Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Pivoňka91 píše:
K.cizim.ne.v sobotu u znamych uklidim za 1000..a kvuli soc fpbii piju abych prekonala strach…naoisu potom po prafi. jdunk nasim
Zajimavy, ale na nakupy jsi bezela, jinak bys byla nervozni. Se socialni fobii určitě.
V obchode nemusim mluvit…za kasou bych to nedala…tam. musite. mlivit se zakazniky a nekdy jsou protivni hadaji se…
@Pivoňka91 já bych tedy i řekla, že vzhledem k Tvému sklonu k závislostem a fobii (jak tvrdíš), tak ani práce v obchodě není vhodná, asi bych vynechala i nějaké pohostinství. Co nějaká roznáška, rychlé občerstvení, ale tam je zase komunikace s lidmi že.
Směny Ti předpokládám neschválí psychiatr vzhledem k dalším dg.
Takže noční balení, pošta, atd… Nějak si moc neumím představit moc nekvalifikovaných míst, kde nemusíš komunikovat s lidmi.
@Pivoňka91 píše:
Crditportal mi dal 10000 na tri splatky po píše: Více
a to se vyplatí
(17463Kč)
víš, TADY ti mizí všechny peníze!!! na nesmyslných úrocích!!!
vem si, kolik se nadřeš na sedm litrů a tu je vyhodíš jen tak oknem!!!
každá brigoška je ti na nic, dokud si nepřestaneš půjčovat na takový úrok!
Jinak- jak se řešila ta dluhová poradna- i nebankovní poskytovatel půjček má nějaké zákonné povinnosti, kam jistě patří i řádné smlouvy, „průhledné“ stanovení poplatků a úroků a tak. A hl.- má povinnost prověřit úvěruschopnost klienta, případnou předluženost. A ne, nestačí pouze prohlášení klienta, že je všechno OK. Ve finále se často stane, že díky takovým „chybám“ je ta smlouva prohlášena za neplatnou od počátku, úroky můžou padnout klidně na 0% a případně ještě je ten dluh splatitelný ve splátkách dle možností dlužníka. Třeba po 500 měsíčně.
TOHLE neberte jako odbornou informaci k tomuto případu, ale jako zajímavost. Co nejdřív do té dluhové poradny. Ale aby to byla opravdu poradna a ne nějaká „pobočka“ poskytovatele půjček. I to se stávalo.
Příspěvek upraven 02.11.23 v 16:43
@Ivan PPZ píše:
Jinak- jak se řešila ta dluhová poradna- i nebankovní poskytovatel půjček má nějaké zákonné povinnosti, kam jistě patří i řádné smlouvy, „průhledné“ stanovení poplatků a úroků a tak. A hl.- má povinnost prověřit úvěruschopnost klienta, případnou předluženost. A ne, nestačí pouze prohlášení klienta, že je všechno OK. Ve finále se často stane, že díky takových „chybám“ je ta smlouva prohlášena za neplatnou od počátku, úroky můžou padnout klidně na 0% a případně ještě je ten dluh splatitelný ve splátkách dle možností dlužníka. Třeba po 500 měsíčně.
TOHLE neberte jako odbornou informaci k tomuto případu, ale jako zajímavost. Co nejdřív do té dluhové poradny. Ale aby to byla opravdu poradna a ne nějaká „pobočka“ poskytovatele půjček. I to se stávalo.
Jenže, aby na tak někdo mohl jít takto, potřebuje alespoň minimální iq. To zde bohužel nehrozí. Lidé tohoto ražení jdou nejlehčí cestou - další půjčka.
@Ivan PPZ píše:
Jinak- jak se řešila ta dluhová poradna- i nebankovní poskytovatel půjček má nějaké zákonné povinnosti, kam jistě patří i řádné smlouvy, „průhledné“ stanovení poplatků a úroků a tak. A hl.- má povinnost prověřit úvěruschopnost klienta, případnou předluženost. A ne, nestačí pouze prohlášení klienta, že je všechno OK. Ve finále se často stane, že díky takových „chybám“ je ta smlouva prohlášena za neplatnou od počátku, úroky můžou padnout klidně na 0% a případně ještě je ten dluh splatitelný ve splátkách dle možností dlužníka. Třeba po 500 měsíčně.
Tohle je pravda. Sama vím, že jisté osobě, která v online sázkách projela skoro mega, nebyla schopna splácet a šla do insolvence, tak právě docela dost půjček bylo těch klikaček na šílený úrok vzatých ve chvíli, kdy dlužil, kam se podíval. Výsledek? Dle zákona těmto společnostem nemusel vracet z úroků absolutně nic, protože ta půjčka byla poskytnuta za nezákonných podmínek při očividném předlužení…takže borec na tom ještě vydělal. Nejenže nemusel vracet nic příbuzným, kteří mu půjčili, protože samozřejmě neměli platnou smlouvu, ale ani těmto společnostem a splácel jen bankám vcelku rozumnou částku a za 5 let byl z toho venku.
@Temnástranasíly píše:
Jenže, aby na tak někdo mohl jít takto, potřebuje alespoň minimální iq. To zde bohužel nehrozí. Lidé tohoto ražení jdou nejlehčí cestou - další půjčka.
Ale ono by stačilo jen číst. Našlo se tu tak 6-10 možných cest. A primárně- opravdu ty dluhové poradny se orientují dobře. Hl. i v realitě našeho jistě specifického trhu, takže neporadí něco, co se sice může udělat, ale reálně to nebude fungovat.
@Ivan PPZ píše:
Ale ono by stačilo jen číst. Našlo se tu tak 6-10 možných cest. A primárně- opravdu ty dluhové poradny se orientují dobře. Hl. i v realitě našeho jistě specifického trhu, takže neporadí něco, co se sice může udělat, ale reálně to nebude fungovat.
Samozřejmě, problém je, že to ti lidé musí chtít. Na to aby to člověk vyhodnotil a zvolil si cestu opravdu potřebuje určitou míru inteligence. Já to nemyslím nijak pejorativně, jednodušší člověk prostě půjde přesně tak, jak se rozhodl a nic dalšího vnímat nebude.
@Ivan PPZ píše:
Já myslím, že jistina se vracet musí…
Ano, ta ano, špatně jsem to napsala. Ale ty šílené úroky ne. A to ve chvíli, kdy jistina je třeba 5000 u každé společnosti a zbytek úroky je prostě jackpot pro takového člověka…jen samozřejmě sám na tohle nikdy nepřijde ![]()
Strasne nadavali ale to chapu ja jim rekla ze jinak by byl urok 400 denne. Jedu donu spat je toho na me moc skoro jsem nespala posledni dny a sezrala jsem 4 lexauriny jsem unavena zitra obvolam brigady