Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám 2 děti a ani jedna mi nic v 5letech necupovala, max v batolecím věku.. ![]()
Normální už to není, dcera je od 2let upovídaná a rozumná, omylem se něco může stát, občas vylije pití i ve 4letech…ale schválně teda nechodí a neničí. Na vše se ptá, jestli si může vzít a myslí si i sama na vitamíny. V domácnosti pomáhá s úklidem.
Ahoj, moje mladší, 5letá dcera, to dělá taky, všechno zkoumá a tím vypatlá, vysype, rozebere… ta má PAS potvrzenou. Dneska v nestřeženém okamžiku půl piksly tekutého mýdla vmasírovala do vlasů ![]()
A ne si můžu říkat, jak chci, stejně se otočím a ona to okamžitě vyvede zas. Popř počká, až usneme nebo odejdu z bytu, tatínek ji neuhlídá vůbec ![]()
Určitou tendenci k plýtvání jsem u dětí, když byli v tomto věku, zaznamenala. Vybavuje se mi například období míchání všelijakých „slizů“ či jiných hmot, k čemuž sloužily kromě mýdel, šamponů a sprchových gelů třeba i mouka, škrob nebo oční stíny.
Ale nevybavuje se mi žádné soustavné a cílené ničení, například dekorací. Podle mě tohle puzení může mít souvislosti s onou PAS.
Ahoj. Něco z toho mi ještě „normální“ přijde. Nejsem schopna rozlišit, co z toho by mělo jít na vrub případné PAS. Něco z toho asi bude „typem“ dítěte a přitvrzením ve výchově stejně nezmeniš. Moje druhá dcera byla taková od malinka -patlala se ve všem možném, pořád něco „vyráběla“ ze všeho co našla : ne jenom gely, pasty, mýdla, ale třeba do pokojíčku nanosila kyblikem vodu, hodila se do plavek a byla na pláži -hlidal tatinek. Otrhala vsechny kytky a vyrobila seno pro koníka. Drželo jí to i dál, třeba si vyrobila boty - za pomoci tavné pistole lepidlem „upgradovala“ boty
jako malá kreslila všude, zdi byly to nejmíň… Voskovka na piánu mně treba nadzvedla hodně. Nepomohlo NIC. Domlouvání, vysvětlování, tresty. Ona má jiný časoprostor. Teď je teenegerka, děsím se jejich kulinářských výtvorů - posledně nějaké růžové želé bonbony… všechno za… Jako musí uklidit, materiál si většinou nakoupí z kapesneho…a pak zas přijde s nějakým „tvořivým“ nápadem a pokud to neodchytnu včas a nedám tomu nějaké hranice, vždy je z toho pohroma… Ona má určitě nějakou odchylku od normálu, ale nic moc s tím neuděláme, než že ji necháme maximálně nést následky jejích činů. Zároveň je umělecky nadaná a teď už některá její tvorba visí na zdi (ty boty ne!!!).
Proč to píšu…tato dcera mela odklad školy, byla letní. Psycholožka jí vyšetřovala školní zralost a jako důvod odkladu napsala „pracovní nezralost“. A k tomu mi řekla: všechno jí jde, dělá všechno jenom nepracuje. A u ní je to víc povaha než nezralost. A nejdůležitější u ní je být důsledný.
Ty svoje dítě znáš nejlíp. Zkus se zamyslet, jaké je a jestli by se tyto jeho tendence nedali nasytit náhradní aktivitou. Vybrat si věci, které jsou pro tebe nej a v těch být důsledný. Zapojit dítě do úklidu a odstraňování katastrof. Zkus odhalit, která část je jeho povaha a dá se pouze usměrnit, aby si se zbytečně nevyčerpala na něčem, co bude vždy součástí dítěte.
Mě to nepřijde nějak zvláštní.
Jen si to chce nastavit limity v tom, co patlat může a kde a v čem. A v tom, co už ne a proč.
Klidně bych i ty její prostředky nějak označila pro přehled.
Na mě to dělá dojem, že je kreativní a asi ji baví senzory play.
Moji kluci tohle nedělají, ale jim zase oběma vadilo mít špinavé ruce, být v mokru, neradi do něčeho šahaj.
Já jako malá hrozně ráda míchala šampony, čistící prostředky, přesypávavala jsem si cukr, mouku, sůl. Jakákoliv struktura mě fascinovala.
Myslím, že u vás to bude ok, jen je potřrba to správně nastavit, domluvit a sledovat.
@Hrnekmleka píše:
Ahoj. Něco z toho mi ještě „normální“ přijde. Nejsem schopna rozlišit, co z toho by mělo jít na vrub případné PAS. Něco z toho asi bude „typem“ dítěte a přitvrzením ve výchově stejně nezmeniš. Moje druhá dcera byla taková od malinka -patlala se ve všem možném, pořád něco „vyráběla“ ze všeho co našla : ne jenom gely, pasty, mýdla, ale třeba do pokojíčku nanosila kyblikem vodu, hodila se do plavek a byla na pláži -hlidal tatinek. Otrhala vsechny kytky a vyrobila seno pro koníka. Drželo jí to i dál, třeba si vyrobila boty - za pomoci tavné pistole lepidlem „upgradovala“ botyjako malá kreslila všude, zdi byly to nejmíň… Voskovka na piánu mně treba nadzvedla hodně. Nepomohlo NIC. Domlouvání, vysvětlování, tresty. Ona má jiný časoprostor. Teď je teenegerka, děsím se jejich kulinářských výtvorů - posledně nějaké růžové želé bonbony… všechno za… Jako musí uklidit, materiál si většinou nakoupí z kapesneho…a pak zas přijde s nějakým „tvořivým“ nápadem a pokud to neodchytnu včas a nedám tomu nějaké hranice, vždy je z toho pohroma… Ona má určitě nějakou odchylku od normálu, ale nic moc s tím neuděláme, než že ji necháme maximálně nést následky jejích činů. Zároveň je umělecky nadaná a teď už některá její tvorba visí na zdi (ty boty ne!!!).
Proč to píšu…tato dcera mela odklad školy, byla letní. Psycholožka jí vyšetřovala školní zralost a jako důvod odkladu napsala „pracovní nezralost“. A k tomu mi řekla: všechno jí jde, dělá všechno jenom nepracuje. A u ní je to víc povaha než nezralost. A nejdůležitější u ní je být důsledný.
Ty svoje dítě znáš nejlíp. Zkus se zamyslet, jaké je a jestli by se tyto jeho tendence nedali nasytit náhradní aktivitou. Vybrat si věci, které jsou pro tebe nej a v těch být důsledný. Zapojit dítě do úklidu a odstraňování katastrof. Zkus odhalit, která část je jeho povaha a dá se pouze usměrnit, aby si se zbytečně nevyčerpala na něčem, co bude vždy součástí dítěte.
Jak tohle čtu, tak mi to přijde jako nepochopené ADHD bez hyperaktivity. Mozek nám funguje jinak, než typickým lidem. ADHD se nerovná zlobivé dítě (teď se ta nálepka dává při poruchách chování a dělá to ADHD hodně špatné jméno, ADHD je komplexnější a hodně se projevuje ve vnímání (nevnímání) světa), hodně často se to projevuje právě tím jiným časoprostorem, jiným zpracováváním informací, extrémními záchvaty tvořivosti a posedlosti, které přejdou, jakmile se podaří ovládnout nebo zkusit daný nápad. Je hodně těžké pochopit pro normálního člověka, jak takový člověk přemýšlí. Ale hodně doporučuji zkusit pochopit, jak myslí, jak zpracovává věci, podpořit ji v myšlenkách a tvoření.
Moje máma zažila něco podobného, a hodně mi pomohlo, jak se mnou pracovali, i když v době, kdy jsem vyrůstala se ještě moc věcí o ADHD nevědělo. Mít dítě, které myslí jinak než okolí je těžké, ale věřte, že v budoucnu to využije k dobrému ![]()
Žádné z našich dětí to nikdy nedělalo. Buď má ADHD, či jinou nemoc, nebo jste ji špatně vychovali.
@monodie diky. Asi je jedno, jestli má nebo nemá ADHD. Asi nepotřebuje nálepku, máme pro ní pochopení i bez diagnózy. „Důslednost“ by nám byla doporučena i u adhd. Ona si to už sama uvědomuje, že má problém s vnímáním, pochopením, horší paměť (srovnává se s bráchou). Řeší věci ale víc intuitivně. Nemůžu si ale ztěžovat, je na 8G, učí se s vyznamenáním (takže to s vnímáním a pamětí asi není taková tragédie), hraje na nástroj, aktivně sportuje, všechno bez nějaké naší intervence. Jako menší chodila na všechno možné, kde se patřičně vyřádila a experimentovala. Myslím, že měla naše pochopení a podporu, jenom víc potřebovala korekci ve vztahu k realitě (ve srovnání se sourozenci).
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, mojí dceři bude pět a já už jsem zoufalá. Jakmile se dostane k zubní pastě, šamponu, gelu na holení, k rýži, mouce atd atd (mohla bych pokračovat donekonečna), tak mi přijde jako smyslů zbavená a všechno okamžitě vypatlá, všude rozpatlá a zničí! Prosím Vás, kdy toto děti přechází??? Mně už to nepřijde normální. Ona má sice podezření na PAS, ale intelektuálně je dle vše možných vyšetření v pořádku, takže tím by to být nemělo. Mně se chce už i brečet. nikde nemůžu nic nechat, po bytě nesmím mít žádnou dekoraci, tu hned rozcupuje. To samý s jídlem. Jakmile se dostane do špajzový skříně, je konec. Už jsme to dotáhli tak daleko, je skříň musím zamykat, koupelnu uz taky začnu zamykat, prádelnu už taky zamykáme a kuchyn bych nejradši nějak zamřížovala, aby tam nemohla. Za těch pár let to tu máme tak zničený! Já myslela, že v těch pěti už tohle bude za námi a ono naopak. má to někdo stejně. Já už jsem z toho tak unavená
Syn to dělá také, je mu 10, má PAS
Já přesně tohle jako dítě dělala. Prostě jsem si hrála natolik nestandardne že jsem u toho vsechno nicila a moc nechápala proč to vadí a že ty věci ničím. Mám PAS. Dobrá zpráva je že z ničení jsem vyrostla, určitě ale ještě na nižších stupních ZS jsem to dělala. A mám úplně normální život, práci, manžela, dítě, VŠ…