tento týden. Ještě by mě určitě něco napadlo, to jen co jsem si tak momentálně vzpomněla.
Dočetla jsem asi do třetí strany a musím reagovat…
Miminko je i není drahé, jenže náklady se úměrně s věkem dál zvyšují. S manželem jsme na dnešní dobu poměrně mladí rodiče, a přitom jsme oba po VŠ, oba s praxí. Manžel už výrazně pracovně povýšil, oba studujeme dálkově další VŠ a doktoráty k tomu. Pořídili jsme si dítě, když jsem měla dva roky praxe po škole (při škole praxi do toho teď nepočítám, to jsem měla půlúvazek). Někdy částečně z domu pracuji, zároveň musím sledovat změny v oboru, protože jinak bych byla úplně out. Pořídila jsem si miminko takto brzy proto, abych pak už kariéru nemusela přerušovat, druhé miminko teď ani mít nemůžeme, a sice bych i chtěla hned (ach ty hormony), ale kvůli svému oboru nemohu. Pokud to dotáhnu kam potřebuji a chci, počítám cca 7 let, pak si pořídíme druhé, a možná i třetí. Jsme zabezpečení, na nikom závislí, oboje rodiče i rodiny poměrně daleko (přes 100 a přes 600 km), takže bez pomoci.
Myslela jsem si, jak budu kojit… nešlo to, nefungovalo, dítě nepřibíralo, laktační poradkyně mi nepomohly. A lup, hned jsem dávala 3tis. za měsíc za mlíko, plíny mě vycházejí na cca 1tis. měsíčně. K tomu ubrousky, další jídlo, aby byla strava kvalitní a pestrá. Nějaká hračka, oblečení, boty jsou minimálně 1500,–. Sakum prás když to spočítám baj oko, cca 7tis. měsíčně u rok a čtvrt starého kluka. Nějaký kurz plavání, cvičen, výlety, občasná nemoc, zvláštní výdaj, a je to víc. Já vím, nešetřím, ale nechtěla jsem. Ač mladí, šli jsme do toho ve chvíli, kdy jsme před sebou měli budoucnost, že se nám budou příjmy jen zvyšovat (v našem oboru a pozicích tu jistotu skoro máme, i když samozřejmě nikdy nevíme, co se stane
), měli stabilní zázemí, bydlení řešíme tedy za pochodu. Zatím v nájmu, ale byty vlastní (menší), pronajímáme a zároveň stavíme domek.
Muž je na dnešní dobu vůbec mládě mezi tatínky (třicet nám ještě není). Přesto moc o dítě stál, věděla jsem, že se kvůli nám klidně uskromní obrovsky. Ačkoli to není třeba, i ušetříme, tak vím, že by to dokázal. U výbavičky mě nestopoval, mohla jsem kupovat, co jsem chtěla, naopak, podílel se na výběru, řešil se mnou kočárek, objížděl a zkoušel… sám nakupoval nějaké dudlíky, oblečení, protože se těšil. Co tím chci říct? Nemusíš čekat, abys mohla mít všechno v jakékoli cenové relaci, ALE počkej na to, až partner sám projeví touhu, až se na tom bude chtět podílet. Muž je tak nadšený, že díky tomu, že byl syn na UM, v noci jsem nevstávala. S radostí vstával on, protože protože přes den je v práci, tak si ho užíval aspoň takto. Dítě mu „nepůjčuju“, je jeho stejně jako mé, od prvního dne doma dělá to samé, co já… trochu omezil koníčky atd., ale rád. Teď, po roce syna, se k nim vracíme oba… i se synkem. Jsme prostě společná trojka, a je to bezva. Seš si jistá, že takový partner bude? Pokud jo, pak si sedněte, počítejte a proberte to, pokud ne, tak mu dej čas, aby do toho dospěl. Moji dva chlapi jsou neskutečná dvojka, že kolikrát i žárlím…
![]()
Příspěvek upraven 13.04.14 v 19:21
@čurynka101 píše:
Já třeba vím, že bych to zvládla, i kdybychom se nedej bože rozvedli. Jsem zabezpečená a po mateřské se vracím zpět do práce, ve které jsem vydělávala víc než vydělá manžel. Takže já se hlásím k těm co si to mohou dovolit říct, že to zvládají a zvládat budou… To si musí každá rozmyslet sama, jak na tom bude až… Ale myslím, že kdyby to tak měla brát každá, tak se děti nerodí…protože málokterá ženská si bude žít jako samoživitelka v luxusu… :/
to je pravda
@Tereza1986 píše:
Neboj, za chvíli to přijde![]()
Neboj, nepochybuji ![]()
@RadkaCh
předpokládám, že ti- nebylo 18.
Negativismus? Ne. Holá realita. Z takhle mladých párů má životnost mizivé procento. Ostatní dají 2-4 roky. A to maximálně. Nedivím se. Jsou to v podstatě ještě děcka, s naivními plány, ta realita přijde až s miminem a vším okolo. To zvládne málokdo z nich.
Příspěvek upraven 13.04.14 v 19:27
@želvice píše:
Dočetla jsem asi do třetí strany a musím reagovat…Miminko je i není drahé, jenže náklady se úměrně s věkem dál zvyšují. S manželem jsme na dnešní dobu poměrně mladí rodiče, a přitom jsme oba po VŠ, oba s praxí. Manžel už výrazně pracovně povýšil, oba studujeme dálkově další VŠ a doktoráty k tomu. Pořídili jsme si dítě, když jsem měla dva roky praxe po škole (při škole praxi do toho teď nepočítám, to jsem měla půlúvazek). Někdy částečně z domu pracuji, zároveň musím sledovat změny v oboru, protože jinak bych byla úplně out. Pořídila jsem si miminko takto brzy proto, abych pak už kariéru nemusela přerušovat, druhé miminko teď ani mít nemůžeme, a sice bych i chtěla hned (ach ty hormony), ale kvůli svému oboru nemohu. Pokud to dotáhnu kam potřebuji a chci, počítám cca 7 let, pak si pořídíme druhé, a možná i třetí. Jsme zabezpečení, na nikom závislí, oboje rodiče i rodiny poměrně daleko (přes 100 a přes 600 km), takže bez pomoci.
Myslela jsem si, jak budu kojit… nešlo to, nefungovalo, dítě nepřibíralo, laktační poradkyně mi nepomohly. A lup, hned jsem dávala 3tis. za měsíc za mlíko, plíny mě vycházejí na cca 1tis. měsíčně. K tomu ubrousky, další jídlo, aby byla strava kvalitní a pestrá. Nějaká hračka, oblečení, boty jsou minimálně 1500,–. Sakum prás když to spočítám baj oko, cca 7tis. měsíčně u rok a čtvrt starého kluka. Nějaký kurz plavání, cvičen, výlety, občasná nemoc, zvláštní výdaj, a je to víc. Já vím, nešetřím, ale nechtěla jsem. Ač mladí, šli jsme do toho ve chvíli, kdy jsme před sebou měli budoucnost, že se nám budou příjmy jen zvyšovat (v našem oboru a pozicích tu jistotu skoro máme, i když samozřejmě nikdy nevíme, co se stane
), měli stabilní zázemí, bydlení řešíme tedy za pochodu. Zatím v nájmu, ale byty vlastní (menší), pronajímáme a zároveň stavíme domek.
Muž je na dnešní dobu vůbec mládě mezi tatínky (třicet nám ještě není). Přesto moc o dítě stál, věděla jsem, že se kvůli nám klidně uskromní obrovsky. Ačkoli to není třeba, i ušetříme, tak vím, že by to dokázal. U výbavičky mě nestopoval, mohla jsem kupovat, co jsem chtěla, naopak, podílel se na výběru, řešil se mnou kočárek, objížděl a zkoušel… sám nakupoval nějaké dudlíky, oblečení, protože se těšil. Co tím chci říct? Nemusíš čekat, abys mohla mít všechno v jakékoli cenové relaci, ALE počkej na to, až partner sám projeví touhu, až se na tom bude chtět podílet. Muž je tak nadšený, že díky tomu, že byl syn na UM, v noci jsem nevstávala. S radostí vstával on, protože protože přes den je v práci, tak si ho užíval aspoň takto. Dítě mu „nepůjčuju“, je jeho stejně jako mé, od prvního dne doma dělá to samé, co já… trochu omezil koníčky atd., ale rád. Teď, po roce syna, se k nim vracíme oba… i se synkem. Jsme prostě společná trojka, a je to bezva. Seš si jistá, že takový partner bude? Pokud jo, pak si sedněte, počítejte a proberte to, pokud ne, tak mu dej čas, aby do toho dospěl. Moji dva chlapi jsou neskutečná dvojka, že kolikrát i žárlím…
Příspěvek upraven 13.04.14 v 19:21![]()
Moc krásný! Poklona před partnerem ![]()
@želvice nemám nic k tématu, ale musím se vyjádřit ![]()
Nádherně se to četlo
Snad je takových rodin víc ![]()
@čurynka101 píše:
Je to tak… to mi dává ohromný pocit jistoty a nezávislosti… a díky tomu, že máme finanční možnosti více, než nutně vydáme, jsme více v pohodě… neřešíme otázky, zda vyjdeme. Více jezdíme na výlety, akci, chodíme na večeře i s malým. Sama si můžu na manikúry, kosmetiky, plavání atd., kluci mají společný čas, já si užiju i sama, nejsem nervózní, napjatá… na to všechno holt ty finance prostě potřeba jsou. Dá se žít i bez toho, určitě, ale s finančním polštářem a jistotou je to prostě jednodušší. Tak proč nepočkat tři, čtyři roky a usnadnit si to…