Nejím to!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Svetluska55
21.4.22 12:59

Ja nejím rajčata a je to radost. Jakmile v něčem syrové rajče je a vyndas ho, pořád je tam cítit..ale zjistila jsem, že to je dost častý problém (a dědí se to, odhadují, že je to nejaka potravinová alergie), tepelně upravená rajčata jsou ok. Nikdo mi nezkouší davat salát s rajčaty, kdo to ví, připraví mi ho bez rajčat..
Nejím hrozinky v pečivu. Je to hnusné, matla se to.. opět..kdo to ví a chce, udělá mi štrůdl bez hrozinek. Kdo to neví nebo ho to nezajímá, štrůdl si nedám. Je to v pohode- dáš si štrůdl? Jsou tam hrozinky? Jsou. Tak nedam. Konec diskuze. Neomlouvam se, nevysvětluju, to samé 2.strana. Maximalne proběhne -to jsem nevedela. Já: Nevadí, já jsem stoura :) Teď jsem teda preparovala hrozinky z mazance u rodičů, ale tam to nevadí nikomu.
V obchodě se rovnou zeptám, jestli hrozinky v pečivu jsou..
Neznám nikoho, kdo by mi podsouval jídlo, co nejím.. maximálně dostanu info, že v jídle je ta pro mě problematická surovina..a je na mně, jak si s tím poradím.. Že to takhle řešíš, mě překvapuje -i po manželovi cedis jídlo? To nevěříš ani jemu?

• Citovat
  • Upravit
15250
21.4.22 13:01

Nejím mléčné výrobky a plno dalších jiných jídel a často s tím mám problém na navsteve. Protože, koláč je s tvarohem, nebo buchta s pudinkem, na jednohubkach pomazánka z tavenaku a podobně chuťovky :lol: S věkem jsem víc suverénní a nedělá už mi dávno problém říct, děkuji nechci, nejím to. Nejbližší okolí mě zná, nic mi nenutí jen si občas neuvědomí, že vlastně to a to nejím. Lidi co snedi všechno, moc nechápou. Zažila jsem návštěvu kdy byly k obědu špagety se smetanovou omáčkou, dezert tvarohová zmrzlina, nejim. Hostitelky mi bylo trochu lito :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5018
21.4.22 13:03

Z náboženských důvodů nejím vepřové a maso běžně kupované v obchodě/u řezníka. U dětí ve školce to respektují a na mou žádost nic vepřového nedávají. Když jsem pozvaná na nějakou oslavu, tak buď se dohodneme předem nebo si přineseme svoje (i pro ostatní), abychom si mohli dát také. Jinak si vybírám to, co můžu. Je to ale má věc a po nikom bych nechtěla, aby se kvůli mě přizpůsoboval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
21.4.22 13:03

Blba otazka, ale susenou cibuli v omacce taky nesnis? Nejde citit cibuli a je uplne rozvarena, zadne kousky, nic. Kolikrat i cerstva se v omacce rozvari a jeste rozmixuje. Krome toho cibuli zas tak moc v jidlech nevidim. O burger, hermelin apod si reknes bez cibule, na pizze az na vyjimky taky neni. Uplne nevim o jidlech, krome omacky, kde by se nedalo objednat jidlo bez ni.
Ale Ja nejsem zrovna znalec, ani dobra kucharka. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
21.4.22 13:04

Chápu tě, já to mám o trochu horší, mám dost specifický způsob vaření a chuťové buňky, takže nejím od ostatních prakticky nic. U mužových prarodičů vždy trpím, tam to moc dobře odmítnout nejde, v restauraci jím jen asi 3 druhy jídel a přátele už to tak nějak ví a buď si přivezu vlastní jídlo nebo se domluvíme a hodí mi nějaké maso na grill.
S cibulí je problém, že jí Češi fakt cpou do všeho, kdyby mohli, tak i do řízků. I když mi vyloženě nevadí, guláš si od cizích fakt nedám, protože tam ta cibule je, rozvařená, hnusná a slizká. Já guláš doma třeba právě pasíruju nebo dělám fakt dlouho aby se cibule úplně rozpustila, jinak to nepozřu. Jinak moje výmluva je většinou něco ve stylu „dnes mi je zle, bolí mě žaludek, ach to moje zažívání, atd“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.4.22 13:04

Přijdeš mi fanatičtější než případná babička, která se podiví, že nebudeš jíst svíčkovou, protože je dělaná na cibulovém základu :lol:
Cibule je prostě základ většiny klasických jídel, polévku například bez ní neuděláš téměř žádnou (teda uděláš, ale bude hnusná), omáčky, pomazánky atd. a chápu, že zvlášť starší generace nemá chuť se tvým jídelníčkem nějak zabývat, navíc když jde jen o „nemám to ráda“ a ne „jsem na to alergická“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
21.4.22 13:06

Navíc jsem přesvědčená, že ve skutečnosti cibuli ve většině jídel nepoznáš. Například v té omáčce na těstoviny. Může tam být jarní cibulka, bílá část porku. Opravdu to poznáš? Nejíš veškerou cibuli? Co šalotku či červenou cibuli, jarní cibulku, cibulku sečku? Uvařím ti 3 polévky, v jedné bude klasická žlutá cibule, v druhé šalotka a v třetí porek. Jsem si naprosto jistá, že nepoznáš, která je která. Chápala bych, že ti vadí vůně a intenzita cibule v syrovém stavu, mám kamarádku, která cibuli nikdy neloupe a nekrájí. A nesní jídlo, kde je cibule hlavní komponentou. To respektuji, stejně jako nejím špenát či nejím houby. U mně bys jako host měla smůlu, veganství je něco uplně jiného, než „nejím cibuli“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281

Zrovna cibule je v kuchyni základem, takže se lidem ani nedivím, že někteří mají problém ti uvařit bez ní.
Dává se skoro do všeho a spousta jídel je bez ní nedobrá.
Takže když se dělá jídlo pro dvacet lidí, tak celkem rozumím tomu, že se řeší maximálně vysloveně alergie (těm se udělá extra), ale to byste se taky nemuseli najíst vůbec kdyby hostitelka řešila, že ten nejí to a ten zase tohle.
Spousta lidí si myslí, že pokud to není alergie, je to rozmízanost. Já z části souhlasím :nevim: Pokud si „vymýšlím“, tak si nosím/vařím svoje :nevim: Jednu dobu jsem jedla nízkosacharidově - a fakt jsem po celé famílii nepožadovala lučinové knedlíky a LC dezerty.

Můj partner nejí rajčata. Vařím vesměs bez nich, případně do salátu si je nasypu až na svou misku - jenže vaření většiny jídel bez rajčat je výrazně jednodušší než bez cibule. A v restauraci se v jídle nehnípe a když má v kebabu plátek rajčete, tak se nezlomí vedví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
@Scara píše:
Chápu tě, já to mám o trochu horší, mám dost specifický způsob vaření a chuťové buňky, takže nejím od ostatních prakticky nic. U mužových prarodičů vždy trpím, tam to moc dobře odmítnout nejde, v restauraci jím jen asi 3 druhy jídel a přátele už to tak nějak ví a buď si přivezu vlastní jídlo nebo se domluvíme a hodí mi nějaké maso na grill.
S cibulí je problém, že jí Češi fakt cpou do všeho, kdyby mohli, tak i do řízků. I když mi vyloženě nevadí, guláš si od cizích fakt nedám, protože tam ta cibule je, rozvařená, hnusná a slizká. Já guláš doma třeba právě pasíruju nebo dělám fakt dlouho aby se cibule úplně rozpustila, jinak to nepozřu. Jinak moje výmluva je většinou něco ve stylu „dnes mi je zle, bolí mě žaludek, ach to moje zažívání, atd“

Milujeme cikánské řízky s cibulí :P :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1074
21.4.22 13:10

Hm… já mám tolik potravinových alergií, že jsem spíše vděčná, že mi nějaké potraviny nevadí a mohu je jíst. :nevim:

Jinak dršťky do mě nikdo nedostane. :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
21.4.22 13:11

@unuděná To fakt existuje? :-D :roll: tak to dobrou chuť, že :-D Já naši kuchyni moc nevařím ani jí nevyhledávám, moc dobrých jídel jsem tam nenašla, no :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
21.4.22 13:11

A já Teda nevím, neznám jídlo, které by se bez cibule neobešlo :mrgreen: :mrgreen:
Kromě tedy cibulačky a guláše, ale zbytek? Do Polívky, proč? Do omáček taky nechápu proč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
21.4.22 13:13

@moof souhlas, i když teda pórek bych oproti cibuli poznala stoprocentně ;)

Dokážu pochopit, když někdo nemusí syrovou čpící cibuli, když je hlavní složkou, ale aby se někdo ofrňoval i nad vyvařenou cibulkou ve vývaru nebo po manželovi natajňačku cedil omáčku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.4.22 13:15
@Darkandeep píše:
A já Teda nevím, neznám jídlo, které by se bez cibule neobešlo :mrgreen: :mrgreen:
Kromě tedy cibulačky a guláše, ale zbytek? Do Polívky, proč? Do omáček taky nechápu proč.

Protože se na tom dělá základ. Na tuk cibulku, zeleninu, případně maso, většinou na konci zcedíš nebo pomixuješ. Zkus si udělat dýňovou nebo květákovou polévku bez cibule. Nebo tu svíčkovou. Fuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.4.22 13:16
@Scara píše:
@unuděná To fakt existuje? :-D :roll: tak to dobrou chuť, že :-D Já naši kuchyni moc nevařím ani jí nevyhledávám, moc dobrých jídel jsem tam nenašla, no :-D

Jo, je to výborný, to se můžou užrat i děti. Ale nebudu tu zakladatelce zvedat kufr cibulovým receptem :P
edit: a právěže to není česká kuchyně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport