Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte, zajímalo by mě, do kolikátého TT jste cestovaly, např. autem a do zahraničí(třeba týdenní dovolená)? Na kontrolu jdu koncem týdne, tak se poptám i Dr, ale zajímá mě i váš názor.. přítel pracuje přes týden v Rakousku, jezdí domů na víkend, říkali jsme si, že bych příští týden jela s ním na týden,…to už budu 33tt, cesta trvá čtyři, pět hodin autem. Těhotenství probíhá bezproblémově, cestovaly jste ještě v tomto stadiu? ![]()
Jo, přesně měsíc před porodem jsme byli v Maďarsku. Cesta asi 5 hodin. Byla to fajn dovča. Každý byl ke mě milý ![]()
Ja ano, cestovala som do 36-37tt autom na vzdialenosti 400-500km. Ale to je velmi individualne, treba sa zariadit podla svojho zdravot. stavu a pocitu. Ak sa mas preto stresovat, tak radsej zostat doma ![]()
@Monyszek do zahraničí už je to asi na hraně, ani tak nejde o to, jestli bys to zvládla nebo ne, jako o to, že tě takhle dlouho už nikdo nepojistí na léčebné úkony související s těhotenstvím.
Co vím, tak nejdéle pojišťuje ERV a to nejpozději 2 měsíce před předpokládaným termínem porodu. Možná existuje i další možnost, už jsem teď aktuálně nepátrala ![]()
No kdyz nejsou zdravotni problemy, tak proc ne? (zdravotnictvi dostupne atd.)
V tom tydnu jsem jeste chodila do prace, vstavala pred sestou, domu v sest vecer, dojizdeni hodinu mhd sem a zpet…
![]()
Jo, při minulým těhu jsme jeli autem za tchánovcema 500km (na druhou stranu republiky) 7 týdnů před porodem, teď pojedeme zas, sice pojedeme „teprv“ ve 32tt, ale i tak
pokud nemáš problémy, tak bych se ničeho nebála
Já byla v Italii ve 26 tt., Ve 33tt už bych do Rakouska nejela, a to jen z toho důvodu, že tě nepojstí. A kdyby si náhodou začala fakt rodit, neco se zkomplikovalo, ta budeš dlouho splácet porod v zahraničí. Kdyby to bylo někde na dojezd do ČR do hodiny, tak bych jela. Ale 4 hodiny už je dost, to by tě pravděpodobně museli ošetřit už v rakousku.
@soney píše:
No kdyz nejsou zdravotni problemy, tak proc ne? (zdr. vetsi otnictvi dostupne atd.)
V tom tydnu jsem jeste chodila do prace, vstavala pred sestou, domu v sest vecer, dojizdeni hodinu mhd sem a zpet…![]()
doatupne. ale nikdo te na ne nepojisti. tedy v ramci europojisteni asi zaplati vetsi cast nakladu, ale budes platit miatni revulacni poplatky za hospitalizaci, pak samozrejme prevoz.
jinak ciste cestu- v poho
Já cestovala po ČR téměř do porodu. Ještě ve 34 tt jsme byli na dovolené v ČR. Ale zjistila jsem si, zda poblíž nějaká porodnice, přeci jenom
Pak jsme jezdili až do porodu na víkend na chalupu cca 100 km. Do zahraničí jsem si ke konci netroufla, jen na nákupy do Němec.
Ted akorat ve 30. tydnu jsem jela 900 km autem a slo to. Jedna cesta 10,5 hodiny a zpátky to bylo skoro 12 hodin. Byli jsme pryc 2 tydny a na ceste zpátky uz to mensi pohodli kvuli rostoucimu brisku bylo znat vic. Jen do Rakouska bych se toho nebala. Co se tyce pojištění, tak neporadim, neziju v CR.
@Lama Lama píše:
doatupne. ale nikdo te na ne nepojisti. tedy v ramci europojisteni asi zaplati vetsi cast nakladu, ale budes platit miatni revulacni poplatky za hospitalizaci, pak samozrejme prevoz.
jinak ciste cestu- v poho
Hm, s tim pojistenim mas asi recht, to mi vubec nedoslo… ![]()
V zahraničí jsem byla 23tt. Pak už by mě nepojistili, takže jsem nejela. Náhoda je blbec. Po Cr sem jezdila do 8.mesice, potom to neslo kvůli zdraví. Fakt záleží na tom, jak se citis.
@Boudová píše:
@berusa.m A pojštění si neřešila?
Ne neřešila. Máme neustále celoroční zahraniční pojištění, ale jestli je tam nějak zahrnuto těhotenství, jsem nezjišťovala.
@berusa.m Tak tos měla štěstí
Co vím, tak po 32tt nepojišťuje na úkony související s těhotenstvím nikdo ![]()