Nejím to!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
21.4.22 13:34

@Semtex Jasně, hele, každý má nějaké chutě. Já jen chtěla poukázat na to, že cibule je běžnou součástí nejen české kuchyně a starší ročníky těžko pochopí, že někdo ofrňuje nos nad polévkou, v jejímž základu je cibulka na másle. Například.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
21.4.22 13:36
@Darkandeep píše:
A já Teda nevím, neznám jídlo, které by se bez cibule neobešlo :mrgreen: :mrgreen:
Kromě tedy cibulačky a guláše, ale zbytek? Do Polívky, proč? Do omáček taky nechápu proč.

a jak děláš zeleninovou polévku? čočkovou, fazolačku, zelňačku? Svíčková, rajská, koprovka… všude dávám cibuli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106245
21.4.22 13:36
@Anonymní píše:
Samozřejmě že je to moje věc. Pokud respektují to že je někdo třeba vegan a připravím pohoštění pro vegana tak bych si taky občas něco takového zasloužila ne? Když vím že někdo nejí rajče tak udělám i bez. Stejně jako nebudu diabetikovi cpat sladký horem dolem. Nebo servírovat turka těm co ho nepijou to dá rozum. :think:

Já bych tedy specielně pro nějaká vymejslitka nic nedělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
21.4.22 13:40

@moof Záleží na tom, podle koho to děláš, kuchařka atd. V zahraničních receptech moc často tenhle základ není, jen u specifických jídel. V českých překladech a obměnách to najdeš skoro pořád. Mam tu x zahraničních kuchařek a ten začátek není ani u chilli con carne. Ale to je buřt, když to tak někomu vyhovuje, ať si dělá vše na cibulovém základě, ale není to podmínka, jídla se dají dost dobře uvařit i bez toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12503
21.4.22 13:43
@Anonymní píše:
Zajímalo by mě kdo z vás nejí něco co mu do jisté míry komplikuje život. Jak moc tu skutečnost respektují lidé ve vašem okolí? Ničí to třeba i nějak společenské nebo kulturní akce?

Příklad:
Od malička nejím cibuli. Vždy se najde za těch x let někdo kdo se mi ji snaží podstrčit třeba jako majoránku, papriku nebo další viditelné jinou surovinu. Nejím to nikde a v ničem. Myslela jsem si že se to nějak v budoucnu upraví ale ne. Vadí mi snad ještě víc než když jsem byla malá. Do práce si třeba nosím svoje jídlo nepřijde mi slušné se v jídle hrabat před ostatními. Doma jsou z mého pozvání na prášky doslova je to irituje. Nemůžu si pomoct. V restauracích a hospodář si objednávám věci ve smyslu hranolky +smažák. Jen abych se v jídle nemusela pitvat. Saláty a pomazánky nejím už léta. Vše co muž doma uvaří nenápadně přelivem přes sítko, rychle aby to neviděl. Na dalších společenských akcích, oslavách, obědech se modlím aby tam bylo aspon něco jiného. Na větu,, Tam je málo cibule "jsem alergická. Prostě tam je. Občas mi přijde, že to lidi dělaj jak naschvál. K obědu dělají salát a řízek, guláše, cibulové zelí. Když se ozvu čuři se a jsou naštvání páč odmítám to s čím se celý den patlali. A vědí to.

Kolik nás tu je, odpůrcu čehokoli?

Nejím vepřové, v žádné podobě. To je v ČR oblíbené maso, takže je téměř ve všech salámech, uzenine apod. Nikdy by mě ani nenapadlo se kvůli tomu pohoršovat, to, že to nejím je pouze a jenom můj problém a nikdo z mého okolí se mi nemusí přizpůsobit. Vidím rozdíl mezi „mám alergii a když to sním bude to dost špatné“a „nechutná mi to a nejím to.“

Příspěvek upraven 21.04.22 v 13:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
21.4.22 13:43

Jedine, co vylozene nejim jsou vnitrnosti. Ani nevim jak chutnaji, ale nechci je jist a prici se mi ta predstava.
Jinak chapu, ze nekomu neco nechutna, ale urcite bych se snazila tim neotravovat okoli. Zvlast, kdyz jde o zakladni surovinu, ktera se pouziva velmi casto.
Kamaradka temer neji ovoce a zeleninu, ani syrovou ani tepelne upravenou. A to uz si fakt rikam, ze to je jen rozmar :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2034
21.4.22 13:44

@unuděná manžel taky nejí cibuli a jídlo bez ní opravdu hnusné není. Je to jen o zvyku. Guláš, nebo třeba francouzské brambory mu prostě nevařím. Do polévky by mě teda ani nenapadlo cibuli dávat 🤔. Polévku vařím skoro každý den a bez cibule úplně v pohodě. Stejně tak dělám bez cibule rajskou, svíčkovou, špízy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106245
21.4.22 13:46
@unuděná píše:
Přijdeš mi fanatičtější než případná babička, která se podiví, že nebudeš jíst svíčkovou, protože je dělaná na cibulovém základu :lol:
Cibule je prostě základ většiny klasických jídel, polévku například bez ní neuděláš téměř žádnou (teda uděláš, ale bude hnusná), omáčky, pomazánky atd. a chápu, že zvlášť starší generace nemá chuť se tvým jídelníčkem nějak zabývat, navíc když jde jen o „nemám to ráda“ a ne „jsem na to alergická“.
Tak polévka s cibulí mně zrovna žádná nenapadá ,kromě gulášovky
@Darkandeep píše:
A já Teda nevím, neznám jídlo, které by se bez cibule neobešlo :mrgreen: :mrgreen:
Kromě tedy cibulačky a guláše, ale zbytek? Do Polívky, proč? Do omáček taky nechápu proč.
Jak uděláš maso s omáčkou bez cibule ?
@unuděná píše:
Protože se na tom dělá základ. Na tuk cibulku, zeleninu, případně maso, většinou na konci zcedíš nebo pomixuješ. Zkus si udělat dýňovou nebo květákovou polévku bez cibule. Nebo tu svíčkovou. Fuj.

Do květákový teda cibulí nedavam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
21.4.22 13:46
@unuděná píše:
Ale troufnu si tvrdit, že pokud zakladatelce vadí pomixovaná rozvařená cibule ve svíčkové, tak křupající cibulku v thajské polévce by nedala už vůbec :P

miluju křupající cibulku v asijských jídlech. V Thajské polévce ale nebývá, ne? Myslím jako nahoře posypaná, křupavka.

Ale třeba Bun bo nam bo, aaaach ;)
Asi hned jak dojíme doma ten kastrol zelňačky (bez cibule, bo sem líná jí do ní krájet a pěnit), tak si uděláme.
A u nás u práce dělají taky naprosto boží Thajskou polévku - miluju kokosové mléko a krevety.
Tak a už si slintám do klávesnice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59395
21.4.22 13:48

Zrovna u cibule je to problém. To je tak upéct kuře, jinak do všech omáček prostě cibule je základ. bez toho se vařit nedá. Minutky to ano, byla bych ochotná uvařit pokud bych věděla co, ale zase ne pro všechny. ale je to jen cibule nebo k tomu dalších x věcí? Já nesnesu když by v jídle byla kukuřice :poblion:. Popcorn to ano nebo nákladané klásky mini ale v jídle ne. nejspíš bych to nepozřela :lol: Cibule dává chuť a barvu omáčkám ;) Asi bych to vlastně vyřešila plátkem masa na pánev ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.4.22 13:48
@K92 píše:
@unuděná manžel taky nejí cibuli a jídlo bez ní opravdu hnusné není. Je to jen o zvyku. Guláš, nebo třeba francouzské brambory mu prostě nevařím. Do polévky by mě teda ani nenapadlo cibuli dávat 🤔. Polévku vařím skoro každý den a bez cibule úplně v pohodě. Stejně tak dělám bez cibule rajskou, svíčkovou, špízy…

Tak jinak. Samozřejmě, že se dá všechno nahradit a dochutit jinak. A zvyknout se dá na všechno možné. Já takhle řeším například alergii na pepř. Na LC dietu si taky zvykneš, i když ti většina lidí řekne, že perník bez cukru je hnusnej. Jen mi přijde celkem pochopitelné, že se hostitelé podivují, že nejí něco, v čem je cibule, protože prostě ve velkém procentu českých jídel ta cibule v základu je. A proč ona se podivuje, že jí to nemohou udělat podle jejích chutí, to už je úplně nepochopitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
21.4.22 13:50

Jo a docela by me zajimala souvislost mezi „milion veci nejim“ a az chorobnou haklivosti na spoustu kravin.
Treba na meho ex by to sedelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.4.22 13:51

@Venetia Já dělám v podstatě všechny polévky (speciálně ty krémové) na cibulovém základu, není pak potřeba tolik zahušťovat a dochucovat ;) Zrovna tu mám čočkovou, na tu padly 3 cibule na 2l polévky. Je vynikající. A cibuli by v tom zakladatelka nenašla ani lupou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
21.4.22 13:53

Italové taky dávají do všeho cibuli… Boloňská omáčka je základ cibule a taky to úplně rozvaří to není jen česká specialita

• Citovat
  • Upravit
13974
21.4.22 13:56
Píše:
@moof Ale v úplně jiném způsobu použití, než že česká kuchyně z toho dělá „rozdušenou“ kejdu pod vše :-D

Najdi si recepty indické kuchyně. Tam též většina receptu je na cibuli ;)..

Příspěvek upraven 21.04.22 v 14:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport