Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Flyingfrog varene brambory, bramboraky, bramborova polivka, maso na zampionech. Kmin mi chutna, ale rimsky mi chut jidla zkazi.
@Flyingfrog píše:
Marně přemýšlím, do kterých jídel doma dáváme kmín. Nic mě nenapadá. Maximálně, že si koupím pokmínovaný chleba.
já ani kmín moc nemusím, ale mamka ho dává do vařených brambor, na pečené brambory a na roštěnky na mrkvi
@stín katedrál píše:
Já si vzpomínám, jak jsme byli na pár dní v Polsku a tam do všeho cpali jako koření kopr. Nic proti němu nemám, akorát všechno chutnalo tak nějak jinak, než člověk předpokládal, že to chutnat bude.Brambory, omáčky, saláty - vše s koprem. Ale je to asi jenom o zvyku, už jsem slyšela výtku cizince, že v české kuchyni je v každém druhém jídle obligátně nasypaný kmín, jako kdyby jiné koření neexistovalo.
kolegyně kdysi byla měsíc v Americe - a prý nejhorší tam bylo to, že mají všechno sladké, nasládlé - veškeré pečivo mělo nasládlou chuť, prý už to ani nemohla jíst, a měla šílený absťák po našem obyčejném chlebu
@stinga píše:
kolegyně kdysi byla měsíc v Americe - a prý nejhorší tam bylo to, že mají všechno sladké, nasládlé - veškeré pečivo mělo nasládlou chuť, prý už to ani nemohla jíst, a měla šílený absťák po našem obyčejném chlebu
Jo, taky jsem slyšela - všechno doslazované a sladkosti tak přeslazené, že z toho trnou zuby. Já se nedivím, že tam frčí různé obskurní diety, když základní potraviny v marketech se skoro nedají jíst bez újmy na zdraví a figuře.
@stín katedrál píše:
Jo, taky jsem slyšela - všechno doslazované a sladkosti tak přeslazené, že z toho trnou zuby. Já se nedivím, že tam frčí různé obskurní diety, když základní potraviny v marketech se skoro nedají jíst bez újmy na zdraví a figuře.
Pracovne jsem byla asi 6 tydnu ve Washingtonu. Aniz bych mela pocit, ze jim vic, nez je muj obvykly styl, privezla jsem si 5 kilo navic. Sladkosti jsem odmitala, chleba jsem si kupovala celozrnny chutove skoro jako nas (strasne drahy, proti tem obvyklym chlebum), hranolky nejim, colu a spol. nepiju.
@malákráličice do bramboráku kmín nepatří. Já ho tam tedy nedávám.
@Flyingfrog píše:
Marně přemýšlím, do kterých jídel doma dáváme kmín. Nic mě nenapadá. Maximálně, že si koupím pokmínovaný chleba.
Co třeba zelí? Kmín zmírňuje nadýmání. Naši předci byli koumáci.
@malákráličice píše:
@Flyingfrog varene brambory, bramboraky, bramborova polivka, maso na zampionech. Kmin mi chutna, ale rimsky mi chut jidla zkazi.
Ani do jednoho tebou zmíněných jídel nedávám. Moje máma do vařených brambor dávala, já ne.
Vzpomněla jsem si akorát na pečené vepřové, tak trochu dáváme.
@Russet píše:
Co třeba zelí? Kmín zmírňuje nadýmání. Naši předci byli koumáci.
Taky nedávám.
A je teda fakt, že zelí u nás moc nekonzumujeme.
@Flyingfrog bramboračka, zeleninová polévka, kminova polévka, vařené brambory, zelí, vepřové, je hodně jídel s kmínem.
A cibule, neumím si představit jak uvařit bez cibule guláš, upeču maso, králíka, uvařím polívku. I když třeba do krémové dynove a květákové nedávám.
Nejím mléčné výrobky (v dospělosti jsem se naučila, že sním eidam, ementál a takové tuhé sýry, hermelín pouze grilovaný). Mazací né. Nepiju mléko. Smetana mi strašně smrdí. Když je v jídle, tak to smrdí skaženým.
Všeobecně mi vadí břečkovité jídlo. Neprojde mi přes krk. Takže se vyhýbám omáčkám, krémovým polévkám, žádné jogurty. Nejím žlažovité tučné maso (krkovičky vůbec nekupujeme, to u nás nikdo nechce). Jen libové maso. Vařím u nás doma já. A celkem dost jídel, které mi nechutnají, ale rodina je ráda. Od rodiny potřebuji pomoc, že jídla pro ně ochutnávají, když vařím.
Třeba mléko zapečené do buchet nebo do kaše mi nevadí. Ale v kaši musí být opečená cibule, aby byla výrazná chuť. Ale smetanu bych v jídle cítila. Ta mi smrdí.
Když vím, že mi něco přes krk neprojde. Raději budu o suchém chlebu, než se trápit a nadavovat.
Moje nejoblíbenější jídlo je, že si udělám pečené brambory a k tomu v kontaktním grilu maso, čerstvá zelenina. A to mi bohatě stačí. Rychlé, jednoduché, žádné složité operace. To bych mohla jíst denně. Mám k tomu teda ráda tatarku. To je jediná omáčka, kterou sním. Rodina to akceptuje. Oni na tom bití nejsou. Že uvařím vše, ale pak jím něco jiného u jednoho stolu. Když mi něco nechutná.
@Flyingfrog píše:
Ano, do všeho, muž vaří neustále a všude kmín…mně to nevadí, kmín mi chutná a a navíc podporuje snadné trávení.
@Anna766 píše:
@malákráličice do bramboráku kmín nepatří. Já ho tam tedy nedávám.
Dle mého muže patří, úplně všude ![]()
Nemám ráda v jídle výrazné chutě koření a bylinek (tymián atd.) A nerada zkouším nová jídla. Tomu se vyhýbám, jak nejlíp umim. Pro někoho je to jednotvárné. Čím jednodušší příprava, čím míň položek u vaření, tak je to lepší.
Ale zas bez vývaru nebo pořádné polévky není víkend. Takže už se vaří slepičí vývar. A děcka chtějí kuřízek, br. kaši a okurkový salát.
@Flyingfrog píše:
Taky nedávám.A je teda fakt, že zelí u nás moc nekonzumujeme.
Zadej si kmín v kuchyni a budeš hodně překvapená…
@g.sandova píše:
Dle mého muže patří, úplně všude
I do pudinku? ![]()
Kmín používám normálně, třeba do toho zelí, ale jinak fakt ne do všeho, bramboráky, maso na žampionech a omáčky, teď už nevím jak to bylo psáno, tam ho nedávám vůbec.