Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, jsem celkem vyděšená. V naší rodině jsme teď prodělali nějakou větší virózu (horečky a kašel). Ještě to úplně neodezněno, ale lepší se to.
Syn (necelých 6 let) se v šest ráno probudil s plačem a že prý nemůže chodit. Nemůže se na nohy vůbec postavit. Ukazuje, že nejvíc ho to bolí vzadu na lýtkách.
Setkali jste se s tím nekdo.?
Jako je mi jasný, že pohotovost nás nejspíš nemine. Ještě čekám, jestli třeba nezabere brufen.
Nemuze mit treba rustovy bolesti? U nas si taky syn obca stezoval nebo i plakal a museli jsme davat obklady.Ale vylozene ze by si nestoupl na nohy, to nevim.Nebo me napadla krec, prelezeni…Drzim palce, pripadne bych teda neceka a letela na pohotovost.
Neměl včera třeba větší námahu, než na kterou je běžně zvyklý? Taky jsme to nedávno se synem zažili, po ránu se nepostavil na nohy, ale den předem jsme byli na dlouhé procházce a on vůbec nechtěl být v kočárku a téměř celou cestu šel, tak jsme to přičítali tomu, druhý den už to bylo v pohodě.
Me se to po horecce saky stalo, kdyz jsem byla mala. Po chvili to odeznelo.
Me se to po horecce taky stalo, kdyz jsem byla mala. Po chvili to odeznelo.
Muj syn prestal behat, chodit mohl, ale hure, take po prodelanem kasli, ktery jsme pozde zalecili. Po mesici a neco se to samo zlepsilo, ale bezte do nemocnice, nekdy se to stava - on prodelal mykoplazmatickou infekci (tvari se jako virova - nizke CRP, ale je to bakterialni a je potreba ji lecit antibiotiky). Synovi nabrala detska protilatky na mykoplazmata a potvrdilo se to. Je to jisty typ autoimunitni reakce po te prodelane infekci.
Urcite zajdete do nemocnice a reknete jim i o tom kasli. Mohlo by to postupovat nahoru (ale nemusi), tak to nepodcenujte. Da se to zalecit, ale musite prave do nemocnice.
Nejsem lekar, pisi ti jen svou zkusenost. On treba bolest lytek tusim nemel nebo jen zpocatku…
Máme to za sebou, opakovaně. Počítek s tím, že pokud to má ve fázi, že se vůbec neposatví, skončíte v nemocnici. Já bych nejezdila ani k obvoďákovi a jela rovnou do nemocnice. Poslední naše myozitida byla před 14 dny.
Nedavno jsem mela chripku. Desne me pri ni bolely nohy. Kdyby mi bylo 6, tak bych taky tvrdila ze nemuzu chodit…
@Šáruší píše:
Myozitida, nalož ho a jeď s ním okamžitě k doktorovi.
Eeee? ![]()
To bych chtela taky umet
Nic ve zlym ![]()
Na pohotovost bych ho nebrala, spis do nejakyho spitalu, ktery ma vetsi moznosti diagnostiky a je tam vetsi sance, ze clovek natrefi na nekoho zkusenyho.
Brufen nezabere, virus mu napadl svaly a je tam zánět, rozpadají s mu svalové buňky, laicky úplně zjednodušeně, jak mi to vysvětloval doktor, svalová bílkovina jde do krve, tam nemá co dělat, ohrožuje to ledviny. Při velké koncentraci a velkém postižení těch svalů hrozí poškození ledvin, my s tím končíme na jipce. Pokud vůbec nechodí, počítej tak týden, než začne chodit. Tak za dva dny by se mohl postavit na špičky. Na nic nečekej a jeď s ním k doktorovi, ať se na něj podívají a rozhodnou o postupu.
@Šáruší píše:
Brufen nezabere, virus mu napadl svaly a je tam zánět, rozpadají s mu svalové buňky, laicky úplně zjednodušeně, jak mi to vysvětloval doktor, svalová bílkovina jde do krve, tam nemá co dělat, ohrožuje to ledviny. Při velké koncentraci a velkém postižení těch svalů hrozí poškození ledvin, my s tím končíme na jipce. Pokud vůbec nechodí, počítej tak týden, než začne chodit. Tak za dva dny by se mohl postavit na špičky. Na nic nečekej a jeď s ním k doktorovi, ať se na něj podívají a rozhodnou o postupu.
Ale vzdyt vubec nevis, co mu je, me tech moznosti napada vic. Myozitida u deti zrovna neni nejcastejsi pricinou poruchy hybnosti. ![]()
Dcera to měla po vysokých horečkách, když ji bylo 5, MUDr nás okamžitě poslala do nemocnice, je to nahromaděná kyselina mléčná ve svalech (bolí to stejně, jako když to přeženeš s cvičením) a šla na kapačky, aby se vyplavila z těla. Může ohrozit srdíčko. Dnes je dceři 9 a před 14 dny měla dlouho vysoké horečky a opět se objevila bolavá lýtka, ale to už jsme zvládly doma, hodně pila a za dva dny už byla ok. Myslím, že návštěva nemocnice je na místě. Držím palce
Příspěvek upraven 29.02.20 v 07:41
@Baba píše:
Eeee?
To bych chtela taky umetNic ve zlym
Na pohotovost bych ho nebrala, spis do nejakyho spitalu, ktery ma vetsi moznosti diagnostiky a je tam vetsi sance, ze clovek natrefi na nekoho zkusenyho.
Hele, tohle je ukázkový případ. Dcera to měla naposledy před 14 dny, je to naprosto ukázkové, a ne časté, u nás třeba obvoďák řekl poprvé nic, klid na lůžku. Naštěstí tady na emiminu byla diskuze, našla jsem to tam, co dělat, vzala jsem ji do nemocnice, do krajské nemocnice, a skončila týden na jipce na kapačkách. A měli z toho docela vítr, žádná banalita to není. Nastupuje to přesně po viróze. Dcera to měla naposledy minulý týden v pondělí, po viróze, tentokrát ani ne nijak brutální, jen lehká a už se nepostavila na nohy. Vím o čem píšu. Kdybys to znala, tak bys věděla, o co jde.
@Šáruší píše:
Hele, tohle je ukázkový případ. Dcera to měla naposledy před 14 dny, je to naprosto ukázkové, a ne časté, u nás třeba obvoďák řekl poprvé nic, klid na lůžku. Naštěstí tady na emiminu byla diskuze, našla jsem to tam, co dělat, vzala jsem ji do nemocnice, do krajské nemocnice, a skončila týden na jipce na kapačkách. A měli z toho docela vítr, žádná banalita to není. Nastupuje to přesně po viróze. Dcera to měla naposledy minulý týden v pondělí, po viróze, tentokrát ani ne nijak brutální, jen lehká a už se nepostavila na nohy. Vím o čem píšu. Kdybys to znala, tak bys věděla, o co jde.
Promin, ale neni to ukazkovy pripad.
Ja sem neurolog a deti, co boli nohy a nemuzou hybat nohama, fakt vidam.