Dluh po matce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
14.12.20 11:18

Dluh po matce

Ahoj,

Rada bych se zeptala, zda tu není někdo kdo by mi mohl poradit nebo mne nasměrovat.
Před 3 lety jsem se stala rucitelkou moji matky.
Nicméně, ona neplatila, probehli soudy, a platim já. Částka není nijak malá, jde celkem o 370k.
Musela jsem prodat auto abych část dluhu umorila, protože by měsíční splátka byla příliš vysoká.
Teď platim okolo 10 tisíc.
Mám průměrný plat 25 tisíc. Takže soud rozhodl ze mi zbyde jak na bydlení tak na živobytí.
Jenze, každý další rok splacení, tam skáčou nějaká procenta, je to vedeno jako úroky z úroku.. nerozumím přesně.
Splacim už půl roku, do toho jsem už přišla jednou o praci kvůli covidu, a rada bych získala někde půjčku, abych toto mohla umořit a platit o polovinu méně, třeba.
Jenze, banky se ke mne otočili zady, mám to ve všech registrech, nemám čím rucit a jsem z toho už nešťastná. Je mi 22. a mám zničeny život..
Mám teď už jen otce ale ten mi pomoct nemůže, je 4.rokem po insolvenci. O insol. jsem také premyslela, ale vim, ze musí byt více než 3 pohledávky, neplatit to, a já nic jiného krom tohoto problému nemám.
Matka je vysmata, platí si pouze svoji hypo, a žije si dal šťastně.
Mám přítele, který mi také nedokáže pomoci. Také přišel kvůli covidu o praci a čerpá podporu.
Nevíte kde by mi mohli pujcit bez těchto registru, nebo nějaká soukromá osoba?
Prosím anonym. Kdyžtak se pak ozvu do soukr. zprávy.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
14.12.20 11:34

Ahoj, tak to je masakr. To platíš 10000 měsíčně? Já nevím, půjčku bych nebrala, to musíš zase splácet i s úrokama. A nějak se s těmi soudy domluvit nejde? Teď je mnoho lidí bez práce i bez peněz, já vím, jak to chodí, mám též dluhy po svém ex, který mi nedá ani korunu na dceru, takže to všechno táhnu z mateřský a musím se ponižovat po telefonech, zda bych nemohla platit jen něco a zbytek příště, protože bych neměla ani na sunar… A nějaká milá blízká osoba by Ti nepůjčila?

• Citovat
  • Upravit
64
14.12.20 11:36

Jste asi ve velmi tíživé situaci, je možné situaci zkonzultovat v bezplatné dluhové poradně, například od Člověka v tísni:
 https://www.jakprezitdluhy.cz/node/3#…

Nemám s tím osobní zkušenost a jistě nečekejte nějaký zázrak, ale radu jistě poskytnou.
Držím vám palce, ať se z toho dostanete co nejdříve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.20 11:38

Přesně jak rikas, soudy na to nereaguji, jsem mladá, bezdětná - v tomto případě díky bohu, vydelavam podle soudu dost, a bydlím v najmu u přítele, kde neplatime taky moc. Ale jsme ve spoustě věcech omezeny.
Chtěli by jsme větší byt, mame opravdu malou garsonku, kde se omezujeme navzájem, kvůli praci, on měl dvě smeny, já jen jednu, narušovali jsme si spánek no ale to je vedlejší. Kvůli mě se nedokážeme hnout z místa..
Opravdu nikoho nemám kdo by mi pomohl. Zkouseli jsme už všechno. Ať přes právníky, tak finanční poradce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.12.20 11:41

@Hledam94
Děkuji. Tyto poradny jsme také zkouseli. Bylo mi všude jen doporuceno, sehnat nekoho kdo by mi pujcil, ze prý už existují lidé s větším postavením co dokážou vymazat rychleji registry ale je to těžký.
Dnes je spoustu lidi neduverivych nebo je to samy podvod. Taky už jsem naletela, nějakému Prazakovi, který mi slíbil peníze za poplatek, vypadalo to důvěryhodně.
Vlastně se tomu ani nedivím, já bych také už nevěřila, ani vlastní rodině.

• Citovat
  • Upravit
Janli
14.12.20 11:43

Právníka a zavčas zažalovat matinku. Že jsi ručitel neznamená, že nutně musíš dluh splatit. Ty ho můžeš vymáhat po dlužníkovi, takže pokud má máti nemovititost, kterou může prodat, tak je taky co vysoudit. Obětuj pár tisíc za právní zastoupení, v tomhle případě se ti to bohatě vyplatí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.12.20 11:45

@Janli

To ano, to všechno vim. Nemovitost na sebe psanou nemá, jsou všechny pozemky psané na dědu. Ona měla jen dva překlenovací úvěry protože by hypo nedostala. Takže ničím neručí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

A s mámou se nějak domluvit? Přeci nemůže být vysmátá, když se její dcera kvůli ní ocitla v této situaci :think: mě osobně by bylo hloupé kdyby se za mě někdo zaručil a byl kvůli mě v háji. Kort vlastní rodina..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

No a jsou tu takový co si nakradli miliony, co požádat třeba babise, tomu by nějaký milion sem nebo tam určitě nevytrhl.

• Citovat
  • Upravit
13753
14.12.20 11:49

A na jak dlouho ti to ještě vychází?
Jinak jsem měla dojem, že když se pak začne splácet, další poplatky z dluhu už nenaskakují, to tak neplatí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
14.12.20 11:53

Na jak dlouho to splácení máš? Asi nezbude nic jiného, než prostě splácet co soud nařídil, na pár let se uskrovnit.
Pokud ti teď klesly příjmy, můžeš zkusit požádat o snížení splátky, ale nevím, jak je velká šance, že uspěješ.
Matka to nijak neřeší? Zatlačila bych na ní, ať kouká platit, nebo aspoň se na splacení podílet.
Jinou půjčku si neber, ani od banky, ani od nebankovních společností, ani od soukromých osob. Banka ti nepůjčí protože registr, a ostatní by ti třeba půjčili, ale za šílený úrok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
556
14.12.20 11:58

Jak ty můžeš mít v registrech cizí dluh? A až dluh zaplatíš, tak vymáhat po matce (má stálý příjem, když platí hypotéku).
Je mi, ale divné, jak to že stále může splácet hypotéku, když dluhy přešli na tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.12.20 12:00

@elan
Já to napsala špatně, nemá hypotéku, jen překlenovací úvěry.
Mám to na 4 roky.
A ano skutečně mám všechno v registrech.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.12.20 12:19

Zažádej exekutorský úřád aby se splácelo od jistiny!!! Bohužel tohle dost lidí neví.
Jde to tak udělat. Jelikož často je splácení nastavené tak, že první splácíš úroky atd. a proto ti to pořád a pořád skáče. Můžeš i požádat o prominutí úroku.
Na další kroky se můžeš pozeptat v nějaké dluhové poradně atd. Na ex. úřadě se neptej, jelikož ti nikdo nepomůže.
V obor jsem dělala, tak vím jak to chodí. :nevim:
Přeji hodně štěstí.

• Citovat
  • Upravit
Janli
14.12.20 12:25
@Anonymní píše:
@JanliTo ano, to všechno vim. Nemovitost na sebe psanou nemá, jsou všechny pozemky psané na dědu. Ona měla jen dva překlenovací úvěry protože by hypo nedostala. Takže ničím neručí.

No a? Když nepodáš žalobu, tak zaplatíš všechno ty. Ale to už je tvůj boj, ty to řešíš ze špatné strany… :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel