Domácí pečivo - v čem je chyba?

6422
23.4.22 12:28

Domácí pečivo - v čem je chyba?

Ahoj, prosím o radu. Ráda bych si pekla domácí pečivo, zkusila jsem pár receptů, dokonce i proveřený od kamarádky, ale vždy z toho cítím droždí a druhý den už je pečivo dost nejedlé, tuhé. Vím, že dělám nějakou technologickou chybu, ale nevím jakou. Poradí někdo, v čem je problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53518
23.4.22 12:38

Použij robota na hnětení a nech déle kynout. Kvásek je lepší než kvasnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
23.4.22 12:42

Špatně uhnětené, zpracované suroviny. Děláš ručně těsto?
Proto jsem si koupila domácí pekárnu, která mi každé těsto hezky smíchá, uhněte. Nechá kynout. Nechci se s tím ručně mordovat. Takhle vím, že tam dám suroviny a vypadne mi krásně těsto. Teď dělám těsto na Nutellové rohlíčky. https://www.mimibazar.cz/…ove-rohlicky
Buď investuj do pekárny nebo do robota. Je to fakt znát. Mám i robota, ale tam dělám litá těsta a sníh do těsta. Kynuté v té pekárně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
23.4.22 12:44

Já peču celkem obstojně, ale přijde mi, že snížená trvanlivost je prostě vlastnost domácího pečiva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
23.4.22 12:48

Kvaskovy je lepsi a pro me snazsi. Testo delam ručně a v pohode. S drozdim jsem to vzdala, taky mi nevyhovovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59402
23.4.22 12:57

@ZuzaM v čem děláš těsto, nedáváš zbytečně moc kvasnic? Domácí pečivo tolik nevydrží, v kupovaném je to složení jiné a přidávají právě složky aby to déle vydrželo. Chleba vydrží pár dní stejně, u rohlíků je to horší, u nás teda čerstvé pečivo dlouho nevydrží :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14646
23.4.22 12:59

Já pecu housky po deseti, jen rychlovku z kvasnic a bez kynuti, a jsou moc dobre. Ano, druhy den trochu tužší, ale nic, co by mi vadilo. Spis nemám rada ty housky z obchodu o konzistenci cukrové vaty malem :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
23.4.22 13:23

Domaci chlieb vydrzi niekolko dni cerstvy, pecivo nie. Ja robim zemiakovy chlieb, ten sa nevysusi len tak.
Drozdie citis z peciva, ak mas prilis velke mnozstvo drozdia v recepte.
1 kocka cerstveho drozdia na cca 1 kg muky je primerany pomer. Zaroven plati, cim viac drozdia, tym kratsia doba kysnutia (pripadne bez kysnutia :roll: ) a naopak. Cim menej drozdia, tym dlhsie kysne a zaroven je cesto chutnejsie.
Napr pizzu robim z cca 500 g muky, davam len 2 g (nie je to preklep) cerstveho drozdia.
Vymiesene cesto dam do chladnicky na 1-2 noci.
Chlieb my kysne cca 2,5 hod. Davam 750g muky, 350 g zemiakov, 1 kocku drozdia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
23.4.22 13:30

Já jsem teď dělala domácí kynuté koláče ze špaldové mouky a začaly tvrdnout pár hodin po upečení. Pak jsem je dala do krabice a v té vydržely „stejně tuhé“ další čtyři dny. Špaldový chleba mi taky začal hned tvrdnout.

Kynuté z bílé mouky je na tom podobně.

Koupila jsem si pytlík na chleba, ve kterém má vydržet déle měkký, ale zlatý voči. Nevím taky, co dělám špatně. V tom pytlíku ztvrdne všechno včetně rohlíků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3912
23.4.22 13:32
@ZuzaM píše:
Ahoj, prosím o radu. Ráda bych si pekla domácí pečivo, zkusila jsem pár receptů, dokonce i proveřený od kamarádky, ale vždy z toho cítím droždí a druhý den už je pečivo dost nejedlé, tuhé. Vím, že dělám nějakou technologickou chybu, ale nevím jakou. Poradí někdo, v čem je problém?

Ještě mi tedy kamarádka říkala, že se třeba do kynutého těsta nemá dávat bílek (já tam lupu celé vejce). První den je jídlo super a druhý den už je prostě tužší a ne už tak dobré jako čerstvé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42559
24.4.22 07:02

Ale to je úplně normální, domácí pečivo je hutnějši a tužší, protože neobsahuje veškerou tu chemii, co kupované. Z toho důvodu je sytější, moje pletýnky jsou dvakrát těžší než ty z obchodu.
A bílek do těsta taky nedávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
24.4.22 09:40

Díky moc za rady. Těsto dělám v pekárně. Běžně dělám kynuté těsto na vánočky, koláče nebo nekynuté s droždím a nikdy z něj droždí cítit není. Cítila jsem ho jen z housek a rohlíků, co jsem zkoušela. A jeden recept byl ověřený od kamarádky, z jejích rohlíků cítit nebylo, z mých ano. Zkusím nechat víc nakynot. Jak dlouho necháváte nakynout housky na plechu, když jsou už upletené? Potíráte něčím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17978
24.4.22 09:55

Diskusi si ukladam, sladke kynute umim dobre, chleba pece muz a dobry, ale s houskami a rohliky mam stejny problem, druhy den uz jsou tuhe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí