Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@berry4 píše:
@RadkaCh
předpokládám, že ti- nebylo 18.
- měla jsi dodělané vzdělání a nějakou dobu jsi pracovala, aby jsi nemusela pobírat základní rd.
- Tvůj muž už byl někde jinde, než v nákupech značkových hadříků a elektroniky. - Nebyli jste spolu ve stadiu chození, ale nejspíš již byli manželé a vedli společnou domácnost, tudíž i společné řešení bydlení, financí, času, takže jste měli o sobě i víc informací a dojmů, než zakladatelka.
- sečteno podtrženo: svůj model asi těžko uplatníš u takhle mladé holky, co si v podstatě „jen“ přeje miminko, ale je tu nejspíš plno ALE. zájem se cení, je to pořád lepší, než do toho pod vlivem hormonálních bouří bezhlavě vlítnout a pak tu zakládat diskuse ala: přítel mě opustil, čekám s ním dítě, co tedˇ, přítel má pocit, že do domácnosti nic nedávám a on nás živí, přítel odešel, nezvládl dítě apod…
Negativismus? Ne. Holá realita. Z takhle mladých párů má životnost mizivé procento. Ostatní dají 2-4 roky. A to maximálně. Nedivím se. Jsou to v podstatě ještě děcka, s naivními plány, ta realita přijde až s miminem a vším okolo. To zvládne málokdo z nich.
Příspěvek upraven 13.04.14 v 19:24
tak s tím plně souhlasím
![]()
@berry4 píše:
@RadkaCh
- měla jsi dodělané vzdělání a nějakou dobu jsi pracovala, aby jsi nemusela pobírat základní rd.
- Tvůj muž už byl někde jinde, než v nákupech značkových hadříků a elektroniky. - Nebyli jste spolu ve stadiu chození, ale nejspíš již byli manželé a vedli společnou domácnost, tudíž i společné řešení bydlení, financí, času, takže jste měli o sobě i víc informací a dojmů, než zakladatelka.
- sečteno podtrženo: svůj model asi těžko uplatníš u takhle mladé holky, co si v podstatě „jen“ přeje miminko, ale je tu nejspíš plno ALE. zájem se cení, je to pořád lepší, než do toho pod vlivem hormonálních bouří bezhlavě vlítnout a pak tu zakládat diskuse ala: přítel mě opustil, čekám s ním dítě, co tedˇ, přítel má pocit, že do domácnosti nic nedávám a on nás živí, přítel odešel, nezvládl dítě apod…
Negativismus? Ne. Holá realita. Z takhle mladých párů má životnost mizivé procento. Ostatní dají 2-4 roky. A to maximálně. Nedivím se. Jsou to v podstatě ještě děcka, s naivními plány, ta realita přijde až s miminem a vším okolo. To zvládne málokdo z nich.
Příspěvek upraven 13.04.14 v 19:27
Je to tak ![]()
@želvice fakt krásný…přeji vše nej. Zní to jako splněný sen každé druhé ženy. ![]()
A té slečně co zakládala diskusi, bych chtěla něco říct. Miminko je závazek na celý život. A jestli jsi si toho vědoma, a chceš to, a tvůj partner taky a máte na to zvládnout to i finančně…pak do toho jděte.
@Fjodorka píše:
Nevím, jak vaše malá mimina, ale to naše je zatím víceméně beznákladové. Kdybych nebyla takový snob a nechtěla ji mít v novém oblečení, ale spokojila bych se s nošeným, tak je víceméně úplně zadarmo![]()
Příspěvek upraven 13.04.14 v 19:04
Když kojíš, jedeš v látkovkách a dítě nemarodí tak jo. Měsíční provoz plně kojeného na látkovkách vyšel na míň, než co je sleva na dani. Takže jsme na něm pár měsíců v podtatě ještě vydělávali. ![]()
S příchodem příkrmů (kupovat zeleninu, kvalitní jogurty atd.) provozní náklady vzrostly. Pak přijdou dardy typu nová autosedačka, botičky a začne to lítat.
Za 14 dní vysosal piklslu UM za 400 Kč. A to ho má jen 2× denně. Za blbý průjem v lékárně jsem nechala 300 Kč je to fiklo…
Takže ne, levná záležitost to není.
Největší položka v rodinném rozpočtu je podle mě ale bydlení. Takže pokud Ti sotva škole odrostlí rodiče bydlí u rodičů zadara nebo jen za nějaký příspěvek na energie apod., tak finančně to pro ně asi taková trága s rodičákem nebude. Jenže podle mě takovéhle společné bydlení mladénikdy nemotivuje skutečně dospět a postavit se na vlastní nohy. Pro ty děti to pak není dobrý vzor.
@boruvkay píše:
@želvice fakt krásný…přeji vše nej. Zní to jako splněný sen každé druhé ženy.
Možná, ale nikdy nic není tak růžové… muž vstává přes týden se synem, aby ho viděl, jakmile odchází do práce (o půl osmé), dítě má hysterický záchvat, takže ho dám spát, aby odchod „tatíčka“ neviděl. Večer se muž vrací okolo deváté, to už syn spí. Přes týden je to pitomé… o to víc mám rodinné víkendy. Je pravda, že když potřebuju a sladí se diáře, muž si klidně i dvě hoďky synka nechá v práci. Je fakt, že tam se o něho postarají kolegyně a dlouhá chodba, kde může lézt, běhat…
Ráno mě nechává spát, aby byl se synem spát. Potřebovali bychom tak dvojnásobek času - aby měl den aspoň 48 hodin. Za vším je fakt hodně dřiny, hlavně na manželovi vidím, jak je hotový. Tenhle víkend se konal max. výlet na hřiště u baráku… dneska půl dne s klukem oba prospali. Netvrdím, že to není náročné. A ta nervozita je u nás kolikrát taky, ta hodně ubyde, jakmile se přestěhujeme. Já stavařině nerozumím, tak často kontroluje stavbu muž, byť máme svůj dozor, kterému stoprocentně důvěřujeme.
@želvice píše:
Možná, ale nikdy nic není tak růžové… muž vstává přes týden se synem, aby ho viděl, jakmile odchází do práce (o půl osmé), dítě má hysterický záchvat, takže ho dám spát, aby odchod „tatíčka“ neviděl. Večer se muž vrací okolo deváté, to už syn spí. Přes týden je to pitomé… o to víc mám rodinné víkendy. Je pravda, že když potřebuju a sladí se diáře, muž si klidně i dvě hoďky synka nechá v práci. Je fakt, že tam se o něho postarají kolegyně a dlouhá chodba, kde může lézt, běhat…Ráno mě nechává spát, aby byl se synem spát. Potřebovali bychom tak dvojnásobek času - aby měl den aspoň 48 hodin. Za vším je fakt hodně dřiny, hlavně na manželovi vidím, jak je hotový. Tenhle víkend se konal max. výlet na hřiště u baráku… dneska půl dne s klukem oba prospali. Netvrdím, že to není náročné. A ta nervozita je u nás kolikrát taky, ta hodně ubyde, jakmile se přestěhujeme. Já stavařině nerozumím, tak často kontroluje stavbu muž, byť máme svůj dozor, kterému stoprocentně důvěřujeme.
Je hezký tady číst, že máte pěkný vztah. ![]()
@Svistice píše:
Když kojíš, jedeš v látkovkách a dítě nemarodí tak jo. Měsíční provoz plně kojeného na látkovkách vyšel na míň, než co je sleva na dani. Takže jsme na něm pár měsíců v podtatě ještě vydělávali.
S příchodem příkrmů (kupovat zeleninu, kvalitní jogurty atd.) provozní náklady vzrostly. Pak přijdou dardy typu nová autosedačka, botičky a začne to lítat.Za 14 dní vysosal piklslu UM za 400 Kč. A to ho má jen 2× denně. Za blbý průjem v lékárně jsem nechala 300 Kč je to fiklo…
Takže ne, levná záležitost to není.
Největší položka v rodinném rozpočtu je podle mě ale bydlení. Takže pokud Ti sotva škole odrostlí rodiče bydlí u rodičů zadara nebo jen za nějaký příspěvek na energie apod., tak finančně to pro ně asi taková trága s rodičákem nebude. J****enže podle mě takovéhle společné bydlení mladénikdy nemotivuje skutečně dospět a postavit se na vlastní nohy. Pro ty děti to pak není dobrý vzor.
Mnooo, maminku a tatínka mám fakt moooc ráda, ALE kdybychom s nimi bydleli, klidně budu pást trávu před barákem, ale jen ať jsem co nejdřív pryč
A to si s nimi rozumíme, máme stejný postoj k životu…
(s tchánovci je to bohužel horší, tam oba jejich kluci jsou úplně jiní, je složité s nimi vyjít, musí se přistoupit na jejich „hru“, a stejně je všechno špatně… tam bychom nebydleli, ani kdyby nám za to ještě platili
)
@Burj Chalifa píše:
Je hezký tady číst, že máte pěkný vztah.
Ono se to tu hemží, bohužel, samými hrůzostrašnými příběhy… na druhou stranu je svatá pravda, že ti, kterým to klape, nemají potřebu zakládat diskuse. Spíš právě takhle v reakcích… a já, i když možná naivně, věřím, že kdyby tu fakt každý diskutér měl napsat, jak to doma má, tak bychom zjistili, že většina má spokojený a šťastný vztah. Jen o těch negativních věcech se vždy mluví víc a víc bijí do očí.
@želvice píše:
Ono se to tu hemží, bohužel, samými hrůzostrašnými příběhy… na druhou stranu je svatá pravda, že ti, kterým to klape, nemají potřebu zakládat diskuse. Spíš právě takhle v reakcích… a já, i když možná naivně, věřím, že kdyby tu fakt každý diskutér měl napsat, jak to doma má, tak bychom zjistili, že většina má spokojený a šťastný vztah. Jen o těch negativních věcech se vždy mluví víc a víc bijí do očí.
Ale stejně
![]()
@berry4 píše:
@RadkaCh
Příspěvek upraven 13.04.14 v 19:27
Tož s tím vším souhlasím. Já jako chápu, co tím vším chceš říct. Ale nechápu, jak víš, kolik je zakladatelce, že nemá školu, jak dlouho jsou s jejím přítelem. Já to teda nevím. Ale jestli ty to od někud víš, tak potom tvoje příspěvky teda chápu ![]()
@želvice píše:
Mnooo, maminku a tatínka mám fakt moooc ráda, ALE kdybychom s nimi bydleli, klidně budu pást trávu před barákem, ale jen ať jsem co nejdřív pryčA to si s nimi rozumíme, máme stejný postoj k životu…
![]()
(s tchánovci je to bohužel horší, tam oba jejich kluci jsou úplně jiní, je složité s nimi vyjít, musí se přistoupit na jejich „hru“, a stejně je všechno špatně… tam bychom nebydleli, ani kdyby nám za to ještě platili
)
Mám to úplně stejně
![]()
@želvice Nádherně napsaný. První odstavec, pracovní, souhlasím. Sama bych si ve svém oboru nemohla nebo spíš nechtěla dovolit odloučení od práce více jak tři roky. Také jsem při tom samostudovala, abych nevypadla. Po třech letech jsem se nádherně chytla, našla nové kolegy, na novinky v práci jsem si zvykla a dnes už vím, že jít do druhého můžu zase s klidem a v pohodě. Kariéra mi nijak extra neutekla, praxi mám další a dceři bude pět let. Začínáme se těšit na přírustek do rodiny. Snad brzy přijde. ![]()
@RadkaCh píše:
Tož s tím vším souhlasím. Já jako chápu, co tím vším chceš říct. Ale nechápu, jak víš, kolik je zakladatelce, že nemá školu, jak dlouho jsou s jejím přítelem. Já to teda nevím. Ale jestli ty to od někud víš, tak potom tvoje příspěvky teda chápu
@berry4 píše:UŽ TO VÁŽNĚ NEDÁVÁM. NEVÍM, JAK TI TO VYSVĚTLIT…Myslíš si, že žena v jiném věku smýšlející o dítěti (beru v potaz i její další příspěvky) by takhle uvažovala nad problematikou matek v 18 ti?
Není to snad od očí bijící???
Já to tedy pochopila stejně… nejvíc to asi bude řešit slečna v obdobném věku… mně to možná i někdy napadlo, jak to dělají, ale víc jsem o tom neměla potřebu uvažovat. A svůj příspěvek jsem tak i koncipovala, proto jsem se rozepisovala i o ukončeném studiu, praxi, zázemí, zabezpečení… což jsou slova, která osmnáctileté slečny moc neznají, resp. jejich plný význam (hlavně toho zázemí a zabezpečení) jim silně uniká.
@pepina12 píše:
@želvice Nádherně napsaný. První odstavec, pracovní, souhlasím. Sama bych si ve svém oboru nemohla nebo spíš nechtěla dovolit odloučení od práce více jak tři roky. Také jsem při tom samostudovala, abych nevypadla. Po třech letech jsem se nádherně chytla, našla nové kolegy, na novinky v práci jsem si zvykla a dnes už vím, že jít do druhého můžu zase s klidem a v pohodě. Kariéra mi nijak extra neutekla, praxi mám další a dceři bude pět let. Začínáme se těšit na přírustek do rodiny. Snad brzy přijde.
Díky moc, přeji, ať se zadaří ![]()
Já bych i miminko chtěla, ačkoli syn je veeelký aktivista, ale vím, že bych „to“ dala hodně špatně, ani na to moc nejsou podmínky. Potřebuju si trochu psychicky odpočinout od „hhhhhhhhh“
Počítáme tak za těch šest, sedm let, ještě podle mojí práce. To moje chtění jsou spíš hormony, protože z toho mého miminka je už spíš dítě, a v rodině se teď těch břich a mimin vyrojilo tolik, že mi to přijde líto, jak rychle to utíká. I když tohle už je takové správňáčtější… ![]()