Nutriční poradna (3-18 let)
Michaela Boukalová Tomešová DiS.
Ahoj holky, asi už jdu pozdě, ale poradím. Dělal jsem domácí sýr i jogurt. Pokud budete dělat jogurt z čerstvého mléka pro děti, tak prosím pasterizovat. Jinak ty vaše kultury se tam očkují právě tím koupeným jogurtem a v domácím se rozmnoží. Nebo případně ta koupená kultura. A věřte, že dětem dáte dobrý zdravý jogurt
.
@nataluska píše:
A nebo pokud máš možnost, tak já si chodím k nám na farmu a kupuju si mléko přímo od kravičky a litr nás vyjde na 10 kč.
Dobrý den, mohu se zeptat z jaké farmy ho kupujete?
Děkuji
Řekla bych tak ten týden, převařené mléko uzavřené ve sklenici taky vydrží jen týden. Ale my pijeme i později ![]()
@Jaakov u nás ve vsi mají známý kravičky a dodávají taky mléko pro mlíkárnu- ověřené, otestované, takže si můžeme kdykoliv večer zajít pro čerstvé mlíčko. Jinak je to vesnička kousek od Dačic-jižní čechy.
Ahoj holky, prosím Vás poradíte mi některá? Dělala jsem prvně doma jogurt. Dala jsem litr plnotučného mléka a jeden kelímek Choceňského jogurtu. K tomu asi 2 PL Salka ( kvůli dětem, ony nejedí ty klasické kyselé jogurty
). Dodržela jsem 40 C a asi 8 hodin držela v peřinách. Potom dala do lednice. Ráno jsem chtěla dát rodince domácí jogurt a v první chvíli jsem byla nadšená. Tak do 3 cm od vrchu byl jogurt krásně tuhý ( jako Holandia), ale pod tím pak byla už jen jakási „soplovitá“ bílá hmota
Nevíte proč? Co jsem udělala špatně? Jinak byl na chuť moc dobrý… Díky za radu
Já jsem ho vyzkoušela a výborný a jednoduchý, 1 litr polotuč. mléka zahřeji na 40 stupnů a hned do něj dám aktivii bílou nebo jinný bílý jogurt s živ. kulturami a lřičku cukru, může se dát více)zamíchat a hned nalít do skelniček od výživy. a na topení na pekáč s lvodní lázní, vlažnou vodou a nechst 6 hodin, nebo dát přes noc do peřin
… je výborný a hustý ![]()
Ahoj holky, mám dotaz, nevíte některá zda je možné takto domácí jogurt vyrobit i z bezlaktózového mléka a bezlaktózového jogurtu?
Malý má laktózovou intoleranci a právě je problém se sháněním jogurtů, zvláště těch bílých - neochucených, tak jsem myslela, že bych si vytvořila doma zásobu
a jestli by po případném vytvoření opravdu jogurt byl bezlaktózový ![]()
BL mléko mám jen polotučné, jogurt také… plnotučné si myslím, že snad ani nedělají ![]()
@mobča Ahoj, napiš z jakého mlíka jsi to dělala. Promíchala jsi řádně jogurt do mlíka? Musí být pořádně rozmícháno. To Salko bych tam nedávala, bude kazit proces. Když ochucovat, tak až hotový jogurt.
Jogurty dělám už dlouho, žádný jogurtovač k tomu není nutný. Je ale nutné dobré mléko (nejlépe z mlékoměru, nebo čerstvé) Dále je nutný dobrý jogurt nejlepší je bílá Holandia. Na 1 litr mléka 1 malý jogurt. Mléko z mlékomatu převaříme a necháme vychladit na cca 37 °C, rozmícháme v něm jogurt. Naplníme skleničky mírně ohřejeme hrnec s pokličkou. Dáme tam skleničky, přikryjeme víkem a dáme pod peřiny (pokud hřeje ústřední topení, tak je dáme na ústřední topení. Nechám tak 6 hodin v klidu. Pod jogurt můžete dát i marmeládu. Je vynikající. Vydrží i 14 dní, ale věřte, že se sní.
My doma děláme jogurt do skleněné kulaté zapékací mísy, je to rychlejší, než do skleniček
Čím víc je snědeno, tím víc tam stojí vody - pouští ji ten jogurt. Nevšímám si jí a po snědení jogurtu vylývám. A dělám ho tak, že ho nechám tak tři hodinky zahřívat v troubě na 50 s pootevřenými dvířky, pak troubu vypnu a nechám ho tam ještě dojít. V receptu co mám do toho patří kromě litru mlíka a jogurtu i plechovka zahuštěného mléka (tatry) a salka. Pak to vychází docela dost draho a navíc je to i dost sladké. Zkoušela jsem to bez těch zahuštěných mlík, ale vyšla mi z toho voda. Tak to zkusím ještě z plnotučného a dvou kelímků jogurtu. Snad to klapne ![]()
Ahoj, týden vydrží určitě. jednou nám zůstal zapomenutý v lednici asi tři týdny a když jsem ho otevřela, vypadal že mu nic není, ale radši jsem ho dala slepicím.