Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Souhlasím s Muficí a Pinďulkou, jejich přístup se mi líbí. Ať si rodiče klidně vegetariáni jsou, to je jejich problém, ale ať tohle necpou i svým děckám. Až se budou chtít později ty děti stát vegetariáni ať už z jakýhokoliv důvodu, bude to zas jejich věc. Ale malý děcka ve vývinu by měly podle mě mít všechno, samozřejmě s mírou a vyvážeností. A pak, až budou si sami o sobě rozhodovat, tak ať se klidně i staví na hlavy, když jim to pomůže.
Mimochodem ty důvody co tu některé uvedly, zvlášť tabulka od Chuanitky, tohle by mě osobně k vegetariánství fakt nepřesvědčilo, to prostě není pro mě důvod se jím stát, ale každý jsme jiný a chápem jinak, že. ![]()
Uz to tady padlo v jinych diskuzich…cetla jste nektera Cinskou studii? Doporucuju. Myslim, ze pak by ta diskuze byla uz trochu jinde.
Hypoteticky: co kdyz je maso skutecne nezdravy? V dnesni dobe se poradne nic nevi, takze je mozny i tohle. Proc, pokud jsem presvedcena, ze maso nikomu neprospeje, bych mela maso davat detem…? Jen proto, ze oni si nemuzou vybrat? Jak je tohle vubec mysleny, ze si nemuzou vybrat? Moje deti si nemuzou vybrat spoustu veci. Ja sama jsem byla vychovana tak, ze: doma jez, co je, poslouchej rodice a az budes dospela a nezavisla, muzes si delat, co chces ty.
Deti, pokud by si opravdu mohly vybrat, tak by vetsinou jedly pekny blafy…a hodne z nich to taky ji. Pokud je v tom ovsem maso (at treba parek v rohliku nebo hamburger, ale muze to byt i maso z velkochovu), mliko (Kostici nebo Kinder Bueno, nebo treba taveny syry), vsichni jsou v pohode. Uvadim extrem, ale neni to neobvykly, ze ne? Ovsem beda, pokud dite maso a mliko neji. Srovnejte si tyhle dve skupiny deti (nekvalitni maso a mliko vs. vegani), ktera z nich ji zdrave? A ktera z nich je na pranyri?
Pominu-li nekvalitni maso a mliko, cehoz je na trhu vetsina a vetsina to konzumuje, kde berete jistotu, ze je maso jako takovy zdravy?
Anousku ty vole co si to tady rozjela za boj PRO maso? ![]()
Ten povrchní „tón“ z tvých příspěvků je fakt směšný…
Maso jím, dost (tatarák a krvavý hovězí steak bych jedla každej den
), synovi dávám taky, přiměřeně, rozhodně méně často, než sama jím.
Taky jsem spíše zastáncem toho, aby si dítě vybralo samo, ale zase chápu, jak tu někdo psal o věřících a jejich pravdě, že to tak mohou mít vegoši. Navíc teda já jsem šíleně líná něco takovýho studovat a probírat se tím, takže je aji docela obdivuju, že se do toho pouští ![]()
Sibetka píše:
asho, hypoteticky by to maso mohlo být i zdravější než cokoliv ostatní, hypoteticky děti ve vývinu prostě potřebují živočišné bílkoviny (což není jen hypoteticky), hypoteticky byste si mohla i opatřit „kvalitní“ mléko a „kvalitní "maso“ a hypoteticky to a hypoteticky ono…
Neplacej prosim…
Kde jsi vzala to, ze deti potrebujou maso? Proc? Proc potrebujou zivocisny bilkoviny? Jen se ptam ![]()
A navic: proc si opatrovat „kvalitni“ (uvozovky jsou vskutku na miste) maso a mliko, kdyz je nekdo presvedceny, ze maso i mliko proste nejsou zdravi prospesny. ![]()
Za mě: je mi fuk, co říkají jaké výzkumy, co říkají doktoři nebo moje tchýně. To je jako když se dohaduje věřící s nevěřícím a každý má svoje argumenty. Argumenty mě nezajímají, já jsem vegetarián, protože jsem se tak narodila, nikdo mě k tomu nevedl, naopak moji rodiče mi maso dávali a já ho odmítala. Prostě mám zvířata mnohem raději živé. Já je jako zdroj potravy nepotřebuju. Tak jsem si to vybrala. Na druhou stranu znám lidi, kteří maso ze svého pohledu bytostně potřebují. Ať už kvůli chuti, nebo jsou přesvědčení, že je zdravé nebo z jakéhokoli jiného důvodu. Znám rodiny, kde je víc dětí, jedno je masové, druhé ne. Vychovávají je stejní rodiče a přesto je každé jiné. Z takových důvodů svým dětem budu maso nabízet a ony si vyberou sami, dřív nebo později, tak nebo tak. Nemusím si to před nikým obhajovat, taková je prostě moje víra, že je to tak správné. Tři z mých prarodičů žili tzv. zdravě a umřeli poměrně brzo na rakovinu a další nemoci, jeden z nich hodně kouřil a pil alkohol až do samého konce a ty tři ostatní všechny přežil o spoustu let. To je fakt. Nikdy bych nedala dvouletému dítěti hranolky, párek v rohlíku nebo kolu. To je taky fakt. Ať to budu dělat jakkoli, je to jen otázka mého nejlepšího vědomí a svědomí nebo mojí víry, ať to nazveme jakkoli a ať si tomu říká kdo chce co chce…
Ahoj,jen přidám pár postřehů.Vrátím se k těm šelmám,takže ačkoliv jsou to masožravci i oni však požírají a potřebují rostlinou stravu.Ale vzhledem k tomu ,že mají krátke střevo tak by jí nestrávily a tak jí přijímají již natrávenou a to ze střev svých úlovků.A je to to první na co se vrhnou ,když zvěř skolí první co sežerou jsou vnitřnosti.Za další,jsou studie ve vývoji člověka,že za velký nárust a vývoj mozku je zodpovědná právě živočišná bílkovina a kyselina omega3 kterou náš pra pra předek začal získávat pojídáním ryb,kdy byl nucen najít si jiný jednoduchý zdroj potravy ,když rostlinné bylo pomálu.
Já osobně si myslím,že pokud dítě konzumuje alespoň vajíčka, mléčné výrobky a sem tam nějakou kvalitní mořskou rybu tak maso nutně k vývoji nepotřebuje.
Vegetarián v roce? Podle mě teda blbost.. až bude mít dítko samo rozum, tak ať, ale v roce mooc nechápu ![]()
Je mi to fuk, protože každý výzkum říká něco jiného a každý doktor má taky svůj vlastní postoj!!!!!!!!!!!!!!! Jednu dobu se tvrdí to, pak zas třeba pravý opak. Proto si člověk z toho obrovského množství informací stejně musí sám vybrat, co bude podle jeho vlastního názoru nejlepší. A kdo vám řekl, že nevěřím antibiotikům? Protože nejím maso?! Co myslíte, že mi pomohlo, když jsem měla zánět močového měchýře? Vůbec jste mě nepochopila, to je přesně to, o čem jsem tu psala. Nikdo se nemusí před nikým obhajovat a nikdo nemá právo nikomu nutit vlastní názor jako správný. Nic jiného jsem tím říct nechtěla. Žít a nechat žít, bez argumentů!
Na tohle nemám moc vyhraněný názor, protože nevím, zda se maso opravdu nahradit dá (jak tvrdí vegetariáni) nebo nedá, jak tvrdí odpůrci…
Sama maso jím, každý den bych ho ale nemohla… Dětem maso dávám, teda zatím jen dcerce, jako miminko ho ale měla jen 1× týdně zezačátku, pak 2×, a to byl ještě domácí králík a pak domácí kráva, teď jak kdy…
V rodině ale máme právě jednu extrémní vegetariánku (moji švagrovou)… Ona nejí maso od svých 16 let, takže polovinu svého života, svému synovi (4roky) maso nikdy nedala, nikdo mu nesmí dávat… Má to dost nastudované a promyšlené, takže něco doplňuje nějakýma pilulkama… Navíc nejí ani vajíčka, že je to prý zárodek zvířete (tohle už mě přijde docela úlet), všude studuje příbalové letáky, takže malý nesmí např. piškoty, sušenky, ani domácí buchty, kde jsou vajíčka… U ní teda jde spíš o přesvědčení, že je špatné zabíjet zvířata, tím spíš ty vajíčka moc nechápu… ![]()
Jako nevím… Když ale vidíme, jak ji padají vlasy, jak je malý hubený a pobledlý a jak jsou pořád nemocní, tak to na mě moc přesvědčivě nepůsobí… ![]()
Sibetka píše:
Pinďulka
Je vám fuk co říkají výzkumy a doktoři? Tak to je mi vás líto! Nebo spíš vašeho dítěte…A až bude mít např. zápal plic (nepřála bych mu to, vážně ne!)- dáte mu třeba antibiotika, nebo jen heřmánkový čaj?
Tak ony se vždycky dají najít i lékařské názory naprosto protichůdné, takže to bude určitě i případ vegetariánství u dětí.
Tak nevím, ale myslím si, že dítě, které jí sice vegetariánsky, ale pestrou stravu a rodiče dbají na to, aby mělo dostatek důležitých látek nahrazeno z jiných zdrojů, může být ve výsledku zdravější, než třeba průměrné dítě živící se klasickou českou kuchyní s množstvím masa, tuku, nedostatkem vlákniny, nebo přemírou sladkého.
To vegetariánství je jen nějak víc vidět, zatímco ty špatné stravovací návyky s masem tak nebijou do očí.
Příspěvek upraven 31.10.11 v 09:23