Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Já mám s cibuli taky problém, nejim ji, když je nakrajena příčně na kolečka, protože pak to připomíná červy ![]()
Syrová mi nevadí a dostatečně tepelné upravena (mírně dohneda) také ne, sama ji používám. Ale krajin pouze podélně nebo když je nutno, tak na úplně mrnavy kostičky.
Pak nejim jakékoliv ohrivane jídlo a mrazenou zeleninu a pokrmy z ni připravené.
Nejim sádlo a vepřové maso, ale dobre vídeňské parky nebo špekáček občas ano. Také dobrou klobasu nebo suchý salám si občas dam.
A nejim aspik, drstky, tlacenku, vlašský salat a podobne “pochutiny”. Ani mořské plody včetně krevet.
A pak nemám rada maslove dorty, ale z lásky k bližnímu jsem ochotna jeden kousek pozřít a pochválit (na oslavách zpravidla).
A pak nepiju Pepsi a Coca-Colu, ale Kofolu občas ano.
Nepoužívám řepkový olej, neboť jídlo na nem dělané mi smrdí.
Pak nejim Pribinacka, protože obsahuje plno sra.ek. Z těchto dezertu jedine Lipanek ![]()
Nejim jogurty (tak jednou za dva týdny až měsíc), nepiju mléko jen tak, pouze v kávě a nejim sýr na chlebu a obecně skoro nejim sýry. Občas strouhany nebo mlady kozi.
A třeba mě ještě něco napadne
tak a teď bych to mohla preposlat tchýni, protože ta ze mě někdy už nemůže chudák ![]()
Příspěvek upraven 21.04.22 v 13:19
@Anonymní píše:
Samozřejmě že je to moje věc. Pokud respektují to že je někdo třeba vegan a připravím pohoštění pro vegana tak bych si taky občas něco takového zasloužila ne? Když vím že někdo nejí rajče tak udělám i bez. Stejně jako nebudu diabetikovi cpat sladký horem dolem. Nebo servírovat turka těm co ho nepijou to dá rozum.
Teda prosimte nesrovnavej svoji rozezranost s nemocnyma lidma. Ty to jist nechces-diabetik nesmi. To je fakt mimo.
A co me teda desne toci do vyvrtky je to tvoje”taky bych si zaslouzila” jako za co??? Coze??? Ty neco dobrovolne nejis a zaslouzila by sis aby okolo tebe skakali hostitele a specialne ti vyvarovali??? To nemyslis vazne ze ne???
Taky cibuli nejim a nemam ji rada, ale ne nijak fanaticky. Omacky snist zvladnu (svickovou jo, gulas nejim). A dokazu uplne v klidu varit bez cibule. Nikde mi nechybi.
Dal nemusim porek, papriku (proste mi chutove vubec nesedi), petrzel.. celkove mi asi vadi korenova zelenina, ale obcas se prekonam.
Na navstevach samozrejme odmitam, pokud to obsahuje neco, co mi vadi. Vsichni to chapou a necpou mi to nasilim, ale taky ty jidla nedelaji mne na truc, ze to mam snist a nedelat tlaky.
@unuděná píše:
Protože se na tom dělá základ. Na tuk cibulku, zeleninu, případně maso, většinou na konci zcedíš nebo pomixuješ. Zkus si udělat dýňovou nebo květákovou polévku bez cibule. Nebo tu svíčkovou. Fuj.
Tak zrovna dynova a kvetakova polevka bez cibule uplne v klidu jde. Ani rodice tam cibuli nedavaji.
Taky nejím nějaká jídla (já bych třeba nesnědla nic s křenem, zázvorem, tučnější maso, jitrnice, atd.) stejně tak moje děti a všichni okolo to respektují
Když jedeme někam na návštěvu, tak se i domlouváme předem, co se bude vařit, na co máme chuť. Když má přijet návštěva zase k nám, vařím podle nich. Naposled jsem třeba vařila guláš, který já ani děti nejí. A holt jsem dělala ještě druhé jídlo pro nás ostatní
Často děláme dvě jídla, protože manžel má třeba rád i hodně pálivé (já vůbec, mě v jídle pálí i cibule a pepř
). Na oslavách, v restauracích si vyberu, co jím a nebo to, co nejím vyberu a dám bokem nebo přehodím na talíř manželovi
Kdybych přijela někam na návštěvu a bylo jídlo, co nejím, tak bych si sama rychle něco ukuchtila nebo vzala jogurt/rohlík, míchaná vajíčka,…a omluvila se. Ale většinou se domlouváme, takže se najím ![]()
@Scara píše:
@unuděná To fakt existuje?![]()
tak to dobrou chuť, že
Já naši kuchyni moc nevařím ani jí nevyhledávám, moc dobrých jídel jsem tam nenašla, no
Cibule ale není častou surovinou jen v české kuchyni. cibule patří do španělské paelly, do francouzské bouillabaise, do mexicko-texaského chilli con carne, do thajské polévky rád ná či vietnamské phó, do italského šafránového rizota, do švédských masových koulí, řecké musaky, ukrajinských pelmení…
@Anonymní píše:
Zajímalo by mě kdo z vás nejí něco co mu do jisté míry komplikuje život. Jak moc tu skutečnost respektují lidé ve vašem okolí? Ničí to třeba i nějak společenské nebo kulturní akce?Příklad:
Kolik nás tu je, odpůrcu čehokoli?
Od malička nejím cibuli. Vždy se najde za těch x let někdo kdo se mi ji snaží podstrčit třeba jako majoránku, papriku nebo další viditelné jinou surovinu. Nejím to nikde a v ničem. Myslela jsem si že se to nějak v budoucnu upraví ale ne. Vadí mi snad ještě víc než když jsem byla malá. Do práce si třeba nosím svoje jídlo nepřijde mi slušné se v jídle hrabat před ostatními. Doma jsou z mého pozvání na prášky doslova je to irituje. Nemůžu si pomoct. V restauracích a hospodář si objednávám věci ve smyslu hranolky +smažák. Jen abych se v jídle nemusela pitvat. Saláty a pomazánky nejím už léta. Vše co muž doma uvaří nenápadně přelivem přes sítko, rychle aby to neviděl. Na dalších společenských akcích, oslavách, obědech se modlím aby tam bylo aspon něco jiného. Na větu,, Tam je málo cibule "jsem alergická. Prostě tam je. Občas mi přijde, že to lidi dělaj jak naschvál. K obědu dělají salát a řízek, guláše, cibulové zelí. Když se ozvu čuři se a jsou naštvání páč odmítám to s čím se celý den patlali. A vědí to.
A co bys chtěla, aby vařili jen to co jís?
Tak si vezmi něco sebou
@Glucklich píše:
Tak zrovna dynova a kvetakova polevka bez cibule uplne v klidu jde. Ani rodice tam cibuli nedavaji.
Samozřejmě, že to jde. Stejně jako do nich nemusíš dávat smetanu nebo je zahušťovat, nebo solit
Ale prostě krémové polévky se dělají v drtivé většině na cibulovém základu. Samozřejmě, že když by mi doma cibuli nikdo nejedl, tak to tam cpát nebudu. Ale když pozvu rodinu na večeři a jeden člověk nemá rád cibuli, tak určitě nebudu kvůli němu vařit dýňovku jako pro kojence ![]()
@moof Ale v úplně jiném způsobu použití, než že česká kuchyně z toho dělá „rozdušenou“ kejdu pod vše ![]()
@Scara píše:
@moof Ale v úplně jiném způsobu použití, než že česká kuchyně z toho dělá „rozdušenou“ kejdu pod vše
Ale troufnu si tvrdit, že pokud zakladatelce vadí pomixovaná rozvařená cibule ve svíčkové, tak křupající cibulku v thajské polévce by nedala už vůbec ![]()
@Scara Jo? Tak si najdi recepty. Většina začíná „na tuku zpěníme nakrájenou cibuli“.
@unuděná tak já tam nedávám ani tu smetanu
delam bud jen tu pro kojence nebo lehce pikantní dynovo-batátový krém podle Pohlreicha se safranem a zazvorem
taky bez smetany.
@unuděná Okej
Zkoušet to nebudu, o původu polemizovat taky raději ne, byť mi recept přijde jako „typická česká šmakuláda“, každý ať baští co mu chutná ![]()
@MrsNorris píše:
Intenzivně mi vadí jedna bylinka používaná jako koření, ale během let se mi podařilo to celkem potlačit. Jinak mám spíš preference, chuťové a etické. „Tohle nejím“ jsem z pusy nevypustila už dlouho, přijde mi to takové nepokorné a arogantní. Souvisí to i s tím, že mám fakt odpor k vyhazování jídla a něco preparovat a odstraňovat z talíře bych nemohla.Kdybych měla takovou nechuť zrovna k cibuli (vůbec nejběžnější zelenina?), tak to asi aktivně řeším. To musí být nepříjemné pro postiženého i okolí.
Příspěvek upraven 21.04.22 v 12:46
Je. Muj bracha dela podobne sceny a je to opravdu neprijemne.
Ale mohlo by to byt horsi. Mela jsem vic nez jednoho byvaleho, kteri odmitali jist prakticky cokoliv. Jidlo nesmelo obsahovat: cibuli, cesnek, rajcata (no vlastne jakoukoliv zeleninu). Na otazku, co vlastne jedi mi bylo receno, ze hranolky a gulas. Taky si radi daji McDonalds. A pak si ostentativne objednal v McD jidlo za 25 euro a dijidal to dva dny. Ohrivane hranolky v mikrovlnce musely stat za to, jemu to nevadilo. Hlavne, ze to jidlo nema nic z toho, co on neji, cili asi 95% veci. A jak rikam, nebyl sam.
Nas vztah nevydrzel z jinych duvodu ale retrospektivne, to jidlo by ten vztah taky pohrbilo. Nedokazala bych pro nej varit a aby ofrnoval nos nad skoro vsim co uvarim, to by proste neslo. Ono i ta cibule je na povazenou, ja spotrebovavam za mesic nekolik kilo cibule.