Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nasim deckam jsem zabavovala postupne mezi 1-2r., az se ztratil uplne. Vsichni byli zavislaci na dudlani.
Nejstarsi rekla na prvni prohlidce v roce zubarka, ze ma diky dudlu predkus a rovnatkum se nevyhne. Druhy nebo treti rok je ma.
@hani28 píše:
To si prece protirecis - i to 5. lete dite v kocarku muze mit zdrav. problem, ktery nejde videt.
Tak samozřejmě.. to nepopírám. Ale já v okolí znám spoustu děti který jsou zdravý a jezdí v kočárku;) napsala jsem to blbě. Neštve mě to.. Ale spíš mě to zaráží. Naopak si myslím že pohodlnější je být bez kočárku. Ale jak říkám ' ať si každý dělá co chce " ![]()
@Anonymní píše:
Tak samozřejmě.. to nepopírám. Ale já v okolí znám spoustu děti který jsou zdravý a jezdí v kočárku;) napsala jsem to blbě. Neštve mě to.. Ale spíš mě to zaráží. Naopak si myslím že pohodlnější je být bez kočárku. Ale jak říkám ' ať si každý dělá co chce "
Fakt jo
tak ja videla jen zjevne po obrne nebo tak neco. Me spis zarazi, ze se maminkam chce tahat s tema pytlama cementu
nerikam, ze me bavilo chodit rychlosti 500m za hodinu s batohem s nakupem, ale šlapal. Fakt nejsou treba hypotonicke? to se pry hned unavi a fakt za to nemuzou… No nezda se mi to, co mi nedava logiku, to se snazim vubec nehodnotit
Ja znam maminku, ktera nechava decku 3,5 let dudan z pohodlnosti. Protoze jinak ji decko nesouhlasne vresti a na noc ho preci potrebuje… a to je v poradku?
Ano, decko muze mit nejake ty problemy, to nevime. Ale nevim co je spatneho na tom se pozastavit nad deckem, ktere do vysokeho veku je na plinach ci ma dudan. Hodne techto deti problemy nema a je to jenom pohodlnost rodicu, ze se to neresi.
Tak holka 29.mesicu prestala dudat pred 14ti dny.des bes
kdyz mela dudu usla do 10min.,ted? trictvrte hod…zvladame to jen to chce trpelivost.jak holky vyse zminuji. nevis co maji za problem, tak bych si hledela sveho.
@Kačus82 píše:
Fakt jotak ja videla jen zjevne po obrne nebo tak neco. Me spis zarazi, ze se maminkam chce tahat s tema pytlama cementu
nerikam, ze me bavilo chodit rychlosti 500m za hodinu s batohem s nakupem, ale šlapal. Fakt nejsou treba hypotonicke? to se pry hned unavi a fakt za to nemuzou… No nezda se mi to, co mi nedava logiku, to se snazim vubec nehodnotit
fakt jo? Ja zase vidim deti ne po obrne, co se nechaji vozit v kocarku. Ta maminka s tim dudanovym deckem, co i znam, ta svoji 3,5 letou vozi na skatu u kocarku, ma totiz jeste mladsi dite. Starsi nedokaze ujit ani 5m, any neknourala, ze je unavena. Aby taky ne, kdyz se furt vsude vozi a opet to je pohodlnost matky, protoze kdyz ma nalozene obe deti, tak nemusi resit, ze ji decko odbiha, ze chce trhat kytky v travniku a ze se louda. Muze nahodit svizne tempo a jede kam chce podle sebe. To mi sama rekla, neni to nejaka moje interpretace. To a prej kdyby to nedelala, tak nema zadny socialni zivot, protoze bezdetne kamaradky ci potazmo kamaradky se starsimi detmi by na tohle nemely nervy. Vysledek je, ze kdyz meli odjet na nejakou kratsi dovolenou na sumavu, tak kamaradka resila, co bude delat s deckama v lese, protoze tam toho s kocarem moc nenajezdi a mala proste po 5m chuze je unavena. Kladla jsem ji na srdce, ze ma jeste mesic a neco cas, tak at ji trenuje, odmontuje stupatko a at vsude chodi pesky. Hmmm, tak ne, protoze pohodlnost.
@warita no mazec, tak jak si kdo ustele, tak si lehne. Mymu se nechtelo chodit, tak se dost brzo naucil na kole, abychom byli driv na koupaku. Vypadal jako mimoradny sikulka, nikoli mimoradny lenoch ![]()
Já to určité podivení chápu. Samozřejmě, je to každého věc. Bez diskuze jsou děti s nějakým problémem.
Ale podle zkušeností ze školky a teď čerstě i ze školy mám pocit, že spousta maminek s těch dětí dělá buď kvůli své pohodlnosti nebo opičí lásky „miminka“ a malé neschopy a vůbec jim tím neprospívá.
Zrovna včera se jedna mamina rozčilovala, že ji s prvňáčkem nepustili kromě prvního dne do školy. Jak k tomu ten malý chudák přijde. Jistě, pro dítě 6+ je opravdu děsná trága, že s ním není maminka, aby mu asistovala přezutí, daní bot do skříňky a odchodu do třídy, když tam na děti dohlíží po celou dobu jedna učitelka a asistentka. ![]()
@Kačus82 píše:
Fakt jotak ja videla jen zjevne po obrne nebo tak neco. Me spis zarazi, ze se maminkam chce tahat s tema pytlama cementu
Ne ne, opravdu jde o zdravé děti. Ale - já jsem to už přestala řešit. Proto že jsem zjistila že ja si u svých dětí dělám věci po svém a taky se to polovině lidi nelíbí.. Takže si vždycky říkám že stejně vždycky bude někdo kdo bude nespokojený. K nám do školky chodí do školky maminka.. má 3 letou dceru, a vozí jí ze školky a do školky kočárkem. Paní učitelka ji už několikrát prosila aby se malou snažili bez kočárku, že jim nechce chodit ani za zahradu.. A maminka se jim snažila vysvětlit že kočárek jim tam klidně můžou nechat aby ji ze třídy na zahradu vozili… Jo.. výraz učitelky k nezaplacení
A když se ptala proč ji v kočárku vozí tak ji bylo řečeno, že nemá ráda když se někde stojí a čeká
![]()
Ale abych nedělala.. naše sousedka má 5 letou vnučku, já si říkala proč ji vozí v kočárku.. protože vím že s maminkou ji potkávám normálně pěšky. No a pak jsem se dozvěděla, že oni potřebuji malou hlídat jenže babička samozřejmě živé 5 leté dítě nestíhá takže ji pouští jen na oploceném hřišti. Že už ji prej několikrát vlítla pod auto. Tak to chápu babičku že má strach.
Dudlík do roka. A že má v dnešní pošahané společnosti čtyřleté dítě dudlík? Nepřekvapuje mě to. Rozepisovat to nebudu, to bych se zase trefil do místních hus, které by to nedaly.
@Zumpa píše:
Dudlík do roka. A že má v dnešní pošahané společnosti čtyřleté dítě dudlík? Nepřekvapuje mě to. Rozepisovat to nebudu, to bych se zase trefil do místních hus, které by to nedaly.
Ale klidne se rozepis, na tebe uz jsou mistni husy zvykle
jen te upozornuji, ze jsi te dnesni posahane spolecnosi soucasti ![]()
@Kačus82 píše:
Ale klidne se rozepis, na tebe uz jsou mistni husy zvyklejen te upozornuji, ze jsi te dnesni posahane spolecnosi soucasti
Hele, mě nepřekecáš, stačí, když tu své názory pouštím po dávkách a hodně lidí s tím má problém. Na plno věcí už ani nereaguji, ono to nemá smysl u lidí, když jejich pravopis skončil někde v páté třídě základní školy. Součástí této společnosti jsem, ale nenechám se ohnout k dnešním trendům.
@Anonymní píše:
Ale abych nedělala.. naše sousedka má 5 letou vnučku, já si říkala proč ji vozí v kočárku.. protože vím že s maminkou ji potkávám normálně pěšky. No a pak jsem se dozvěděla, že oni potřebuji malou hlídat jenže babička samozřejmě živé 5 leté dítě nestíhá takže ji pouští jen na oploceném hřišti. Že už ji prej několikrát vlítla pod auto. Tak to chápu babičku že má strach.
Jenže to je právě to, že pohodlnost převažuje nad výchovou. Mám taky živé děti, ale právě od mala jsou cepované, jak se mají na ulici z bezpečnostních důvodů chovat. Pětileté dítě, pokud není nějaké vyloženě ADHD by už mělo vědět, co a jak. Neposlouchá, smolík, jde za ruku a pustím ho až na hřišti. Bude cestou dělat scénu, no a co. Jo, je to opruz pro rodiče, ale je to pro dobro toho dítěte.
Totéž nešlapající pomalá batolata. Sice s nima toho člověk tolik neoběhá a vše s nima trvá, ale když pak povyrostou, jako když to najdeš. Jsou zvyklá chodit, mají zautomatizované, že se třeba u silnice zastaví.
Já se nedivím, že ty učitelky ve školkách pak z těch 3-4 letých dětí kolikrát kvetou, když jich mají takových 20 ve třídě.