Dobrá školka Brno - sever

189
18.1.12 13:33

Dobrá školka Brno-sever

Chtěla jsem Vás poprosit o osobní zkušenosti se školkama v městské části Brno-sever. Bydlím v Černých Polích, školek je tu dost, zatím jsem slyšela negativní hodnocení jen na tu na Tišnovské. Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8125
18.1.12 13:38

Jééé ahoooj tu bydlím kousek a Tišnovská je snad nejhorší))))))super je na SNP))))))a malá moje chodí na Kohoutovu)))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
18.1.12 16:25

Vynikající bývala MŠ Slavíčkova, ale tam se změnilo vedení a je z toho hlídárna dětí, učitelky žijí ve stresu a strachu, případně odchází. Pokud vám jde pouze o pohlídání za nemnoho peněz, ideální školka. Jinak pryč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
18.1.12 17:48

jo, tu Kohoutovou mně už pár lidí doporučovalo. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8125
18.1.12 18:10

JEDINÉ CO MI TAK TROŠIČKU VADÍ,JE ŽE NECHODÍ VEN IKDYŽ TŘEBA LEHUNCE POKAPÁVÁ,TAKOVÉ GUMÁKY A PLÁŠTĚNKY SE NEROZPUSTÍ,JINÉ ŠKOLKY CHODÍ.jINAK NEMÁM PROBLÉM,JE DOBRÁ))))))I HODNĚ AKTIVIT MÁ))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
18.1.12 21:12

Bohužel jsem to samé o Slavíčkové slyšela už z více stran. A znáte jiné školky na Lesné, např. Loosova nebo Šrámkova? Díky

Příspěvek upraven 19.01.12 v 06:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
18.1.12 22:47

Prosko, bohužel ti musím potvrdit tvoje slova o Slavíčkové. Sestra tam kousek bydlí a říká to samé :) :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
19.1.12 08:08

Prosko, moc už nevím, ale na Šrámkové jsem byla pracovně v anglické monte a moc se mi líbilo, jak se dětem věnují, jaké mají pomůcky. Prostory stísněné, zahrádku mají menší než státní. Jinak nevím, děti už mám školní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
19.1.12 12:03
Knihomolka píše:
Prosko, moc už nevím, ale na Šrámkové jsem byla pracovně v anglické monte a moc se mi líbilo, jak se dětem věnují, jaké mají pomůcky. Prostory stísněné, zahrádku mají menší než státní. Jinak nevím, děti už mám školní.

Ano, u soukromé školky Montessori na Šrámkové je zahrádka malá, takže s dětma chodí většinou ven na louku a na školní hřiště, které jsou hned nad školkou, na procházky po okolí, do rokle, případně na dětská hřište s různými atrakcemi, která jsou v okolí. Tím, že je zahrádka malá, tak má učitelka přehled o tom, co se děje a může okamžitě zasahovat při sporech o hračky. Nikdy jsem neměla pocit, že by tam děti měly málo místa.

Ve státní školce na Šrámkové mají děti k aktivitám vevnitř přibližně stejnou plochu jako v Montessori na Šrámkové. Dokonce bych řekla, že v Montessori školce díky inteligentnímu vyřešení prostor odpoledního spánku, mají děti pro hraní vevnitř vic místa než ve státní školce.

Jídlo je v obou školkách stejné, protože mají společnou kuchyni.

Plocha zahrádky státní školky je snad 10× větší s nádhernýma atrakcema, řekla bych že mezi křovinama a atrakcema uhlídat 60 dětí ve věku od 3 do 7 let musí být náročné, ale většinou si učitelky povídají a po dětech moc nekoukají. Maminky, které tam mají děti, jsou se státní školkou spokojené a nikdy jsem na tuto školku neslyšela od maminek žádnou stížnost.
Byla jsem ve státní na dni otevřených dveří před třemi lety a moc se mi tam líbilo, mají hromady krásných hraček a velice sympatickou ředitelku.

Přesto, že jsem nebyla alternativec a Montessori hračky mi připadly divné (i teď mi připadá neuvěřitelné, jak si s tím děti úžasně vyhrají),
tak soukromá Montessori školka zvítězila v mém výběru - způsob jakým se tam věnují dětem, je fakt nadstandardní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8125
19.1.12 12:39

Já bych teda zas dítě do montessori nedala,mám na čojce známou a ta nad tím jen kroutí hlavou,když si děti hrají tak si musí hrát,když děti jedí(třeba i rukama)a to nemluvím o tom,že je třeba nechají sníst jen brambory a oni si řeknou,ted maso nechci,tak ho jíst nebudu a takové věci tam jsou,byla tam několik dní,takže mi vše popsala co je toto za výchovu a vedení dětí.My jsme všichni vyrůstali v normálních školkách a nikdo se s náma nemazlil a nějaký hýčkaný přístup se mi též nezdá,pak na dítě někdo hukne ve škole a to se počůrá strachy.A je z toho hned šikana a nevím co ještě.To je jen můj názor na jinou školku než normální státní.A to nemluvím zas a opět o penězích,ta určitě není za nějakých 5 až 6 stovek měsíčně.To si radši dám pozor na výběr a klidně si i zaplatím nějakou lepší školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
19.1.12 12:45

Mě se Montessori taky moc nezdá, nicméně přihlášku tam mám podanou jako nouzové řešení, pokud se nedostanem do státní, což se asi nedostanem. A ta šrámkova je jednoznačně nejlevnější soukromá v našem okolí.Starší dítě mám ve státní-ne na Tišnovské, a doufám, že do stejné školky jednou bude chodit i mladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
19.1.12 14:20
šnatka píše:
Já bych teda zas dítě do montessori nedala,mám na čojce známou a ta nad tím jen kroutí hlavou,když si děti hrají tak si musí hrát,když děti jedí(třeba i rukama)a to nemluvím o tom,že je třeba nechají sníst jen brambory a oni si řeknou,ted maso nechci,tak ho jíst nebudu a takové věci tam jsou,byla tam několik dní,takže mi vše popsala co je toto za výchovu a vedení dětí.My jsme všichni vyrůstali v normálních školkách a nikdo se s náma nemazlil a nějaký hýčkaný přístup se mi též nezdá,pak na dítě někdo hukne ve škole a to se počůrá strachy.A je z toho hned šikana a nevím co ještě.To je jen můj názor na jinou školku než normální státní.A to nemluvím zas a opět o penězích,ta určitě není za nějakých 5 až 6 stovek měsíčně.To si radši dám pozor na výběr a klidně si i zaplatím nějakou lepší školu.

Zajímavé, nicméně Váš popis Montessori je poněkud zkreslený. Nejspíš nešlo o správně aplikovanou Montessori pedagogiku.

NORMÁLNÍ školka mojí psychice rozhodně nepřidala. Dodnes mi naskakuje husí kůže, když si vzpomenu, jak učitelka vlekla brečícího chlapečka pryč ze třídy „do komory“ za to, že neposlouchal. Vzpomínám, jak jsem se málem zblila, když mě učitelka donutila pít mléko se škraloupem. Možná takové zacházení někomu prospěje. Mně neprospělo. Byla jsem nesmělá, nejistá, bála jsem se ozvat a vydrželo mi to až do dospělosti. Pokud na mě někdo hukl, rozbrečela jsem se ještě v patnácti.

Ve státní školce chtějí poslušné děti. :mrgreen:
V Montessori chtějí děti, které používají vlastní rozum, uvědomují si důsledky svých činů, a vyžadují, aby děti dodržovaly stanovená pravidla. Když jí dítě brambory rukama, tak mu učitelé nabízí pravidelně lepší způsob, ale opravdu ho nenutí.
Pokud divočejší dítě v normální školce něco rozleje, tak je seřváno a někdo dospělý to po něm uklidí . Pokud něco rozleje v Montessori školce, jde si pro hadr a utře to po sobě. (Menším pomáhá paní učitelka, větší to už dělají sami bez vyzvání a bez problémů.)

• můj mladší syn začal vyžadovat příbor po prvním dnu stráveném v Montesssori školce, doma používal do té doby jen lžičku a vidličku. Mého staršího syna přesvědčovali trpělivě dva roky, aby ze lžíce a vidličky přešel na příbor „jako veliký“.
  • starší syn (letos šestiletý) trvá na tom, že si chleba ráno namaže sám i doma na snídani (nepochybně důsledek toho, že to může dělat v Montessori školce při svačině :mrgreen: )

Je pravda, že

• když jdou děti ven, tak musí jít všichni,
  • když děti jedí, tak musí všichni sedět v klidu u stolků,
  • když si jdou všichni před jídlem umýt ruce, tak musí jít všichni.

Je na tom snad něco špatného?

V době volného hraní si mohou zvolit, co budou dělat, jak a s čím si budou hrát - nesmějí při tom pouze rušit a omezovat ostatní, mohou si malovat pastelkama, matlat plastelínu, stříhat papír nebo bavlnky, hrát si s kuličkodráhou, skládat puzzle, prohlížet knížky, hrát si s dřevěnou vláčkodráhou, se zvířátky, s kostkama, … a když skončí, MUSÍ si to po sobě uklidit (samozřejmě v rámci svých schopností). Pokud si s ničím hrát nechtějí, tak mohou třeba chodit kolem a koukat, co dělají ostatní. NEMUSÍ SI HRÁT!

Je pravda, že v Montessori školce na děti nikdo „nehuká“. Aspoň tam nemohou tenhle idiotský způsob komunikace okoukat. Nicméně uznávám, že pokud na někoho nezabere slušná komunikace aplikovaná a učená v Montessori školkách, potřebují děti umět dát dotyčnému do držky - takže jak moji kluci poporostou, začnou chodit do juda. :mrgreen:

A ještě jedna věc - starší syn mi brečel při příchodu do školky za celé tři roky jen asi 2× - pokaždé se pak ukázalo, že je nemocný. Mladší chodí první rok a ještě nikdy při příchodu do školky neplakal - máme spíš opačný problém - nechce ze školky odejít. :lol:

Příspěvek upraven 19.01.12 v 14:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
19.1.12 14:37

Aby nedošlo přehnanému očekávání - děti mladší než tři roky tam první dny taky brečí, že chtějí zůstat s maminkou. Dávala jsem tam kluky až ve věku tři a půl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8125
19.1.12 15:35

ono je to vesměs na dítěti,mě dcera co tam šla do státní školky ani jednou nebrečela ,že tam nepůjde a spíš,když je nemocná,tak fňuká,že do školky chce jít,příborem jí už dávno a to jsou jí 4 roky a myslím,že je to spíš o přístupu učitelek,samo člověk stejně neví co se děje jak ve státní tak v montessori,protože tam celý den není,takže tu dohady a názory můžou bejt jaké koliv,tam jde spíš o to si sehnat, jestli ta školka chodí do kina,nebo jestli mají divadlo a co vše dělá za aktivity,jestli dřepí věčně jen na zahradě nebo ve školce a co má pro děti za kroužky a tak.Takže shánění dobré školky jsou asi jen dobré učitelky a aktivity školky,to jsou asi dvě podstatné věci a požadavky na dobrou školku. :dance: :dance: :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
19.1.12 17:05

ještě jsem slyšela chválu na malou školku při ZŠ Zemědělská. Jen mě zaráží, že nemají žádnou zahradu. neznáte někoho, kdo tam chodil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin