Nejím to!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
ludmilaadamkova
21.4.22 14:21

@moof vzhledem k tomu že doma nikdo krom mě nevaří tak pokud dostanu jídlo které nemusím uvařit já sama sním to i kdyby to byly játra. To je luxus největší.

Kolikrát vařím i 3 večeře. Jednu pro dceru jednu pro muže a pro sebe něco aspoň třeba rohlík se sýrem. Ale oni musí mít teplý jídlo :nevim:

• Citovat
  • Upravit
76661
21.4.22 14:22
@moof píše:
@Scara Jo? Tak si najdi recepty. Většina začíná „na tuku zpěníme nakrájenou cibuli“.

já jsem se naučila podle mojí matky, která to tak dělala kvůli mně, "na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, necháme vychladnout a přecedíme - dál pokračujeme s tím tukem, který je ochucený ovoněný cibulkou, ale cibulka tam není ;)
kdo má rád, dostane opraženou cibulku na hotový pokrm

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
21.4.22 14:23

@Glucklich Máš recht, ale je fakt, že my netušíme, jak takové diskuze o jídle u nich probíhají, takže těžko soudit. Taky znám lidi, kteří se z nějakého úchylného důvodu snaží vnutit okolí něco, co mu nechutná, ale jim ano. Pro jejich dobro :mrgreen: Tchyně se takhle snažila procpat dětem maso, když měly období, že ho nejedly. No, nepochodila :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
21.4.22 14:26
@unuděná píše:
@Glucklich Máš recht, ale je fakt, že my netušíme, jak takové diskuze o jídle u nich probíhají, takže těžko soudit. Taky znám lidi, kteří se z nějakého úchylného důvodu snaží vnutit okolí něco, co mu nechutná, ale jim ano. Pro jejich dobro :mrgreen: Tchyně se takhle snažila procpat dětem maso, když měly období, že ho nejedly. No, nepochodila :lol:

Souhlasim. Vidim to hodne ze sveho pohledu, protoze cibuli a dalsi veci nejim. Nikdy by me ale nenapadlo, nekomu diktovat, co ma uvarit, az prijdu. Pokud by byl gulas nebo dalsi cibulove bohaty jidlo, tak bych prisla az po obede na kafe. Na druhou stranu taky ocekavam, ze se nikdo nebude urazet, kdyz pak ani ze slusnosti ty jednohubky neochutnam, protoze je tam paprika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
21.4.22 14:26
@stinga píše:
zakladatelko - to je slabota, já nejím nejen cibuli, já nejím vůbec žádnou zeleninu a téměř žádné ovoce, nejím vnitřnosti, houby, rozinky, pomazánky, ryby mimo lososa a filé, tatarku, majonézu, rosol-huspeninu,
svíčkovou omáčku teda jím, tam jsem kousky cibule ještě nenašla, ale do 15 let mi nikdo nikdy neřekl z čeho svíčková omáčka je (bylo to rodinné tajemství :mrgreen: )

A proč to nejíš? Tohle přece nemůže být ani o chuti, ani o konzistenci, ani o barvě či vůni. Paprika přece chutná, vypadá, voní uplně jinak, než pórek, česnek, chřest, artyčok, kedlubna, patizon, mrkev, okurka, špenát, hrášek… Co je ta spojnice, že řekneš, nejím zeleninu? Jen slovo zelenina?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
21.4.22 14:28

@Svetluska55 To je jak kdybych to psala já. Mám stejný problém s rajčaty a rozinkami :D. Věčně mi ty rozinky někdo cpe. Ale pro mě je to jak, když si ve vánočce kousnu do brouka :poblion:. Přitom s jiným sušeným ovocem nemám problém. A rajče pro mě nemá žádnou chuť, navíc má blbou konzistenci. Tam kde to jde je ze všeho vyndavám. Nad tím už se ani nikdo nepodivuje. Pravda, že 5 let se mi tchán snažil cpát jeho vypěstovaná. Že mi budou určitě chutnat. No ani po 10 letech si nedám, a to jsem se překonala a opravdu je ochutnala :lol:.
Já toho mám teda víc co nepozřu. Třeba v rodině tak oblíbené houby, olivy.
Ale upřímně se na nikoho nezlobím. Je to můj problém, že něco nejím. Mě třeba přijde divný, že zakladatelka nejí ani omáčky apod. Mám sestru co nejedla cibuly. Ale když se ji rozmixovala do hladka, tak ji to nevadilo. Syrovou nepozře do dnes.
Obecně, když máme nějaký rodinný sraz, vždycky by se našlo jídlo, co někdo nejí (je nás fakt hodně). A to máme i potravinový alergie, buď se tedy udělá něco, co dotyčný může a nebo je upozorněn ať si přinese něco svého. Asi mám štěstí na lidi kolem. Ač se někdy kůli jídlu pošťuchujem, nikdo se neurazí a berem to s humorem. Nikdy by mě nenapadlo se rozblobit na někoho z rodiny kůli tomu, že udělal rajčatovej salát, kterej nejím. Prostě si ho nedám no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
21.4.22 14:30
@Andělka55 píše:
Tak já jsem sice přesně jako ty „vybíravá“ nejím mléko a podobné věci.. Ale ani by mě nenapadlo se rozčilovat nad tím, že se někdo neřídil tím, co já jím a co ne.. Jejich oslavy, jejich pozvání, jejich jídlo.. Nenapadlo by mne si to brát osobně, že udělali smažák když ví že nejím sýr.. to je můj problém a nevím, proč by se jím měli zatěžovat.. Tak samo jako jdu do porodnice rodit a nosí mi jídlo, tak sním jen suchou housku ale nebudu si stěžovat, že to co přinesli nejím.. To je prostě tvoje volba a tvoje věc, že to nejíš..

tak zrovna v porodnici si můžeš říct o jakoukoliv dietu, např. vegetarianskou, bez laktozovou, tam jsou na to připravený :-)

A teda pokud mě někdo pozve na oběd a ví, že něco nejím, tak předpokládám, že to dělat nebude, nebo dostanu něco jiného…máma mi taky necpe kuře, když ho nejíma udělá mi třeba smažák…to samé s bramborovým salátem, taky mi do něj nedává salám ani cibuli (já nemám ráda jen čerstvou), prostě udělá mističku pro mě a zbytku tam dá to co já nejím :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14611
21.4.22 14:33

@welovefashion Jojo, já si v nemocnicích vždy rikala o “muslimskou” :mrgreen: bez laciných salamu a flakot :lol: sice se vždycky na mě tak zvláštně koukali, ale já se na to jídlo pak aspoň těšila, kor když jsem videla, co přinesli ostatním jako standard

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76661
21.4.22 14:34
@moof píše:
A proč to nejíš? Tohle přece nemůže být ani o chuti, ani o konzistenci, ani o barvě či vůni. Paprika přece chutná, vypadá, voní uplně jinak, než pórek, česnek, chřest, artyčok, kedlubna, patizon, mrkev, okurka, špenát, hrášek… Co je ta spojnice, že řekneš, nejím zeleninu? Jen slovo zelenina?

mně zelenina hrozně smrdí, vadí mi ta konzistence, převrací se mi z toho žaludek - nejím to odjakživa - a v podstatě nevím, proč to tak je - rodiče zeleninu normálně jedli, i jsme tehdy nějakou pěstovali doma,
tehdy se kojencům dělala mixovaná zeleninová polévka s trochou cukru - mamka vždy říkala, že jsem se propínala do luku a blinkala to a odmítala, na radu tchýně ;) přidala mixované vařené maso a to už jsem prý jedla,
já právě také trpím hlavně v restauracích, protože ten výběr jídel mám strašně omezený, a teď ten zvyk všechno posypat petrželkou - to také nejím, nebo dřív býval vývar přecezený, pak tam dali nudle a knedlíčky, nyní je všude hojně kořenové zeleniny, prostě se toho štítím, nemůžu to pozřít - zelenina je pro mě na úrovni třeba hlemýžďů nebo červů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
21.4.22 14:35
@K92 píše:
@Veru1987 tak například svíčková je o tom, že dlouho opékám maso, pak dlouho opékám kořenovou zeleninu. Tu spravnou chuť dělá to dlouhé opékání. Cibuli nedávám, ale dám víc té kořenové zeleniny, že ani nezahušťuji moukou. Je fakt skvělá. Rajskou s cibulí bych teda nepozřela, vůbec se mi tam chuťově nehodí. Rozhodně mi vaření bez cibule život nekomplikuje. Já si sama pro sebe občas nějaké cibulové jídlo udělám, ale dá se bez ní celkem jednodušše žít. Vůbec mi to už nepřijde.

A rajskou vaříš jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2505
21.4.22 14:38

@welovefashion Jde ale o to, že tohle „vymýšlení“ co nejím a jím, není v žádných tabulkách :D pro příklad jím sladké ochucené jogurty, sladký tvaroh v palačinkách, nebo buchty tvarohové, ale kdyby se jednalo o nějakou smetanovou omáčku k něčemu tak prostě nee. Svíčkovou taky sním jen svoji, protože vím, že tam dám jen 1smetanu a není to v tom cítit, ale ten kdo udělá opravdu smetanovou tak opět neeee.. Strašně mě natahuje jen z té vůně té smetany.. tak samo sýry nejím žádné, pomazánky také ne, syrovou cibuli bych také nejedla, ale v bramborovém salátu mi nevadí.. Tohle je to vymýšlení, které se nedá obejít žádným názvem „diety“ a bohužel pro mě, to prostě nemohu překonat. Takže když mi na pokoj přinesou talíř s pečivem, sýrem, marmeládou nebo šunkou.. sýr, pomazánky atd nezmizí :D Tak samo vajíčko, vaječinu bych nesnědla, ale trojobal na řízku mi nevadí, nevadí mi ani chleba ve vajíčku, ani mráčky z vajíčka a mouky v polévce.. prostě moje hlava můj mozek, mé problémy :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
21.4.22 14:41
@stinga píše:
mně zelenina hrozně smrdí, vadí mi ta konzistence, převrací se mi z toho žaludek - nejím to odjakživa - a v podstatě nevím, proč to tak je - rodiče zeleninu normálně jedli, i jsme tehdy nějakou pěstovali doma,
tehdy se kojencům dělala mixovaná zeleninová polévka s trochou cukru - mamka vždy říkala, že jsem se propínala do luku a blinkala to a odmítala, na radu tchýně ;) přidala mixované vařené maso a to už jsem prý jedla,
já právě také trpím hlavně v restauracích, protože ten výběr jídel mám strašně omezený, a teď ten zvyk všechno posypat petrželkou - to také nejím, nebo dřív býval vývar přecezený, pak tam dali nudle a knedlíčky, nyní je všude hojně kořenové zeleniny, prostě se toho štítím, nemůžu to pozřít - zelenina je pro mě na úrovni třeba hlemýžďů nebo červů

Nechápu to. Konzistenci bych pochopila, ale přece květák má jinou konzistenci než lilek, mrkev jinou než okurka, ředkvička jinou než cibule… Brambory jíš? To je taky zelenina přece. Stejně jako vůni má každá jinou, naprosto rozdílnou a velmi specifickou. Rozhodně si nedovedu předsdtavit nic pod pojmem vůně (dle tebe smrad, ale já taková slova o jídle nepoužívám) zeleniny. Jak řešíš přísun vitaminů? tabletky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
21.4.22 14:44
@Andělka55 píše:
@welovefashion Jde ale o to, že tohle „vymýšlení“ co nejím a jím, není v žádných tabulkách :D pro příklad jím sladké ochucené jogurty, sladký tvaroh v palačinkách, nebo buchty tvarohové, ale kdyby se jednalo o nějakou smetanovou omáčku k něčemu tak prostě nee. Svíčkovou taky sním jen svoji, protože vím, že tam dám jen 1smetanu a není to v tom cítit, ale ten kdo udělá opravdu smetanovou tak opět neeee.. Strašně mě natahuje jen z té vůně té smetany.. tak samo sýry nejím žádné, pomazánky také ne, syrovou cibuli bych také nejedla, ale v bramborovém salátu mi nevadí.. Tohle je to vymýšlení, které se nedá obejít žádným názvem „diety“ a bohužel pro mě, to prostě nemohu překonat. Takže když mi na pokoj přinesou talíř s pečivem, sýrem, marmeládou nebo šunkou.. sýr, pomazánky atd nezmizí :D Tak samo vajíčko, vaječinu bych nesnědla, ale trojobal na řízku mi nevadí, nevadí mi ani chleba ve vajíčku, ani mráčky z vajíčka a mouky v polévce.. prostě moje hlava můj mozek, mé problémy :)

Tohle vymýšlerní je prostě rozmazlenost. Jak se v tom ženský pitváte, co všecko nejíte, jak vám z toho natahuje… Znak blahobytu naší společnosti, že se některým navaluje z jídla, dokonce dobrého jídla, kvalitních surovin. Hrozně mě to zvedá ze židle, když vidím rozmachanost dospělých, po kterých to opakují děti… amarouny na vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76661
21.4.22 14:46
@moof píše:
Nechápu to. Konzistenci bych pochopila, ale přece květák má jinou konzistenci než lilek, mrkev jinou než okurka, ředkvička jinou než cibule… Brambory jíš? To je taky zelenina přece. Stejně jako vůni má každá jinou, naprosto rozdílnou a velmi specifickou. Rozhodně si nedovedu předsdtavit nic pod pojmem vůně (dle tebe smrad, ale já taková slova o jídle nepoužívám) zeleniny. Jak řešíš přísun vitaminů? tabletky?

ano, vitamíny jím v tabletkách, mně třeba rajče opravdu smrdí, jdu po schodech k mamce a už na schodech cítím smrad rajčat, mamka tvrdí, že rajče nemá žádnou vůni ani smrad :nevim:, brambory jím - buď vařené, kaši nebo hranolky, šťouchačky samozřejmě ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
21.4.22 14:46
@Glucklich píše:
Spis bych rekla, ze ocekava trochu respektu.

ale tak respekt. hele, kdyby mi někdo řekl, že nejí cibuli, budu ho respektovat. pokud budu dělat čočku nakyselo, tak mu nebudu nabízet osmaženou cibulku na polití. ale na druhou stranu naprosto automaticky udělám cibulovou jíšku na zahuštění, je to součást základního receptu a já to tak uvařím zcela automaticky a nebudu nad tím nijak uvařovat. nebudu vařit cibulačku, ale když budu vařit polévku z kuřecího vývaru, tak nebudu přemýšlet nad tím, že ve vývaru plavala i cibule. vařím proto, že jíst se musí, nejsem nijak dobrá kuchařka, nejraději jedu podle ozkoušeného receptu a nemám potřebu experimentovat, necítím se na to. není v tom neochota, nebudu cíleně vařit cibulová jídla, ale cibule je v dost velké míře součástí české kuchyně a já nejsem tak dobrý kuchař, abych se bez ní dokázala obejít. jako teoreticky můžu uvařit třeba krupicovou kaši, rýžový nákyp nebo buchy s mákem, tam bych se asi cibuli vyhnula úplně :mrgreen: ale jako pokud mám nabídnout jídlo většímu kolektivu, tak bych asi narazila spíš s něčím takovým, než s něčím, co má v omáčce zadělanou cibulku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí