Doma nebo do školky? Studie.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
17.9.22 10:56

@Pears206 U nás ta ideální situace se širší pečující rodinou nastává az s dětma 3+. Mimina a batolata naše babičky proste nedávají.

Edit: a souhlasím, že je to hodně o nastavení společnosti, společenském konsenzu, zvyklostech. Ne apriori o nějakém biologickém nastavení, i když to tam u matek zejména hormonálně minimálně určitou dobu po porodu roli hraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
17.9.22 10:57
@Lenca27 píše:
Ale to dite ma jistotu, ze tam ses. Kdyby nemelo, tak se neodvazi odchazet.

Strašná blbost. Moje dítě bylo v létě 2 týdny s tatínkem u prarodičů a přesně vědělo, kam jede a kde zůstala máma, včetně dvoudnové jízdy autem a spaní v hotelu. A vůbec za mnou nebrečelo ani jsem mu nechyběla. Po návratu se na mě prostě na chvíli potěšeně nacuclo a šlo si hrát, jakoby nikde nebylo…
Jenomže u nás se právě tatínek taky plnohodnotně zapojuje od začátku a nikdy nebylo, že by své dítě neuměl obstarat taky, prcek ho má jako svůj veliký vzor a naprosté bezpečí. Možná, že máte prostě neschopnýho tatínka nebo takového, který si vazbu neumí vytvořit nebo ho to nezajímá?

• Citovat
  • Upravit
Capelucia
17.9.22 11:01

@Svistice my kdysi viděli hodně zajímavý dokument o tom, že jakékoliv pečující osobě se dokonce dějí změny v mozku a aktivují se určité oblasti, vůbec se to neděje jenom u mámy nebo u žen.

• Citovat
  • Upravit
3236
17.9.22 11:13
@pet p píše:
@Hlaholice Osobně mám dost nedůvěru v to, co takhle malé děti povídají. Zjistila jsem, že velmi často něco říkají, ale vůbec opravdu vůbec to tak nemyslí a ani třeba pořádně nechápou, co vlastně říkají. Typicky to s tou školkou, jak píšeš, že tam strašně chtěla - kdybys ji tam dala a ona by zjistila, co to skutečně obnáší (být tam několik hodin bez mámy), tak by tam být nechtěla a chtěla by hned domů.

Ano, děti samozřejmě můžou říkat věci, které nechápou, neumí domyslet. Ale tak rodiče své děti tak nějak znají a tuší, čemu dítě rozumí a čemu ne. A jak velký „mamiňák“ to dítě je. Nebo jak moc velkou má potřebu být mezi dětmi.
Nemyslím si, že by dcera chtěla ze školky hned domů. Ona nemá a neměla problém být beze mne (pokud není třeba nemocná nebo jí nerostou zuby apod.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
17.9.22 11:13
@Svistice píše:
@Pears206 U nás ta ideální situace se širší pečující rodinou nastává az s dětma 3+. Mimina a batolata naše babičky proste nedávají.Edit: a souhlasím, že je to hodně o nastavení společnosti, společenském konsenzu, zvyklostech. Ne apriori o nějakém biologickém nastavení, i když to tam u matek zejména hormonálně minimálně určitou dobu po porodu roli hraje.

U nás byly za covidu všechny děti samy spolu doma a já jsem chodila pracovat :mrgreen: Je teda fakt, že 4 minuty chůze od domu a telefon jsem měla tak, ať ho slyším. Ale nikdy nevolaly, věděli, že mohou jen za vážné situace, že doučuji děti.

Co se týče toho biologického nastavení, těžko říct. Někteří muži by ani zdaleka nezastali, co Tvůj. Mám v okolí rodiny, kdy péče byla přenesena na otce spíš z finančních důvodů, že zrovna on práci neměl a matka ano nebo vydělávala víc. Vždy to bylo až po určitém věku-rok, rok a půl a ona sama z toho nadšená nebyla a občas ve slabé chvilce na chlapa nadávala, že nedokáže rodinu zajistit.
Já jsem kojila všechny děti hodně dlouho. Práce na malý úvazek tomu fakt nebrání. A rozhodla jsem se tak proto, že jsem byla nadšená z uspěšného studia a že mě v novém oboru chtějí, dokonce že si můžu i vybrat :mrgreen: A my máme více dětí(svobodné rozhodnutí), každý se něčemu věnuje, každá koruna je prostě dobrá, i když nejde o přežití :kytka: A taky jsem měla ty možnosti. Že vždy spolu zůstali sourozenci, byl s nimi někdo, kdo se jim věnoval atd. Navíc od mladších dětí se odchází líp, jsou přirozeně navazane i na další členy rodiny.

Upřímně přiznávám, že to nebylo proto, že bych fandila tomuto modelu, bouchat za kasu nebo na nějakou smutnou brigádu typu úklid bych od dětí fakt nešla. Ráda bych tam dala smajla, ale obávám se, že jsou nebo budou rodiny, kde jim nic jiného nezbyde. Zrovna teď jsem četla na naší FB skupině inzerát od matky rodiny s více dětmi, že se jim pokazila pračka, jestli jim někdo nemůže darovat nebo velmi levně prodat. Lidi začali házet inzeráty, 2000 Kč za bazarovou je pro ně moc :( Teď si vem podobnou rodinu, kdy nemají co do huby, ale hlavně, že je matka s dětmi doma. Myslím si, že tam je nepohoda, nepříznivá atmosféra. Kdyby matka měla možnost na tu pračku vydělat, děti by byly šťastnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81500
17.9.22 11:48
@Lenca27 píše:
Vtip je v tom, ze vsechny male deti jsou navazane na matky.

Ano, některé více, některé méně. Nekde akceptuje tetu v roce a půl, to tvoje až ve ctyrech

Příspěvek upraven 17.09.22 v 12:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
17.9.22 12:14
@Capelucia píše:
@Hlaholice a nevíš jaké jsou ty specifické chyby? Tak ze zvědavosti. Já myslím, že nebude mít problém, ale stejně je mi líto koukat, jak zkouší komunikovat a nikdo mu nerozumí, třeba na pískovišti. Sousedka je učitelka jazyka a tvrdí, že pro svůj věk je hodně jazykově zdatný - on zopakuje skoro vše. Horší, že už i své jméno někdy říká s fr výslovností, včerně toho jejich příšerného R. Myslím, že bude mít taky dobrý sluch, rozlišuje podle spěvu několik druhů ptáčků, je dost vybíravý v hudbě a když jsem měla před pár dny krizi a na chvíli si lehla se zavřenýma očima, tak mě začal hladit po vlasech a zpívat ukolébanku, co mu zpívám já :srdce:. Jenom pár tónů, ale bezchybně a tohle s jazykovou zdatností podle mě souvisí taky. Takže nejspíš to bude bez problémů, ale i tak mě někdy trošku zamrzí, že to s náma má zbytečně těžký takhle brzy a moc s tím nenadělám.A znevažování názorů a zkušeností jiných nechápu taky, prostě hodně lidí umí vidět jenom jediný pohled na věc, ten svůj. :nevim:

No, v tom „novém jazyku z jeslí“ mívají třeba problém s výslovností hlásek, které nemá jejich mateřský jazyk. A v češtině pak třeba s rozlišováním rodu. Babička, která měla jako ten „nový jazyk“ češtinu, měla problém v některých slovech vyslovit hlásku „ch“.
Hudební sluh s řečí prý dost souvisí, jestli má hudební sluh, tak by to mělo být při učení velké plus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
17.9.22 12:36
@Lenca27 píše:
Jeden a pul rocni dite se chce mazlit s matkou, ne s zadnou cizi tetou proboha. Navic ktera ma na krku dalsich 5 cizich deti.

Obě naše děti byly v tomhle věku schopné jít se pomazlit k člověku, kterého sotva znaly, byť to bylo v situaci, kdy se mohly jít pomazlit klidně se mnou. Když se jim někdo zalíbil, tak se holt šly „kamarádit“. Občas takhle i s někým pak odešly pryč (pokud jsem ho znala).
Děti jsou holt různé. Některé mají problém být bez mámy i v pěti. A náš syn zase začal kolem třetích narozenin s tím, že chce být sám na zahradě, chce jít sám domů jinou cestou, sám jít k sousedům, chce jít sám na nákup. V rámci možností mu to dovolujeme a on je z toho nadšený. A já na nervy, ale snažím se najít způsob, jak mu dovolit být co nejvíc samostatný, když je tak spokojený. Já byla stejná, tak ho chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
17.9.22 12:49
@Kasandra159 píše: Šlo mi to, že jsi psala, že musí mít jistotu, kde je matka, moje dítko to naprosto nezajímalo. Kdyby bez toho nebylo schopné prozkoumávat, měla bych lehčí hledání, protože bych šla po breku nebo by zůstalo na dohled.

Jo, tohle znám, taky jsme věčně hledali a nadále hledáme, kde ty děti vlastně máme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
17.9.22 13:01
@Capelucia píše:
@pet p tak ale rodiče přeci nejsou retardovaný a v naprosté vĕtšině umí rozlišit, co cítí jejich dítě, nebo jestli něco jenom plácá, papouškuje a podobně nebo jestli chce něco opravdu říct.
Vystrašené dítě je vystrašené dítě a to by neviděl jenom někdo slepý.
@Hlaholice píše:
Ano, děti samozřejmě můžou říkat věci, které nechápou, neumí domyslet. Ale tak rodiče své děti tak nějak znají a tuší, čemu dítě rozumí a čemu ne. A jak velký „mamiňák“ to dítě je. Nebo jak moc velkou má potřebu být mezi dětmi.
Nemyslím si, že by dcera chtěla ze školky hned domů. Ona nemá a neměla problém být beze mne (pokud není třeba nemocná nebo jí nerostou zuby apod.).

Neříkám, že jsou rodiče retardovaní nebo že neznají své děti. Vlastně jsem tím chtěla říct akorát to, že když je dítě velmi zdatné v komunikaci a i jinak šikovné, že v něm rodiče snáz začnou vidět malého dospělého, kterým ale dítě není.

• Citovat
  • Upravit
pet p
17.9.22 13:07
@Lenca27 píše:
Z knihy, kterou pise psycholog pro deti do sesti let.

To je od Jiřího Haldy? Je to názor jednoho člověka. Našla bys knížky, kde se píše, že dítě si vytvoří primární pečující vztah prakticky ke komukoli, kdo se o něj intenzivně stará (a může to být klidně i muž).
Stejně tak najdeš autory, kteří ti řeknou, že adoptované dítě (i kdyby k adopci došlo vteřinu po porodu) je tím navždy poznamenané a nese si to celý život s sebou. A jiné autory, kteří ti řeknou, že z takového dítěte vyroste naprosto zdravý jedinec.
Je lepší nezobecňovat. A odborné knížky nebrat jako za každých okolností pravdu pravdoucí.
Např. Kiedroňová ve svém Rozvíjej se děťátko řadu matek vystraší tak, že se bojí miminko bez peřinky dát jen tak na sebe, aby mu náhodou nějakým špatným hmatem neublížily.
A stejně tak řada matek, které rodily císařským řezem a nemohly kojit, musí propadnou po přečtení knížky od Jiřího Haldy depresi kvůli tomu, že tím svoje dítě poznamenaly na celý život.

• Citovat
  • Upravit
44228
17.9.22 13:20

@pet p Ještě jsi zapomněla zmínit děti, které přijdou během dětství o rodiče, o matku. Taky se to někdy stává vlivem nějaké tragédie nebo nemoci.
Tady si myslím, že to každé dítě, které si tím projde, nějakým způsobem poznamená. Ale i tak se může navázat na osoby, které o něj budou potom pečovat a prožít vzhledem k okolnostem hezké dětství a život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
17.9.22 13:37

Ja jenom doplnim, ze ciste biologicky je dite (a jakykoliv jiny tvor) naprogramovano na „prezit“.
Coz ono samo nedokaze a moc dobre to vi.

Proto dokaze zdanlive snadno akceptovat zcela cokoliv, protoze „matka pryc = nepreziju = musim vzit zavdek cimkoliv/kymkoliv, kdo mi to preziti umozni“.
Coz ale casto je nejake vnitrni psychicke pohode velmi vzdalene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1826
17.9.22 13:48

@Capelucia urcite to zvladne, zvlast, kdyz je evidentne talentovany na jazyky. Davala jsem deti kolem dvou z uplne stejneho duvodu :mrgreen: synovi je ted pet, mluvi plynule ctyrmi jazyky, krasne prepina a na hristi na nej koukaji s otevrenou pusou - kdyz prijde i manzel a ma moznost rozbalit vse. Rozumi patemu jazyku, z neho pouziva par vet. V cestine teda mluvi v zenskem rode a trochu zvlastne sklonuje, plus slovni zasobu v jednotlivych jazycich ma mnohem lepsi pasivni nez aktuvni, ale pracujeme na tom.

A take zacinal, ze se domluvil hlavne cesky, castecne jazykem manzela. V jeho stopach je ted jeho dvouleta dcera; po prvnim tydnu uz umi rict „dej mi to, je to moje“ ve trech jazycich :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
17.9.22 16:33
@pet p píše:
Neříkám, že jsou rodiče retardovaní nebo že neznají své děti. Vlastně jsem tím chtěla říct akorát to, že když je dítě velmi zdatné v komunikaci a i jinak šikovné, že v něm rodiče snáz začnou vidět malého dospělého, kterým ale dítě není.

Neřekla bych, že ve svých dětech vidím malé dospělé. Přistupuji k nim ale individuálně, podle toho, jací jsou. Ne podle tabulek nebo dětí od sousedů. Knížky o vývojové psychologii jsou fajn. Ale jsem k nim trochu skeptická, protože vychází z poznatků z minulosti, kdy ta společnost a rodina byla jiná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí