Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@moof já třeba nepamatuji žádné návštěvy, kde bych odmítala jídlo - jako dítě jsme chodili na oslavy k babičce, co bydlela dole - nudlová hovězí polévka, řízky, bramborový salát, pečené kuře s rýží, koláčky - bramborový salát a koláčky nejím, ostatní ano,
jednou za rok jsme chodili k tetě - vývar s nudlemi, pečené kuře, rýže - jím vše,
babička z druhé strany nás zvala vždy na jídlo do restaurace - výběr dle chuti, a pak se k ní šlo na zákusky a kafe - ze zákusků jím pouze indiána, linecké kolečka a kokosovou roládu - zákusky kupovala moje mamka, babička proplatila - no problém,
pak v dospělosti jednou za rok má rodina od taťky sešlost na chatě venku - je tam spousta jídla k výběru, každý něco donese - není problém,
a v dospělosti znám návštěvy - grilovačky, někdy pořádám já, jindy kamarádky, známí - grilované maso jím, chleba také ![]()
takže já nějaké návštěvy, kde by mi někdo cpal cibuli nebo rozinky vůbec neznám,
mám problém třeba v závodní jídelně - některý den si nevyberu nic, tak si navařím den předem a přinesu v krabičce
@stinga píše:
mně zelenina hrozně smrdí, vadí mi ta konzistence, převrací se mi z toho žaludek - nejím to odjakživa - a v podstatě nevím, proč to tak je - rodiče zeleninu normálně jedli, i jsme tehdy nějakou pěstovali doma,
tehdy se kojencům dělala mixovaná zeleninová polévka s trochou cukru - mamka vždy říkala, že jsem se propínala do luku a blinkala to a odmítala, na radu tchýněpřidala mixované vařené maso a to už jsem prý jedla,
já právě také trpím hlavně v restauracích, protože ten výběr jídel mám strašně omezený, a teď ten zvyk všechno posypat petrželkou - to také nejím, nebo dřív býval vývar přecezený, pak tam dali nudle a knedlíčky, nyní je všude hojně kořenové zeleniny, prostě se toho štítím, nemůžu to pozřít - zelenina je pro mě na úrovni třeba hlemýžďů nebo červů
V restauraci stačí říct že nechceš posypat petrželkou, třeba, není problém. Běžně děláme podle přání zákazníka že například nechce polejt brambory máslem a posypat, tak prostě dáme jen suché brambory a nazdar. Żádný problém. Stačí říct.
@Anna766 píše:
V restauraci stačí říct že nechceš posypat petrželkou, třeba, není problém. Běžně děláme podle přání zákazníka že například nechce polejt brambory máslem a posypat, tak prostě dáme jen suché brambory a nazdar. Żádný problém. Stačí říct.
já na to většinou při objednávce zapomenu
dřív to nebylo tak obvyklé, že nechci zeleninovou přílohu, to si vzpomenu říct téměř vždy
Syrová cibule a paprika taky nee, dělá se mi z toho po konzumaci zle, pro mne je to těžké na trávení. Doma k vaření používáme šalotku, místo rozinek dávám do buchet brusinky. Ohřívané kuřecí mi strašně smrdí kurníkem.
Na návštěvě se děsím řízků a guláše, protože je tam velká pravděpodobnost, že maso bude prorostlé, a zrovna u těchto pokrmů se to špatně odhaluje. Já omylem kousnout do flaksy, tak málem letí celý oběd.
Jsem vegetarián a narážím stále a pochybuji, že se to změní. Jidlo si do práce budu znovu vozit, restaurace sice už dneska nabízejí více jak smažák, ale ne vždy si člověk vybere. Je mi jedno kdo jí či nejí maso, ale také jsem unavená třeba z blbech vtípků. ![]()
@Andělka55 píše:
Ty to asi nechceš pochopit ale cibule je teoreticky základ všeho.. Dělám jakoukoli omáčku a základem je cibule.. Do vývaru také dávám cibuli, manžel si dává cibuli i do toastu.. To ej skoro jako bys chtěla, ať kvůli tobě nesolí.. Pro někoho prostě složité to udělat..
Přesně moje rec
@PetraMeli píše:
Jsem vegetarián a narážím stále a pochybuji, že se to změní. Jidlo si do práce budu znovu vozit, restaurace sice už dneska nabízejí více jak smažák, ale ne vždy si člověk vybere. Je mi jedno kdo jí či nejí maso, ale také jsem unavená třeba z blbech vtípků.
Já vegetariánka nejsem, ale také mě zaráží, kolik lidí si z vás vegetariánů dělá srandu a kolik lidí vás odsuzuje, že to prý cpete ostatním. Já to ale vidím naopak, málokdy narazím na vegetariána, který by mě přesvědčoval (v životě, i na internetových diskuzích), zato stále narážím na vaše odsuzování. Připadá mi to opravdu pokrytecké.
Tak jak je psáno výše, je rozdíl v tom nejíst cibuli, která je součástí mnoha jídel a třeba játra, která prostě jíst nemusíš a vaří je málokdo.
Já mám taky pár věcí, které nemám ráda, ale jsou to takové klasiky - tučné maso, vnitřnosti, nesnáším nakládanou kapii (tu si vždycky sundavám z chlebíčků), nemám ráda file atd., ale problémy mi to nedělá.
@Anonymní píše:
Zajímalo by mě kdo z vás nejí něco co mu do jisté míry komplikuje život. Jak moc tu skutečnost respektují lidé ve vašem okolí? Ničí to třeba i nějak společenské nebo kulturní akce?Příklad:
Kolik nás tu je, odpůrcu čehokoli?
Od malička nejím cibuli. Vždy se najde za těch x let někdo kdo se mi ji snaží podstrčit třeba jako majoránku, papriku nebo další viditelné jinou surovinu. Nejím to nikde a v ničem. Myslela jsem si že se to nějak v budoucnu upraví ale ne. Vadí mi snad ještě víc než když jsem byla malá. Do práce si třeba nosím svoje jídlo nepřijde mi slušné se v jídle hrabat před ostatními. Doma jsou z mého pozvání na prášky doslova je to irituje. Nemůžu si pomoct. V restauracích a hospodář si objednávám věci ve smyslu hranolky +smažák. Jen abych se v jídle nemusela pitvat. Saláty a pomazánky nejím už léta. Vše co muž doma uvaří nenápadně přelivem přes sítko, rychle aby to neviděl. Na dalších společenských akcích, oslavách, obědech se modlím aby tam bylo aspon něco jiného. Na větu,, Tam je málo cibule "jsem alergická. Prostě tam je. Občas mi přijde, že to lidi dělaj jak naschvál. K obědu dělají salát a řízek, guláše, cibulové zelí. Když se ozvu čuři se a jsou naštvání páč odmítám to s čím se celý den patlali. A vědí to.
Nejsi nemocná? ![]()
@Andělka55 píše:
@welovefashion Jde ale o to, že tohle „vymýšlení“ co nejím a jím, není v žádných tabulkáchpro příklad jím sladké ochucené jogurty, sladký tvaroh v palačinkách, nebo buchty tvarohové, ale kdyby se jednalo o nějakou smetanovou omáčku k něčemu tak prostě nee. Svíčkovou taky sním jen svoji, protože vím, že tam dám jen 1smetanu a není to v tom cítit, ale ten kdo udělá opravdu smetanovou tak opět neeee.. Strašně mě natahuje jen z té vůně té smetany.. tak samo sýry nejím žádné, pomazánky také ne, syrovou cibuli bych také nejedla, ale v bramborovém salátu mi nevadí.. Tohle je to vymýšlení, které se nedá obejít žádným názvem „diety“ a bohužel pro mě, to prostě nemohu překonat. Takže když mi na pokoj přinesou talíř s pečivem, sýrem, marmeládou nebo šunkou.. sýr, pomazánky atd nezmizí
Tak samo vajíčko, vaječinu bych nesnědla, ale trojobal na řízku mi nevadí, nevadí mi ani chleba ve vajíčku, ani mráčky z vajíčka a mouky v polévce.. prostě moje hlava můj mozek, mé problémy
Ja jsem taky mimo tabulky, jim hovezi a ryby, nejim drubez, kraliky a veprove, krome slaniny
jo a taky nesnasim rozinky, nemusim jogurt, tvaroh mi nevadi, v porodnici jsem si davala vegetarianske menu, dostala jsem salat s tunakem, zvlastni, a buchticky se sodo ![]()
Dcera nejí cibuli, rajčata, papriky, okurky, z ovoce jí tak jablko nebo banán. Ale vařenou nebo dušenou zeleninu ano - dýně, batáty, květák, brokolici, mrkev, fazolky, kukuřici… Nejí ani rozinky. Vařím s cibulí, pak přecedím, nejí ty kousky cibule. Jinde si to třeba vypitvá. Takže když občas přijede, není problém uvařit tak, aby to jedla.
Je to tak asi od 3,5 roku a nezměnilo se to ani v dospělosti. O jídle teda fuj nebo bléé neříká.
@PetraMeli píše:
Jsem vegetarián a narážím stále a pochybuji, že se to změní. Jidlo si do práce budu znovu vozit, restaurace sice už dneska nabízejí více jak smažák, ale ne vždy si člověk vybere. Je mi jedno kdo jí či nejí maso, ale také jsem unavená třeba z blbech vtípků.
Tak se asi pohybuješ v hloupé společnosti, nemám pocit že bych někdy byla svědkem blbejch vtípků na těch pár vegetariánů, co znám. Ale ne druhou stranu je fakt, že třeba na táboře kvůli nim vegetariánskou stravu vařit odmítáme, max u polívky vynecháme masox a cibuli osmažíme na oleji místo sádla, ale jinak se musí starat sami.
Myslím, že ve spoustě případů je to psychický blok, protože někde v minulosti danou věc jedli v nějaké špatné úpravě, nebo jim jako dětem někdo nakukal, že je to fuj. Já to takhle měla s růžičkovou kapustou. Byla jsem přesvědčená, že jí nejím. Prostě jsem jí nechtěla strčit do pusy. Až letos jsem jí měla náhodně jen orestovanou na česneku a překvápko, ono mi to chutnalo. Kamarádka nejí žádné červené ovoce a zeleninu. Maliny, jahody, borůvky, rybíz, meloun… Nedokáže vysvětlit proč. Prostě to nejí a hotovo. ![]()