Divoké bylinky

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
13141
7.5.14 10:23

Divoké bylinky

Ahoj,
tento rok se víc vydávám do přírody a snažím se ji použít v kuchyni. Takže třeba kopřivy, pampelišky, hluchavky, šťovík už se u nás zařadili k běžně používaným věcem do jídla.
Chtěla bych toho znát víc, umět to najít. Bohužel, nemám babičku, která se v jedlých bylinkách vyzná a zatím jsem v okolí nenarazila na někoho, kdo by takhle okolní zeleň (nejlépe z luk nebo okraje lesa) používal.
Ke všemu jsem včera byla na přednášce, kde zaznělo, že by součástí jídelníčku, mimo jiné, měly být divoké byliny. Jelikož to takhle citím i já, budu muset vyrazit za lovy těchto rostlinek.
Jak to máte vy? Poznáte některé, používáte je? Jak jste se je učili poznávat?
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
112
7.5.14 10:30

Ahoj všem, co se o bylinky zajímají.
Mně naučila základům právě babička, je to už dávno a taky už se s ní nemůžu poradit. Bylinky používám hodně, dělám i sirupy, šťávy, pesta. A stále se učím. Včera jsem vykopla kostivalí kořen a zkouším mastičku - no blázen :-).
Pokud máš FB, tak je tam dobrá skupinka Bylinky jsou naše, dávají se tam i fotky a poznávají bylinky.
Každopádně budu diskusi sledovat ostřížím zrakem a budu vděčná za jakýkoliv pokec o bylinkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.5.14 10:37

Jsem od Hodonína. Byly jsme u Lednice, kde jsem narazila na kvanta popence. Kamarádka mi ho ukázala, takže ten poznám. Ale tady jsem ho nikde nenašla, což je škoda. :-/
Na FB skupinu se mrknu ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.5.14 10:38

@Antoinetta klidně třeba piš, co zrovna sbíráš, co z toho děláš a tak ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2507
7.5.14 10:38

Holky a máte nějaký recept na domácí šťávu? Pěstuju na zahrádce tymián, meduňku, levanduli, mátu, šalvěj, pak klasiku - petržel, pažitku, celerovou nať,… Sousedka se bylinkama hodně zabývá, dělá i nějaký „lektvary“ na čištění těla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13142
7.5.14 10:47

@omites Prosím, můžu se zeptat co vše jsi dělala s pampeliškami a kopřivy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5732
7.5.14 10:51
@omites píše:
Jsem od Hodonína. Byly jsme u Lednice, kde jsem narazila na kvanta popence. Kamarádka mi ho ukázala, takže ten poznám. Ale tady jsem ho nikde nenašla, což je škoda. :-/
Na FB skupinu se mrknu ;-)

U nás zrovna popenec roste jako pleve :cert: a vytáčí mě, protože mi prorůstá do máty. Další „léčivý plevel“ který ze srdce nesnáším je šrůcha, prý je taky úžasná, ale mě štve, protože zamoří celou zahrádku.
Z loňska mám pampeliškový a hluchavkový med a malinový sirup. Letos jsem dělala mátový sirup a chutná všem, kdo ho zkusili a pak mám zasypaný jitrocel cukrem a pěkně už se „potí“.
Taky uvítám další nápady a rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.5.14 10:54
@kometa32 píše:
@omites Prosím, můžu se zeptat co vše jsi dělala s pampeliškami a kopřivy?

u pampelišek jsem sbírala listy a dávala je do jídla místo rukoly. Teď už mi leze špenát, tak trhám ten. Z čerstvých kopřiv děláme čaj a přidáváme je do jídla stejně jako tu pampelišku. Taky jsem je přidala do sekané .

Doma mám bylinkový záhonek. Spíše mi šlo o přidání divokých bylinek do jídla třeba místo salátu. Prostě zajít na louku, donést košík zeleného a uvařit z toho jídlo. Jenže poznám málo takovýchto jedlích bylinek. A když něco potkám, většinou netuším, jestli jet o jedlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
7.5.14 10:58
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
7.5.14 11:00

@Fialik vygůglila jsem si šruchu a toho taky mívám dost v zahrádce. Netušila jsem, že se to dá taky jíst.
Ještě vím o lebedě a ptačinci. To je taky takový zahrádkový plevel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.5.14 11:01

Užitečná diskuse, už se těším, jak se inspiruju :- )Já jsem takový samouk (a čím jsem starší, tím víc se vracím k tomu, jak naše prababičky a babičky vařily a využívám právě i bylinky z přírody). Zatím jsem používala jen pampelišky (sirup, mladé lístky do salátů), sedmikrásky (lístky a květy do salátů a na polívku), kopřivy na špenát a na čaj, bezový květ na marmeládu, sirup a med. Jo a je to trochu mimo téma-v neděli na ČT1 byl kutilský pořad, kde nějaký kluk ukazoval pěstování hrachu, ovsa, čočky v domácích podmínkách. Zhruba za deset dní měl všechno vyrostlé, zelené(říká se tomu microgreens) - tak mě na to nalákal, že budu o víkendu sadit :- )Nedívala jste se některá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
7.5.14 11:08
@omites píše:
@Fialik vygůglila jsem si šruchu a toho taky mívám dost v zahrádce. Netušila jsem, že se to dá taky jíst.
Ještě vím o lebedě a ptačinci. To je taky takový zahrádkový plevel.

Z lebedy mi babicka v detsvi delala „špenát“, ze je pry jeste vyzivnejsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
7.5.14 11:10

@omites A co medvědí česnek? Roste všude, je to víceméně plevel. Poznáš ho jednoduše podle vůně. A je to velmi zdravá bylinka. Jenom nevím, jestli ještě roste, letos bylo všechno jaksi dřív

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5732
7.5.14 11:17
@Z.jev píše:
@omites A co medvědí česnek? Roste všude, je to víceméně plevel. Poznáš ho jednoduše podle vůně. A je to velmi zdravá bylinka. Jenom nevím, jestli ještě roste, letos bylo všechno jaksi dřív

Tak ten u nás třeba není vůbec :mrgreen: jiný kraj jiné bylinky.

V dětství nám dělala mamka špenát i z mladých kopřiv, ale nechtěli jsme ho jíst, protože byl pistáciově zelený.

Nějaké léčivé účinky má skoro všechno, jen se to musí použít správně (vnitřně x vně). Jako malá jsem milovala čaj z mařinky vonné (svízel vonný), taky jí bývá hodně v listnatých lesích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
7.5.14 11:17

@Z.jev ten se sbírá jen do té doby, než začne kvést… takže ten už ne… ale je výborný, já ho dávám do polévek nebo na brambory, rýži… jako pažitku… nebo na chleba se sádlem ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Nutriční poradna (3-18 let)

Ikona - Michaela Boukalová Tomešová

Michaela Boukalová Tomešová DiS.