Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj, prosím o radu. Ráda bych si pekla domácí pečivo, zkusila jsem pár receptů, dokonce i proveřený od kamarádky, ale vždy z toho cítím droždí a druhý den už je pečivo dost nejedlé, tuhé. Vím, že dělám nějakou technologickou chybu, ale nevím jakou. Poradí někdo, v čem je problém?
Použij robota na hnětení a nech déle kynout. Kvásek je lepší než kvasnice.
Špatně uhnětené, zpracované suroviny. Děláš ručně těsto?
Proto jsem si koupila domácí pekárnu, která mi každé těsto hezky smíchá, uhněte. Nechá kynout. Nechci se s tím ručně mordovat. Takhle vím, že tam dám suroviny a vypadne mi krásně těsto. Teď dělám těsto na Nutellové rohlíčky. https://www.mimibazar.cz/…ove-rohlicky
Buď investuj do pekárny nebo do robota. Je to fakt znát. Mám i robota, ale tam dělám litá těsta a sníh do těsta. Kynuté v té pekárně.
Já peču celkem obstojně, ale přijde mi, že snížená trvanlivost je prostě vlastnost domácího pečiva.
Kvaskovy je lepsi a pro me snazsi. Testo delam ručně a v pohode. S drozdim jsem to vzdala, taky mi nevyhovovalo.
@ZuzaM v čem děláš těsto, nedáváš zbytečně moc kvasnic? Domácí pečivo tolik nevydrží, v kupovaném je to složení jiné a přidávají právě složky aby to déle vydrželo. Chleba vydrží pár dní stejně, u rohlíků je to horší, u nás teda čerstvé pečivo dlouho nevydrží ![]()
Já pecu housky po deseti, jen rychlovku z kvasnic a bez kynuti, a jsou moc dobre. Ano, druhy den trochu tužší, ale nic, co by mi vadilo. Spis nemám rada ty housky z obchodu o konzistenci cukrové vaty malem ![]()
Domaci chlieb vydrzi niekolko dni cerstvy, pecivo nie. Ja robim zemiakovy chlieb, ten sa nevysusi len tak.
Drozdie citis z peciva, ak mas prilis velke mnozstvo drozdia v recepte.
1 kocka cerstveho drozdia na cca 1 kg muky je primerany pomer. Zaroven plati, cim viac drozdia, tym kratsia doba kysnutia (pripadne bez kysnutia
) a naopak. Cim menej drozdia, tym dlhsie kysne a zaroven je cesto chutnejsie.
Napr pizzu robim z cca 500 g muky, davam len 2 g (nie je to preklep) cerstveho drozdia.
Vymiesene cesto dam do chladnicky na 1-2 noci.
Chlieb my kysne cca 2,5 hod. Davam 750g muky, 350 g zemiakov, 1 kocku drozdia.
Já jsem teď dělala domácí kynuté koláče ze špaldové mouky a začaly tvrdnout pár hodin po upečení. Pak jsem je dala do krabice a v té vydržely „stejně tuhé“ další čtyři dny. Špaldový chleba mi taky začal hned tvrdnout.
Kynuté z bílé mouky je na tom podobně.
Koupila jsem si pytlík na chleba, ve kterém má vydržet déle měkký, ale zlatý voči. Nevím taky, co dělám špatně. V tom pytlíku ztvrdne všechno včetně rohlíků.
@ZuzaM píše:
Ahoj, prosím o radu. Ráda bych si pekla domácí pečivo, zkusila jsem pár receptů, dokonce i proveřený od kamarádky, ale vždy z toho cítím droždí a druhý den už je pečivo dost nejedlé, tuhé. Vím, že dělám nějakou technologickou chybu, ale nevím jakou. Poradí někdo, v čem je problém?
Ještě mi tedy kamarádka říkala, že se třeba do kynutého těsta nemá dávat bílek (já tam lupu celé vejce). První den je jídlo super a druhý den už je prostě tužší a ne už tak dobré jako čerstvé.
Ale to je úplně normální, domácí pečivo je hutnějši a tužší, protože neobsahuje veškerou tu chemii, co kupované. Z toho důvodu je sytější, moje pletýnky jsou dvakrát těžší než ty z obchodu.
A bílek do těsta taky nedávám.
Díky moc za rady. Těsto dělám v pekárně. Běžně dělám kynuté těsto na vánočky, koláče nebo nekynuté s droždím a nikdy z něj droždí cítit není. Cítila jsem ho jen z housek a rohlíků, co jsem zkoušela. A jeden recept byl ověřený od kamarádky, z jejích rohlíků cítit nebylo, z mých ano. Zkusím nechat víc nakynot. Jak dlouho necháváte nakynout housky na plechu, když jsou už upletené? Potíráte něčím?
Diskusi si ukladam, sladke kynute umim dobre, chleba pece muz a dobry, ale s houskami a rohliky mam stejny problem, druhy den uz jsou tuhe.