Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neni to spis nejaky projev nastupujiciho obdobi vzdoru? Ze jako najust bude curat na podlahu?
Tak to nevim je uz dost velka, zacala delat naschvaly cca pred 5mesici, ale porad se to stupnuje a to s tim curanim je opravdu strasne. Jsme z toh nestastna a ani v moudrych knizkach jsem se zatim k vhodne rade nedocetla.
taky bych se priklanela spise k obdobi vzdoru, je to priblizne ten vek… pokud doposud byla v pohode, tak bych se zavery vyckala … nicmene v konzultaci s odbornikem ti nic nebrani, ale na tvem miste bych v tomto pripade volila nejprve psychologa…
Obdobi vzdoru pry vrcholi kolem 3 let, tak to mi prijde na to tak akorat ![]()
Ale s curanim nevim, jak na to reagujes, zlobis se? Kricis, naplacas, je z toho vzdycky hodne velka scena?
Pokud jo, zatla bych zuby a zkusila ignoraci. Curas na zem? Fajn, tak si curej. Me je to sumak.Treba cely den, dva, uklidit jen nezbytne, aby se kolem toho odehralo co nejmin. Nebo pokud mate sprchac, tak svlekat tam, dat ji tam nocnik ![]()
Nezapomínáte na ni teď když je doma sourozenec? Mě to spíš přijde, že si snaží vynutit pozornost.
Můžu tě uklidnit. Určitě je to příchodem sourozence. U nás to bylo podobné: Syn (tehdy 2,5 roku)už normálně chodil na záchod, ale jak se narodilo miminko, začal chodit kakat miminku pod postýlku, případně se pokakal vždycky, když jsem kojila. Fakt je, že jsem si tenkrát říkala, jestli nemám jít na psychiatrii spíš já…
Jediná rada je vydržet a mít trpělivost (tu já neměla). A starší holčičku určitě netrestej - má to teď chudinka moc težké…
Zdraví
Gábina
Ja jsem si vedoma toho zarleni a prave se snazim urobit maximum pro to,abych ho omezila, vic se s ni mazlim, zapajam ji do cinnosti s malym a vubec, nechapu ze muze mit pocit ze se venujeme jemu vic. Navic se detem venuje taky hodne, hlavne s ni je kazde odpoledne venku a hraji se pak i doma..Poteste mne alespon tim, ze to netrva dlouho? ![]()
Já si myslím,že je to tím sourozencem,ségra když porodila holku,tak starší syn přestal i jíst musela s ním k doktorovi. ![]()
Mám kamarádku a ta má od narození dalšího dítěte druhý problém a to kakání , holka jí za žádnou cenu nechce na velkou , dávají klystýr
a máš pravdu skončili na dětské psychiatrii , kde jim ovšem poradili jen pár věcí , které podle mě nestály za to ani tam jít , ale je to prý určitý typ žárlivosti ![]()
Určitě to bude žárlivost na mladšího sourozence. Taky jsme to zažili, naštěstí to tedy nedošlo tak daleko, ale máme mezi dětmi větší rozdíl (3roky a kousek). U nás pomohla trpělivost, klid, zapojit starší do péče o mladšího a hlavně chválit, chválit a chválit. Trošku jsme na ni „hráli“, že bychom to bez ní nezvládli, že nám s ním moc pomáhá, takže se cítila důležitá. Odeznělo to postupně a pomalu a ač se zdálo, že dcerka brášku mít ráda nebude (několikrát to sama vyslovila, i v klidném hovoru, bez afektu - že bez něj bylo líp, že ho nemá ráda, atp.), tak dnes na něj nedá dopustit a má ho móóócc ráda. Vydržte, chce to čas.
Hele, až se příště zase vyčůrá na zem, dej jí hadr, ať si to po sobě utře a pak jí řekni, že ji máš ráda, že nemusí čurat na zem, i když je to pro ni teď těžký období. Pokud budeš na její excesy reagovat - vyhrála, protože i negativní pozornost je pozornost. Taky někdy pomáhá, když vyhubuješ mimino (jen na oko) - třeba kope při převlíkání a ty před dcerkou mimčo napomeneš - starší sourozenci za to bývají vděční, mimino tomu nerozumí. Jsou i knížky, jak zvládat sourozeneckou rivalitu. Tak hodně trpělivosti.
To je sourozencem, u nás je taky neustále kravál, jen bez toho čurání… Musíme vydržet, Nestino, mají to teď, holky naše, těžké a holt to bude trvat, než se srovnají…
Tak na psychiatra určitě ne, maximálně na toho psychologa. Co se týká toho neusnutí, nevím jak to u vás probíhá? Máte nějaký rituál? Přečíst pohádku, pomazlit a spát? Nebo jen dáte do postele a odcházíte? Určitě se jí před spaním věnujte, teď to hodně potřebuje. A to čůrání - některé děti jsou rády středem pozornosti, klidně i negativní. Zkus ji nějakou dobu netrestat, nenadávat, naopak zvolte pozitivní motivaci, když to neudělá, dostane odměnu, třeba nakreslete sluníčko na nástěnku, až jich bude mít třeba 10, může něco malého dostat.
Ja uz si nevim rady co s nasi holkou . Ma 2r a 7mesicu a zhruba 3mesice (asi to je odvtedy co ma sourozence) dela neskutecne veci.Normalne je to-nebo bylo, rozumne a hodne dite, ale jakmile prijde cas spani, tak nam cca 2hodiny vychazi z pokoje a co je horsi posledni dobou nam cura na zem, dnes dokonce se vycurala do postele. Na obed uz spi bez pliny, takze si stahne pyzamo a misto do nocniku cura na zem, vecer si da dole plinu a cura. Jsem z toho uz hotova a vubec si nevim rady. Nic na ni nezabira, po dobrem ani kdyz ji dam na zadek .Vazne uz zvazuji jestli neni vhodna na psychiatra (ne nebojte, nepletu si ho s psychologem). Resili ste nekdo uz stejny problem?