Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jajinka80 píše:
@majdula1 25 deti na ucitelku je ve statni skolce norma. V dnesni dobe je to tak urcite vsude. Stani na hambe zni asi hrozive, ja samozrejme do toho vic nevidim, jen od maleho vim, ze stal u pani ucitelky, kdyz se tam rubal s druhymi kluky a nejspis ne moc dlouho dle vypraveni. Pokud se to neprehani, beru to, ze je to asi nejucinnejsi metoda, jak je zklidnit, protoze ve fazi, kdy jsou rozdivoceli, vetsinou domluva nefunguje, nebo funguje tak na minutu (aspon u nas doma:-)) Ze by klecel nekde v koute zady k ostatnim, to se nezminoval:-)
já ani nevím, že tam funguje nějaká hanba, syn vůbec nic neříkal, chodí tam druhým rokem
, jen vím, že používají zvoneček, jedno zazvonění něco znamená např. uklízíme, dvě zazvonění hrajeme si potichu, paní učitelka říkala, že děti na to slyší ![]()
@mauglie píše:
já ani nevím, že tam funguje nějaká hanba, syn vůbec nic neříkal, chodí tam druhým rokem, jen vím, že používají zvoneček, jedno zazvonění něco znamená např. uklízíme, dvě zazvonění hrajeme si potichu, paní učitelka říkala, že děti na to slyší
Zvonecek se asi pouziva casto, to maji ve skolce taky. On mi to rekl jen jednou, ze na hanbe stal (on ze zacatku nesel pro ranu daleko). Kdyz jsem se ho ptala cilene, bylo to vzdy ve spojeni s tim, ze nekdo nekoho tloukl. Me to prvne taky prekvapilo, ale vzhledem k tomu, jak o tom mluvil, jako by se nic nestalo, tak jsem to brala, ze je to ok. Aji by me zajimalo, jak je to jinde, je mozne ze si deti chodi k pani ucitelce stoupnout nebo sednout na zidli, ale nerikaji tomu stat na hanbe.
Jajinka80: taky chodíme do školky Marie Majerové. Včera jsem se o tom bavila s jednou maminkou, její syn taky chodí do školky Marie Majerové a říkala, že je to opravdu jen v případě, že někdo někoho tloukl, nebo absolutně nereagoval na upozornění, děti stojí nějakou chvilku u učitelky. Já na tom nevidím nic špatného, pokud to pomůže ke zklidnění toho dítěte. Syna jsem se na to ptala a nevypadal, že by mu to nějak vadilo, říkal, že tam už taky stál a smál se, když mi to vyprávěl. ![]()
@mauglie Á, to jsem přehlédla, že jste ze stejné školky:-) Děkuju moc za info:-)
Tak to jo, pamatuju, jak se „za nas“ chodilo na hanbu - opravdu natvrdo do kouta celem ke zdi, pripadne klecet (jeste ze ne na hrachu
).
Vim, ze 25 deti je norma, ale po cely den (resp. cele dopoledne az do obeda) to standardni neni, ne? To je asi jen na Kohoutove, ne? Pak je to asi blby s chozenim ven…
@sturnus_vulgaris No me prave trklo na webu Brechtove hned na titulce jejich heslo Bez zpětné vazby nemůže probíhat žádné učení/bez hodnocení ano/ - coz je cistej rabr a primo v rocnim planu maj uvedeno
komunikace na základě komunikačních dovedností Kopřiva „Respektovat a být respektován“
Otazka je, nakolik podle toho skutecne jedou, nicmene u jinych skolek neni o tomhle ani zminka.
@majdula1 píše:Vim, ze 25 deti je norma, ale po cely den (resp. cele dopoledne az do obeda) to standardni neni, ne? To je asi jen na Kohoutove, ne? Pak je to asi blby s chozenim ven…
Naopak, dnes je ve většině školek dětí víc, než 25 dětí, většinou 28, učitelka je s nimi od 7h do 10h sama, pokud jí kolegyně přijde až ve 12 (myslím, že dnes v každé školce aspon jedna uč. má tento zkrácený uvazek, nejsou peníze na platy), tak je sama až do oběda… ven mimo zahradu se může jen s dětmi pod 20… a ředitelky také nechodí ven, ale až po obědě - kolem 12.30,ty 2,5h věnují papírování atd… takže i tahle uč. chodí ven sama. Pár dětí po obědě odchází kolem 12.30 domů, ale většinou zase uč. přibudou děti z jiné třídy, kde je uč. nemocná, jde na školení, či má dovolenou…
Naopak, dnes je ve většině školek dětí víc, než 25 dětí, většinou 28, učitelka je s nimi od 7h do 10h sama, pokud jí kolegyně přijde až ve 12 (myslím, že dnes v každé školce aspon jedna uč. má tento zkrácený uvazek, nejsou peníze na platy), tak je sama až do oběda… ven mimo zahradu se může jen s dětmi pod 20… a ředitelky také nechodí ven, ale až po obědě – kolem 12.30,ty 2,5h věnují papírování atd… takže i tahle uč. chodí ven sama. Pár dětí po obědě odchází kolem 12.30 domů, ale většinou zase uč. přibudou děti z jiné třídy, kde je uč. nemocná, jde na školení, či má dovolenou…
Ahoj, nemáte někdo prosím zkušenost s MŠ na Merhoutove? Nějak nechápu to Vranovská a Sýpka k tomu. bydlím tady kousek, ale na Vranovské v ZŠ bych teda dítě mít nechtěla. Jak to tam prosím vypadá, co paní učitelky? Chodí děti ven na nějakou zahradu, nebo to jsou ty pochůzkáři ve vestičkách, co vídám na Merhautove? Díky moc.
@janijaninka píše:
Ahoj, nemáte někdo prosím zkušenost s MŠ na Merhoutove? Nějak nechápu to Vranovská a Sýpka k tomu. bydlím tady kousek, ale na Vranovské v ZŠ bych teda dítě mít nechtěla. Jak to tam prosím vypadá, co paní učitelky? Chodí děti ven na nějakou zahradu, nebo to jsou ty pochůzkáři ve vestičkách, co vídám na Merhautove? Díky moc.
@janijaninka píše:
Ty školky vede p. ředitelka na základce na Merhautce, ve školkách má jen vedoucí uč. Jestli mají někde zahradu nevím, snad ta Sýpka - je to pokud vím, řadový dům. Na Vranovské je nejméně polovina Romů, tam se většinou dostane, odchází od tud děti i během roku…
Právě jsem se dívala na el. zápis do mš, je ještě 10 dnů do konce a za první 2 týdny je na naší MČ zaevidovaných už 415 dětí, míst je 270, takže již dnes je u nás bez místa 145 dětí… kolik jich bude do konce unora, kdy zápis - evidence do systému končí?!
Děkuji za odpovědi… Merhautovu teda asi nedám, nebo jen jako pojistku…
No, bude to boj… já už rok na školku čekám, takže letos nás sand ve 4 a 1/4 vezmou… Tříleťáci asi nic moc:-( nezávidím maminkám, co nastupují do práce…
CO ŘÍKÁTE NA TO, ŽE V POLOVINĚ PŘIHLAŠOVÁNÍ DO SYSTÉMU JE UŽ O 200 DĚTÍ VÍCE, NEŽ MOHOU NA NAŠÍ MČ ŠKOLKY PŘIJAT? NA 270 MÍST JE 465 PŘIHLÁŠENÝCH…
A TO ŠKOLKY TEPRVE ZAČALY VYDÁVAT PŘIHLÁŠKY TĚM, CO SI TO NEMAJÍ KDE VYTISKNOUT!
Včera skončilo el. přihlašování dětí – máme v naší MČ Brno sever 270 volných míst a 622 přihlášek, bude tedy 355 dětí nepřijatých… 146 dětí má nad 4 roky, ty vemou určitě, zbude 124 míst na ty děti, co mají 3 – 4 roky. Ale je jich 478, tedy uspokojeni v každé školce budou jen ti nejstarší, co budou mít 4 hned v září možná někde do prosince. Ale ti od ledna nemají už dle mě naději…tedy jediná naděje je, že otevřou tu novou MŠ na Bieblové se 100 místy…
Je třeba informovat se u starostky (t. 545 542 202 ), já ji volala už dvakrát – vždy měla jednání… Chtít, aby se na březnovém zasedání zastupitalstava mluvilo o tom, kam míní umístnit 355 nepřijatých dětí a hlavně, aby dodrželi otevření nové MŠ od září 2013, jak starostka v prosinci slíbila v Severníku.
Sektetářka starostky mě ale přepojila k p. místostarostovi Svobodovi, který prý má školství na starosti a měl by za otevření MŠ a dodržení termínu zodpovídat (t.545 542 205). Ten tam dnes v 9h ještě nebyl.
Kdo má děti pod 4 roky, zavolejte také, at vidí, že máte o otevřen zájem,
nic jiného nezbývá ![]()
V celém Brně (+ Brno střed) chybí 2 750 volných míst – co na to říkáte?! To bude neštasných matek, co přijdou o práci.
http://zapisdoms.brno.cz/mestske-casti?…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Ja si tez myslim, ze ucel te „hanby“ nema byt dite ponizit nebo tak neco, ale spis donutit ho zastavit se, zamyslet se nad tim, co jsem delal, coz se diteti v afektu asi moc nepodari.