Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Fakt ještě někdo žije v te pohádce ze každý je dokonalý?
Nikdo není dokonalý. Jedno dítě muže vynikat v tomhle, támhle zase muže mít problémy, apod… mě také vadí lidi co potřebuji mít všechno detailu naplánované, přijdou mi jako nemocní…
Nikdo dokonalý není. Že se někdo snaží a jde mu to, nebo vyniká, za to ho přece nemusíš nenávidět. Obvykle tomu věnuje nemalé úsilí, takže není co závidět. Někdo si na dokonalého hraje, tak to je jeho boj, no. Je přirozené, že každému něco nesedí, ale nemá smysl se tím nějak dál zaobírat, co z toho? ![]()
Rozumím ti, mám to podobně. A dokonce jsem obklopena velmi často takovými rodinkami s dětmi s perfektním prospěchem a ještě se sportovním talentem.
Vnitřně mě to taky nejspíš štve i přestože jim to přeju. Extra nad tím tedy nepřemýšlím, ale přiznám se, že to jak si to shrnula, tak si to vystihla i za mě na 100%.
@Anonymní píše: Více
Nemáš ráda dokonalé lidi, protože ti neustále připomínají, že ty taková nejsi…
A samozřejmě oni ani nevědí, že tě jejich domnělá dokonalost vytáčí do vrtule…
Nezávidím, protože to, že někdo na první pohled vypadá dokonale ještě vůbec neznamená, že nemá problémy, že ho něco strašně moc netrápí a že svou „dokonalostí“ něco nedohání. Ze zkušenosti vím, že každý má nějakou svou 13. komnatu a většinou není moc co závidět.
A taky se spousta dokonalých lidí vůbec nesnaží být dokonalí. Jsou takoví, jací jsou. Obzvlášť tvůj názor na šikovné děti mi přijde smutný, protože přesně takhle často začíná šikana. Přeci ty děti nebudou dělat, že jsou hloupější nebo nešikovnější než jsou, jen proto, aby z toho ti méně nadaní neměli mindrák.
@Dollorres píše: Více
Fakt? Děkuji. Ona to fakt není závist, jak tu někdo píše. Spíš je mi to nepříjemný, nevím, jak na některé situace reagovat… A možná to jako závist vypadá, ale fakt není. To bych si dokázala přiznat. Jsou jíst věci, které závidím, ale tohle fakt ne.
@Magical-eyes píše: Více
Myslíš, že to je tím? Já taková ale nechci být. ![]()
Ta dokonalost je otázka pohledu. Neexistuje reálně. Máte dojem, že druzí jsou dokonalí, jenže nejsou. Nežijete s nimi a vidíte jen zlomek.
Každý má i jiné priority. Někdo se zaměřuje na výkon, peníze, ale pak zas třeba chybí hloubka ve vztazích.
Víte, myslím, že byste se měla soustředit na sebe. Čeho vy si na sobě vážíte, za co jste vděčná. Třeba zjistíte, že i vy můžete ostatním v mnohém připadat dokonalá. Člověk k sobě často přistupuje zbytečně tvrdě.
Zase na druhou stranu je dobré umět snahu o dokonalost i ocenit. Jsou profese, kde je to nutnost. Chirurg by měl operovat dokonale. Lékárník dokonale připravit lék, …
Tvl, takže třeba můj syn, který má i na gymplu samé a vyniká ve všech sportech, by tě sr.al úplně maximálně. I když za to vlastně nemůže.
Body plus by měl jen za to, že se zásadně nikdy nehlásí, čímž učitele totálně vytáčí, není šprt a veškeré školní aktivity navíc ignoruje. ![]()
Pátrala bych po tom, proč ti to tak vadí. Možná nějaká forma traumatu z dětství, skrytá zloba, že nejsi a nebo jsi nebyla stejně cílevědomá. Já jsem a vnímám ve svém okolí, že to lidi kolem štve. Ale určitě nejsem dokonalá. To, co zvládám navenek by zvládli i jiní. Já k tomu mám ale výdrž a pevnou vůli. Život se se mnou nemazlil a jsem dost průbojná a učím to i svoje děti.
@Anonymní píše: Více
Mě to přijde jako předsudek, stejný jako kdyby jsi třeba neměla rada, bohaté lidi, staré lidi, vysoké lidi.. Pokud je někdo opravdu dobrej a nehraje si na to, proč mu nepřát. Nebo chytré, šikovně děti, proč by neměly vynikat když na to mají?
Nejsem dokonalá. Naopak. Je tohle důvod, proč „nemám ráda“ dokonale lidi?
Nesnáším, když někdo musí mít vše dokonale, vše perfektně naplánované, udělané… „Nemám ráda“ děti, které se ve škole hlásí, mají vše perfektně udělane, jsou ve všem nejlepší, vynikají např. ve sportu,… Většinou co rodiče, to i děti. Nevím, jak to přesně popsat. Takhle to určitě vyzní hrozně blbe a ti lidi mi nevadí. Mmmám takové ve svém okolí a mám je rada, ale nějak mi strašně vadí ta dokonalost. Není to závist, nezávidím to, spíš mi to leze na nervy. Ani nechci, aby me děti ve všem vynikaly. Přeju si, ať v něčem zazijou úspěch, ale ani nechci, aby vynikaly ve všem. Ta honba za dokonalosti je mi až nepříjemná. Berte to trochu s rezervou. Není to myšleno nějak zle. Je mi to vlastně jedno, pokud do toho nejsem vtažena. Rozumíte mi někdo? O nic nejde. Radši pochválim dítě, kterému se něco povede, i když má oproti ostatním nevýhodu nebo se mu povede něco takového výjimečně než dítě, u kterého je to běžné - tam už mi to přijde i zbytečne.