Nejím to!

Anonymní
21.4.22 12:36

Nejím to!

Zajímalo by mě kdo z vás nejí něco co mu do jisté míry komplikuje život. Jak moc tu skutečnost respektují lidé ve vašem okolí? Ničí to třeba i nějak společenské nebo kulturní akce?

Příklad:
Od malička nejím cibuli. Vždy se najde za těch x let někdo kdo se mi ji snaží podstrčit třeba jako majoránku, papriku nebo další viditelné jinou surovinu. Nejím to nikde a v ničem. Myslela jsem si že se to nějak v budoucnu upraví ale ne. Vadí mi snad ještě víc než když jsem byla malá. Do práce si třeba nosím svoje jídlo nepřijde mi slušné se v jídle hrabat před ostatními. Doma jsou z mého pozvání na prášky doslova je to irituje. Nemůžu si pomoct. V restauracích a hospodář si objednávám věci ve smyslu hranolky +smažák. Jen abych se v jídle nemusela pitvat. Saláty a pomazánky nejím už léta. Vše co muž doma uvaří nenápadně přelivem přes sítko, rychle aby to neviděl. Na dalších společenských akcích, oslavách, obědech se modlím aby tam bylo aspon něco jiného. Na větu,, Tam je málo cibule "jsem alergická. Prostě tam je. Občas mi přijde, že to lidi dělaj jak naschvál. K obědu dělají salát a řízek, guláše, cibulové zelí. Když se ozvu čuři se a jsou naštvání páč odmítám to s čím se celý den patlali. A vědí to.

Kolik nás tu je, odpůrcu čehokoli?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2505
21.4.22 12:43

Tak já jsem sice přesně jako ty „vybíravá“ nejím mléko a podobné věci.. Ale ani by mě nenapadlo se rozčilovat nad tím, že se někdo neřídil tím, co já jím a co ne.. Jejich oslavy, jejich pozvání, jejich jídlo.. Nenapadlo by mne si to brát osobně, že udělali smažák když ví že nejím sýr.. to je můj problém a nevím, proč by se jím měli zatěžovat.. Tak samo jako jdu do porodnice rodit a nosí mi jídlo, tak sním jen suchou housku ale nebudu si stěžovat, že to co přinesli nejím.. To je prostě tvoje volba a tvoje věc, že to nejíš..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
21.4.22 12:44

Intenzivně mi vadí jedna bylinka používaná jako koření, ale během let se mi podařilo to celkem potlačit. Jinak mám spíš preference, chuťové a etické. „Tohle nejím“ jsem z pusy nevypustila už dlouho, přijde mi to takové nepokorné a arogantní. Souvisí to i s tím, že mám fakt odpor k vyhazování jídla a něco preparovat a odstraňovat z talíře bych nemohla.

Kdybych měla takovou nechuť zrovna k cibuli (vůbec nejběžnější zelenina?), tak to asi aktivně řeším. To musí být nepříjemné pro postiženého i okolí.

Příspěvek upraven 21.04.22 v 12:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2505
21.4.22 12:46

Nejde ani tak o to, že by tě nerespektovali, ale o to, že nemohou všechno udělat podle tebe jen proto, že to nejíš (z nijak závažných důvodů) prostě to je tvůj výmysl a ty ses rozhodla to nejíst.. Já si nejradši dělám i domácí pizzu sama doma, protože si na ni nedám sýr.. Nemusím se tedy ani kontrolovat, že by mě někdo podvedl.. A když jdu na oslavy, kde se to netočí kolem mě, dám si tyčinky chipsy, maso.. nebo si nedám nic.. Moje rozhodnuté nejíst určité věci nemůžou ostatním komplikovat život.. Nejvíc lituji moji mamku, která když navařila, ještě zvlášť mě uvařila další jídlo, abych nebyla hlady.. Teď bych se na své děti vykvákla.. nejíš to, tak si dej rohlík s kečupem.. hotovo.. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42445
@Anonymní píše:
Zajímalo by mě kdo z vás nejí něco co mu do jisté míry komplikuje život. Jak moc tu skutečnost respektují lidé ve vašem okolí? Ničí to třeba i nějak společenské nebo kulturní akce?

Příklad:
Od malička nejím cibuli. Vždy se najde za těch x let někdo kdo se mi ji snaží podstrčit třeba jako majoránku, papriku nebo další viditelné jinou surovinu. Nejím to nikde a v ničem. Myslela jsem si že se to nějak v budoucnu upraví ale ne. Vadí mi snad ještě víc než když jsem byla malá. Do práce si třeba nosím svoje jídlo nepřijde mi slušné se v jídle hrabat před ostatními. Doma jsou z mého pozvání na prášky doslova je to irituje. Nemůžu si pomoct. V restauracích a hospodář si objednávám věci ve smyslu hranolky +smažák. Jen abych se v jídle nemusela pitvat. Saláty a pomazánky nejím už léta. Vše co muž doma uvaří nenápadně přelivem přes sítko, rychle aby to neviděl. Na dalších společenských akcích, oslavách, obědech se modlím aby tam bylo aspon něco jiného. Na větu,, Tam je málo cibule "jsem alergická. Prostě tam je. Občas mi přijde, že to lidi dělaj jak naschvál. K obědu dělají salát a řízek, guláše, cibulové zelí. Když se ozvu čuři se a jsou naštvání páč odmítám to s čím se celý den patlali. A vědí to.

Kolik nás tu je, odpůrcu čehokoli?

Nejsi moje nejstarší dcera? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Samozřejmě že je to moje věc. Pokud respektují to že je někdo třeba vegan a připravím pohoštění pro vegana tak bych si taky občas něco takového zasloužila ne? Když vím že někdo nejí rajče tak udělám i bez. Stejně jako nebudu diabetikovi cpat sladký horem dolem. Nebo servírovat turka těm co ho nepijou to dá rozum. :think:

• Citovat
  • Upravit
177
21.4.22 12:48

Také nejím cibuli. V ničem. Okolí to ví a respektuje. V nemocnici či restauraci hlásím, že mám na ni alergii a je klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.4.22 12:51

Taky jsem driv leccos nejedla a zpetne mi to prijde jako uplne zbytecna rozezranost a neco, co nechci, aby me ovladalo a ovlivnovalo.
Nebud mekka a odbourej to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
21.4.22 12:52

Chápu, já nejím téměř žádnou zeleninu :oops:
Ale co se týče okolí, tak mi To nijak život nekomplikuje. Když zeleninu dostanu, nesmím to, popřípadě klidně vyberu z jídla. Stydím se, omluvím se, ale ještě se mi nestalo že by se na mě někdo zlobil, nebo něco :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2505
21.4.22 12:53

Ty to asi nechceš pochopit ale cibule je teoreticky základ všeho.. Dělám jakoukoli omáčku a základem je cibule.. Do vývaru také dávám cibuli, manžel si dává cibuli i do toastu.. To ej skoro jako bys chtěla, ať kvůli tobě nesolí.. Pro někoho prostě složité to udělat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4878
21.4.22 12:54

Nejím houby. Život mi to nijak nekomplikuje :nevim: Nikdo mi je nikde necpe.
Cibule je horší oříšek, ta se fakt dává skoro všude. Jako chápu, že si to z jídla vybíráš nebo že si v restauraci raději objednáš něco jiného. Pokud je to pro tebe tak strašně nepřekousnutelné, dopředu bych se při pozvání na oběd ptala, co bude k jídlu a podle toho buď došla nebo se omluvila. Aby se kvůli mě omezovali všichni ostatní bych nevyžadovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
21.4.22 12:55

Pochopila a respektovala bych „nejím syrovou cibuli“ či „nejím jídlo, kde je cibule v hlavní roli“. Takže guláš a cibulačku bych pro tebe nevařila, pokud bych tě zvala na jídlo, ale že dám půl cibule do základu pod omáčku, to bych prostě dala, jak jsem zvyklá. Chuťově a konzistenčně tam poznat není, jídlo nechutná po cibuli. Pokud by ses jala pitvat jídlo a vybírat rozvařené a v podstatě neznatelné pidikousky cibule, jako hostitelka bych se zlobila a víc pro tebe nevařila. Zkrátka nejíš jednu ze základních zelenin světové kuchyně, máš problém, cibule je, jak sama píšeš, ve všem. Nezbývá ti, než se vaření ujmout sama. Nejím cibuli, a to ani ve stopovém množství chuťově neznatelnou například v omáčce na těstoviny, považuji za zpovykanost a snahu udělat se zajímavou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
21.4.22 12:55

Já teda sním víceméně všechno, snad krom vnitřností a tvrdé rýže (té parboiled). I když třeba mám něco, co mi moc nechutná, tak to sním, když mě třeba někdo pozve na oběd a dělá se s tím. V restauraci bych si to třeba nedala, doma bych to taky nevarila, ale je mi blbé aspoň neochutnat, když už se s tím dělá někdo druhý. No s tou cibulí bych taky měla problém, u nás se dává skoro do všeho :D pod maso, do omáček, polivek, do zeleninových směsí, pomazánek atd. Takže uvařit třeba meníčko bez cibule by byl pro mě nadlidský výkon :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
271
21.4.22 12:58

Zkus pochopit i druhou stranu, chtějí mít nějakou snahu, kolikrát jim to ani nemusí úplně dojít, že tam nějaká cibule je, když to vaří automaticky. Ona typicky česká a oblíbená jídla jsem prostě na cibuli založená :nevim: tak jedině si v restauraci dávat smažák a třeba na grilovačku donést salát podle sebe, dát si k tomu jejich pečivo (pokud není cibulové) a být spoko a nejen se nad vším rozčilovat :nevim:

Sama jsem taky rozežraná, navíc mám i potravinové intolerance, ale snažím se ostatním co nejméně to mé hoštění komplikovat, protože jsem ráda, že jsem s nimi i kdyby ohladu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.4.22 12:58

Tak 1 není základ úplně všechno.
2. Vařím z toho normálně jen to nebudu jíst
3. Ano dost lidí je opravdu nastvanych když odmítnu třeba babičky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí

Poradna o homeopatii