Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ludmilaadamkova píše:
No… To je fakt. Ale já jsem se jí učila nazpamet už ve škole… Jeli jsme poznalu.. A prostě jsem se vzdYcky určitě násobky naučila už jak jsme to brali ve škole.
U dcery treba uz v prvni v druhem pololeti psali diktaty na be, pe, ve, de, te, ne… hy, chy, ky, ry… takze jenom pomalejsi deti musely mit hrozny problem… kdyz v jinych skolach psali sotva slova:). A to pisu pomalejsi ne “hloupejsi”… stejne tak nasobilku musis proste cvicit, abys to fakt umela rychle na petiminutovku atd.
@Veronikakkk Priznam se, ze mi prijde trochu zvlastni, kdyz se otec o spatnem prospechu dozvi po pul roce. To nekomunikuje s ucitelkou? Ucitelka s nim?
Navic aby dite propadalo ve druhe tride, pritom v prvni bylo v pohode - jaky nastal v jejim zivote zlom? I kdyby davala matka dceru casto na hlidani, tak to samo o sobe rozhodne nevysvetluje propadani do ted bezproblemoveho druhacka. Spousta zen ma dve prace, dite je od rana do vecera bohuzel ve skolce nebo je nekdo hlida, a taky nepropada.
Partner by to mel se skolou intenzivne resit, s dcerou se ucit a zajit i do PP poradny nebo k psychologovi.
Příspěvek upraven 24.01.24 v 19:20
@Aglája75 píše:
U dcery treba uz v prvni v druhem pololeti psali diktaty na be, pe, ve, de, te, ne… hy, chy, ky, ry… takze jenom pomalejsi deti musely mit hrozny problem… kdyz v jinych skolach psali sotva slova:). A to pisu pomalejsi ne “hloupejsi”… stejne tak nasobilku musis proste cvicit, abys to fakt umela rychle na petiminutovku atd.
Tak ony jsou hlavně děsně vleky rozdíly v přístupu škol evidentně tvá dcera byla na náročnější škole. U nás si děti tak nějak jedou v klidu. Spíše pořád někde sportuju.. První známky dostávají tuším někdy v 3 nebo 4 třídě.
Ale já počítám s tím že budu dítě učit víc doma… Nenásilně což už tedy dělám teď.
Obávám se že u nás se ani pětiminutovky nedělají ![]()
Každopádně je ve 2. Třídě
Jaké znamky měla v 1.? Pokud nebyl problém tak je divné že má najednou dvě 5 na vysvědčení.
Musela mít minimálně dvojky už v první třídě. Každopádně pořídit si dítě takovým partnerem je o strach…nejen že se nestará a nezajímá o úkoly a školní prospěch, ale ani ty geny nejspíš nebudou nic kvalitního, kdyz jeho potomek nezvládá ani druhou třídu ZŠ…jaké má partner vzdělání?
Určitě je čas to zachránit. Je teda strašný, že ve 2. třídě dostane za 5. To je příšerná škola.
Buď budete schopni se s ní učit sami nebo si nechte pomoc a zařiďte doučování.
Taky bych šla do PPP, třeba dostanete nějakou podporu.
@Dollorres píše:
Určitě je čas to zachránit. Je teda strašný, že ve 2. třídě dostane za 5. To je příšerná škola.
Buď budete schopni se s ní učit sami nebo si nechte pomoc a zařiďte doučování.
Taky bych šla do PPP, třeba dostanete nějakou podporu.
proč příšerná škola? Protože na to to dítě nemá? Nebo proto, že na dítě rodiče pečou? Nebo proč z toho viníš školu?
Že je na tom dítě blbě, muselo být rodičům známo minimálně od čtvrtletí, ono to propadnutí není jen tak. Škola má za povinnost rodiče informovat o zhoršeném prospěchu dostatečně včas, takže to fakt nezjistili teď po uzavření známek.
@Dollorres nemusí být…pokud to dítě neumí číst a nezvládá základní počty, nebude mít co dělat ve třetí třídě. A aby to umělo, pokud není nadprůměrně inteligentní, je třeba u něj denně sedět a trénovat…
@Veronikakkk píše:
Zdravím,chtěla bych poradit ohledně partnerovi dcery.
Chodí teď do druhé třídy a blíží se pololetí a zjistilo se, že jí hrozí propadnutí ze dvou předmětů, neskutečně se ve škole zhoršila a prý si s ní ani paní učitelka neví rady.
Přikláním se k možnosti, že je holčička zřejmě nevyrovnaná a asi i zanedbávaná svou maminkou, která se jí prý dostatečně nevěnuje a neustále není doma a dává jí na hlídání po rodině, kdo má čas. V padesáti má potřebu chodit furt někde po zábavách, nebo se schází s novým partnerem a na holku kašle.
I holčička si stěžovala na maminku, že má pocit, že ji nemá dost ráda a že si jí moc nevšímá.
Partnerovi jsem radila, aby si s bývalou promluvil, že tohle opravdu není v pořádku nebo aby s dítětem došli do poradny.
Co si o tom myslíte?
Je normální, aby dítě a ještě holčička ve druhé třídě propadalo?
Co si o tom myslím? Že otec se nestará stejně jako matka ![]()
@Capelucia píše:
Ona tu holku nenávidí. Je to naprostá macecha - jako z rozprávky.
Zakladatelka teda chce toho otce, ale už ne to otravné dítě, a už vůbec nestráví tu otřesnou osobu, kterou měl partner před ní. Možná jen proto, že ji vůbec měl. Nebo ona jeho.
@neumisa Protože lepší je slovní hodnocení. A taky jde o to, že je to dost kruté vůči tomu dítěti. Jaký asi pak bude mít vztah ke vzdělání?
@Dollorres píše:
@neumisa Protože lepší je slovní hodnocení. A taky jde o to, že je to dost kruté vůči tomu dítěti. Jaký asi pak bude mít vztah ke vzdělání?
a jaký je rozdíl mezi 5 a tvrzením, že Anička je sice hodná holka, ale neumí číst, psát ani počítat? Rozdíl bude v tom, že na pětku jsou všichni zvyklí a vyděsí je, slovní hodnocení je ukolébá, že to přece není taková hrůza. Ano, je to blbý pro dítě, ale ruku na srdce - není tohle spíš vizitka rodičů?
Má-li škola ve školním řádu hodnocení známkami, tak hodnotí známkami. To není známka příšernosti školy. Pětky u druháka jsou znakem buď totálního nezájmu rodičů nebo nedostatečné kapacity dítěte. A je jedno, jestli bude mít na vysvědčení číslo nebo povídání.
@Dollorres píše:
To ale je ostuda a vizitka rodičů a ti mohou za to, že je to blbý pro tu malou. Neřeknu v osmičce, ale ve druhý třídě je to vždy vína rodiny, nezájem k dítěti, nevěnování se muatd. Prostě je tam v té rodině dost špatně, jinak dítě ve druhé třídě nepropadne a to nemusí být zrovna nejchytřejší. Takže vina jde za rodinou, ne za školou.
@Veronikakkk píše:
Zdravím,chtěla bych poradit ohledně partnerovi dcery.
Chodí teď do druhé třídy a blíží se pololetí a zjistilo se, že jí hrozí propadnutí ze dvou předmětů, neskutečně se ve škole zhoršila a prý si s ní ani paní učitelka neví rady.
Přikláním se k možnosti, že je holčička zřejmě nevyrovnaná a asi i zanedbávaná svou maminkou, která se jí prý dostatečně nevěnuje a neustále není doma a dává jí na hlídání po rodině, kdo má čas. V padesáti má potřebu chodit furt někde po zábavách, nebo se schází s novým partnerem a na holku kašle.
I holčička si stěžovala na maminku, že má pocit, že ji nemá dost ráda a že si jí moc nevšímá.
Partnerovi jsem radila, aby si s bývalou promluvil, že tohle opravdu není v pořádku nebo aby s dítětem došli do poradny.
Co si o tom myslíte?
Je normální, aby dítě a ještě holčička ve druhé třídě propadalo?
Ne není normální aby dite ve druhé třídě propadlo. Má nízké iq, nebo nějakou poruchu učení? Měla by jít do pedagogické poradny a chyba není jen na straně matky, když má dite oba rodiče.
No… To je fakt. Ale já jsem se jí učila nazpamet už ve škole… Jeli jsme poznalu.. A prostě jsem se vzdYcky určitě násobky naučila už jak jsme to brali ve škole.